Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, kaip pasigaminti gardžių ir sveikų salotų su brokoliais. Brokoliai - puikus vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl salotos su jais ne tik skanios, bet ir naudingos jūsų sveikatai.
Traškios brokolių salotos su graikišku jogurtu
Vienos mano mėgstamiausių salotų! Gaminu gan dažnai, tiek vasarą, tiek žiemą. Ypatingai traškios, pikantiškos, pilnos vitaminų, gaivios, bet ir sočios dėl kreminio graikiško jogurto padažo. Vienu žodžiu, fantastiškos. Drauge su katik kepta dar šilta focaccia gaunu savo mėgstamus pietus ar vakarienę.
Pirmiausia, jeigu kyla klausimų, iškart atskleidžiu, kad brokolis šioms salotoms yra naudojamas žalias. Nei kiek neapvirtas ir nekeptas. Taip jis būna ypatingai traškus ir nepraradęs vitaminų bei naudingųjų medžiagų. Žinoma, neišmetu ir jo stiebo - apipjausčiusi kietesnę žievelę, šerdį panaudoju salotoms.
Sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros pakepinu anakardžius, kol jie šiek tiek rusvai paskrunda. Atidedu atvėsti, kol ruošiu kitus ingredientus. Brokolį supjaustau nedideliais gabalėliais. Panaudoju ir jo stiebą - nupjausčiusi kietesnę žievelę, šerdį panaudoju salotoms. Išlukštenu granato sėklas, svogūną supjaustau labai plonais pusžiedžiais, o obuolius palieku neluptus ir supjaustau kubeliais, išėmusi sėklytes. Tuomet šiek tiek pasmulkinu ir atvėsusius riešutus.
Atskirame dubenėlyje gerai išmaišau padažą iš visų pateiktų ingredientų. Mėgstu česnaką, tad renkuosi naudoti dvi skilteles, o juodųjų pipirų dedu pagal skonį ragaudama padažą. Jeigu paragavus trūksta rūgšties, pridedu dar citrinos sulčių.
Dideliame dubenyje sumaišau salotas ir padažą. Patiekiu iškart, tačiau jos gerai laikosi ir šaldytuve kelias dienas. Jei noriu paruošti iš anksto ir valgyti vėliau, sumaišau su padažu prieš pat patiekiant.
Brokolių, morkų ir kukurūzų salotos su spanguolėmis ir migdolais
Šiais metais tai bus gaivios brokolių, morkų ir saldžiųjų kukurūzų salotos, pagardintos spanguolėmis, migdolais ir skrudintos šoninės gabalėliais. Salotas ragavom jau šį savaitgalį - esu tikra, kad patiks daugeliui. Salotų padažą paruošiau iš graikiško jogurto ir klasikinio „Heinz“ majonezo , gaminamo tik iš laisvėje laikomų vištų kiaušinių trynių. Įmaišiau į padažą garstyčių, klevų sirupo, citrinų sulčių, po žiupsnį druskos ir pipirų.
Bet grįžkim prie Kalėdų stalo ir prie salotų. Nedaugžodžiausiu, šios salotos labai gardžios.
- Brokolį kruopščiai nuplaukite, supjaustykite labai smulkiais žiedynėliais (kotelius atidėkite į šalį - vėliau juos panaudokite kitam patiekalui ar daržovių sultiniui virti).
- Migdolų riekeles trumpai pakepinkite sausoje keptuvėje, kol apskrus.
- Padažui visus reikalingus ingredientus sumaišykite iki vientisos tekstūros.
Gaivios brokolių salotos su vištiena ir riešutais
Šios gaivios ir sočios salotos su brokoliais, parūkytos vištienos gabaliukais, ir graikiškais riešutais - puikus pasirinkimas tiek lengviems pietums, tiek vakarienei. Kiekvienas ingredientas suteikia savitą skonį, kuris puikiai dera tarpusavyje: traškus brokolis, sūrumo suteikiantis kietasis sūris, pikantiškumo priduodantys ridikėliai ir kreminis česnakiniu padažu apipiltas salotų mišinys.
Šiame recepte grietinė ir majonezas veikia kaip švelni padažo bazė, kurią galima pritaikyti pagal skonį.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Parūkyta vištiena: Galima pakeisti virta vištiena arba kalakutiena, jei norite lengvesnio skonio. Vegetariškam variantui tinka rūkytas tofu.
- Kietasis sūris: Tinka parmezanas, pecorino arba net fetos sūris, kuris suteiks švelnesnį ir sūrų skonį.
- Grietinė ir majonezas: Norint sumažinti kalorijų kiekį, galima naudoti graikišką jogurtą vietoj grietinės ir sumažinti majonezo kiekį.
- Graikiški riešutai: Galima pakeisti migdolais, lazdyno riešutais arba saulėgrąžų sėklomis.
- Česnaką išspauskite arba smulkiai sutarkuokite.
Salotos su brokoliais ir rūkyta žuvimi
Sočios ir gaivios salotos su rūkyta žuvimi yra tas patiekalas, į kurį prie vaišių stalo pirmiausia tiesiasi rankos. Brokolis suteikia šviežumo, pomidorai paįvairina spalvinę gamą, spanguolės „skamba“ šventiškai - trumpai tariant, tai puikus patiekalas ir šventėms, ir kasdienai. Gaminkite, vaišinkite ir mėgaukitės.
