Moliūgai yra nuostabi daržovė! Iš vieno moliūgo ohoho kiek visko galima prigaminti. Atėjus rudeniui mūsų namai dar labiau pakvimpa prieskoniais.
Kepto moliūgo ir raudonųjų lęšių sriuba
Skaniausia moliūgo sriuba gaunasi su orkaitėje keptais moliūgais. Jie iškepa labai skanūs ir lengvai karamelizuojasi. Galima jų prisikepti daugiau, nei reikia šiai sriubai, ir vėliau pasigaminti kitų puikių patiekalų, kaip Tortilijų suktinukus su keptu moliūgu ar Moliūgo pyragą su cinamonu, imbieru, gvazdikėliais ir kardamonu.
Kad kepto moliūgo sriuba būtų sotesnė ir maistingesnė, įdėkite raudonųjų lęšių. Šie lęšiai tobulai tinka sriuboms, kai norime tirštos kreminės konsistencijos. Kitas raudonųjų lęšių privalumas, kad palyginus su kitais ankštiniais, jų nereikia mirkyti, jie nepučia pilvo ir išverda labai greitai. Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino, folato, vitamino B1 ir mineralų. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties. Turi daug baltymų, skaidulų, folio rūgšties, geležies ir kitų naudingų maistinių medžiagų.
Ši sriuba gali būti labai tiršta ar skystesnė. Tirštumas dar priklauso ir nuo moliūgo rūšies (vieni labiau vandeningi, kiti - mažiau). Pagal recepte nurodytą sultinio kiekį gaunasi tiršta sriuba. Jei norisi skystesnės, naudokite daugiau sultinio ar vandens. Žinoma, su sultiniu visada skaniau. Jei tingisi patiems pasigaminti daržovių sultinį, nusipirkite ekologiškų daržovių sultinio miltelių ar kubelių (tik atskreipkite dėmesį į druskos kiekį, kad nepersūdytumėte savo patiekalų papildomai iš įpročio berdami druską).
Ingredientai (4 porcijos):
- 1 stikl. alyvuogių aliejaus
- Apie 0,5 l daržovių sultinio arba vandens
- 0,5 a.š. tarkuoto muskato
- 0,5 a.š. juodųjų ir baltųjų pipirų
- Žiupsnelis druskos
- Keli šaukštai citrinos sulčių
- Gera sauja lengvai apkeptų moliūgo sėklų
Gaminimas:
- Moliūgą supjaustome skiltelėmis ir išskobiame sėklas. Žievę paliekame - moliūgams iškepus ji lengvai nusiims. Nulupę svogūną supjaustome ketvirčiais.
- Visas daržoves sudėdame į kepimo skardą, pabarstome druska, juodaisias pipirais, pašlakstome aliejumi ir gerai išmaišome, kad daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi. Kepame 180 °C temperatūroje apie 30-45 min., kol daržovės suminkštės ir prie kraštelių pradės karamelizuotis.
- Kol daržovės kepa, nuplautus lęšius sudedame į puodą ir užpilame sultiniu (jei sultinys be druskos, pasūdome) ar vandeniu. Užverdame ir verdame apie 20 min., kol išvirs ir sukris.
- Iškeptas daržoves (nuo moliūgo nuimame žievę) sudedame į puodą su lęšiais ir sutriname maisto kombainu ar rankiniu trintuvu į tyrę. Jei per tiršta, papildomai užpilame daržovių sultiniu ar vandeniu iki norimo tirštumo ir pakaitiname iki virimo. Įtarkuojame muskato, baltųjų pipirų, įspaudžiame citrinos sulčių, jei reikia - pasūdome.
- Įpylę sriubą į lėkštes, ant viršaus užberiame lengvai apkeptų moliūgo sėklų.
