Per didesnes šventes mėgstu kepti itališką duoną focaccia - būtent šilta naminė duona man atrodo kaip pats didžiausias rūpesčio ir meilės ženklas. Tiesą sakant duonos kepėja iš manęs nekokia - nei aš naminio raugo mačiusi, nei su tešla žaisti mėgstu.
Focaccia su Spanguolėmis ir Sūriu - Kalėdinė Variacija
Šį kartą kepiau variaciją Kalėdoms su šviežiomis spanguolėmis, mėlynuoju pelėsiniu sūriu, kietuoju sūriu, rozmarinu ir čiobreliais. Esu ištikima VILVI sūriams - “Memel Blue” suteikia išraiškingo, tačiau švelnaus skonio, o užtarkuotas “Memel Prussia” sūris iškepusią duoną pagardina malonia sūrio plutele.
Gaminimo Eiga:
- Prie miltų pilame šiltą vandenį, išmaišome šaukštu ir lengvai paminkome rankomis.
- Tešla bus labai lipni, bet ne skysta.
- Ją iš visų pusių aptepame alyvuogių aliejumi, dubenį uždengiame švariu rankšluosčiu, padedame į kokį nors šiltą namų kampelį ir paliekame tešlą kilti apie 4 valandas.
- Kai tešla jau pakilusi, perkeliame ją iš dubens į kepimo formą ir atsargiai paskleidžiame pagal naudojamos kepimo formos formą.
- Kai tešla formoje jau iškilusi, pirštais įspaudžiame duobeles ir išdėliojame priedus - spanguoles, mėlynojo pelėsinio sūrio gabalėlius, tarkuotą kietąjį sūrį, šviežio rozmarino ir čiobrelio šakeles.
Sumuštiniai su Focaccia - Klasikos Metamorfozės
Sumuštinis- tai ne tik greitas užkandis skubančiam į darbą ir meno kūrinys, kuris gali tapti vakarienės pažiba, šventinio stalo puošmena ar netikėtu siurprizu svečiams. Pamirškit standartines dešros su sūriu kombinacijas - laikas atsiskleisti kulinarinės fantazijos sparnams.
Net ir paprasčiausias sumuštinis su kumpiu gali tapti nepakartojamu, jei žinai kelias gudrybes. Vietoj įprastos baltos duonos riekės, išbandyk briošką - jo sviestinė tekstūra ir švelnus saldumas sukurs nuostabų kontrastą su sūriais ir mėsos skoniais. O jei nori dar labiau nustebinti, paruošk namie fermentuotą duoną su sėklomis.
Kumpis irgi nebūtinai turi būti tas pats, kurį perki prekybos centre. Ieškokite vietinių ūkininkų produkcijos - rūkytas kiaulienos kumpis su žolelėmis ar net antienos kumpis atvers visiškai naują skonių spektrą. Pridėk šviežių figos griežinėlių, truputį medaus ir raudonojo vyno acto - gausi sumuštinį, verto restorano meniu.
Sūris taip pat nusipelnė daugiau dėmesio nei paprastai skiriame. Camembert su spanguolių uogiene, ožkos sūris su karamelizuotais svogūnais ar net mėlynasis sūris su kriaušių griežinėliais - šie deriniai pavers bet kurį sumuštinį į gurmanišką patiekalą.
Vegetariškų Sprendimų Triumfas
Kas sakė, kad sumuštinis be mėsos negali būti sotus ir skanus? Grilinti baklažanai su pesto padažu, saulėje džiovinti pomidorai su mozzarella ir šviežiu baziliku arba avokado su kimči - šie deriniai parodys, kad augaliniai ingredientai gali būti ne tik sveiki, bet ir nepaprastai skanūs.
