pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Japoniška Dieta: Valgiaraštis, Principai Ir Poveikis Sveikatai

Japoniška dieta - viena populiariausių dietų visame pasaulyje. Jau seniai yra žinoma, kad japonės garsėja ilgaamžišku grožiu ir pavydėtinu lieknumu. Tad panagrinėkime, kas tai per dieta ir ar ji tikrai tokia veiksminga.

Kas Yra Japoniška Dieta?

Japoniška dieta - tai subalansuotas mitybos planas, kai valgoma tris kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis. Dietos pagrindą sudaro gausybė daržovių, sojos produktai, žuvis ir jūros gėrybės. Ši įvairovė padeda virškinimo sistemai ir organizmui atsikratyti perteklinių skysčių bei impulsyvių užkandžiavimų. Laikantis šios dietos valgomi tik pusryčiai, pietūs bei vakarienė ir yra paremta sveikų ir šviežių produktų vartojimu. Be to, svarbu užtikrinti pakankamą skysčių kiekį organizme, todėl per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip 1,5-2 litrus vandens. Tai padeda išlaikyti kūno drėgmę ir suvaldyti alkio pojūtį.

Reikia pabrėžti, kad japoniška baltymų dieta nėra tradicinė japonų mitybos dalis. Tradicinė japonų virtuvė pasižymi subalansuota mityba, kurioje gausu daržovių, jūros gėrybių ir mažiau perdirbtų produktų, o baltymų ir angliavandenių santykis yra artimesnis.

Pagrindiniai Princapai

Japoniškoje dietoje svarbiausia laikytis plano ir jokiu būdu nenukrypti nuo kurso. Laikantis japoniškos dietos reikalavimai griežtoki. Maistą valgyti rekomenduojama lazdelėmis. Kaip pastebėsite po savaitės (nuo 8 dienos), maitinsitės atvirkštine tvarka: 8 diena yra kaip 6, 9 - kaip 5, 10 kaip 4 ir t.t.

Japoniškos baltymų dietos esmė - apriboti angliavandenių ir riebalų kiekį, skatinant didesnį baltymų vartojimą. Pagrindiniai principai apima:

  • Didelis baltymų kiekis: Dietos pagrindą sudaro liesa mėsa (vištiena, kalakutiena, jautiena), žuvis (lašiša, tunas, menkė), kiaušiniai, tofu ir kiti baltymų šaltiniai.
  • Ribotas angliavandenių kiekis: Vengiami produktai, kuriuose gausu angliavandenių, tokie kaip duona, makaronai, ryžiai, bulvės, saldūs vaisiai ir saldumynai.
  • Kontroliuojamas riebalų kiekis: Riebalų vartojimas taip pat ribojamas, pirmenybę teikiant sveikiems riebalams, tokiems kaip avokadai, riešutai ir alyvuogių aliejus, tačiau saikingai.
  • Griežtas režimas: Dažnai dieta trunka 13-14 dienų, per kurias būtina griežtai laikytis nurodyto mitybos plano be nukrypimų.
  • Vandens vartojimas: Rekomenduojama gerti daug vandens, siekiant palaikyti hidrataciją ir padėti organizmui pašalinti medžiagų apykaitos produktus.

Galimas Mitybos Planas (Pavyzdys)

Svarbu pabrėžti, kad tai tik pavyzdinis planas, ir prieš pradedant bet kokią dietą, būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu.

  • Pusryčiai: Kiaušinienė iš 2 kiaušinių su špinatais. Juoda kava be cukraus.
  • Pietūs: Grilyje kepta vištienos krūtinėlė su salotomis (be padažo).
  • Vakarienė: Kepta lašiša su brokoliais, garuose.
  • Užkandžiai (jei reikia): Nedidelis kiekis riešutų arba kietai virtas kiaušinis.

Ar Japoniška Baltymų Dieta Veiksminga Svorio Metimui?

