Varškės tortas - tai alternatyva tradiciniams saldumynams, kurie dažnai sukelia mieguistumą ir neigiamas pasekmes sveikatai. Šis tortas sujungia lengvumą, skanų kremą ir mažiau kalorijų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pasimėgauti desertu be kaltės jausmo. Varškės tortas ne tik patenkins smaližių poreikius, bet ir suteiks galimybę mėgautis gardžiu, bet neapkraunančiu desertu. Šis varškės tortas - tai ne tik sveikesnė alternatyva tradiciniams desertams, bet ir skanus pasirinkimas, kuris patiks visiems. Jis idealiai tinka tiek kasdieniam deserto poreikiui, tiek šventėms. Be to, varškės tortas yra universalus - galite eksperimentuoti su skirtingais priedais, uogomis ar net sausainiais, kad kiekvieną kartą sukurtumėte vis naują skonį.
Varškės torto receptas
Ingredientai:
- Varškė
- Jogurtas
- Cukrus - 5 v. š.
- Želatina - 1 š.
- Damų piršteliai
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite varškę ir jogurtą: Varškę sumaišykite su cukrumi ir keliais šaukštais jogurto.
- Paruoškite želatiną: Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite brinkti 15 minučių. Po to statykite ją į puodą su karštu vandeniu ir maišykite, kol želatina ištirps.
- Sukurkite tortą: Damų pirštelius supjaustykite per pusę ir išdėliokite ant torto formos šonų. Kelis pirštelius galite naudoti pagrindui.
Kiti desertai iš varškės
- Varškės rutuliukai
- Jogurto desertas su uogomis
- Avižinių sausainių pyragas
- Chia sėklų pudingas
Šie receptai puikiai tinka kasdieniams skanėstams ar net šventiniam stalui.
Varškės sūreliai namuose
Neabejotinai sveikesnė alternatyva tampa namuose gaminti varškės sūreliai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai pranešime žiniasklaidai kviečia išbandyti ir dalijasi receptu.
Reikės:
- 200-250 g varškės;
- 50 g sviesto;
- 2 šaukštų miltelinio cukraus;
- žiupsnelio cinamono ar vanilinio cukraus;
- 100 g šokolado.
Kaip gaminti:
- Šokoladą ištirpdykite karšto vandens vonelėje su mažu gabaliuku sviesto.
- Plonai ištepkite šokoladu silikonines keksiukų formeles ir palaikykite jas šaldytuve, kad šokoladas sustingtų. Tada užtepkite dar vieną sluoksnį šokolado ir vėl formeles palaikykite šaldytuve.
- Varškę ištrinkite su likusiu minkštu sviestu ir milteliniu cukrumi iki vientisos masės ir dėkite šaukšteliu į formeles su gerai sustingusiu šokoladu.
- Sūrelio viršų aptepkite likusiu šokoladu, galite apibarstyti kokosų drožlėmis, aguonomis ar smulkintais riešutais.
- Palaikykite šaldytuve kelias valandas arba per naktį, kad sustingtų.
Greitas varškės desertas indeliuose
Jei ieškote greito, skanaus ir sveikesnio deserto, varškės desertas indeliuose taps jūsų nauju mėgstamiausiu atradimu! Vos keturi pagrindiniai ingredientai, jokio kepimo ir vos 10 minučių pasiruošimo - skamba kaip svajonė, tiesa? Šis desertas ne tik kreminis ir švelnus, bet ir leidžia laisvai žaisti su skoniais: nuo šviežių vaisių iki šokolado variacijų.
Ingredientai:
- Varškė - 5 vnt.
- Graikiškas jogurtas
- Klevų sirupas
- Sausainiai
- Vanilė
Gaminimo eiga:
- Paruoškite varškės kremą:Į trintuvą arba virtuvinį kombainą sudėkite varškę, graikišką jogurtą, klevų sirupą ir vanilę. Plakite, kol masė taps visiškai glotni ir kreminė.
- Sutrinkite sausainius:Įdėkite sausainius į maišelį su užsegimu ir rankomis arba kočėlu sutrinkite iki smulkių trupinių.