Salotoms pagaminti reikia:
- ½ vidutinio granato sėklų
- 1 didelio brokolio
- Žiupsnelio druskos
- 1 saujos vyšninių pomidoriukų
- 100 g GERMANTAS puskiečio sūrio „Gouda“
- ½ mėlynojo svogūno
- Keleto šaukštų džiovintų spanguolių
- 1 didelio rūkyto jūros ešerio
- 10 pekaninių karijų
- 3-4 šaukštų lukštentų saulėgrąžų sėklų
- Žiupsnelio KOTANYI ketverių pipirų mišinio
- 3-4 šaukštų KĖDAINIŲ KONSERVAI majonezo „Premium“
- 50 g DŽIUGAS 36 mėn. brandinimo kietojo sūrio „Gourmet“
- Granatą ir daržoves nuplaukite. Brokolį supjaustykite žiedynais. Suberkite į puodą, įpilkite vandens ir apvirkite sūriame vandenyje. Pomidoriukus perpjaukite per pusę. GERMANTAS puskietį sūrį „Gouda“ supjaustykite kubeliais, svogūną - pusžiedžiais.
- Į dubenį suberkite granatų sėklas, sudėkite pomidoriukus, svogūnus, sūrį, džiovintas spanguoles. Išdarinėkite ir gabaliukais rankomis susmulkinkite žuvį. Sudėkite į salotas.
- Suberkite smulkintas pekanines karijas. Pakepinkite saulėgrąžų sėklas. Nupilkite brokolius, perliekite šaltu vandeniu ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Suberkite į dubenį kartu su saulėgrąžų sėklomis. Pagardinkite KOTANYI ketverių pipirų mišiniu. Dėkite KĖDAINIŲ KONSERVAI majonezo „Premium“ ir viską išmaišykite.
- Papuoškite smulkintais brokolių žiedynais ir DŽIUGAS 36 mėn. brandinimo kietojo sūrio „Gourmet“ drožlėmis.
Brokolių apkepas su mėsa ir sūriu
- Smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite faršą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepinkite, kol mėsa paruduos. Sudėkite pomidorų padažą, konservuotus pomidorus su visomis sultimis, gerai išmaišykite ir dar 10 min.
- Ryžius, mėsą, brokolius sumaišykite, sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir maždaug 25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
Keptos bulvės su brokoliais ir sūriu
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Neskustas bulves gerai nušveiskite po tekančio vandens srove. Aptepkite aliejumi. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 50 min. kepkite orkaitėje.
- Pasiruoškite įdarą. Į puodą sudėkite brokolinius kopūstus ir užpilkite tiek vandens, kad apsmetų daržoves. Kai užvirs, pavirkite 3 minutes. Nupilkite vandenį ir sutrinkite brokolinius kopūstus. Paskui supilkite į juos grietinėlę, įberkite maltos aitriosios paprikos ir druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės. Orkaitės neišjunkite! Kiekvieną bulvę perpjaukite ir išimkite dalį jos minkštimo. Į išskobtus lovelius dėkite trintų brokolinių kopūstų masės. Ant įdarytų bulvių berkite smulkiai sutarkuoto sūrio. Viską dar 10 min.
Brokolių apkepas su sūriu ir kiaušiniais
- Dubenyje trinkite miltus su sviestu, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite sūrį ir druską, įmuškite kiaušinį.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje trumpai apkepkite smulkintą svogūną, įmaišykite šiaudeliais supjaustytą papriką, dar pakepkite kelias minutes.
- Brokolį supjaustykite žiedynais ir 5 min. pavirkite pasūdytame vandenyje.
- Iškočiokite apskritą tešlos lakštą, išklokite juo kepimo formą, dugną subadykite šakute. Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 min. Sudėkite apvirtus brokolius, sukrėskite sūrio ir kiaušinių masę. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.
Varškės apkepas su brokoliais
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Nedidelius brokolinių kopūstų žiedynėlius apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išvirusius žiedynėlius nukoškite ir gerai nusausinkite.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks. Dubenyje varškę pertrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kiaušinio tryniu, labai smulkiai sukapota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir pipirų. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę. Varškės masę sumaišykite su gerai nusausintais brokolinių kopūstų žiedynėliais. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
Keptos daržovės su brokoliais
- Į negilų kepimo indą daržoves sudėkite vienu sluoksniu ir kepkite 220 °C orkaitėje 15 min.
Brokolių ir pomidorų salotos su garstyčių padažu
- Supjaustykite brokolius ir vyšninius pomidoriukus ir sumaišykite dubenyje.
- Atskirame inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Įmaišykite du arbatinius šaukštelius dižono garstyčių, kokoso aliejaus, pipirų ir druskos. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Užpilkite padažą ant brokolių ir pomidoriukų, gerai išmaišykite ir palikite salotas šaldytuve gerai valandai.
Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas su pomidorais
- Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes.
- Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus.
Azijietiško stiliaus kepti brokoliai su paprika
- Kai prieskoniai dailiai pagels, sumeskite porus, šiek tiek vėliau žiedynėliais išskirstytus brokolinius kopūstus, galiausiai saldžiąsias paprikas, smulkintus grybus, suberkite cukrų, kelis kartus permaišykite ir pagardinkite rytietišku prieskonių mišiniu.
Lašiša su brokoliais ir bulvėmis grietinėlės padaže
- Lašišas supjaustykite vidutinio stambumo griežiniais.
- Brokolinį kopūstą padalykite žiedynais ir apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (maždaug 5 minutes).
- Bulves kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir apvirkite pasūdytame vandenyje (daržovės turi likti kietokos).
- Dubenėlyje gerai suplakite grietinėlę su garstyčiomis, tarkuotu parmezanu bei smulkintais šviežiais krapais.
- Sviestu ištepto kepimo indo dugną išklokite bulvių griežinėliais. Ant viršaus tolygiai išdėliokite brokolinių kopūstų žiedynus, tarp jų - lašišų griežinėlius. Viską apliekite paruošta grietinėlės mase ir 15 minučių šaukite į 180 °C temperatūros orkaitę.