Reikia gaivinančio energijos užtaiso naujai dienai, darbui ar svarbiam susitikimui? Atėjo laikas kavai! Balta arba juoda kava, latte, kapučino ar espresso kava - diskusijos apie geriausias kavos rūšis yra amžinos. Siūlome šviežiai skrudintų kavos pupelių iš įvairių kavos plantacijų ir šalių! Kavos pupelės iš Pietų Amerikos, Afrikos ir Indijos tiesiai į jūsų kavos puodelį.
Šviežiai Skrudintos Kavos Privalumai
Šviežiai skrudinta kava išlaiko didžiausią kokybę ir yra idealus pasirinkimas tiems, kurie vertina šviežumą. Kavos pupelės, skrudintos tik neseniai, užtikrina, kad kavos skonio ir aromatas bus išraiškingi ir pilni. Šviežiai skrudinta kava suteikia galimybę mėgautis intensyvesniu ir pilnesniu skoniu.
Skrudinimo Lygiai ir Jų Įtaka Skoniui
Renkantis kavos pupeles, svarbu atkreipti dėmesį į skrudinimo laipsnį, nes jis tiesiogiai veikia kavos skonį ir aromatą. Žalia kava dažniausiai skrudinama keturiais laipsniais: šviesiu, vidutiniu, vidutiniškai tamsiu ir tamsiu. Tam, kad kiekvienos rūšies kavos pupelės atskleistų geriausias savo savybes jas reikia skrudinti skirtingais lygiais.
- Šviesus skrudinimas: Šviesiai skrudintos pupelės turi daugiausiai savo natūralaus pirminio, vaisinės rūgštelės, skonio ir kofeino. Pačios kavos pupelės yra šviesiai rudos, matinės spalvos, nepalieka aliejų pėdsakų. Šviesaus skrudinimo pupelės ar malta kava labiausiai tinka skanios kavos ruošimui filtriniais kavos aparatais ar „Aeropress“ kavinuku.
- Vidutinis skrudinimas: Vidutiniškai skrudintos pupelės labiausiai atskleidžia konkrečios kavos rūšies skonį ir aromatą. Jų skonis intensyvesnis, saldesnis, nei šviesiau skrudintų pupelių, o tai leidžia dar labiau pajusti konkrečias skonio natas. Pupelės rudos, neblizgios.
- Vidutinio tamsumo skrudinimas: Vidutiniškai tamsaus skrudinimo kava yra tamsesnės rudos spalvos, pačios pupelės tvirtos. Pupelių paviršius šiek tiek blizgus dėl išsiskyrusių natūraliai kavoje esančių eterinių aliejų.
- Tamsus skrudinimas: Tamsaus skrudinimo pupelės yra kartesnės, tačiau turinčios mažiausiai rūgštumo. Šio skrudinimo metu unikalus pupelių skonis sumažėja, supanašėja tarpusavyje, todėl dažnai renkamasi skrudinti skirtinų rūšių ar skirtinguose regionuose augintas pupeles. Pati pupelė tamsiai ruda, dėl išsiskyrusių eterinių aliejų blizgi.
Kavos Pupelių Rūšys
Mūsų planetoje yra du pagrindiniai kavos pupelių variantai - arabika ir robusta. Šviežiai skrudinta kava, kurioje yra 100 % arabikos, turi vaisiškesnį atspalvį su saldumo ir rūgštumo natomis. Robustos skonis daugiau griežtesnis ir aitrokas, jame sunku išskirti kokias nors ryškias natas.
- Arabika: Ši rūšis sudaro apie 60-70 % visos pasaulio kavos pupelių! Per metus visame pasaulyje vidutiniškai jos užauginama iki 6 milijonų tonų.
- Robusta: Tai antra pagal populiarumą pupelių rūšis. Jos pasaulyje užauginama kur kas mažiau, nei anksčiau minėtosios ir ji tesudaro 30-40 proc. visų pasaulyje užauginamų kavos pupelių. Ši kavos rūšis mažiau populiari dėl kartoko skonio, mažesnio aromatingumo. Bene geriausia espresso kava gaminama iš robusta kavos pupelių. Stiprios ir kartesnio skonio kavos mėgėjams rekomenduojame rinktis būtent šios rūšies kavos pupeles.
- Liberika: Į populiariausių kavos pupelių rūšių trejetuką patenka ir liberika pupelės, kurios tesudaro 1 % visų pasaulyje per metus užauginamų kavos pupelių. Šių pupelių skonis nėra toks sodrus, kaip prieš tai minėtų, tad liberika kavamedžiai yra mažiausiai paplitę.
Kavos Skoniai Pagal Regioną
Skirtingos kavos pupelių rūšys ir šalių kilmė gali turėti įtakos kavos skoniui, tad rinkitės kavos pupeles, kurios atitinka jūsų skonio pageidavimus. Kava iš įvairių pupelių rūšių ir skrudinimo laipsnių gali būti skirtinga: nuo švelnaus ir vaisiško skonio iki stipraus ir karamelizuoto.
- Indonezija: Indonezietiška kava dažniausiai būna drąsaus skonio, pasižyminti ryškiu žemiškumu.
- Kolumbija: Kolumbija yra antra pagal dydį kavos gamintoja pasaulyje ir didžiausia plautos arabikos kavos gamintoja. Šios kavos pupeles yra švelnios ir malonios, švelnios rūgšties ir lengvo kūno.
- Peru: Jei kada nors susimąstėte: „Ar Peru kava yra gera?“ Galite būti tikri, kad jos yra vienos iš geriausių kavos pupelių rinkoje.
