Besirūpindami saugiu ir sveiku maistu bei ekologiškais produktais, neretai pamirštame apie indus, kuriuose laikome, verdame ar kepame maistą. O juk indai, kuriuose ruošiame maistą, turi nenuginčijamos ir mokslininkų seniai įrodytos įtakos maistui, jo kokybei ir, be abejo, žmogaus sveikatai, todėl jie gali būti įvairių negalavimų ir ligų priežastimi.
Įvairioms technologijoms sparčiai žengiant į priekį atsirado puiki galimybė išsirinkti mums reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos bei maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus bei poveikį mūsų sveikatai.
Keraminiai ir porcelianininiai indai
Keraminiai ir porcelianininiai indai yra pagaminti iš natūralių medžiagų: keramika - iš molio, porcelianas - iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus, kurie gali patekti į maistą. Todėl reiktų vengti gausiai dekoruotų indų.
Keraminiai ir porcelianiniai indai tinka maistui laikyti ir saugoti, yra nežalingi, jei jų paviršiai yra be įbrėžimų ir įskilimų. Atsiradus net ir nedideliam įbrėžimui, į maistą gali patekti sunkiųjų metalų druskų.
Keraminį kepimo indą tinka naudoti tada, kai pagamintą maistą norite patiekti jo neišimant iš indo, kuriame kepėte. Gražus indas gali tapti puikiu stalo akcentu, o jame patiektas maistas ilgiau išliks šiltas ir sultingas.
Jei indo dugnas glazūruotas, jis puikiai tiks salotoms ar kitiems šaltiems patiekalams.
Kiekviena kepimo forma turi savų pliusų ir minusų, kuriuos reikia įvertinti renkantis.
Svarbu rinktis kokybišką, patikimo gamintojo siūlomą produktą. Tokie produktai atitinka aukščiausius standartus, yra nekenksmingi aplinkai ir sąlyčiui su maistu.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į:
- Paskirtį: Būtinai perskaitykite, kas nurodyta etiketėje arba ant pačios formos.
- Estetiką ir dydį: Kaip išsirinkti praktiškiausią variantą, neužgriozdinant virtuvės?
- Ką planuojate gaminti: Apgalvokite, ką dažniausiai kepate ir pagal tai pasirinkite norimus dydžius ar forma. Pavyzdžiui, kepimo forma keksiukams yra labai specifinė, dažniausiai joje yra 6-12 apskritimų.
- Kam gaminate: Jei kepinius ruošite vaikams ar šventei, rinkitės formas su raštais.
Kiti indų tipai ir jų savybės
Be porcelianinių indų, rinkoje yra ir kitų tipų indų, skirtų maisto ruošimui. Kiekvienas iš jų turi savų privalumų ir trūkumų:
Indų tipas | Privalumai | Trūkumai |
---|---|---|
Aliumininiai indai | Ploni, lengvi, ilgaamžiai, gerai praleidžia šilumą, pigūs. | Lengvai deformuojasi, svyla, juos sunku nušveisti, o šveičiant apsauginė oksido plėvelė nusitrina ar susibraižo. |
Emaliuoti indai | Atitinka visus saugumo reikalavimus, emalis nesąveikauja su druskomis, rūgštimis ir šarmais, apsaugo metalą nuo korozijos. | Jei emaliuotas indas ar puodas yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis, tuomet tokio indo reiktų nenaudoti. |
Ketaus indai | Sunkiai įšyla, bet atlaiko labai aukštą temperatūrą ir ilgai palaiko šilumą, tinka kepti bei troškinti. | Gana sunkūs, maisto produktai reaguoja su ketumi, todėl laikyti ar saugoti maisto juose negalima, nes produktai gali įgauti metalo prieskonį ir pajuoduoti. |
Nerūdijančio plieno indai | Nesvyla maistas, juos lengva prižiūrėti ir plauti, puodai gerai išlaiko šilumą. | Nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio, todėl žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami. |
Tefloniniai indai | Maistas gaminamas greitai, yra galimybė naudoti mažai riebalų. | Negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti maisto metaliniais įrankiais, pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas medžiagas. |
Stikliniai indai | Ekologiškai švarūs, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, atsparūs karščiui, paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti. | - |
Silikoniniai indai | Elastingi, tvirti, atsparūs net iki 280 laipsnių temperatūrai, galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse, galima užšaldyti maistą, nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. | - |
Taip pat venkite melamininių indų, puodų, nes iš jų į vandenį ar kitą rūgštų tirpalą gali migruoti kenksmingos sveikatai cheminės medžiagos.
Indelių laikymui pasirinkimas
Namuose visada būna tokių produktų kaip kruopos, sėklos, grūdai, makaronai, miltai ar kava. Kokiuose indeliuose šiuos produktus reikėtų laikyti - stikliniuose, o gal metaliniuose ar keraminiuose? Tai - viena svarbiausių indo savybių. Netinkamai laikomos kruopos apkarsta, kava praranda aromatą, cukrus ir druska iš birių virsta gabalais.
- Stikliniuose induose supilti ryžiai, makaronai ar kiti produktai persišviečia ir gražiai atrodo, todėl juos galima laikyti atvirai, ne spintelėse.
- Stiklinių ir keraminių indų dangteliai arba kamščiai sandarinami keliais būdais: specialia guma, silikonu arba plastiku. Pati patvariausia - silikonas. Jeigu norite indus uždaryti kuo sandariau (kad į vidų nepatektų nei oro, nei drėgmės), paieškokite tokių, kurių dangteliai užsukami arba turi metalinius užraktus.
- Nerūdijančio plieno indeliai brangesni, tačiau tarnauja ilgiau nei pagaminti iš lakštinio plieno. Iš lakštinio plieno pagamintose dėžutėse paprastai laikoma kava ir arbata, tačiau kartais suberiamos ir vaistažolės, laikomi džiovinti grybai ir kt.
Visi indai internetu (keraminiai, metaliniai, plastikiniai, stikliniai), kurie skirti sąlyčiui su maistu, turi būti pažymėti šakutės ir taurės ženklu arba jo etiketėje turėtų būti užrašyta, kad indas tinkamas sąlyčiui su maistu. Deja, vis dar galima rasti indų, ant kurių nėra jokių užrašų.
Jeigu biriems produktams skirti indai internetu jus sudomino ir nutarsite įsigyti, nepirkite pačių pigiausių - jie gali būti pagaminti iš nekokybiškų medžiagų. Tokie indai greitai susibraižys, patamsės, susiteps (plastikinį paviršių sunku švariai nuvalyti). Be to, pigūs plastikiniai indeliai gali skleisti nemalonų kvapą, kuris įsigers ir į maisto produktus.