Moliūgų sriuba su apelsinų sultimis ir cinamonu
Jei jau atsibodo visi klasikiniai receptai, siūlome moliūgą suporuoti su naujais ingredientais: apelsinų sultimis bei žiupsneliu cinamono. Jie moliūgų sriubai suteiks malonaus saldumo ir netikėtumo. Erdviame puode įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepame supjaustytus saliero stiebus bei svogūną, kol šie suminkštės. Į puodą įspaudžiame apelsino sultis, beriame žiupsnį cinamono ir supilame beveik visą grietinėlę. Viską sutriname elektriniu trintuvu.
Lęšių ir moliūgų sriuba su kokosų pienu
Ingredientai:
- 200 g. moliūgo
- 2 saliero stiebai
- 5 g. šviežio imbiero
- 1/2 a.š. malto kumino
- 1 a.š. prieskonių mišinio Curry Masala
- 1/2 a.š. ciberžolės miltelių
- 1/4 a.š. aitriosios paprikos
- 500 ml. daržovių sultinio
- 100 g. raudonų lęšių - "Masoor dal"
- 400 ml. kokosų pieno
Gaminimas:
- Puode įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame prieskonius ir maišant kepame 3-5 sekundes.
- Dedame salierą, moliūgą ir maišant kepame 5 minutes.
- Beriame nuplautus lešius ir maišant kepame 2-3 minutes.
- Įpilame 500 ml sultinio arba vandens, užverdame ir verdame ant mažos ugnies 20-30 minučių.
- Į puodą pilame kokosų pieną, pagardiname druska, užverdame ir verdame 5-10 minučių.
- Sriubą sutriname maisto smulkintuvu (nebūtinai).
- Išpilstome į lėkštes, pagardiname moliūgo sėklomis, džiūvėsėliais ar kt.
Trinta moliūgų sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 700 g. moliūgo;
- 300 g. morkų;
- 80 g. svogūnų;
- 3 skiltelės česnakų;
- 400 g. bulvių;
- 1000 ml. vandens;
- 200 ml. vandens (troškinimui);
- Aliejaus (daržovių kepinimui);
- Druskos;
- Pipirų;
- Ciberžolių;
- Bazilikų;
- 150 g. grietinėlės.
Gaminimas:
- Moliūgai pjaustomi vidutinio dydžio kubeliais.
- Supjaustyti moliūgai dedami į puodą užpilami vandeniu ir troškinami.
- Česnakai sukapojami, morkos sutarkuojamos burokine tarka, svogūnai supjaustomi kubeliais.
- Pjaustytos daržovės kepinamos keptuvėje įkaitintame aliejuje +140 - +150°C temperatūroje apie 3-4 min.
- Bulvės supjaustomos vidutinio dydžio kubeliais.
- Pjaustytos bulvės sudedamos į troškintų moliūgų masę ir įpilama papildomai vandens.
- Bulvės verdamos kartu su moliūgais apie 10-15min.
- Prieš baigiant virti bulvėms sudedamos kepintos daržovės, beriama druska, pipirai.
Trinta moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba
Trinta moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba - saulė lėkštėje! Viena mūsų mėgstamiausių, kai trūksta laiko, o norisi kokio nors paprasto - aštresnio ir nekaloringo maisto. Apetitiška spalva pakelia nuotaiką. Suruošti produktus ir išvirti sriubą labai paprasta.
- Greitai: per 10-15 minučių paruoši produktus, per 10 min. išverda.
- Reikia nedaug produktų.
- Saulėta moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba - lengvai pagaminamas patiekalas.
Ingredientai:
- 450 g moliūgo
- 2 vidutinio dydžio morkos
- 250 ml (puodelis) raudonųjų lęšių (išplaukite ir pamerkite prieš dedant į puodą)
- 700 ml verdančio vandens ar daržovių sultinio
- 8 valg. š. alyvuogių aliejaus
- Aitriųjų pipirų
- Kumino sėklų
- Džiovintų petražolių ar saliero šaknų
- Kario prieskonių
Gaminimas:
- Puode storu dugnu įkaitinkite alyvuogių aliejų (užteks 6 šaukštų), suberkite aitriuosius pipirus ir kumino sėklas, pakaitinkite 20 sekundžių, suberkite kubeliais pjaustytas morkas, pakepkite apie dvi minutes.
