Atslinkus pirmiems rūkams, lauke augančius pomidorus dažniausiai užpuola maras. Išskynus vaisius, daugeliui kyla klausimas - o ką dabar su jais daryti? Galima išvirti dievišką džemą, galima užraugti, o galima ir marinuoti. Procesas nesudėtingas, o šaltuoju sezonu valgysite puikų garnyrą ar užkandą.
Pirmieji pomidorai lauke dar tik pradėjo augti, tačiau ne viena šeimininkė jau suskubo ieškoti patikrintų receptų žiemai. Šiemet siūlome šį pomidorų marinato receptą užsirašyti iš anksto ir sulaukus derliaus drąsiai išbandyti.
Marinuotų pomidorų receptas
Ingredientai:
- Pomidorų - pagal poreikį
Marinatui (5 litrams stiklainių):
- 2 l vandens
- 2 v. š. druskos
- 8 v. š. cukraus
- 100 ml acto
- 2-4 česnako skiltelės
- Keli lauro lapai
- Keli pipirų griežinėliai
Gaminimo eiga:
- Stiklainius švariai išplauname, iškaitiname.
- Pomidorus nuplauname.
- Marinatui skirtus produktus supilame į puodą ir užverdame.
- Po truputį beriame pomidorų į marinatą ir pakaitiname keletą min.
- Išgriebiame ir sudedame į stiklainius.
- Marinatą dar kartą užverdame.
- Užpilame pomidorus.
- Užsukame stiklainius dangteliais, apverčiame žemyn, užklojame storu rankšluosčiu ir leidžiame atvėsti.
Autorius: tinklaraštis Kviečiu į virtuvę
Pomidorai savo sultyse
Pomidorus savo sultyse galima pagaminti keliais būdais. Mažus pomidorus nuplauname, išpjauname uodegėles ir įmetame 2 minutėms į verdantį vandenį, vėliau į šaltą. Tai padės greitai nulupti pomidorų odelę. Didelius pomidorus supjaustykite ir virkite puode, uždengę dangčiu. Masę pertriname per sietelį arba sublenderiuokite. Į 1 litrą sulčių įberiama po 1 šaukštą cukraus ir druskos. Galima ir žiupsnelį cinamono. Gautomis karštomis sultimis užpilami stiklainyje sudėti pomidoriukai. Stiklainiukus be dangtelių dar įdedam į puodą ir palaikom verdančiame vandenyje apie 15 minučių.
Pomidorai marinuojami be papildomų sulčių
Kitas receptas kiek labiau paplitęs. Pomidorai marinuojami be papildomų sulčių. Pomidorus nulupame ir sugrūdame, kad neliktų laisvų tarpų. Prieš tai įdedam pipirų , galima česnakų. Ant viršau užpilam druskos ir cukraus. Litrui reikia po nekupiną šaukštą. Neužsuktus stiklainiukus įstatome į puodą ir laikome verdančiame vandenyje apie 15 minučių. Šaukštai be kaupo.
Pomidorai su česnakais ir morkomis
Konservavimui geriausia naudoti kiek sirpstančius pomidorus. Pomidorai su česnakais ir morkomis puikiai atrodo ant stalo ir stiklainiuose. Nuplaukite morkas, nulupkite, supjaustykite plonais apskritimais. Plokštelėmis supjaustome nuluptas česnako skilteles. Pomidorus nuplauname ir įpjauname pomidorą dviem trečdaliais. Į pjūvį įdėkite morkos ir česnako skiltelę. Tokiu būdu paruošti pomidorai sudedami į stiklainius. Visus marinato ingredientus, išskyrus actą, virkite penkiolika minučių. Actas supilamas nuėmus nuo viryklės. Daržoves užpilkite karštu marinatu , uždenkite dangčiais. Palaukiame kol atauš ir nupilame. Vėl užviriname ir užpilame.
Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir nulupkite odą. Plaktuvu, mėsmaliu, sutarkuokite arba susmulkinkite. Per sietą ar marlinę servetėlę prapauskite gautą tyrę. Supilkite sultis į puodą, įpilkite druskos ir užvirkite. Galima naudoti ir pomidorus su plonesne odele ir jų nelupti. Daug greičiau bus ir odeles pašalinti košiant per sietelį jau juos išvirus ir sublenderiavus. Nors odelės neerzina. Į puodą galima sudėti supjaustytus pomidorus. Išvirus ir palaikius dešimtį minučių jie blenderiuojami, pridedama druskos. Visai geras skonis kartu su pomidorais sudėjus pjaustytos paprikos.
Daug kas mėgsta kiek tirštesnes pomidroų sultis.