- Sudėkite viską į indelį:Į kiekvieną indelį dėkite apie 1,5 šaukšto sausainių trupinių. Ant jų atsargiai paskirstykite apie 1/4 puodelio (apie 60 ml) paruošto varškės kremo.
Variantai
- Šokoladinė versija: Jei norite šokoladinio skonio, dalį varškės kremo atskirkite į dubenėlį, įmaišykite 1-2 arbatinius šaukštelius kakavos miltelių ir, jei reikia, papildomai pasaldinkite klevų sirupu.
- Gaivus varškės desertas indeliuose su avietėmis: puikus pasirinkimas vasaros dienai ar šventei.
Patarimai
- Naudokite desertinę varškę: Kad desertas būtų ypatingai glotnus, rinkitės kuo smulkesnės konsistencijos varškę.
- Gerai sutrinkite masę: Kuo geriau suplaksite varškės ir jogurto masę, tuo švelnesnė bus tekstūra.
- Neapsiribokite tik uogomis: Norite paįvairinti?
- Rinkitės mažus indelius: Apie 120 ml stikliniai ar plastmasiniai indeliai - idealus pasirinkimas vienai porcijai.
- Palaikykite šaldytuve: Šis varškės desertas indeliuose puikiai išsilaiko iki 6 dienų šaldytuve.
Patiekimas ir laikymas
- Patiekimas: Varškės desertas indeliuose skaniausias gerai atšaldytas. Prieš patiekiant, galite dar kartą papuošti šviežiomis uogomis, pabarstyti trupintais riešutais arba lengvai apšlakstyti klevų sirupu.
- Laikymas: Desertus laikykite sandariai uždarytuose indeliuose šaldytuve. Taip jie išliks švieži ir gardūs iki 5-6 dienų.
Varškės desertas indeliuose džiugina švelniu, kreminiu skoniu, kuris primena lengvą sūrio pyragą. Varškės ir graikiško jogurto derinys suteikia subtilų rūgštumo atspalvį, o klevų sirupas prideda malonaus, natūralaus saldumo.
Kaip dažnai galima valgyti desertus?
Vis dėlto, viskam turėtų būti saikas - gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė desertus pataria valgyti kartą ar du per savaitę.
„Renkantis varškės sūrelį svarbu atkreipti dėmesį, kad jame būtų kuo mažiau pridėtinių komponentų ir kuo daugiau natūralių produktų, didesnis varškės kiekis. Naudingiau būtų rinktis sūrelį be glaisto, o jei jau su glaistu, tai tokius, kuriuose nėra kokosų ar palmių aliejaus, daug pridėtinio cukraus ir transriebalų“, - pataria gydytoja dietologė.
Dr. Gavelienė primena, kad glaistytiems varškės sūreliams, kaip ir kitiems produktams, galioja ta pati taisyklė - kuo sudėtinių dalių sąrašas pakuotės eilutėje trumpesnis, tuo produktas palankesnis sveikatai: „Įprastai ženklinimo eilutėje pradedama vardinti produktus nuo to, kurio kiekis gaminyje yra didžiausias. Jei tai varškės sūrelis - būtent varškė jo sudėtyje ir turėtų sudaryti didžiausią dalį. Tai maistingas ir mūsų organizmui naudingas produktas: jame gausu kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų.“
Gydytoja dietologė pataria atidžiau rinkti sūrelius vaikams, nes jiems dažniau pasireiškia įvairios alergijos. „Reikėtų dar labiau atkreipti dėmesį į pasirinktų sūrelių priedus. Pavyzdžiui, vengti tokių produktų, kuriuose yra želė arba saldainių gabalėlių“, - pataria dr. E. Gavelienė.
Jei seniau devyniais atvejais iš dešimties vietoje mėsos rinkdavausi varškę, tai dabar viskas apsivertė aukštyn kojom. Pasirodo, žmogaus skonis bėgant metams tikrai keičiasi. Nors varškę pietums ar vakarienei šiandien renkuosi nepalyginamai rečiau, desertai su varške kaip buvo, taip ir liko vieni iš mano favoritų. Tokie lengvi, purūs, kreminiai. Kaip jie gali nepatikti?