pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bulvių traškučiai: receptas, pavojai ir sveikesnės alternatyvos

Daugelis nesveiko maisto pavyzdžiu įvardytų bulvių traškučius, populiariai vadinamus tiesiog čipsais. Nors jau įrodyta, kad šis produktas dėl savo gamybos technologijos nėra sveikas ir tinkamas kasdieniam stalui, nusprendėme atidžiau panagrinėti ant pakuočių nurodytą sudėtį.

Bulvių traškučių pavojai sveikatai

Mitybos specialistė doc. S. Čapkauskienė atkreipia dėmesį, kad bulvių traškučiai sveikatai pavojingi ir dėl per didelio druskos kiekio bei papildomų maisto priedų, tokių kaip skonio stiprikliai ir dažikliai.

Taip pat, anot jos, labai svarbu tai, kiek ilgai ir kokiame karštyje buvo apdorotos bulvės. „Didžiausias nuodas bulvių traškučiuose yra akrilamidas, kuris laikomas kancerogenine medžiaga. Akrilamidas susiformuoja apdorojant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, itin aukštoje temperatūroje. Ši medžiaga susiformuoja iš natūraliai produkte esančių amino rūgščių (asparagino) ir gliukozės bei fruktozės (jų karbonilinės grupės). Akrilamidas „nudažo“ produktą ruda spalva ir sąlygoja savitą skonį. Įrodyta, kad akrilamidas turi neurotoksinį poveikį - sąlygoja genų mutacijas ir vėžinių navikų susidarymą“, - aiškina S. Čapkauskienė.

Nors jau įrodyta, kad šis produktas dėl savo gamybos technologijos nėra sveikas ir tinkamas kasdieniam stalui, nusprendėme atidžiau panagrinėti ant pakuočių nurodytą sudėtį. Kaip visada, atskirus maisto priedus, pasikonsultavę su S. Čapkauskiene, įvertinome balais.

Bulvių traškučių sudėtis ir maisto priedai:

  • Dekstrozė - tai sacharozės (moksliškai vadinamo stalo cukraus) komponentas. Ją organizmas įsisavina labai greitai. 0 balų.
  • Kalcio laktatas - E327. Nepavojingas. 0 balų.
  • Kapsantinas - E160c. Nepavojingas. Oranžiniai raudonas kvapiųjų ir dažomųjų junginių derinys (natūralus augalinis dažiklis), iš paprikos ekstrahuotas aliejais arba leidžiamais tirpikliais. -0,5 balo.
  • Silicio dioksidas - E551. -0,5 balo.
  • Bulvių maltodekstrinas- cukraus produktas. Maltodekstrino dedama į greito maisto produktus (pavyzdžiui, sriubas, tirpiuosius kavos gėrimus), kepenų paštetą. Gaunamas iš kukurūzų, kviečių ar bulvių. -0,5 balo.
  • Kalio chloridas - E508 - valgomosios druskos kalio junginys. Nepavojingas. -2 balai.
  • Fosfatai žymimi: E338 (fosforo rūgštis), E339 (natrio fosfatai), E340 (kalio fosfatai), E341 (kalcio fosfatai), E343 (magnio fosfatai), E450 (difosfatai), E451 (trifosfatai), E452(polifosfatai). Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai teigia, kad šalutinis fosfatų poveikis, vartojant maistą, kurio sudėtyje fosfatų kiekis neviršija nustatytų leidžiamų didžiausių normų, žmogaus organizmui ar savijautai šiuo metu nėra užfiksuotas. -5 balai.
  • Dinatrio 5’-ribonukleotidai - E635 - tai guanilo (E626) ir inozino (E630) rūgšties natrio druskų mišinys. Skonio ir aromato stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Naudojimas: bulvių traškučiai, makaronai, konditerijos produktai. -5 balai.
  • Hidrolizuoti augaliniai baltymai - skonio stipriklis. Jie gaminami chemiškai iš augalų išgaunant amino rūgštis. Viena iš rūgščių, gliutamino rūgštis, sukelia priklausomybę nuo maisto, galvos skausmą, silpnumą ir jautrumą. -5 balai.
  • Natrio citratai - E331. Citrinos rūgšties natrio druska. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. -5 balai.
  • Dinatrio gualinatas - E627 - aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. -5 balai.
  • Dinatrio inozinatas - E631 - aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi.

