pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Grikių Troškinys su Mėsa: Tradicinis Receptas

Nesudėtingai pagaminamas patiekalas puikiai tiks darbo dienos vakarienei, nes neatima daug laiko.

Bet ir skonis nenuvils - jis iškart tapo mūsų šeimos favoritu.

Ingredientai

  • Mėsa: 500-600 gramų (kiauliena arba bet kokia jūsų mėgstama mėsa)
  • Grikiai: 2 stiklinės
  • Morkos: 4-5 vnt
  • Svogūnai: 2 vnt
  • Sviestas: 100 gramų
  • Aliejus: 0,5-1 stiklinė
  • Kuminas: pagal skonį
  • Prieskoniai: pagal skonį
  • Druska: pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Pradėkime nuo daržovių paruošimo, pirmiausia nuvalome svogūnus ir supjaustome pusžiedžiais.
  2. Mėsą supjaustome mažais apie 1,5-2 cm pločio kubeliais.
  3. Dabar ant ugnies dedame keptuvę storomis sienelėmis, supilame į ją augalinį aliejų.
  4. Kai aliejus įkaista, į keptuvę suberkite svogūną ir pakepinkite iki šviesiai auksinės rudos spalvos.
  5. Tada susmulkintą mėsą sudėkite į keptuvę prie svogūno, pakepinkite, kol pusiau iškeps.
  6. Kai baigiasi kepimo laikas, ant ugnies dedame keptuvę ir joje ištirpiname sviestą.
  7. Grikius ištepame svieste ir maišydami kepame apie 5-7 minutes.

Įpilkite į keptuvę aliejaus, sudėkite mėsą ir kepkite ant vidutinės ugnies tol, kol pasidengs gražia rusva plutele.

Įpilkite vandens, sumažinkite temperatūrą, troškinkite apie pusvalandį, kol mėsa suminkštės.

Į pabaigą sudėkite svogūnus, truputį apkepkite su mėsa.

Sudėkite paprikas ir morkas, uždenkite dangčiu ir patroškinkite.

Sudėkite nuplautus grikius, įpilkite vandens (stiklinei grikių - 2 stiklinės vandens).

Įberkite druskos, išmaišykite ir užvirinkite, tada nukaiskite ir įkiškite į nelabai karštą orkaitę, kad lėtai troškintųsi.

Po pusvalandžio nuimkite dangtį.

Jei skysčio liko, palaukite, kol išgaruos.

Patarimai ir variantai

Šventiškesnei versijai paruošti į troškinį dėkite džiovintų grybų, prieš tai juos išmirkę.

Grikių košė puriausia bus užpylus grikius šaltu vandeniu.

Žinoma, skrudinti rudieji grikiai taip pat nėra blogas pasirinkimas.

Tačiau galėdami, visada rinkitės sveikesnes sėklas.

Tuo tarpu verdant ruduosius, termiškai apdorotus, grikius, patariama jų nemirkyti.

Mirkomi jie ištęžta ir praranda dar daugiau maistingųjų savybių.

Ruduosius grikius tereikia nuplauti, pavirti kelias minutes ir išjungti.

Jeigu vis dėlto mirkote per naktį, nebevirkite ilgai.

Užvirė, išjungiame, uždengiame puodą ir viskas.

Pervirę grikiai nebetenka didžiosios dalies savo naudingųjų medžiagų.

Beje, rudųjų ir žaliųjų grikių skonis taip pat skiriasi, tad nenustebkite pirmą kartą paragavę žaliųjų grikių košės.

Iš pradžių jie gali pasirodyti prėskoki palyginti su rudaisiais.

Kiti receptai su grikiais

  • Grikių troškinys su malta mėsa: 300 g maltos mėsos, 150 g grikių kruopų, 1 svogūno, 1 morkos, 2 skiltelių česnako, 2-3 v. š. pomidorų pastos, 2-3 v. š. augalinio aliejaus, laurų lapų, druskos, pipirų.
  • Vištienos ir grikių kotletukai: Kotletai itin purūs, sultingi ir švelnaus skonio! Receptas labai patiks tiems, kuriems pabodo įprasti mėsos kotletai. Beje, šiuos kotletus galite ruošti tiek iš vištienos, tiek iš kalakutienos.
  • Tiršta grikių sriuba su vištiena: Tirštos ir sočios, labai paprastos, bet ir turtingos įvairiausių skonių sriubos išvirti visai nesudėtinga. Subalansuota šaltesnėms dienoms, bet gardi visais metų laikais. Grikiai šiai sriubai išties labai tinka, bet lygiai taip pat puikią sriubą išvirsite pakeitę juos ryžiais ar perlinėmis kruopomis.