pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Saulės Pienas Sviestas: Gamyba, Savybės ir Nauda

Lydytas „ghi“ sviestas, plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, paliekant sodrius, nuskaidrintus sviesto riebalus.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šį sviestą reikia vartoti saikingai, bet jis gali būti vertingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis. Tačiau, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, „ghi“ sviestą reikia vartoti saikingai, nepaisant jo maistinių naudų. „Viename valgomajame šaukšte „ghi“ sviesto yra apie 112 kalorijų, todėl svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį, kad nebūtų kalorijų pertekliaus. Saikingai vartojant šis sviestas gali būti naudingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis, kurie yra būtini sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, „ghi“ sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, - teigia dr. E.

"Ghi" Sviesto Gamyba

Šiandien lydyto sviesto galima įsigyti bet kurioje maisto prekių parduotuvėje, todėl tik nedaugelis yra susipažinę su jo gaminimo subtilybėmis. Tam, kad gautume auksinį, permatomą skystį, vadinamą lydytu ghi sviestu, gautą, supresuotą sviestą reikia įkaitinti ir daug kartų perkošti, kad pašalintume visas priemaišas bei drėgmės likučius.

Paskutinėje gamybos stadijoje gautą suplaktą sviestą tirpina ant atviros ugnies storasieniame moliniame ar nerūdijančio plieno inde, o užvirus kaitina ant mažos ugnies iki visiško drėgmės išgaravimo bei likusių priemaišų atsiskyrimo.

"Ghi" Sviesto Savybės

„Aukštos kokybės „ghi“ sviestas turėtų būti sudarytas tik iš vieno ingrediento - grynų sviesto riebalų. Jis turėtų būti sodrios, auksinės spalvos, o kambario temperatūroje - švelnios ir kreminės tekstūros,“ - primena E.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad „ghi“ sviesto gamybos metu pašalinama dauguma laktozės ir kazeino, todėl jis tinka žmonėms, jautriems šiems pieno komponentams. Tačiau visiškai netoleruojantys laktozės ar alergiški pieno baltymams turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiai, nes jame gali likti šių medžiagų pėdsakų. „Tokiais atvejais patariama pradėti nuo mažo kiekio „ghi“ sviesto ir stebėti kūno reakciją.

„Šis sviestas yra jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimą, todėl svarbu jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių. Užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo indas būtų gerai uždarytas. Naudokite tik švarius ir sausus įrankius, kad į sviestą nepatektų drėgmės ar teršalų“, - pataria E.

"Ghi" Sviestas Ajurvedoje

Remiantis Ajurveda, karvės pienas - tai dieviškas nektaras, kuris sveikatina visą žmogiškąjį organizmą, o lydytas Ghi sviestas, kaip jo ypatinga ir galutinė substancija koncentruotoje formoje, savyje sukaupia gydomąsias ir teigiamas šio unikalaus produkto potencijas.

Iš ajurvedinės pusės lydytas ghi sviestas (ghrita) daro teigiamą poveikį visoms trims došoms. Vartojant saikingais kiekiais, jis, savo aukšto aliejingumo dėka, balansuoja sausą ir grubią Vatą, uždega virškinimo ugnį (Agni), tuo pačiu nedidindamas Pita došos. Be to, jis yra viena geriausių priemonių, kuri mažina uždegimus, saugo gleivines ir padeda šalinti tokius paplitusius Pita tipo sutrikimus kaip skrandžio opa ir kolitas, savo šaltos ir aliejingos prigimties dėka.

Lydytas ghi sviestas, priešingai nei augalinės kilmės vaistiniai aliejai, teigiamai veikia visus septynis organizmo audinius, gerindamas jų subtilią energiją (odžą). Jis maitina kaulų ir nervų audinius (madha-dhatu), o taip pat ir galvos smegenis. Atstato subtilų reprodukcinį audinį (šukra-dhatu).

Lydytas ghi sviestas - geriausia priemonė regėjimui. Ghi naudingas akims ir naudojamas plačiam spektrui akių ligų gydyti, tame tarpe tokių, kaip glaukoma. Kasdien įlašinti po kelis lašus šilto ghi į kiekvieną akį prieš miegą galima profilaktiniu jų nuraminimo, stiprinimo ir regėjimo gerinimo tikslu.

"Ghi" Sviestas Kulinarijoje

Ajurveda rekomenduoja šią sviesto rūšį įtraukti į kasdienę savo mitybą. Ji puikiai tinka gaminti karštus patiekalus, o ypatingai kepimui, kadangi, priešingai nuo kitų sviesto rūšių ar aliejų, ghi nepridega, neišskiria kancerogenų, nedidina cholesterolio lygio ir gerina teigiamas maisto savybes, o tuo pačiu, jis yra nuostabaus skonio ir kvapo.

Receptas: Kepti Bananai su "Ghi" Sviestu

Ingredientai:

  • 4 vnt. bananų
  • 1/2 a. š. cinamono
  • Rudojo cukraus (pagal skonį)
  • Druskos (pagal skonį)
  • Lydyto "Ghi" sviesto
  • Citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite lydytą sviestą.
  2. Į keptuvę su tirpintu lydytu sviestu dėkite bananus ir kepkite apie 2-3 min., kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės.
  3. Į bananus supilkite rudąjį cukrų, cinamoną ir druską.
  4. Maišykite, kol cukrus ištirps ir bananai bus padengti karamelės mase.
  5. Supilkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite.

Sviestas Lietuvoje

Lietuvoje sviestas buvo gaminamas jau viduramžiais. Iš pradžių jis buvo sukamas (mušamas) milžtuvėje plakant grietinę ranka arba šaukštu. Mūsų dienomis tikro sviesto sudėtis ir gamybos technologijos pagrindai išliko beveik nepakitę. Tik grietinėlė iš pradžių išvaloma, pasterizuojama, atvėsinama ir tik tada plakama.

Alytaus pieninė gamina ne tik sviestą, bet ir pieną, grietinę, jogurtus, varškę, sūrius, daugybę kitų „Piemenėlio“ ir „N“ pieno produktų, kurių galima rasti „Norfos“ prekybos tinkle. Ji pastebi, kad nors Lietuvos gamintojų sviestas yra populiarus, „ghi“ sviestas taip pat sulaukia vis didesnio susidomėjimo: „Mūsų asortimente yra įvairių rūšių sviesto, įskaitant ir be laktozės.