pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šviežių daržovių salotos su vištiena arba kalakutiena: receptų įvairovė

Pavasarį visada norisi gaminti lengviau ir sveikiau, aprūpinti pavargusį organizmą vitaminais. Mano organizmas ir skonio receptoriai po žiemos tikrai labai pasiilgo šviežių daržovių, jų skonio, traškumo, gaivos, lengvumo. Tad PAGALIAU tai galima padaryti ir be jokio vargo, tiesiog nuvykus į artimiausią „Iki“ parduotuvę. Pažiūrėkite, kokio grožio ir šviežumo daržovės! Tai ne kokio nors Pietų Europos turgelio laimikis, visos šios šviežio pavasario derliaus daržovės daug arčiau namų - „Iki“ parduotuvėse! Nuo tikrų pavasario šauklių ridikėlių iki gražiausių morkų su lapeliais puokščių ir net šiek tiek egzotiškų romaneco brokolių. Dar rasite pačių įvairiausių šviežių kopūstų, salotų, šviežių bulvyčių, svogūnų, krapų, kaliaropių, pankolių, žirnelių ir net lietuviškų agurkų ir pomidorų! Visą savaitę gaminu su šiomis sezoninėmis pavasario daržovėmis ir negaliu atsidžiaugti, kiek skonių, kiek spalvų ir vitaminų.

Nepamirškite, kad posakis Eat the rainbow - ne tik tušti žodžiai. Kuo daugiau įvairių spalvų daržovių - tuo daugiau pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų mūsų organizmui.

Šiandien noriu pasidalinti net trimis receptais su šviežio derliaus daržovėmis. Šiuose receptuose būtent daržovės griežia pagrindiniu smuiku - mėsos čia nėra, nes nuo jos kartais reikia pailsėti, o mitybą būtiną paįvairinti. Nepaisant to, kad receptai be mėsos, visi jie beprotiškai skanūs, sotūs ir maistingi, pažadu, kad patiks net tiems, kurie be mėsos neįsivaizduoja nė dienos.

Lęšių salotos su keptomis bulvytėmis ir medaus-garstyčių padažu

Šios salotos yra NUOSTABIOS! Skaniausios, kai šiltos, bet gali būti valgomos ir šaltos. Jos ne tik skanios ir maistingos, bet ir sočios - baltymų (o tuo pačiu ir sotumo) čia suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą.

Ingredientai:
  • Bulvės: 5.00 vnt.
  • 4 savojos kopūstų lapų | Tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui špinatai, rukola ar pan.
  • 4 v.š.
  • 1 v.š.
  • 1 v.š.
  • 1 a.š.
Paruošimas:
  1. Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame 200 laipsnių orkaitėje (geriausia - su vėjelio funkcija) apie 30 minučių - kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.
  2. Išverdame lęšius - tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar tokie kietesni.
  3. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus.
  4. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
  5. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.

Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis

Aš dievinu vienos skardos patiekalus, nes tai ypač greitas, patogus, ir lengvai pagaminamas maistas, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą - skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite. Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį, man ypač patinka variantas su lašiša.

Ingredientai:
  • y. 300 g.
Paruošimas:
  1. Supjaustome daržoves. Sumaišome jas su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Paskleidžiame daržoves ant kepimo skardos.
  2. Krevetes sumaišome su aliejumi, tarkuotu česnaku, druska ir pipirais.
  3. Kai daržovės apkepa, ant viršaus išdėliojame krevetes ir šviežią rozmariną.
  4. Kepame viską orkaitėje dar 10 minučių.

Azijietiški ryžių makaronai su daržovėmis

Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga.

Ingredientai:
  • 200 g.
  • 2 cm.
  • 2 v. š.
  • 1 v. š.
Paruošimas:
  1. Išverdame ryžių makaronus (tik neperverdame, užteks vos kelių minučių virimo!). Išvirusius makaronus perliejame šaltu vandeniu.
  2. Visas daržoves supjaustome plonomis juostelėmis.
  3. Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę.
  4. Į keptuvę beriame daržoves ir smulkintus žemės riešutus, kepiname dar minutę (ne ilgiau, daržovės turi tik lengvai apskrusti).
  5. Į keptuvę dedame ryžių makaronus, supilame padažą ir kaitiname maišydami dvi minutes.

Gaivios salotos su kalakutiena, kiaušiniais ir daržovėmis

Ingredientai:
  • Agurkai: 2.00 vnt.
  • Pomidorai
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Virti kiaušiniai: 3.00 vnt.
Padažui:
  • Alyvuogių aliejus
  • Citrinos sultys
  • Balzaminis actas
  • Druska
  • Pipirai
Paruošimas:
  1. Išvirti kalakutienos krūtinėles arba šlauneles.
  2. Paruoškite daržoves: supjaustykite pomidorus, agurkus, svogūnus, ir morką pagal nurodytus matmenis.
  3. Padažui: sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir balzaminį actą dubenyje. Pridėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
  4. Salotų sumontavimas: dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytas daržoves, virtą kalakutieną ir kiaušinius.
  5. Ant salotų papilstykite padažo.

