Kai tik užklups šalčiai, būtiniausiai į savo valgiaraštį įtraukite mėsės sultinyje išvirtą sriubą. Svarbiausia - žinoti, kokias būtent daržoves reikia kapot ir sviest į puodą, kad sriuba būtų pati naudingiausia. Daržovių sriuba - geriausiai subalansuotas žiemos patiekalas. Valgykit ir nestorėkit!
Kodėl Briuselio Kopūstai?
Briuselio kopūstai neišvengiamai reikalingi mūsų organizmui žiemą. Juose yra daugybė B, C grupės vitaminų, geležies ir folio rūgšties. Be to, Briuselio kopūstai užkerta kelią nerviniams susirgimams. Reguliariai valgydamos sriubą su Briuselio kopūstais, pastebėsite, kaip gerėja jūsų nuotaika ir savijauta.
Kitos naudingos daržovės
Raudonskruosčiuose pomidoruose daug kalio, todėl jie vertingi žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto arterinio kraujo spaudimo ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis. Jų sudėtyje yra augalinės ląstelienos. Riešutai ir saulėgrąžų bei moliūgų sėklos pagardins sriubą. Pavyzdžiui, lazdyno riešutai jums, tiksliau - organizmui, padės lengviau prisitaikyti prie besikeičiančių oro sąlygų (žiemą dažni svyravimai), o graikiniai riešutai sustiprins kepenų veiklą bei padės įveikti nemigą.
Gardžios Sriubos Receptas
Ingredientai:
- 300 g briuselio kopūstų
- 3-4 bulvių
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 3 pomidorų
- saliero gumbo
- susmulkintų petražolių
- 2 lauro lapų
- saujos žemės riešutų ir moliūgo sėklų
- druskos, maltų pipirų
Gaminimas:
- Svogūną, morką, petražolę, salierą nuvalome, nuplauname ir supjaustome šiaudeliais.
- Pomidorą susmulkiname kubeliais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname supjaustytas daržoves apie 7 min.
- Į puodą įpilame 2 l vandens, užviriname, suberiame apkepintas daržoves, pasūdome ir verdame apie 5 min.
- Bulves nulupame, nuplauname, supjaustome kubeliais ir sudedame į puodą ir verdame 7 min.
- Sudedame briuselio kopūstus, lauro lapus ir verdame 7 min.
- Sriuba su briuselio kopūstais pasūdoma, pagardinama pipirais, papuošiame smulkintais petražolės gabaliukais ir pabarstome trupintais riešutais bei moliūgo sėklomis.
Kitas Briuselio Kopūstų Sriubos Receptas
Ingredientai:
- 2 vienetai bulvių
- 1 vienetas morkų
- 100 gramų žirnių (konservuoti)
- 6 stiklinės pieno
- šiek tiek druskos
- 1 valgomasis šaukštas sviesto
- 250 gramų briuselio kopūstų
Paruošimo būdas:
- Supjaustytos morkos, bulvės bei bruselinių kopūstų gūželės išverdamos nedideliame kiekyje vandens.
- Daržovėms suminkštėjus, į sriubą suberiami žirneliai, supilamas pienas ir sriuba užvirinama.
- Užvirus, pagardinama sviestu bei druska.
Sriuba su briuselio kopūstais
Ingredientai:
- Svogūnas
- Morka
- Petražolė
- Salieras
- Bulvės
- Paprika
- Briuselio kopūstai
- Lauro lapai
- Pipirų žirneliai
- Grietinė
- Kiaušinis
- Žalumynai
Gaminimas:
- Svogūną, morką, petražolę, salierą nuvalome, nuplauname ir supjaustome šiaudeliais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname supjaustytas daržoves apie 7 min.
- Į puodą įpilame 2 l vandens, užviriname, suberiame apkepintas daržoves, pasūdome ir verdame apie 5 min.
- Bulves nulupame, nuplauname, supjaustome kubeliais ir sudedame į puodą ir verdame 7 min.
- Papriką supjaustome mažais kubeliais, sudedame į sriubą ir dar paverdame apie 3 min.
- Sudedame briuselio kopūstus, lauro lapus, pipirų žirnelius ir verdame 7 min.
- Jei reikia, sriuba su briuselio kopūstais pasūdoma, pagardinama pipirais.
- Patiekiant, į kiekvieną lėkštę įdedame grietinės, kiaušinio puselę ir pabarstome žalumynais.
Laikytis dietų žiemą nelabai patartina, nes ir taip organizmas patiria stiprų stresą. Tačiau ir grūsti skrandį riebaus maisto neverta.