Vienas iš mano asmeninių favoritų - sumuštinis su keptu burokėliu, fetos sūriu ir graikiniais riešutais. Burokėlis suteikia žemiškumo, sūris - kreminės tekstūros, o riešutai - reikalingo traškumo. Viskas užtepama ant rugių duonos su sėklomis ir papildoma šviežių rūgštynių lapeliais.
Nepamirškite ir apie pupeles - humuso sluoksnis su grilintomis cukinijomis, paprikomis ir šviežia petražole sukurs Viduržemio jūros regiono nuotaiką jūsų virtuvėje, o jei norite egzotiškumo, išbandykite tofu su azijietiškais prieskoniais ir marinuotais agurkais.
Šventiniai Akcentai: Kai Sumuštinis Tampa Šventės Dalimi
Keptos kalakutienos sumuštinis su spanguolių padažu ir šviežiomis salotomis primins šventinio stalo skonius, tačiau bus daug patogiau užkandžiauti.
Velykoms puikiai tiks sumuštinis su rūkyta žuvimi - lašiša ar upėtakis su kreminiu sūriu, krapais ir raudonaisiais svogūnėliais ant tamsios duonos. Pridėkite kietai virto kiaušinio griežinėlių ir gausite tikrą Velykų simbolį sumuštinio pavidalu.
Vasaros šventėms ir piknikams idealūs bus lengvesni variantai - gaivūs sumuštiniai su šviežiais agurkais, pomidorais ir žolelėmis. Focaccia su alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais ir šviežiu oregano sukurs Viduržemio jūros nuotaiką bet kurioje aplinkoje.
Tarptautinių Virtuvių Inspiracijos
Kodėl nepasinaudoti pasaulio virtuvių patirtimi? Vietnamietiški banh mi sumuštiniai su marinuota morka, ridikėliais ir šviežiomis žolelėmis atskleis azijietiškų skonių harmoniją. Pagrindą gali sudaryti tiek mėsa, tiek tofu - svarbu išlaikyti rūgštaus, aštrio ir gaivaus skonių balansą.
Meksikietiška tortilija - tai ne tik sumuštinis, bet tikras kulinarinis nuotykis. Avokado, marinuoti jelapeno pipirai, šviežia kalendra, juodosios pupelės ir grietinė ant minkštos bandelės sukurs tikrą fiestą jūsų burnoje. Nepamirškite laimo sulčių - jos suvienys visus skonius.
Italų panini tradicija taip pat verta dėmesio. Prosciutto su figomis ir rukola, arba „Caprese“ - su mocarela ir baziliku , šie deriniai yra klasika ne be reikalo. Svarbiausia - naudoti kokybišką alyvuogių aliejų ir balzamiko actą.
Netikėti Skonių Deriniai, Kurie Veikia
Kartais patys drąsiausi eksperimentai duoda geriausius rezultatus. Obuolių griežinėliai su čedariu ir šonine - šis derinys gali pasirodyti keistas, tačiau saldaus, sūraus ir rūkyto skonių kombinacija yra tiesiog nuostabi.
Bananai su žemės riešutų sviestu ir šokolado drožlėmis - kas sakė, kad sumuštinis negali būti desertas? Pridėkite truputį medaus ir cinamono, ir gausite skanėstą, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
Netgi sūrūs agurkai su Nutella gali tapti netikėtu atradimų - kontrastas tarp sūraus ir saldaus sukuria unikalų skonį. Žinoma, šis derinys ne visiems, tačiau drąsūs eksperimentatoriai bus maloniai nustebinti.
Technikos ir Gudrybės Tobulam Rezultatui
Puikus sumuštinis prasideda nuo tinkamo duonos pasirinkimo ir paruošimo. Lengvai apkepinta duona ne tik geriau laiko formą, bet ir suteikia papildomo skonio. Jei naudojate minkštą duoną, ją galima lengvai pakepinti tosteriu arba keptuvėje su šiek tiek sviesto.