Nuogąstaudama, kad mūsų sudaryta lentelė vis dėlto gali suklaidinti vartotojus, mitybos specialistė pabrėžia, kad „ieškoti sveikatos šaltinio tokiuose produktuose negalima“. „Taip, vienas produktas už kitą gali būti geresnis, atsižvelgiant į tai, kiek jame sudedamųjų dalių, tačiau vienareikšmiškai visi šie produktai yra sveikatai nepalankūs, - tvirtina specialistė.

Kitas dalykas - dažniausiai bulvių traškučiai valgomi užsigeriant gaiviaisiais (mes pasakytume - saldžiaisiais) gazuotais gėrimais arba alumi, o kiti dar prideda ir padažo. Pakelis bulvių traškučių (800 kcal) + buteliukas kolos (210 kcal) + sūrio padažas 200 kcal - štai ir daugiau nei tūkstantis kalorijų, jau nekalbant, kad šios kalorijos nėra sveikos.

Pabrėžiame, kad skrudinto, gruzdinto, daug druskos turinčio maisto negali valgyti vaikai: „Vaikams bulvių, kukurūzų traškučiai uždrausti, tėvai turėtų tą suprasti. Darželiuose ir mokyklose uždrausta griežtai, bet tėvai savo vaikams jų siūlo patys.

Vaikų mitybos specialistas profesorius Igoris Koninas pataria tėvams atpratinti vaikus kramsnoti nesveikus bulvių traškučius. „Bulvių traškučiuose daug riebalų, druskos, tai nenaudingas produktas. Blogiausia, kad traškučiai išstumia iš raciono vertingesnius produktus, tad traškučiai - mūsų priešas“, - pabrėžė profesorius.

Gamintojų pozicija

Kaip visada, paprašėme savo produktų sudėtį pakomentuoti ir gamintojus. „Estrella“ Tiekimo skyriaus vadovas Domantas Grigonis tikino, kad pastaruoju metu buvo padaryta daug pakeitimų norint traškučius padaryti sveikesnius. „Šių metų pradžioje nusprendėme pagerinti bulvių traškučių sudėtį ir pradėjome gaminti bulvių traškučius tik su specialiu kepimui skirtu saulėgrąžų aliejumi, kuriame yra 75% mažiau sočiųjų riebalų rūgščių nei palmių (alyvpalmių) aliejuje.

„PepsiCo“, kuri atstovauja bulvių traškučiams „Lay’s“, pardavimų vadovas Baltijos šalims Martinas Fieldmanis akcentavo, kad visoms rinkoms tiekiami jų traškučiai - vienodos kokybės. „Priklausomai nuo rinkos poreikių ir gamybai reikalingų žaliavų, norėdami savo klientams pasiūlyti geriausios kokybės produktus, kartais skirtingose šalyje naudojame kiek skirtingus receptus. Kiekvieno mūsų gaminio pakuotėje, remiantis Europos Sąjungos teisės aktais, pateikiame detalią gaminio sudėtį ir kitą reikalingą informaciją.

Sveikesnės alternatyvos

„Sveikesnių traškučių būtų galima pagaminti pasitelkiant džiovinimo technologiją ar apdorojant aukštose temperatūrose ir tai reiktų žiūrėti, kaip juos gamini - nepridėti daug riebalų, druskos, nesudeginti… Dar dažnai žmonės galvoja, kad nusipirkę, tarkim, ekologiškų burokėlių traškučių jie valgys sveikesnį produktą, bet taip irgi nėra. Tokie traškučiai taip pat būna persismelkę riebaluose, stipriai apskrudę. Visuose traškučiuose yra apie 30 proc. riebalų, tie riebalai yra iš rafinuotų aliejų - ar saulėgrąžų, ar palmių aliejus. Apdorojant rafinuotą aliejų aukštose temperatūrose susidaro transriebalai. Suvalgius pakelį bulvių traškučių gali gauti pusę dienos kalorijų normos, visą druskos paros normą, turbūt jokių vitaminų, mineralinių medžiagų, vertingų riebiųjų riebalų, dar papildomai gauni maisto priedų puokštę ir greičiausiai kancerogeninių medžiagų.

Jos teigimu, stipriai perdirbtas maistas, kuriame daug rafinuotų riebalų, sugadina žmonių skonio receptorius ir dėl to jie nebejaučia saiko. „Ir dar jie yra traškūs. Tarp mūsų, technologų, yra toks pasakymas - gamink vartotojui traškų produktą, ir jis nejaus saiko, norės dar ir dar. Taip yra ir su bulvių traškučiais. Žmogus turi jausti, kokio maisto jis nori, bet kai jis nori bulvių traškučių, tai nėra natūralu.