Jūsų gaivios salotos su kalakutiena, kiaušiniais ir daržovėmis pasiruošusios jūsų gomuriui!

Kitos salotų idėjos

  • Bulvių salotos su marinuotais agurkais: Išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais bulves. Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus. Marinuotus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve. Sumaišykite jogurtą su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite į padažą marinuotus agurkus. Sukrėskite padažą ant bulvių, sudėkite pomidorų puseles ir atsargiai išmaišykite. Prieš patiekiant salotas palaikykite šaltai.
  • Salotos su krevetėmis ir avokadu: Išskobkite avokado minkštąją dalį ir supjaustykite kubeliais. Lukštentas krevetes pavirkite 2-3 min. vandenyje. Viską sudėję į krevetes užpilkite vyno acto marinatu bei alyvuogių aliejumi ir paskaninkite pipirais. Salotas išmaišykite, dėkite į avokado puseles ir skanaus!
  • Apelsinų salotos su daržovėmis: Apelsiną nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite lėkštėse. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis. Avokadą nulupkite, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Svogūną nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Visas daržoves išdėliokite ant apelsinų, berkite alyvuogių, kapotų petražolių, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Paruoškite užpilą: mandarinus nuplaukite, nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, jas sumeskite į plakti skirtą indą, supilkite aliejų, medų, vyno actą ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
  • Salotos su vištiena ir ananasais: Susmulkinkite salotų gūžę ir vištieną. Nulupkite apelsiną, taip pat susmulkinkite. Per pusę perpjaukite vynuoges. Nusunkite konservuotus ananasus ir suberkite į salotas. Paruoškite padažą: sukrėskite majonezą, jogurtą, supilkite citrinų sultis, suberkite prieskonius, trintas česnako skilteles. Gerai išmaišykite.
  • Salotos su lašiša ir avokadu: Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabaliukais, išdėliokite lėkštėje. Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę. Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių. Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti.
  • Kopūstų salotos su špinatais ir žemės riešutais: Gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
  • Salotos su duonos skrebučiais ir daržovėmis: Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros. Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10-15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais. Viską sumaišykite. Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite.
  • Salotos su kriaušėmis ir sūriu: Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą - bus traškesnės. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.

Vienos skardos patiekalai

Vienos skardos patiekalai visada buvo tikras išsigelbėjimas, bet šiomis dienomis, kai namuose leidžiame daug laiko, o maisto gamybai tenka skirti daugiau dėmesio, vienos skardos vakarienės - ypatingai didelė pagalba! Kodėl? Vienos skardos patiekalus gaminu pačius įvairiausius, tai labai patogu, nes galima sunaudoti turimus produktus, nereikia skubėti į parduotuvę, užtenka pažiūrėti kokios mėsos ar žuvies turime šaldiklyje bei kokių daržovių šaldytuve ar spintelėje. Vietos kūrybai čia per akis!

Kalakutienos krūtinėlė kepta vienoje skardoje su daržovėmis ir apelsinų glajumi

Ingredientai:
  • Kalakutienos krūtinėlė
  • Bulvės
  • Morkos
  • Cukinija
Glajui:
  • Apelsinas
  • Medus
  • Actas
  • Garstyčios
  • Druska
  • Pipirai
Prieskonių mišinys:
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska
  • Pipirai
  • Česnako milteliai
  • Paprika
  • Žolelės
Paruošimas:
  1. Indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, druską, pipirus, česnako miltelius, papriką ir žoleles. Šiuo mišiniu įtriname kalakutienos krūtinėlę.
  2. Kalakutieną dedame į kepimo skardą ir kepame 190 laipsnių orkaitėje (viršus + apačia) 20 minučių.
  3. Bulvytes ir morkas supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais. Po 20 minučių kepimo, beriame daržoves prie kalakutienos ir kepame viską dar 30 minučių.
  4. Cukiniją supjaustome plonais griežinėliais.
  5. Paruošiame glajų - į puodą įtarkuojame 1 apelsino žieveles, įspaudžiame jo sultis, dedame medų, actą, garstyčias, druską ir pipirus. Kaitiname ant mažos ugnies apie 5 minutes maišydami, kol padažas sutirštėja.
  6. Po dar 30 minučių kepimo dedame cukiniją prie kepančių daržovių, o puse paruošto glajaus aptepame kalakutieną. Kepame viską dar 10 minučių.
  7. Ištraukus iš orkaitės aptepame kalakutieną likusiu glajumi ir prieš pjaustant leidžiame 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje. Tuomet supjaustome.

Salotų padažai

  • Medaus ir garstyčių padažas: Sumaišykite medų ir garstyčias.
  • Citrininis padažas: Sumaišykite citrinos sultis, aliejų, druską, pipirus, cukrų.