Salierai - išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu.
Anot dr. E. Gavelienės, šią daržovę galima laikyti tirpių ir netirpių skaidulų šaltiniu. Taip pat juose gausu eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris. Ekspertė pažymi, kad salierai turtingi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis medžiagomis.
Norint salierus ilgiau išlaikyti namuose, reikia žinoti keletą taisyklių. „Nepjaustytą salierą tvirtai suvyniokite į aliuminio foliją, kuri padeda geriau išlaikyti drėgmę nei plastikas. Įdėkite suvyniotą salierą į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių ir laikykite net iki keturių savaičių. Tačiau neužspauskite folijos kraštų, kad išeitų natūralios etileno dujos.
Anot ekspertės, reikia suberti supjaustytus stiebus į didelį indą ir užpilti vandeniu, juos panardinant. Be to, vertėtų indą su užpiltais salierų stiebais uždengti plastikine plėvele arba dangteliu. „Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite. Papildykite vandenį kas antrą dieną“.
Morkų ir salierų sriubos receptai
Receptas 1
Sriubai reikės:
- 2 morkų
- 2 salierų stiebų
- 1 skardinės pjaustytų pomidorų
- 1 skardinės pupelių
- 100 g. makaronų
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
- Tada supilkite konservuotus pomidorus ir pupeles, pasūdykite daržovių mišinį ir užpilkite 600 ml verdančio vandens.
Receptas 2
Jums reikės:
- 1 vid. svogūno
- 1 vid. bulvės
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. druskos
- Prieskonių pagal skonį
Gaminimas:
- Susmulkiname česnaką, svogūną supjaustome nedideliais kubeliais. Nuskutame ir supjaustome bulves. Saliero lapkočius švariai nuplauname ir bulvių skustuku nuskutame išorines gyslas. Juos, kartu su lapais, smulkiai supjaustome.
- Puodą įkaitiname iki vidutinės kaitros, pilame alyvuogių aliejų ir subėrę visas daržoves pakepame 10 minučių.
- Tuomet supilame vandenį ir įmetame sultinio kubelį. Užverdame, sumažiname ugnį ir paverdame 15-20 minučių.
- Į sriubą beriame druskos, pipirų ir maisto trintuvu viską sutriname iki vientisos masės.
Receptas 3
Ingredientai:
- Morkos
- Salierai
Gaminimas:
- Tuo tarpu susmulkinti nuluptą svogūną ir nuluptas česnako skilteles. Apkepinkti šaukšte įkaitinto aliejaus su kuminu ir itališkais daržovių prieskoniais. Kepinti kokias 3-5 minutes.
- Užvirinti sultinį. Nuplauti morkas ir salierus. Morkas švariai nuskusti. Supjaustyti daržoves kubeliais, sumesti į verdantį vandenį. Virti ant vidutinės ugnies 10 min. Tada sudėti keptuvės turinį. Virti dar apie 10-15 min.
- Įpilti grietinėlės, dar pavirti 1-2 minutes. Viską supilti į elektrinį plakiklį ir sutrinti iki vientisos masės. Grąžinti sriubą į puodą. Išpilstyti į lėkštes, papuošti migdolų drožlėmis arba petražolėmis, grietine.
Taip pat galite pasigaminti sriubą su vištienos sultiniu. Išvirusį sultinį perkoškite per sietelį, nuo kauliukų nuimkite mėsą. Morkas, salierus, bulves, svogūną, česnaką supjaustykite mažais, plonais kubeliais. Obuolius supjaustykite kuo plonesniais kvadratėliais, kad verdant jie „ištirptų“. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, nulupkite odeles. Alyvuogių aliejuje apkepkite pjaustytas morkas, salierus, svogūnus, česnaką, bulvių kubelius, kelis šviežios aitriosios paprikos griežinėlius. Sudėkite pjaustytus obuolius, pomidorus, rūkytų lašinių odelę ir dar porą minučių apkepkite, supilkite „stiprų“ vištienos sultinį. Sudėkite nuimtą nuo kauliukų mėsą. Užvirkite, nugraibykite atsiradusias putas. Įberkite žiupsnelį ciberžolės, tada sriuba įgaus gražią spalvą. Paskaninkite druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais ir virkite ant nedidelės ugnies maždaug 30-40 minučių. Prieš patiekdami leiskiite sriubai 15-20 minučių „pailsėti“.
Smulkiai supjaustykite šviežio baziliko lapelius, sumaišykite su tarkuotu „Parmezano“ sūriu. Į dubenį pilame sriubytę, gausiai pabarstome sūrio ir baziliko mišiniu. Skanaukite su šilta, balta duona, tokia kaip „Ciabatta“.