pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulpienių Šaknų Kavos Receptas: Natūralus Gėrimas Jūsų Sveikatai

Anykščių krašto ūkininko Ramūno Daugelavičiaus krautuvėlėje „Arbatos magija“ laukiami visi, susidomėję žolelėmis ir jų teikiama nauda. Jis atgaivino senovinį lietuviškos kavos gaminimo būdą: skrudina kiaulpienių, varnalėšų ir kitų augalų šaknis bei sėklas, taip išgaudamas kvapnų gėrimą.

Istorija ir Tradicijos

R. Daugelavičius pasakoja: "Mano seneliai ir tėvai gyveno Anykščių rajone ir domėjosi žolelėmis: rinkdavo, gydydavo ligas, virdavo arbatas. Visas žinias ir įgūdžius perėmiau iš jų." Semtis žinių R. Daugelavičius vyko net į Kiniją. Kurį laiką mokiausi Nankine, Kinijoje, ir su studentais vaikščiojau į paskaitas.

Baltiškąja tradicija domėtis pradėjau, kai apsigyvenau Anykščiuose. Įdomu tai, kad lietuviai arbata vadina viską, kas nėra kava, net uogienę, užpiltą vandeniu. Tad man kilo klausimas: galbūt ir kavą galima gaminti iš įvairesnių augalų, žolelių.

Sužinojau, kad Klaipėdos krašte buvo kafijos tradicija, lietuviai mėgavosi savo gilių kava. Vadinasi, tradicijos yra, tik primirštos. Tada išgirdau Sibire gyvenusių žmonių pasakojimų, kaip jie išsiversdavo badmečiu. Pasakojo, kad tie, kurie rudenį spėdavo prisikasti varnalėšų, kiaulpienių ar kitų augalų šaknų, jas sudžiovindavo, o pavasarį, kai trūkdavo maisto ir vitaminų, paskrudinę sutrupindavo plaktuku ir užpylę verdančiu vandeniu gerdavo.

Kiaulpienių Šaknų Kavos Gamyba

Kaip susižavėjote kavos gamyba iš Lietuvoje esančių augalų? R. Daugelavičius atsako: "Kavos nepavyks pagaminti iš lapų, nes augalo dalį, iš kurios ruošiamas šis gėrimas, reikia paskrudinti".

Pasirodo, tas pats galioja ir mūsų aplinkoje augančių augalų (varnalėšų, trūkažolių, kiaulpienių ir t. t.) šaknims. Vartodami tokią kavą užbėgame ligoms už akių, gauname retų ir reikalingų papildų, be to, toks gėrimas neturi kofeino.

Ruošti galima kaip įprasta, net ir kavos aparatu. Pavyzdžiui, kiaulpienės šaknų kava puikiai juo pagaminama. O dažniausiai viskas daroma paprastai: tereikia šaukštelį kavos užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti tiek, kiek įprastą pupelių gėrimą. Svarbu nepamiršti, kad gerųjų savybių sėklose ir šaknyse daugiausia sukaupiama prieš žiemą. Kuo vėliau rudenį šaknis iškasite, tuo jos bus naudingesnės ir skanesnės.

Receptas

Visgi norėdami pasigaminti 1 puodelį skrudintų kiaulpienių kavos, 1,5 valgomojo šaukšto šaknų miltelių įdėkite į nedidelį puodą su 350 ml vandens. Užvirinkite ir palikite 10 minučių švelniai burbuliuoti. Galite pasiruošti įprastos plikytos kiaulpienių šaknų kavos: į puodelį berkite 1 valgomąjį šaukštą kiaulpienės miltelių, užpilkite puodeliu verdančio vandens ir palikite pritraukti bent 5 minutes.

Gamybos žingsniai pagal žolininką R. Daugelavičių:

  1. Susikaskite kiaulpienių šaknų iki šalnų.
  2. Gerai nuvalykite, kad neliktų žemių, nuplaukite šaltu vandeniu.
  3. Susmulkinkite, sumalkite ir išdžiovinkite.
  4. Prieš pat vartojimą dar labiau susmulkinkite, šviežiai paskrudinkite ant keptuvės be jokio aliejaus ir užsiplikykite.
  5. Į puodelį reikia dėti vieną šaukštelį ir užsiplikyti verdančiu vandeniu, pastovi keletą minučių ir puikiausiai pritraukia.