Dėl didelio baltymų kiekio ir riboto angliavandenių kiekio, japoniška baltymų dieta gali būti veiksminga svorio metimui. Baltymų turintis maistas padeda ilgiau jaustis sotiems, mažindamas bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, organizmas sunaudoja daugiau energijos virškindamas baltymus nei angliavandenius ar riebalus, todėl gali padidėti medžiagų apykaita. Apribojus angliavandenių kiekį, organizmas gali pereiti į ketozės būseną, kurioje energijai naudojami riebalai, o tai taip pat gali prisidėti prie svorio metimo.

Ši dieta buvo sukurta japonų klinikos „Jaeks“ specialistų. Jos reikia laikytis 13 dienų (pagal kitus dietos variantus 14 d.). Per šį laiką galima numesti iki 7-8 kilogramų. Dieta pakeičia medžiagų apykaitos ritmą, jį pagreitina. Ir net nustojus laikytis šios dietos, tokia medžiagų apykaita išlieka 2 - 3 metus, nepriklausomai nuo to, ką valgote. Dieta pakeičia medžiagų apykaitos ritmą, jį pagreitina.

Ši dieta tinka norintiems greitai numesti keletą kilogramų, pavyzdžiui, prieš važiuojant prie jūros ar rengiantis fotomodelių konkursui. O gal jūs tiesiog norite patikti savo draugui? Pasirinkus šią dietą, svarbiausia - laikytis tikslaus eiliškumo. Ir nesumaišyti dienų, kad nepakistų medžiagų apykaita. Vartokite tik dietoje išvardytus produktus. Ir jokių išimčių - nė vieno saldainio ar gabalėlio sūrio. Gerkite virintą ar mineralinį vandenį, ne mažiau kaip 1,5 litro per dieną.

Privalumai

  • Greitas svorio metimas: Daugelis žmonių, besilaikančių šios dietos, praneša apie greitą svorio metimą per trumpą laikotarpį.
  • Sotumo jausmas: Didelis baltymų kiekis padeda ilgiau jaustis sotiems, mažinant potraukį užkandžiams ir persivalgymui.
  • Medžiagų apykaitos pokyčiai: Teigiama, kad dieta gali pakeisti medžiagų apykaitos ritmą, nors tai reikalauja daugiau mokslinių tyrimų.

Trūkumai ir Rizikos

Nepaisant galimo veiksmingumo, japoniška baltymų dieta turi keletą trūkumų ir rizikų, į kuriuos būtina atsižvelgti:

  • Maistinių medžiagų trūkumas: Apribojus angliavandenių ir riebalų kiekį, gali trūkti svarbių vitaminų, mineralų ir skaidulų.
  • Šalutiniai poveikiai: Galimi šalutiniai poveikiai, tokie kaip nuovargis, galvos skausmas, vidurių užkietėjimas ir blogas burnos kvapas (dėl ketozės).
  • Kepenų ir inkstų apkrova: Didelis baltymų kiekis gali apkrauti kepenis ir inkstus, ypač žmonėms, turintiems jau esamų sveikatos problemų.
  • Neišlaikomumas: Griežtas režimas ir ribotas maisto pasirinkimas gali būti sunkiai išlaikomi ilgą laiką.
  • Yo-yo efektas: Greitai numestas svoris dažnai sugrįžta nutraukus dietą, jei neįdiegiama tvari mitybos strategija.

