Ingredientai
Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!
Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!
IŠKEPKITE BANDELES
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.
2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.
3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.
4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.
IŠKEPKITE KOTLETUKUS
1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.
3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.
4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.
Labai skanūs naminiai kebabai su vištiena paruošiami kur kas paprasčiau nei gali pasirodyti.
6 naminiams kebabams pagaminti reikės:
Padažui:
Pirmiausia ruošiame padažą:
ReklamaRuošiame vištieną:
Ruošiame daržoves:
Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, supjaustome kubeliais.
Susmulkiname agurkus bei plonai supjaustome kopūstą.
ReklamaRuošiame kebabus:
- Imame lavašą, ant kiekvieno pilame ir ištepame maždaug 1 valgomąjį šaukštą padažo.
- Ant viršaus dedame smulkintą kopūstą, pomidorus, agurkus, kepintą vištieną ir pilame 1-2 valgomuosius šaukštus padažo.
- Užlenkiame apačią, vieną po kito šonus, apačią įsukame į foliją.
- Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
- Kepame 10 minučių.
Skanaus!
Reklama
Mėsainiai su vištiena
Paminėję Mamos dieną, nepamirškime ir tėčių. Nors dažnai esame įpratę manyti kitaip, tėčiams taip pat reikalingas dėmesys, švelnumas ir žodis „myliu“. Pirmasis birželio sekmadienis – Tėvo diena – puiki proga dovanoti jiems nuoširdžią šypseną, šiltą apkabinimą, gražius žodžius ir. skanius pietus! Pietūs tėčiui – nemenkas iššūkis. Siūlome jį įveikti su. naminiais mėsainiais!

Naminiai mėsainiai
Atsispausdinti
Porcijos: 6 mėsainiai Paruošimo laikas: 2 val. 45 min.Mėsainių bandelėms:
2 – 2 1/2 puodelio (280 – 350 g) miltų
1 pakelis (11 g) sausų mielių
1 arb.š. druskos
2 valg. š. sviesto
1 puodelis karšto vandens
1 kiaušinis, išplaktas
sauja sezamo sėklų
Vištienos kotletukams:
1/2 vištos krūtinėlės
1 nedidelis svogūnas
2 valg.š. majonezo
2 valg.š. bulvių krakmolo
žiupsnis druskos
žiupsnis pipirų
saujelė krapų
Mėsainiams:
6 mėsainių bandelės
6 vištienos kotletukai
12 arb.š. majonezo
6 lapai ledinės salotos („Iceberg”)
6 riekelės fermentinio sūrio
6 griežinėliai pomidoro

Naminiai mėsainiai
Pasakysiu paslaptį. Greito maisto restoranuose aš – dažnas svečias. Nors valgau ten ypač retai, bet dėl susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių, jau nesuskaičiuojamą daugybę kartų sėdėjau prie greitojo maisto restorano staliukų ir stebėjau, kaip valgo kiti. Tiesa, porą kartų mėsainį užsisakiau ir aš. Pirmasis kartas buvo dar mokykloje, didelės ekskursijos į Vilnių metu. Buvau gal šeštokė… ir nieko neprisimenu. Tik tiek, kad tikrai valgiau. Ar patiko? Nežinau, tada tai nerūpėjo. O iki kito apsilankymo tokio tipo restorane vėl praėjo keli metai. Tada buvau išbadėjusi ir mėsainis su vištiena atrodė lyg išsigelbėjimas mano pilveliui, ištisą dieną nemačiusiam maisto. Šįkart jau puikiai prisimenu, kaip labai nepatiko. Ne tiek dėl pačio skonio (aš – žmogus paprastas, galiu valgyt ir valgau daug ką), kiek dėl pasekmių, trukusių dar ne vieną valandą, ir didelių pažadų į kvailų mėsainių pusę daugiau gyvenime nežiūrėti.
Ir nežiūrėjau. Šimtą kartų sėdėjau greitojo maisto restorane, bet niekad nekilo mintis pabandyti dar kartą. Tačiau visai kas kita yra naminiai mėsainiai, ar ne? Šį eksperimentą planavau išbandyti jau anais metais, jei ne dar anais, bet vis atsirasdavo kažkas, kas prasprūsdavo į „turiu pagaminti” eilės priekį ir vargšai mėsainiai pamiršti liūdėjo… Liūdėjo tol, kol neišaušo lemtingas savaitgalis. Ir rytą virtuvėje pradėjau minkydama mielinę tešlą mėsainių bandelėms…
Man rodos, kad šie naminiai mėsainiai išgelbėjo mėsainių vardą – tokį, kokį buvau susikūrusi savo mintyse. Ne, man ne tik taip atrodo – taip ir yra. Pasirodo, mėsainiai gali būti puikus maistas – sotus ir gardus. O jei kažkas tyliai galvoja „bet gi šitaip nesveika!”, aš noriu paklausti, kas gi nesveiko? Jei ruošiate mėsainį namuose, pamirškite visus stereotipus. Tiesiog mėgaukitės.
Skonis: 10/10. Iš tiesų niekada negalvojau, kad mėsainiai gali būti tokie skanūs. Todėl šis – pirmasis – bandymas pranoko visus lūkesčius. Bandelės pavyko labai puikios – ne tokios „tuščiavidurės” kaip pirktiniai batonai, kuriuos suspaudus, liktų plonytis paplotis, tačiau sunkesnė ir pilnesnės, nors vis tiek minkštos. Įprastą maltos mėsos koltetuką pakeičiau vištienos filė paplotėliais – jaučiasi tikras vištienos skonis ir šis variantas man pasirodė daug skanesnis. Na, o daržovės… tradicinės, bet visas jas keisti ar papildyti galima pagal savo norus. Įprasta mėsainį pagardinti keliais griežinėliais svogūno, tačiau kadangi svogūnų buvo mano vištienos paplotėliuose, jo visiškai netrūko.
Taigi, mano verdiktas naminiams mėsainiams? Už ir tik už!