Kiaulpienių Šaknų Kavos Nauda

Daug ką erzinanti piktžolė - paprastoji kiaulpienė - nebebus taip engiama, kai sužinosite, kokias nepaprastas savybes gali pažerti kiaulpienių šaknys. Iš jų paruošti ekstraktai, arbata bei kava didesniu ar mažesniu lygiu teigiamai veikia visą organizmą: pradedant kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių, inkstų sistemomis, baigiant kepenų ar ląstelių apsauga.

  • Antioksidantų šaltinis: Laisvieji deguonies junginiai organizmui kenkia, o kavoje esantys antioksidantais šiuos junginius „sugaudo“ ir neutralizuoja.
  • Diuretikas: Kiaulpienių kava veikia šlapimą varančiu poveikiu, todėl šios kavos vartojimas yra geras būdas siekiant padidinti šlapimo kiekį ir pašalinti kūno skysčius.
  • Svorio mažinimas: Kiaulpienių kava veikia slopindama kasos lipazę - virškinimo metu išsiskiriantį fermentą riebalams skaidyti.
  • Priešuždegiminės savybės odai: Kiaulpienių šaknų kava sumažino su spuogais susijusį uždegimą ir kartu padidino odos drėkinimą bei kolageno gamybą.
  • Sveikesnės kepenys: Kiaulpienių kava gali būti geriama kepenų sveikatai gerinti, nes jos vartojimas padidina detoksikuojančio fermento kiekį.

Kiaulpienių lapų, žiedų ar šaknų ekstraktai pasižymi antioksidacinėmis, antibakterinėmis, priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, hipolipideminėmis ir hepatoprotekcinėmis savybėmis. Tyrimai su gyvūnais parodė veiksmingumą gydant trachėjos uždegimą, apsauginį poveikį plaučiams ūminio uždegimo metu ir kepenims esant lėtiniam kepenų nepakankamumui. Pastebėtas ir inkstų funkcijos sutrikimo sumažėjimas, krūties, prostatos ir kasos vėžio ląstelių invazijos slopinimas.

Kiaulpienių Šaknų Arbatos Paruošimas

Taip virta arbata turės žemišką, kiek saldų skonį su nedideliu kartumu.

Kiaulpienių šaknų arbatai paruošti reikės:

  • 1 a.š. SoTU SoTU kiaulpienių šaknų miltelių
  • 300ml vandens
  • Mėgstamo saldiklio

Gaminimas:

  1. Užvirkite 300ml vandens, įberkite šaukštelį kiaulpienių šaknų miltelių ir virkite ant silpnos ugnies apie
  2. Perkoškite, pasaldinkite mėgstamu saldikliu, medumi, ar kitu mėgstamu priedu.

Kiaulpienių Šaknų Kavos Paruošimas

Kiaulpienių šaknų kavai paruošti reikės:

  • 1 a.š. SoTU SoTU kiaulpienių šaknų miltelių
  • 300ml vandens
  • Mėgstamo saldiklio

Gaminimas:

  1. Ant nedidelės ugnies keptuvėje intensyviai maišant paskrudinkite kiaulpienių šaknų miltelius.
  2. Kuo ilgiau skrudinsite, tuo intensyvesnį kiaulpienių šaknų kavos skonį gausite, todėl pirmam kiaulpienių šaknų kavos puodeliui siūlome skrudinti trumpai ir nuimti nuo ugnies vos pajutus pasklidusį kiaulpienių šaknų kvapą.

Atsargumo Priemonės

Kiaulpienių vartojimas tokiais kiekiais, kokie įprastai randami maiste, paprastai laikomas saugiu. Kai kurie žmonės yra alergiški kiaulpienėms, o alerginės reakcijos gali būti labiau tikėtinos žmonėms, kurie yra alergiški giminingiems augalams, tokiems kaip ambrozijos, chrizantemos, medetkos.

Kiaulpienių Sudėtis

Visos augalo dalys turi naudingųjų medžiagų, iš kurių gausiausiai randama fenolinių ir riebalų rūgščių, terpenoidų ir triterpenų, angliavandenių ir cukraus (inulino, pektino), cholino.

Kiaulpienių Šaknų Kavos Skonis ir Aromatas

Kiaulpienių kava pasižymi kartokai saldžiu skoniu su juodo šokolado, saulėgrąžų ir riešutų natomis. Aromatas gali priminti ir žemės po lietaus kvapą, ir karamelę.