pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos plovas daugiafunkciniame puode: receptas ir gaminimo paslaptys

Ar pakaks tiek argumentų, kodėl mėgstu gaminti plovą? Bet šįsyk svarbiausias argumentas plovui gaminti buvo vaikų dovanotas emaliuotas ketaus puodas. Taip norėjosi kuo greičiau jį išmėginti - ir pagaliau ponas plovas ketaus puode! Gavosi labai skanus, tiksliau - tobulas. Manau, puodas irgi tam turėjo nemažai įtakos, kaip manote?

Pagal šį receptą plovą galite pasigaminti namuose. Reikės didelio puodo su storu dugnu (gaminant ant viryklės) arba elektrinio daugiafunkcinio puodo.

Ingredientai

  • 1,5 kg kiaulienos (naudojau sprandinę ir šoninę)
  • 0,5 kg plikytų ryžių
  • 3 morkų
  • 2-3 svogūnų
  • Česnako
  • Prieskonių plovui (patikėkit, bet su šiais prieskoniais plovas gaunasi tobulas)
  • Rūkytos paprikos miltelių
  • Lauro lapų
  • Pipirų ir druskos
  • Aliejaus kepti

Prieskonių mišinys:

  • saldžiosios paprikos milteliai (~1 a.š.)
  • ciberžolė (~1 a.š.)
  • lauro lapai (3-4 vnt.)
  • malti juodieji pipirai (~0,5 a.š.)
  • druska
  • Vanduo - ~2 litrai

Gaminimo eiga

  1. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, morkas - lazdelėmis, mėsą - nemažais gabalais. Nuo česnako galvučių nuvalome viršutinęs luobeles, česnakus nuplauname.
  2. Į puodą pilame aliejų. Jeigu plovą gaminate su jautiena, reikės apie 150 ml aliejaus. Jeigu su riebia kiauliena (pavyzdžiui šonine) - aliejaus reikės mažiau. Kelias minutes pakepiname svogūną ir dedame mėsą. Mėsą kepame vis pamaišant, kol šiek tiek apkeps. Jeigu mėsa riebi, ištirpę taukai neleis mėsai greitai apkepti, ji virs riebaluose. Tokiu atveju samčiu išgriebiame dalį riebalų, vėliau juos supilsime atgal.
  3. Kai mėsytė apkeps, dedame juostelėmis pjaustytas morkas ir vis pamaišant kepame 3-4 minutes, kol morkos truputį suminkštės.
  4. Toliau į puodą dame kelis lauro lapus, beriame šaukštą kumino, puse arbatinio šaukštelio maltų pipirų, po arbatinį šaukštelį koriandros, paprikos miltelių, ciberžolės ir druskos. Maišant pakepiname kelias minutes ir viską užpilame karštu vandeniu. Jeigu buvote išgriebę dalį riebalų, dabar supilkite juos atgal. Į puodą dedame dvi česnako galvutes ir paliekame virti ant silpnos ugnies apie valandą. Praėjus laikui paragaujame, jeigu mėsa dar kietoka, verdame dar 10-20 minučių. Taip pat paragaujame ar netrūksta druskos, skystimas puode turi būti truputį per sūrus. Beriame dar puse šaukšto kumino ir, jei reikia, druskos.
  5. Basmati ryžius reikia perplauti. Beriame juos į dubenį, užpilame šaltu vandeniu, ranka pamaišome, nupilame ir užpilame nauju vandeniu. Vandenį reikės keisti maždaug 6-7 kartus, kol užpilamas vanduo taps skaidrus. Nuplautus ryžius sudedame į puodą. Vandens turi būti maždaug 2 centimetrai virš kitų ingredientų. Neuždengus dangčio verdame apie 13 minučių. Jeigu plovą gaminate puode, ant viryklės, laikas nuo laiko mentele stumkite ryžius nuo puodo krašto į vidurį. Gaminant daugiafunkciniame puode to daryti nereikia.
  6. Praėjus laikui ryžiai jau užpildys visą puodą, bet vietomis dar matysis šiek tiek skysčių. Tada uždengiame puodą dangčiu, išjungiame ugnį ir paliekame pastovėti 15-20 minučių. Žinau, smalsu, bet dangčio nekilnokite :).

Alternatyvus gaminimo būdas orkaitėje

Keptuvėje aliejuje pakepinau svogūnus, pjaustytą mėsą ir griežinėliais pjaustytas morkas. Pagardinau prieskoniais ir druska. Į puodą sudėjau visą keptuvės turinį, ant viršaus subėriau po tekančiu vandeniu perplautus ryžius. Viską pagardinau plovo prieskoniais, įdėjau lauro lapus, česnako skilteles (galite dėti visą nelukštentą česnako galvą), juodųjų pipirų žirneliais, druskos ir įpyliau vandens (virš ryžių vandens turi būti ne mažiau kaip per du pirštus). Puodą uždengiau ir pastačiau į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ~ 1 val. 20 min. - 1 val. 30 min.

Štai ir viskas. Plovas pagamintas. Ryžiai birūs, mėsytė minkšta.