Ingredientų išdėstymo tvarka taip pat svarbi. Drėgni ingredientai, tokie kaip pomidorai ar agurkėliai, turėtų būti atskirti nuo duonos kokiu nors barjeru - sūriu, salotų lapais ar net plonu sviesto sluoksniu. Taip duona nesudrėks ir sumuštinis išlaikys formą.
Temperatūrų kontrastai gali suteikti papildomo malonumo - šiltas sumuštinis su šaltais priedais arba atvirkščiai. Grilinti sumuštiniai panini stiliumi yra puikus būdas sujungti visus ingredientus ir sukurti traškią išorę su šiltu, tirpstančiu vidumi.
Nepamirškite ir apie padažus - jie gali visiškai pakeisti sumuštinio charakterį. Namie pagamintas pesto, aioli su česnakais ar net paprastas majonezo ir garstyčių mišinys su žolelėmis gali pakelti bet kurį sumuštinį į aukštesnį lygį.
Kai Sumuštinis Tampa Gyvenimo Filosofija
Galiausiai, sumuštinis - tai ne tik maistas, bet ir kūrybiškumo išraiška. Kiekvienas ingredientas, kiekvienas derinys atskleidžia jūsų asmenybę ir skonį. Nebijokite eksperimentuoti, derinti netikėtus skonius ir kurti savo unikalius receptus.
Geriausi sumuštiniai gimsta ne iš brangių ingredientų, o iš meilės procesui ir noro nustebinti save bei artimuosius. Kartais paprasčiausias sumuštinis su šviežiais ingredientais ir širdimi pagamintas gali tapti nepamirštamu.
Taigi, kitą kartą atidarydami šaldytuvą ir galvodami, ką pagaminti, nepamirškite sumuštinio galimybių. Jei rengiate vakarėlį, paruoškite fokačijos sumuštinių - patenkinti bus visi. Sumuštinis ne tik gardus, bet ir itin sotus.
Fokačijos sumuštinis su daug sūrio ir dešros skaniausias, kol dar šiltas.
Pavyzdinis Fokačijos Sumuštinio Receptas:
- Perpjaukite perpus „Iki“ fokačiją su alyvuogėmis, ant kiekvienos pusės uždėkite po kelias „Iki“ sūrio „Tilsit“ir „Iki“ karštai rūkyto saliamio riekeles. Ant vienos duonos uždėkite dar ir kelis čiorizo dešros griežinėlius.
- Abi fokačijos puseles dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 12 minučių.
- Paruoškite padažą - inde majonezą sumaišykite su saldžiu aitriųjų paprikų padažu ir druska.
- Iš orkaitės ištraukite fokačiją.
Sudėtis:
- Duonelė (KVIETINIAI miltai, vanduo, rapsų aliejus, mielės, RUGINIS raugas 2,5% (vanduo, RUGINIAI miltai), SEZAMO sėklos 1,3%, joduota druska, linų sėmenys 0,5%, cukrus, prieskoniai).
- Švelnus padažas su cukrumi ir saldikliu 23% (rapsų aliejus, vanduo, modifikuotas kukurūzų krakmolas, cukrus, spirito actas, KIAUŠINIŲ trynių milteliai, GARSTYČIŲ grūdeliai, krapai, druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, konservantai E202 ir E211, joduota druska, stabilizatoriai E412, E410 ir E401, juodieji pipirai, kvapioji medžiaga, saldiklis E954, dažiklis E160a).
- Karštai rūkytas kiaulienos kumpis 18% (kiauliena 83%, vanduo, druska, kiaulienos baltymai, stabilizatoriai E451 ir E407a, cukrus, antioksidantai E316 ir E330, tirštiklis E415, prieskoniai ir jų ekstraktai, konservantai E250 ir E262, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E334, mielių ekstraktas, kvapioji medžiaga, kvapioji rūkymo medžiaga).
- SŪRIS 11%. Gali būti SOJŲ, SALIERŲ, ŽUVŲ produktų.
 
                                                 
                                            