Velykų pyragas yra neatsiejama šventinio stalo dalis daugelyje lietuviškų namų. Tai kvapnus, saldus ir ypatingai šventiškas kepinys, simbolizuojantis pavasario atgimimą, džiaugsmą bei dalijimąsi su šeima ir artimaisiais. Kiekviena šeimininkė turi savo gaminimo receptą, bet su laiku ateina patirtis, nes Velykinius pyragus paruošti gana sunku, todėl pirmą kartą gali pasirodyti ne taip, kaip planuota.
Tradiciniame recepte, Velykų pyragas kepamas iš mielinės tešlos, gausiai gardintas razinomis, džiovintais vaisiais ar net riešutais, o mėgstantys naujoves dažnai prideda šokolado, citrusinių vaisių cukatų ar aguonų. Šio kepinio išvaizda ir skonis skiriasi priklausomai nuo regiono ar šeimos tradicijų, tačiau pagrindinė idėja išlieka ta pati - tai iškilmingas, purus ir kvapnus gardėsis, kuriuo dalijamasi Velykų rytą.
Velykinio pyrago ingredientai
- 250 gr. rikotos sūrio
- 2 kiaušiniai
- 100 ml. pieno
- 20 gr. sviesto
- 70 gr. kukurūzų miltų
- 70 gr. kvietinių miltų
- Pusė stiklinės vandens, džiovintų vaisių mirkymui
- 5 gr. kepimo miltelių
- Šaukštas razinų
- Šaukštas džiovintų spanguolių
- 3 šauktų medaus (galite keisti cukrumi)
Jeigu norite didesnio pyrago (šventinio kekso), didinkite ingredientus dvigubai.
Gaminimo eiga
- Džiovintus vaisius užpilame vandeniu (prieš pilant į tešlą vandenį būtinai išpilkite; mirkome apie 20 -30 min.)
- Kiaušinius gerai išplakame šluotele
- Sudedame rikotą, įpilame pieną, gerai išmaišome
Pyrage naudojami kukurūzų miltai suteikia gražią geltoną spalvą. Aš dažnai naudoju šiuos miltus kepiniuose, maišau su kvietiniais. Man patinka toks derinys.
Velykinis pyragas be pridėtinio cukraus
Mano skystas akacijų medus, tiesiai iš Ukrainos. Buvau gavus dovanų, labai gardus ir skystas. Taip taip, skystas natūraliai! Šio medaus savybė - aukštas fruktozės kiekis, kas lemia tai, kad jis kristalizuojasi labai ilgai, kartais tai trunka iki dviejų metų. Jei dar bus galimybė tikrai jo užsisakysiu žiemai.
Rikota kartu su pienu pyragui suteikia minkštumą, purumą. Rikotos sūrį daugelis naudoja kaip varškės pakaitalą. Žmonėms netoleruojantiems varškės, rikota dažnu atveju tinka. Aišku ji nėra liesa, tačiau mūsų dienų daugelis mitybos teorijų liesus pieno produktus nepriskiria prie sveikiausių pasirinkimų. Aš savo mitybos piramidėje taip pat nebijau riebalų.
Džiovinti vaisiai, daugelio Velykinių pyragų sudetinis ingredientas. Juos galima rinktis įvairius. Aš savo virtuvės spintelėje radau razinas ir džiovintas spanguoles, juos puikiai tiko savo skonių deriniai. Pusvalandį palaikiau jas vandeny, kad išbrinktų ir išreiktų gerą skonį.
Velykų pyragas su cukruotais vaisiais niekuo nesiskiria nuo įprasto Velykų pyrago. Į tešlą dedu tai, ką turiu namuose ir ką mėgsta namiškiai. Natūralu, kad cukruoti vaisiai gali būti pakeisti bet kokiais džiovintais vaisiais. Tai tik paruoštas mišinys, ir jums patiems nieko nereikia sugalvoti.
Taip ruošiu velykinį pyragą su cukruotais vaisiais.
- Pirmiausia mieles atskiedžiame šiltame piene su cukrumi. Palikite 15 minučių. Tada viską sumaišome su minkštu sviestu, kiaušiniais ir prieskoniais. Sumaišykite, įpilkite miltų. Išmaišykite tešlą.
- Išminkytą tešlą padėkite į šiltą vietą ir uždenkite rankšluosčiu. Ji turėtų pakilti po poros valandų. Tada pridėkite cukruotų vaisių. Taip pat galite pridėti džiovintų vaisių, tokių kaip razinos, slyvos, džiovinti abrikosai ir kt. Viską tolygiai išmaišyti.
- Dabar ruošiame formeles Velykiniams pyragams. Galite daryti keletą mažų arba porą didelių. Man patinka, kai pyragai yra dideli. Tada tešla viduje būna minkštesnė. Formas ištepkite aliejumi ir pabarstykite smulkiais džiūvėsėliais arba manų kruopomis, kad nepridegtų. Palikite pusvalandį, kol tešla pakils.
- Kai tešla pakils, pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, velykinius pyragėlius patepę aliejumi. Jei pyragaičiai yra didelėse formose, kepimo laikas pailgės. Reikia kepti ant ne per stiprios kaitros apie valandą. Išimame ir atvėsiname.
- Kiaušinio baltymą ir cukrų išplakti iki tirštų putų. Paimkite pyragus ir atsargiai užpilkite glajumi. Tada imame įvairiaspalvius pabarstukus (arba cukatas) ir gausiai apibarstome pyragus.