Šeštadienį laukiate svečių ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio.
Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas greitas, o rezultatu džiaugsis ir suaugę, ir vaikai.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad vištiena yra universali ir nebrangi mėsa, kurią nesudėtinga paruošti, be to, ji dera su daugeliu garnyrų.
O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad pirkėjai yra labiau linkę rinktis lietuvišką produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena.
Ingredientų mėgstamiems patiekalams įsigyti pigiau taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Juodųjų pipirų padažas
Juodųjų pipirų padažas yra vienas iš populiariausių padažų kinų virtuvėje.
Padaže yra esminių aromatinių medžiagų, įskaitant svogūną ir česnaką, ir daug pagrindinių prieskonių, tokių kaip šviesus sojos padažas, tamsus sojų padažas ir kartais krakmolu sutirštintas austrių padažas.
Tačiau versija ir santykiai gali šiek tiek skirtis atsižvelgiant į sritis.
Juodųjų pipirų padažas skaniausias karštas ir gali būti naudojamas prie daugelio patiekalų.
Prie jo geriausiai tinka kinų restoranuose itin mėgstamas juodųjų pipirų jautienos kepsnys.
Kiti populiarūs variantai yra juodųjų pipirų krevetės, juodųjų pipirų vištiena, juodųjų pipirų tofu ir vištienos sparneliai.
Kaip pasigaminti juodųjų pipirų padažą
Pasigaminti juodųjų pipirų padažą namuose lengva ir paprasta.
Visas procesas apima maltų ingredientų paruošimą ir aromatinių medžiagų kepimą.
Bent užpilkite juodųjų pipirų ir krakmolo vandens, kad įgautumėte tirštos tekstūros.
Ingredientai
- 1 puodelis jautienos sultinio arba vandens
- 4 česnako skiltelės, susmulkintos
- 1/4 svogūno, malto
- 2 valg. šviesus sojų padažas + 1 šaukštelis tamsaus sojų padažo
- 1/8 šaukštelio druskos
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolas + 2 a.š. vandens
- 2 valg. augalinis kepimo aliejus arba sviestas
- 1/2 a.š. cukraus
- 1 valgomasis šaukštas austrių padažas
- 1/2 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Pastabos dėl ingredientų
Sumaišius šviesų sojų padažą su nedideliu kiekiu tamsaus sojų padažo, juodųjų pipirų padažas įgaus itin tamsią ir patrauklią spalvą.
Kai kuriems troškinimo ar kepimo receptams galite pabandyti naudoti sviestą, bet jei planuojate jį perpilti, rekomenduoju vis tiek naudoti augalinį kepimo aliejų.
Nepamirškite prieš naudodami vandens krakmolą išmaišyti, kad nepatektų į dugną.
Žingsnis po žingsnio instrukcijos
- Susmulkinkite raudonąjį svogūną ir česnaką. Pabandykite juos supjaustyti į panašius gabalus.
- Įpilkite aliejaus ir pakepinkite česnaką bei raudonąjį svogūną, kol šiek tiek suminkštės ir taps aromatingi.
- Suberkite maltus juoduosius pipirus, šviesų ir tamsų sojų padažą, cukrų ir druską. Jei neturite jautienos sultinio ar vandens rankomis, įpilkite.
- Kukurūzų krakmolą sumaišykite su vandeniu. Gerai išmaišykite. Tada sumažinkite ugnį ir supilkite krakmolo vandenį.
- Troškinkite dar minutę, kol padažas sutirštės, o aromatai ir prieskonių skoniai gerai susimaišys.
Kaip laikyti padažą
Jei gaminote didesnę partiją, vieną savaitę galite laikyti šaldytuve.
Mano mėgstamiausias būdas yra užpilti ant kepsnio ar trumpų šonkauliukų.
Traškios bulvytės fry
Pasūdytame vandenyje apverdame mažąsias bulvytes, kol bus beveik išvirusios, o tuomet nupilame vandenį.
Bulvytes sudėliojame ant pjaustymo lentelės ir peilio plokštuma suspaudžiame.
Kepsninę arba orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Jeigu bulvytes kepsime kepsninėje, karščio deflektorius būtinai susidėkime aukštesnėje pozicijoje, o jei ant grotelių - dedame kepimo akmenį ir tik tada kepimo indą.
Ketaus keptuvėje ištirpdome sviestą ir apkepame česnaką bei šalotinį svogūną. Tuomet supilame vyną ir šiek tiek nugariname alkoholį. Sudedame čiobrelius ir įpilame vištienos sultinio. Pamaišydami verdame, kol padažas pradės tirštėti.
Supjaustome jautieną, užpilame padažu ir patiekiame kartu su traiškytomis bulvytėmis.
Vištienos kepsneliai su sūriu
Ingredientai:
- malta vištiena: 700 gramų
- malti džiūvėsėliai: 2-3 valgomųjų šaukštų
- pienas: 40 mililitrų
- svogūnai: 1 nedidelio (smulkai sutarkuoto)
- grietinė: 1 valgomojo šaukšto
- kiaušiniai: 1
- druska: 1-1,5 arbatinio šaukštelio
- malti pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- mėgstami vištienai skirti prieskoniai
- mėgstamas majonezas: poros valgomųjų šaukštų (naudotas majonezas su krapais)
- fermentinis sūris: 100 gramų
- sūris "Džiugas": 1-2 valgomųjų šaukštų (arba kitas kietasis sūris)
Recepto paruošimas
- Pirmiausia orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros.
- Tuomet į didelį dubenį sudedame maltą mėsą, sutarkuotą svogūną, supilame pieną, krečiame grietinę, įmušame kiaušinį, suberiame džiūvėsėlius, prieskonius, druską ir pipirus bei viską gerai išmaišome. Masė gausis ganėtinai minkšta bei sunkiai formuojama, viskas gerai, taip ir privalo būti.
- Tada drėgnomis rankomis formuojame vidutinio dyžio kukuliukus, kuriuos sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Vištienos kukuliukus aptepame majonezu (vienam skiriame maždaug 0,5 arbatinio šaukštelio) bei dedame į orkaitę, kepame maždaug 10 minučių. Po to ištraukusios pabarstome smulkiai sutarkuotu fermentiniu sūriu bei ant viršaus Džiugo sūriu. Dedame atgal bei kepame dar maždaug 10-12 minučių.
Kiti vištienos patiekalai
Vištienos iešmeliai su salotomis:
- Lengva
- Greita
- Sveika
- Skanu
Vištienos iešmelius gali ruošti pagal nuotaiką, orą, šaldytuvo turinį. Galite kepti ir kepsninėje ir keptuvėje ir orkaitėje, svarbiausia pasiruoškite daug salotų, nes po žiemos jų ypač norisi, o šios yra labai gardžios. Gardintos cezario padažu, kuris yra labai kreminės konsistencijos, turi labai gerą sūrio poskonį ir pagreitina visą gaminimo procesą.