Paprastas, lengvas pagaminti, bet labai gardus kepenėlių paštetas, kuris tiks ir pusryčių sumuštiniui pagardinti, ir netikėtam svečiui pavaišinti. Nėra šeimos, kuri neturėtų savo recepto keptam paštetui, ir kiekvienas yra vis kitoks, unikalus. Dažniausiai lenkai paštetą kepa su jautiena, kiauliena ir paskanina kepenėlėmis.
Natalijos Bunkės Pašteto Receptas
Verslininkė ir dainininkė, „Lidl“ ambasadorė Natalija Bunkė pripažįsta, kad jai, kaip ir daugeliui, didžiosios žiemos šventės yra neatsiejamos nuo stalo ir gardžių patiekalų, skanaujamų kartu su artimaisiais. Pasak jos, kiekvienoje šeimoje tikriausiai yra tas vienas patiekalas, kuris tampa tarsi vizitine kortele. Natalijos namuose tai yra paštetas, kurį, pasak žinomos moters, ji gamina kasmet ir tiek, kad visiems užtektų.
„Aš visuomet jį ruošiu dideliais kiekiais, nes kiekvienas, kuris paragauja mano pašteto, prašo jo ir išsinešti. O socialinių tinklų sekėjams tai tampa populiariausiu receptu, pagal kurį jie gamina kartu“, - papildo N. Bunkė.
Ingredientai:
- Vištienos kepenėlės
 - Svogūno galva
 - Pora skiltelių česnako
 - Aliejaus kepti
 - Prieskonių (druskos, pipirų)
 - Grietinėlės
 - Čiobrelių
 - Svogūnų dribsnių (pasirinktinai)
 
Gaminimo Eiga:
- Vištienos kepenėles supjaustykite, nusausinkite ir apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje šlakelyje aliejaus.
 - Dėkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais, apkepkite.
 - Palikite viską šiek tiek atvėsti.
 - Apkeptas kepenėlės su pagardais dėkite į trintuvą, įpilkite šiek tiek grietinėlės ir sumalkite.
 - Paruoštą paštetą dar šiltą sudėkite į šventinį indą, palikite šaldytuve sustingti.
 - Vyšnaite ant torto gali tapti skrudintų svogūnų dribsniai, kurie suteiks patiekalui traškumo bei nuostabaus kvapo.
 
Skanaukite gardų namuose ruoštą paštetą su lengvai paskrudinta duonele ir, svarbiausia, mėgaukitės akimirkomis su draugais bei artimaisiais.
Audronės Zemenskienės Vištienos Kepenėlių Pašteto Receptas
Kartą paragavęs namuose pagaminto patiekalo į parduotuvėse siūlomą analogą net nebežiūri. Šiam teiginiui 100 procentų pritaria maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė. Vilnietė tikina: skanesnio nei jos gaminamas paštetas dar neteko ragauti.
„Paštetą gaminu jau daug metų, todėl drąsiai galiu teigti, kad namuose ruoštas yra daug gardesnis nei pirktinis. Ir visai nebūtina laukti ypatingų progų - tiesiog užsimanai ir pasigamini, juolab, kad jį paruošti nesudėtinga ir gana greita“, - pasakoja vilnietė.
Ingredientai:
- 600 g vištienos kepenėlių (jau sutvarkytų)
 - 100 g sviesto
 - 150 ml grietinėlės (30 proc.)
 - 1-2 morkų
 - 1 svogūno
 - 2-3 skiltelių česnako
 - Čiobrelio (naudojau džiovintą)
 - Druskos pagal skonį
 - Šlakelio aliejaus kepimui
 
Gaminimo Eiga:
- Kepenėles supjaustyti nedideliais gabaliukais, svogūną ir česnaką susmulkinti, morką sutarkuoti burokine trintuve.
 - Keptuvėje ant šlakelio aliejaus ir sviesto pakepinti svogūnus, česnaką ir morkas.
 - Daržovėms apkepus sudėti kepenėles, pagardinti prieskoniais ir pamaišant viską kartu pakepinti apie 7 minutes. Kepenėlių nereikia perkepti!
 - Keptuvės turinį palikti kiek atvėsti.
 - Apkeptas kepenėles sudėti į smulkintuvą, supilti grietinėlę ir sutrinti iki vientisos masės.
 - Štai ir viskas. Paštetas pagamintas, beliko sudėti į dubenėlius ar formeles ir laikyti šaldytuve.
 - P.S. ant paruošto pašteto galite užpilti tirpinto sviesto, kad paštetas nedžiūtų.
 