- Suberkite kubeliais pjaustytą moliūgą, pamaišant pakepkite apie minutę ir supilkite vandenį arba daržovių sultinį.
- Palikite virti ant nedidelės kaitros apie 4 minutes, tuomet suberkite nuvarvintus raudonuosius lęšius ir džiovintą petražolių ar saliero šaknį bei kario prieskonius. Viską sumaišykite ir užpilkite porą likusių šaukštų aliejaus.
- Virkite ant nedidelės kaitros apie 10-12 min. - kol išvirs lęšiai. Trinta moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba paruošta!
Lęšių ir moliūgų sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 50 g moliūgo
- 1 svogūno
- 1/2 paprikos raudonos
- 30 g lęšių
- 1 morkos
- 2 v. š. pomidorų pastos naminės
- 1 skiltelės česnako
- 1 a. š. lydyto sviesto
- Druskos pagal skonį
- Pipirų pagal skonį
- Čili pipiro pagal skonį
- Raudonėlio pagal skonį
Paruošimas:
- Lęšiai mirkyti 12 valandų, perplauti, pavirti 1-2 minutes, palikti brinkti.
- Ant lydyto sviesto, kartu su prieskoniais, trumpai pakepinti svogūną, česnaką, morką, moliūgą, papriką.
- Įpilti nedidelį kiekį vandens, sudėti pomidorų pastą ir truputį patroškinti.
- Sudėti į lęšius, pavirti kartu 1-2 minutes, kol susimaišo skoniai.
- Svarbu nepervirti, lęšiai ir daržovės turi likti kramtomos konsistencijos.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinė medžiaga | Kiekis | % |
---|---|---|
Kalorijos | 246kcal | 12% |
Angliavandeniai | 42g | |
Baltymai | 11g | |
Riebalai | 5g | |
Skaidulos | 14g | 40% |
Vitaminas A | 14389µg | 1799% |
Vitaminas C | 69mg | 86% |
Geležis | 4mg | 29% |
Moliūgų ir lęšių sriuba
Ši sriuba kas kartą gali įgauti vis kitokį skonį, priklausomai nuo to, kuo ją skaninsite. Išvirkite kubeliais pjaustytus moliūgus kartu su lęšiais. Sutrinkite juos smulkintuvu.
Ingredientai:
- 600 g grynojo kiekio moliūgo (naudojau 2 mažus moliūgus)
- 100 g (1/2 st.) raudonųjų lęšių
- 100 ml kokosų pieno
- 500-600 ml vištienos ar daržovių sultinio
- 1 didelės ar 2 nedidelių bulvių
- 1 svogūno
- 1/2 arbat. š. kario prieskonių
- 1 lauro lapo
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 1 valg. š. obuolių sidro acto (nebūtinai)
Gaminimas:
- Puode įkaitinti šlakelį aliejaus, sudėti svogūną ir jį lengvai pakepinti keletą minučių.
- Suberti perplautus lęšius, kario prieskonius, kubeliais supjaustytą moliūgą ir bulves.
- Įdėti lauro lapą.
- Supilti sultinį. Jo pilti tiek, kad moliūgai nebūtų pilnai apsemti.
- Sultinį užvirinti, o tada sumažinti ugnį iki mažos ir virti apie 15 minučių.
- Išimto lauro lapą.
- Sriubą sutrinti, kol taps kreminė.
- Supilti kokosų grietinėlę, įberti druskos, pipirų.
- Sriubą dar pavirti kelias minutes. Jeigu sriuba turi saldumo, galite įpilti obuolių acto.