pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Dieta Sergant Skrandžio Opa: Simptomai, Priežastys ir Gydymo Būdai

Skrandžio opaligė - nemaloni ir skausminga liga, kuria sergant tenka rinktis kiekvieną maisto produktą, mat klaidingas pasirinkimas gali turėti itin nemalonių pasekmių. Be rėžiančio ir itin aštraus skrandžio skausmo, suvalgius netinkamus produktus, gali atsirasti ir tokie simptomai, kaip pykinimas, bendras organizmo silpnumas, rėmuo ar pilvo pūtimas.

Nuo opaligės - dažnos, tačiau dažnai neteisingai suprantamos ligos - kenčia milijonai žmonių visame pasaulyje. Įprastai pasireiškiančios deginančiu, stipriu skausmu skrandyje, opos yra daugiau nei paprastas diskomfortas; tai gilesnių virškinamojo trakto problemų požymis. Suprantant jų kilmę ir atpažįstant ankstyvuosius požymius, galima taikyti veiksmingas valdymo ir gydymo strategijas.

Opaligės Simptomai ir Priežastys

Skrandžio opaligė, dar vadinama skrandžio opa, yra opaligės rūšis, atsirandanti skrandžio gleivinėje ir (arba) apimanti gilesnes gleivinės sluoksnio dalis. Dažniausiai pasitaikantys skrandžio opos simptomai yra deginantis arba graužiantis skausmas vidurinėje arba viršutinėje skrandžio dalyje (epigastriume), ypač tarp valgymų arba naktį. Pavalgius ar pavartojus antacidinių vaistų, skausmas gali laikinai sumažėti, bet dažnai vėl atsinaujina.

Dvylikapirštės žarnos opa - opa, esanti dvylikapirštėje žarnoje. Dvylikapirštės žarnos opos simptomai paprastai būna deginantis arba duriantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, kuris gali palengvėti valgant arba vartojant antacidinius vaistus, nes maistas ir vaistai gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį. Skausmas dažnai pasireiškia praėjus kelioms valandoms po valgio ir gali pažadinti naktį.

Stemplės opa atsiranda rečiau ir susidaro stemplės gleivinėje dažniausiai dėl lėtinio rūgšties refliukso arba gastroezofaginio refliukso ligos (GERL). Opaligės požymiai gali labai skirtis, dažniausiai priklausomai nuo opos vietos ir sunkumo. Kai kuriais atvejais opos gali pasireikšti labai lengvais arba visai nepastebimais simptomais („nebyliosios opos“), todėl diagnozė nustatoma pavėluotai.

Opas dažniausiai sukelia du pagrindiniai veiksniai: Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija ir ilgalaikis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) vartojimas. H. pylori bakterijos dažniausiai gyvena skrandžio gleivinėje ir gali sukelti uždegimą bei opas, nes pažeidžia apsauginį gleivių sluoksnį, kuris saugo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinę nuo stiprių skrandžio rūgščių bei skatina skrandį išskirti daugiau negu reikia skrandžio rūgšties.

Kiti veiksniai, lemiantys opų atsiradimą, yra pernelyg didelis alkoholio vartojimas, rūkymas, stresas ir paveldimumas.

Opaligės Gydymas ir Mitybos Rekomendacijos

Opaligės gydymas paprastai apima vaistų vartojimą ir gyvenimo būdo koregavimą. Jei opą sukėlė H. pylori infekcija, gydymas paprastai apima antibiotikų ir rūgštingumą mažinančių vaistų derinį, kad būtų sunaikintos bakterijos ir palengvintas opos gijimas. Sergant opomis, kurias sukėlė NVNU, dažnai rekomenduojama nutraukti arba sumažinti šių vaistų vartojimą, laikantis gydytojo rekomendacijų. Šiais atvejais taip pat vartojami rūgštingumą mažinantys vaistai, kurie palengvina skrandžio opų ar žaizdų gijimą.

Gydant opaligę labai svarbus vaidmuo tenka gyvenimo būdo, mitybos pokyčiams; taip pat reikia vengti medžiagų, galinčių dirginti skrandžio gleivinę, pavyzdžiui, alkoholio, tabako ir aštraus maisto. Svarbu kruopščiai laikytis paskirto gydymo režimo, kadangi ankstyvas gydymo nutraukimas arba mitybos ir gyvenimo būdo rekomendacijų nesilaikymas gali sulėtinti gijimą, didėja pakartotinių arba naujų opų atsiradimo rizika. Net jei būklė greitai pagerėja, būtina baigti visą gydymo kursą, kad opa visiškai užgytų ir sumažėtų jos pasikartojimo rizika.