7 Dienų Japoniškos Dietos Valgiaraštis (Pavyzdys)

Nors galima laikytis 13 arba 14 dienų trunkančios dietos, pateikiame švelnesnį 7 dienų japoniškos dietos planą:

  1. Pusryčiai: Puodelis juodos kavos be cukraus. Pietūs: Salotos iš virtų kopūstų su alyvuogių aliejumi; 2 kietai virti kiaušiniai; 1 stiklinė pomidorų sulčių be druskos. Vakarienė: 200-250 g žuvies (geriausia paruoštos ant garų, o jei kepate, tai neprisvylančioje keptuvėje).
  2. Pusryčiai: Puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis. Pietūs: 200-250 g bet kokios žuvies; salotos iš šviežių daržovių ir kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus. Vakarienė: 100 g virtos jautienos; 1 stiklinė kefyro.
  3. Pusryčiai: Puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis. Pietūs: 1 didelė cukinija, pakepinta skiltelėmis nedideliame aliejaus kiekyje. Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; 200 g virtos jautienos; salotos iš šviežių kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus.
  4. Pusryčiai: Puodelis kavos. Pietūs: 1 žalias kiaušinis; 3 didelės virtos morkos su augaliniu aliejumi; 15 g kieto sūrio (bet kokio). Vakarienė: Vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
  5. Pusryčiai: Salotos iš žalių morkų su citrinos sultimis. Pietūs: 200-250 g bet kokios žuvies; 1 stiklinė pomidorų sulčių. Vakarienė: Vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
  6. Pusryčiai: Puodelis kavos. Pietūs: 0,5 nedidelės virtos vištos (be riebalų ir odos); salotos iš šviežių kopūstų arba morkų. Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; salotos iš žalių morkų su augaliniu aliejumi.
  7. Pusryčiai: Žalioji arba žolelių arbata be cukraus. Pietūs: 200 g virtos jautienos; šiek tiek vaisių (išskyrus bananus, vunuoges ir mangus). Vakarienė: Bet kuris iš ligšiolinių vakarienės variantų (išskyrus 3 dienos).

Sveikatos Aspektai Ir Kontraindikacijos

Japoniška baltymų dieta netinka visiems. Ji nerekomenduojama žmonėms, turintiems:

  • Inkstų ligas
  • Kepenų ligas
  • Širdies ir kraujagyslių ligas
  • Diabetą (reikia specialios priežiūros)
  • Nėštumą ir žindymo laikotarpį
  • Valgymo sutrikimus

Prieš pradedant bet kokią dietą, svarbu pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu, ypač jei turite kokių nors sveikatos problemų ar vartojate vaistus.

Alternatyvos Ir Tvarios Svorio Metimo Strategijos

Vietoj griežtos japoniškos baltymų dietos, rekomenduojama rinktis tvaresnes ir sveikesnes svorio metimo strategijas, kurios apima:

  • Subalansuotą mitybą: Valgykite įvairų maistą, kuriame gausu vaisių, daržovių, liesų baltymų, sveikų riebalų ir kompleksinių angliavandenių.
  • Porcijų kontrolę: Stebėkite porcijų dydžius, kad neviršytumėte suvartojamų kalorijų kiekio.
  • Reguliarų fizinį aktyvumą: Sportuokite reguliariai, kad sudegintumėte kalorijas ir pagerintumėte bendrą sveikatą.
  • Sveikus įpročius: Išsimiegokite pakankamai, valdykite stresą ir ribokite perdirbtų produktų, saldumynų ir cukraus vartojimą.
  • Profesionalią pagalbą: Kreipkitės į dietologą ar mitybos specialistą, kuris padės sudaryti individualų mitybos planą, atitinkantį jūsų poreikius ir tikslus.

Išvados

Japoniška dieta - tai subalansuotas mitybos planas, kai valgoma tris kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis. Dietos pagrindą sudaro gausybė daržovių, sojos produktai, žuvis ir jūros gėrybės. Gausus daržovių, žuvies ir jūros gėrybių vartojimas siejamas su ilgaamžiškumu ir mažesne lėtinių ligų rizika. Tačiau, kaip ir bet kuri dieta, ji turi savų trūkumų ir apribojimų. Prieš pradedant laikytis japoniškos dietos, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu. Svarbiausia - pasirinkti tokį mitybos būdą, kuris būtų tvarus ir atitiktų individualius poreikius.