Klasikinis Kepto Vištienos Pašteto Receptas
Tai manasis kepto pašteto variantas yra klasikinis prancūziškas vištienos kepenėlių receptas. Mes jį gaminome iš žąsų ir vištų kepenėlių kulinarijos mokykloje, tad aš metodą pasiėmiau iš ten. Ir, kaip labai mėgstu, įdėjau į jį razinų… Jūs razinų galite nedėti, bet man ta saldi nata labai puikiai papildo skonį.
Ingredientai:
- 2 naminės vištos ketvirčių ir 1 krūtinėlės (apie 1,5 kg)
 - 4 morkų
 - 2 didelių svogūnų
 - 1 poro
 - 1 petražolės šaknies
 - 4 kvapiųjų pipirų
 - 8 juodųjų pipirų
 - 3 laurų lapų
 - 500 g žąsų arba vištų kepenėlių
 - Pieno
 - 1 šaukšto alyvuogių aliejaus (be to, dar šiek tiek reikės formai patepti)
 - 2 šaukštų sviesto
 - 1 padžiūvusios baltos bandelės
 - 3-4 česnako skiltelių
 - 4 kiaušinių
 - Druskos
 - Pipirų
 - Muskatų
 - 1 šaukšto mairūnų
 - 1 šaukšto džiūvėsėlių
 
Gaminimo Eiga:
- Į didelį puodą sudėkite nuplautą vištieną, morkas, porą, petražolės šaknį ir vieną svogūną, suberkite juoduosius ir kvapiuosius pipirus bei laurų lapus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir užkaiskite uždengę. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir ant mažos ugnies virkite apie 2,5 valandos, kol vištiena tiesiog kris nuo kaulo.
 - Išvirtą vištieną ir daržoves išimkite iš puodo, sultinį perkoškite per sietelį, palikite atvėsti. Kai vištiena pravės, nuimkite mėsą nuo kaulų (kol mėsa šilta, ji lengvai nusiima nuo kaulų, todėl nepalikite to darbo kitai dienai).
 - Kepenėles nuplaukite, didesnes supjaustykite mažesniais gabalėliais ir pamerkite į dubenėlį pieno mažiausiai valandai.
 - Likusį svogūną supjaustykite plunksnelėmis ir apkepinkite aliejuje. Kai svogūnai suminkštės, įdėkite sviesto ir sudėkite nusausintas kepenėles. Kepinkite, kol šios pakeis spalvą, patamsės. Jei masė pernelyg sausa, įpilkite šlakelį sultinio, likusio išvirus vištienai. Paruoštą keptų kepenėlių masę palikite atvėsti.
 - Bandelę užpilkite samteliu sultinio ir palikite, kol sultinys į ją visiškai susigers.
 - Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Pailgą kepimo formelę (30 cm) ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną ir kraštus džiūvėsiais.
 - Virtą vištieną kartu su kepenėlių mase, česnakais ir išmirkusia bandele (nenusunkite sultinio, tegul bandelė būna šlapia!) sumalkite 3 kartus mėsmale arba iki vientisos masės sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Į masę įmaišykite kiaušinių trynius, pasūdykite, gausiai pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, tarkuotais muskatais, mairūnais. Taip pat įmaišykite apie 3/4 stiklinės vištienos sultinio, kad paštetas nebūtų sausas.
 - Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Juos atsargiai įmaišykite į paruoštą masę. Tada viską supilkite į kepimo formą, užpildydami apie 2/3 jos tūrio, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50 minučių.
 
Šis paštetas valgomas šaltas, o patiekiamas su krienais ir daržovių salotomis. Paštetas nuostabiai tinka ne vien stipresniems pusryčiams - jis puikiausiai tiks sumuštiniui į darbą ar į mokyklą. Uždengtas šaldytuve gali pastovėti mažiausiai savaitę, be to, keptą paštetą galima užšaldyti.
                                                
                                            