- Kosta Rika: Mūsų Kosta Rikos vidutiniškai skrudintos arabikos kavos pupelės yra vaisinės ir šokoladinės. Jos auginamos Tarrazu regione.
- Salvadoras: Mūsų Salvadoro vidutiniškai skrudintos arabikos kavos pupeles yra turiningos ir šokoladinės.
Kavos Ruošimo Būdai ir Tradicijos
Pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų kavos ruošimo būdų. Įdomu tai, kad skirtinguose regionuose skirias ir kavos stiprumas: arabų šalyse ypač vertinama stipri kava, Europoje mėgstamiausia vidutinio stiprumo, o štai Amerikoje - silpnesnė kava.
- Rytietiškos kavos ruošimo tradicijos: pasižymi tuo, kad kava yra ne plikoma, kaip mums įprasta, bet verdama: sumaltos kavos pupelės suberiamos į specialų indą, užpilamos vandeniu ir verdamos. Populiariausiomis laikomos etiopiška, arabiška ir turkiška kava.
- Vakarietiškos kavos ruošimo tradicijos: mums kur kas artimesnės. Šiai daliai priskiriama mums gerai žinoma klasikinė juoda kava ir jos variacijos; kava su pienu ar pieno puta (latė, kapučino ir kt.); kava su šokoladu ar kakava; kava su alkoholiniais gėrimais, tirpi kava.
Kaip Išsirinkti Tinkamą Kavą?
Esant didelei pasiūlai išsirinkti tinkamiausią kavą gali būti sudėtinga. Visgi, žinant kokio stiprumo, kokio ruošimo būdo, kokio skrudinimo kavą ir kokias skonio natas mėgstate, išsirinkti bus lengviau.
- Rinkitės pagal kavos tipą. Įvertinkite, kaip gaminsite kavą. Malta kava ar kavos pupelės puikiai tiks juodai ar kavai su pienu gaminti, turint namuose kavos aparatą paprastų kavos pupelių gali neužtekti ir reikės pasidairyti po kavos kapsulių, pagalvėlių ar tablečių pasirinkimus. Rūšinė kava visuomet geras pasirinkimas tikriems kavos gurmanams. O, galbūt, jus domina kava be kofeino?
- Rinkitės pagal pupelių rūšį. Bene geriausia espresso kava gaminama iš robusta kavos pupelių. Stiprios ir kartesnio skonio kavos mėgėjams rekomenduojame rinktis būtent šios rūšies kavos pupeles.
- Rinkitės skirtingo skrudinimo kavas. Kuo tamsesnio skrudinimo kava, tuo ji kartesnė.
- Rinkitės pagal kavos regioną. Ne paslaptis, kad skirtinguose regionuose užaugusios kavos pupelės turi skirtingus skonius.
- Visų pirma atkreipkite dėmesį į skrudinimo laipsnį. Kažkam labiau patinka sodrus ir aitrus kavos skonis, kažkas mieliau mėgaujasi minkštumu ir vaisių perliedinimu. Kavos mylėtojas pagal savo norą gali parinkti rūšį su prieskonių, karamelės, šokolado, gėlių, citrusinių vaisių, kepinių ir kt.
- Toliau pasirinkite: monosort arba mišinys. Jei jus domina geriausios gaivinančių gėrimų rūšys iš viso pasaulio, kviečiame įvertinti platų S9 internetinės parduotuvės katalogą.
"Cofmos" Kavos Kultūra
Mes kviečiame susipažinti su mūsų kuriama kavos kultūra, kuri padeda pasinerti į svaiginantį šviežiai skrudintos kavos aromatą, bei pažadinti savo protą ir pojūčius, besimėgaujant puodeliu, tobulai jūsų skoniui suderintos, rūšinės kavos. Sakoma, kad kava pakeitė Vakarų pasaulio istoriją, nes šis unikalus gėrimas kvietė protus prabusti Apšvietos epochai, o naujai susikūrusios kavinės palengvino intelektualines diskusijas ir leido žmonėms iš skirtingų socialinių sluoksnių susiburti bei dalytis mintimis. Šiandien kavinės vis dar vilioja jaukiam pokalbiui, o aukščiausios kokybės kavą internetu galite užsakyti tiesiog į savo biurą ir namus.
Kiekvieno ryto kava turi būti tobula, tiesa? O tam, kad pasiektumėte tobulą kavos skonį, rekomenduojama rinktis tik šviežiai skrudintas pupeles. Kodėl? Todėl, kad po skrudinimo praėjus maždaug 4-6 savaitėms kavos skonis ir aromatas pradeda blėsti. Reikėtų nepamiršti ir to, kad po malimo kavos šviežumas dar trumpesnis - jau maždaug po pirmųjų 15 minučių kai kurios skonio ir aromato dalelės pradeda blėsti, jei kava nėra sandariai uždaroma. Būtent dėl to, kad kavos skonis pradeda greitai blėsti ekspertai rekomenduoja rinktis tik šviežią kavą, kurią galite rasti specializuotose kavos parduotuvėse. Kviečiame užsukti į „Cofmos“ kavos namus ir išsirinkti norimo skrudinimo kavos pupeles ar šviežiai maltą kavą. Vertiname kokybę, todėl kavos pupeles skrudiname patys, o siekdami paruošti kavos mėgėjų trokštamą kavą ją malame pagal ruošimo būdą. Šviežia kava - tai kruopštus ir atsakingas darbas.