Švelnūs ir skanūs bulvių kotletai yra puikūs pusryčiai, vakarienė ar pietūs. Juos pagaminti visai nesudėtinga. Atkreipkite dėmesį į receptą! Jeigu norisi sutaupyti savo virtuvėje, tai šis receptas garantuotai pravers. O paruošti visai nesunku.
Ingredientai
- Bulvės (vidutinio dydžio) - 4 vnt.
- Kumpis - 80 g
- Kietas sūris - 120 g
- Sviestas - gabalėlis
- Neriebi grietinėlė - šlakelis
- Šviežiai malti juodieji pipirai
- Kapoti žalumynai papuošimui
Gaminimo eiga
- Bulves gerai nuplauname šepetėliu ir keliskart bakstelime šakute.
- Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame bulves ir šauname į orkaitę. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 50-55 minutes.
- Iškeptas bulves atvėsiname ir atsargiai perpjauname pusiau, arba į 4 dalis.
- Šaukštu išskobiame dalį minkštimo (turi likti apie 1 cm storio geldelės).
- Geldeles apibarstome trupučiu druskos, ištepame tirpintu sviestu ir vėl šauname į orkaitę. Kepame trumpai, 5-9 minutes, kol pradės gražiai skrusti.
- Išskobtą bulvių minkštimą sumaišome su kubeliais pjaustytu kumpiu (galima naudoti ir keptuvėje pakepintą mėsos faršą), tarkuotu sūriu ir grietinėle. Paskaniname druska, pipirais ir gerai išmaišome.
- Į bulvių geldeles dedame įdaro ir dar kepame orkaitėje apie 7-10 minučių.
Bulves kotletams geriau naudoti netrupančias, tai yra su minimaliu krakmolo kiekiu. Vietoj svogūnų laiškų galima dėti svieste pakepintų svogūnų. Kotletus galite patiekti su bet kokiu padažu ir šviežiomis daržovėmis.
Alternatyvus gaminimo būdas
- Paruoškite visus reikalingus ingredientus.
- Nulupkite bulves ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Nusausinkite sultinį ir leiskite visiškai atvėsti.
- Bulves sutarkuokite stambia tarka, įmuškite kiaušinį ir suberkite miltus. Viską gerai išmaišyti.
- Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir žoleles ir suberkite į bulvių mišinį.
- Kumpį sutarkuokite ir suberkite į bulves.
- Kietąjį sūrį sutarkuokite stambia tarka ir suberkite į bulves. Viską pabarstykite pipirais ir gerai išmaišykite.
- Bulvių mišinį padalinkite į lygias dalis, suformuokite apvalius kotletus ir visiškai apvoliokite miltuose.
- Į keptuvę supilkite augalinį aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies, sudėkite kotletus ir kepkite iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sugrūskite. Į bulvių košę sudėkite kiaušinius, tarkuotą sūrį, smulkiai kubeliais pjaustytą arba tarkuotą kumpį (galima naudoti dešreles, dešrą, šoninę, tiks įvairūs mėsos likučiai), labai smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos.
Gerai suminkykite kotletų masę. Jeigu bulvės nekrakmolingos, formuojant kotletai yra birūs, tai teks įberti kelis šaukštus krakmolo. Iš masės suformuokite kotletus, juos pavoliokite džiūvėsiuose ir kepinkite gerai įkaitintame aliejuje iki kol dailiai apskrus. Kotletukus verskite atsargiai, nes jie lengvai lūžta.
Tokie bulvių kotletai iškepti keptuvėje su kumpiu, gaunasi labai sotūs. Viskas ko man prie jų reikia, tai stiklinė kefyro.