Naminiai bulvių traškučiai

Pasigaminkite traškučių patys, ir galėsite mėgautis jais be sąžinės graužimo. Na, beveik be graužimo. Bet žinosite, ką valgote ir turėsite tokio skonio užkandėlę, kokia jums patinka. Žinoma, visai riebalų neišvengsite, tačiau orkaitėje kepami traškučiai jų neprisigers.

Ingredientai:

  • Bulvės
  • Aliejus
  • Druska
  • Pipirai
  • Kiti prieskoniai (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia reikia nuplauti ir nuskusti bulves, supjaustyti jas plonomis riekelėmis.
  2. Puode užvirti vandens, nukelti nuo ugnies, suberti bulvių riekeles ir palaikyti 3-5 minutes. Nukošti. Ir kaip įmanoma geriau nusausinti.
  3. Sudėti bulvių riekeles į indą, apšlakstyti jas aliejumi, druska, pipirais, kitais prieskoniais. Gerai išmaišyti.
  4. Skardą padengti kepimo popieriumi. Išdėlioti riekeles ant popieriaus vienu sluoksniu ir dėti į 230 laipsnių karščio orkaitę.
  5. Kepti 15 min., kol riekelės pagels ir taps traškios.

Pupų traškučiai

O prekybos tinklo „Iki“ atstovė ragina neišmesti ir pupų ankščių. Pagardintos prieskoniais ir iškeptos, jos bus viliojančios auksinės spalvos, o taip paruošti traškučiai turės mažai kalorijų, angliavandenių ir mažą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad šis užkandis gali būti patraukli įprastų bulvių traškučių alternatyva tiems, kurių cukraus kiekis kraujyje yra per didelis. Jis tik ir žmonėms, besilaikantiems ketogeninės dietos ar kitų mažai angliavandenių turinčių dietų variantų.

„Žievės, luobelės dažnai žmonių nuvertinamos. Nors pupų ankštys puikiai tinka valgymui, dažnoje virtuvėje iškart keliauja į šiukšlių dėžę. Tačiau panaudojus vos kelis priedus sumažinsite ir atliekų kiekį, ir padėsite savo piniginei: skanus užkandis praktiškai nieko nekainuos“, - sako daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Ingredientai:

  • 2 puodeliai virtų pupų ankščių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai prieskonių mišinio (pavyzdžiui, saldžiosios paprikos miltelių, čili, granuliuoto česnako, svogūnų miltelių, rozmarino, raudonėlio, druskos, pipirų)

Gaminimo eiga:

  1. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite pupų luobeles. Sumaišykite aliejų su prieskoniais, apipilkite ankštis ir gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  2. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos sudėkite luobeles. Pasistenkite išdėlioti jas vienu sluoksniu, kad nė viena neuždengtų kitos.
  3. Kepkite jas iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriumi 7 minutes. Tuomet pamaišykite ir kepkite dar apie 3 minutes.
  4. Viskas - pupų luobelių traškučiai paruošti.

Pupų traškučių receptą galite lengvai adaptuoti prie to, kokių prieskonių turite namuose. Jei norite, kad pupų traškučiuose būtų kuo mažiau kalorijų, naudokite labai mažai alyvuogių aliejaus. Nors ir sveikas, jis yra kaloringiausias šio užkandžio ingredientas. Valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus turi apie 90 kcal.

Pupos vertinamos ir dėl savo įtakos cholesteroliui. Jos suriša tulžies rūgštis storojoje žarnoje ir taip sumažina MTL cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jose mažai natrio, gausu kalio ir tirpių skaidulų, kurios taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliuoti kraujospūdį. Pupų siūloma valgyti ir sergantiems anemija, kuri atsiranda dėl geležies trūkumo ar kurią sukelia folio rūgšties ir vitamino B12 trūkumas. Jų naudingos savybės čia nesibaigia. Kai kurie vaistai nuo Parkinsono ligos gaminami iš pupų, nes jos yra natūralus levodopos šaltinis. Levodopa iš kraujo gali patekti į smegenis, kur ji virsta trūkstamu dopaminu ir taip pagerina paciento judrumą.