Mitybos Rekomendacijos Sergant Opalige:

  • Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.
  • Rinkitės lengvai virškinamą maistą. Minkšti, švelnūs maisto produktai paprastai yra geriau toleruojami.
  • Venkite aštraus ir rūgštaus maisto.
  • Ribokite riebaus maisto vartojimą. Daug riebalų turintis maistas gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą.
  • Būkite atsargūs su pieno produktais. Kai kuriems žmonėms neriebus pienas ir jogurtas gali suteikti palengvėjimą, nes padengia skrandžio gleivinę.
  • Venkite maisto produktų ir gėrimų, kurie sukelia simptomus. Dažni dirgikliai yra alkoholis, kofeinas (kavoje, arbatoje ir kai kuriuose gazuotuose gėrimuose).
  • Įtraukite į mitybą daug ląstelienos turinčius maisto produktus.
  • Gerkite pakankamai vandens.
  • Apsvarstykite maisto produktų su probiotikais vartojimą.

Produktai, Rekomenduojami Sergant Skrandžio Opalige

Sergant skrandžio opalige, itin svarbu organizmą aprūpinti pakankamu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų kiekiu, tad vaisiai ir daržovės turėtų sudaryti pakankamai didelę raciono dalį. Tačiau svarbu nepamiršti, kad šiuo atveju visiškai netinka rūgštūs vaisiai, mat jie skrandį gali dar labiau sudirginti, taigi citrusinių vaisių teks atsisakyti. Štai keletas rekomenduojamų produktų:

  • Žemo rūgštingumo vaisiai: Kiviai, bananai, vynuogės (be odelės), obuoliai (be odelės), kriaušės, avokadai, melionai.
  • Neperdirbtas medus: Turi antibakterinių savybių, todėl ypač tinka gydantis ir skrandžio opaligę.
  • Kryžmažiedės daržovės: Žiediniai kopūstai, brokoliniai, kopūstai, briuseliniai kopūstai, rėžiukai ir ridikai.
  • Jogurtas, kefyras: Svarbu aprūpinti organizmą gerosiomis bakterijomis, pagerina virškinimą.
  • Liesa mėsa ir liesi pieno produktai: Būtina organizmui aprūpinti reikiamomis baltymų atsargomis.
  • Guobų žievių nuoviras: Šios žievės nuovirais gydomos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, reguliuojamas skrandžio rūgštingumas.

Taigi, valgyti reikėtų reguliariai, tarp valgymų neturėtų būti ilgi laiko tarpai. Valgyti reikėtų lėtai, vengti būtina sauso, aštraus, rūgštaus maisto. Beje, laikytis tokios mitybos režimo būtina ne tik ligai paūmėjus, bet ir pagerėjimo periodu. Labai svarbu kaip įmanoma vengti stresų.

Gyvenimo Būdas Sergant Opalige

  • Nepersivalgyti. Bet badauti - taip pat negerai. Valgyti po truputį, 5-6 kartus per dieną, daugiau sriubų. Ir ne „čili“, o ką nors švelnesnio.
  • Negalima valgyti daug žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę. Geriausia pasirinkti virtą, troškintą arba pertrintą maistą.
  • Vertėtų pamiršti, kad yra toks daiktas kaip keptuvė. Negalima valgyti sūraus, labai šalto arba labai karšto maisto.
  • Gerti tik negazuotus gėrimus. Sergantiesiems opalige labai sveika valgyti avižinę košę.
  • Gyventi sveikai - nepradėti arba mesti rūkyti, nevartoti alkoholio. Taip saugiau.
  • Nesijaudinti dėl niekų.
  • Nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą.

Receptai Sergant Opalige

Orkaitėje Troškinta Žuvies Filė Su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 500 g žuvies filė
  • 300 g morkų
  • 200 g svogūnų
  • 500 g bulvių
  • 200 ml grietinėlės
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. šaukštas petražolių
  • druskos pagal skonį

Gaminimas:

  1. Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti.
  2. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja - sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3-5 minutes.
  3. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5-7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies.
  4. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius.
  5. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200 °C. Troškinti 30 minučių.

Trinta Brokolių Sriuba

Ingredientai:

  • 300 g brokoliai
  • 200 g morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 200 g bulvės
  • 20 g sviestas
  • 200 g vištienos krūtinėlė
  • 100 ml grietinėlė

Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens.
  2. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti.
  3. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.

Liaudies Medicina

  • 20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300-400 ml vandens ir virti tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
  • Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
  • 2-3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
  • Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys: ½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti.

Atminkite, kad mitybos poreikiai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus ar įvairių papildomų ligų, būklių. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip Jūsų organizmas reaguoja į skirtingus maisto produktus, ir atitinkamai koreguoti mitybą.

Aktyviai rūpintis savo sveikata - labai svarbu, ypač susidūrus su tokiu susirgimu kaip opaligė. Nors kelionė į pasveikimą gali atrodyti sudėtinga, taikant tinkamą gydymą ir laikantis sveiko gyvenimo būdo, daugumą su opomis susijusių problemų galima veiksmingai valdyti ir net visiškai išspręsti. Atminkite, kad kiekvienas mažas žingsnis, kurį žengiate sveikesnio gyvenimo būdo link, labai prisideda prie bendros gerovės.