Daržovių asorti su pomidorais
Pomidorų ir kitų daržovių asorti yra kiekvieno šventinio stalo puošmena. Asorti tinka praktiškai visos daržovės. mes mėgstam agurkus, cukinijas arba aguročius, šparagines pupeles, paprikas. Jei agurkai yra švieži, tada pakanka juos gerai nuplauti. Nuplautus pomidorus subadome dantų krapštuku. Svogūną ir česnaką nulupkite ir supjaustykite pakankamai dideliais gabalais. Gali tikti ir krapai, petražolė, kalendra. Ant dugno sudedami prieskoniai. Pomidorus ir daržoves sudedame kaip galima tvirčiau vienas šalia kito. Geriausia daržoves sluoksniuoti. Paruošiamas marinatas, užverdamas ir supilamas ant daržovių asorti. Geriau laikysis jei užpilsite 2 kartus. Po pirmo užpylimo palaukiame kol kiek pravės. Nupilame, dar kartą užverdame ir vėl užpilame.
Pomidorai nuplaunami, sudedami kartu su riekelėmis pjaustytais svogūnais į stiklainius. Svogūnai sukelia rūgimo riziką, todėl jei nėra daug patirties geriau apsiriboti vien pomidorais. Sudedam česnako skilteles ir krapus, geriausia stiebą arba žiedyną su sėklomis. Iš likusių acto, pipirų, lauro lapelių,druskos, cukraus, išverdamas marinatas, panašiai būna 1 litras marinato 3 kilogramams pomidorų. Įpilama į stiklainį ir palaukiama kol atauš. Nupilama į puodą ir vėl verdama. Nupilti labai patogu su skylėtu dangteliu . Vėl užpilama ir užsukama dangteliais.
Įkaitinamas aliejus suberiamas susmulkintas svogūnas, česnakas ir pakepinama kol apskrus. Pomidorus minutę užpilkite verdančiu vandeniu ir nuimkite odelę. Supjaustykite minkštimą į vidutinius kubelius. Galima nenuiminėti jei naudojami plonos odelės pomidorai. Į svogūną ir česnaką įdedama pomidorai, susmulkinti bazilikai, įdedama druska ir pipirais. Troškinkite, kol gaunamas gana tirštas padažas. Nuplaukite mažas cukinijas, nupjaustykite galus ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Gauta pomidorų ir cukinijų mišrainė sudedama į stiklainiukus. Sudėti pomidorų pastą, berti druską, cukrų. Patroškinti apie 20-30 minučių, kol nugaruos šiek tiek skysčio.
Marinuotų pomidorų receptas su krapais ir svogūnais
INGREDIENTAI:
- 2 valgomieji šaukštai cukraus
- šiek tiek juodųjų pipirų
- 100 gramų krapų
- šiek tiek laurų lapų (lapeliai)
- 1300 gramų pomidorų pastos (kieti)
- 200 gramų svogūnų (mažos ropelės)
- 100 gramų acto
- 1500 gramų vandens
- 3 valgomieji šaukštai druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Pomidorus nuplaukite ir subadykite aštriu daiktu, svogūnus, jei neturite mažų, supjaustykite.
- Pirmiausia į stiklainius sudėkite dalį krapų, prieskonius, tuomet dėkite pomidorus ir svogūnus. Ant viršaus sudėkite likusius krapus.
- Taip paruoštas daržoves tris kartus užpilkite verdančiu marinatu.
- Užpilus trečią kartą, uždarykite stiklainius metaliniais dangteliais ir apverskite dugnais į viršų, kol atvės.
Marinatas: užvirkite vandenį su druska ir cukrumi, užvirus įpilkite actą.
Paprastas marinuotų pomidorų receptas
- Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Į stiklainius pridėkite prieskonių, nuluptų ir supjaustytų česnakų skiltelių.
- Stiklainius pridenkite dangteliais ir sterilizuokite 20 min.
Marinuoti smulkūs pomidoriukai
Maži saldūs pomidoriukai puikiai tinka marinavimui - stiklainėliuose jie atrodo dailiai, o marinatas jiems suteikia pikantišką saldžiarūgštį skonį. Marinuoti pomidoriukai yra minkšti, sultingi, puikiai tinkami kaip užkandis ar pagrindinio patiekalo garnyras. Papildomai į stiklainius galite įberti ir saujelę garstyčių grūdelių.
Stiklainių paruošimas: prieš marinuodami pomidorus, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti. Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt.
Pomidorus švariai nuplaukite, kiekvieną pomidorą poroje vietų įdurkite plonu mediniu smeigtuku. Sudėkite į švarius stiklainius, ten pat suberkite kvapiuosius pipirus, lauro lapelius, sudėkite krapų šakeles. Išvirkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakaitinkite iki virimo ir virkite kelias minutes. Nukaiskite ir palikite atvėsti. Atvėsusiu marinatu užpilkite pomidorus. Pripildytus stiklainius sudėkite į puodą. Pridenkite dangteliais (bet neužsukite). Puodą pripildykite vandens tiek, kad semtų maždaug du trečdalius stiklainio. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo puode ims burbuliuoti. Kaitinkite apie 20 minučių, kol burbuliukai ims kilti ir stiklainių viduje. Atsargiai išimkite stiklainius, sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.