Kviečiame išbandyti neįprastą, bet labai skanų grikių pyragą su varške. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems naujų skonių ir sveikų patiekalų.
Ingredientai
- 1 stiklinė nevirtų grikių (arba 1,5-2 stiklinės jau išvirtų)
- 150 g varškės
- 3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių
- 1 vidutinis svogūnas
- 2 kiaušiniai
- Pluoštelis petražolių (geriau plokščialapių)
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino (galima ir nedėti, tačiau jis suteikia puikų skonį)
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį)
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Alyvuogių aliejaus
Padažui:
- Natūralaus jogurto
- Alyvuogių aliejaus
- Citrinos sulčių
- Druskos
- Čili padažo
Gaminimo Žingsniai
- Jei neturite likusių virtų grikių, pradėkite nuo grikių kruopų virimo. Perplaukite kruopas, berkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite 9 min., o tada nukoškite. Leiskite kruopoms kiek atvėsti.
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, o tada berkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kepinkite, kol pagels ir suminkštės - tai užtruks 5-6 minutes. Palikite svogūnus pravėsti.
- Kol grikiai ir svogūnai vėsta, nemažame dubenyje ištrinkite varškę, kad nebūtų stambių gabaliukų. Nuplaukite ir smulkiai sukapokite petražoles.
- Grikius bei svogūnus berkite į dubenį su varške, ten pat suberkite ir petražoles.
- Muškite kiaušinius į atskirą dubenėlį, berkite druską, prieskonius. Lengvai paplakite, o tuomet supilkite į grikių-varškės masę, suberkite ir džiūvėsėlius. Viską labai gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (kepimo režimas - su ventiliatoriumi). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
- Šlapiomis rankomis formuokite iš pasiruoštos masės nedidelius kotletukus ir dėkite juos ant skardos. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 min. arba kol kotletukai apskrus. Galite juos kepti ir keptuvėje, tačiau kepti orkaitėje bus nors ir kiek sausesni, bet sveikesni.
- Kad kotletukus nebūtų sausa valgyti, pasiruoškite padažą. Į dubenėlį dėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, pilkite šaukštą aliejaus, berkite gerą žiupsnį druskos ir gerai išsukite šluotele ar šakute. Dėkite padažo ant maltinukų juos patiekdami, galite užpilti ir šiek tiek čili padažo. Valgykite su mėgstamomis lengvomis lapinėmis salotomis.
Alternatyvus Grikių ir Varškės Apkepas
Gal kiek neįprastas, bet skanus apkepas su varške ir grikiais. Tik iškepęs jis trapus, sunkiai išlaiko formą, o spalva priklauso nuo kiaušinių.
Ingredientai:
- 3 v.š. sviesto, formai patepti
- 1 a.š. druskos
Kiaušinius išplakti su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Sudėti grietinę, varškę ir vėl gerai išplakti. Suberti grikius, smulkiai pjaustytus abrikosus, gerai išmaišyti ir supilti sviestu išteptą kepimo formą. Kepti 180 0C įkaitintoje orkaitėje 20-35 minutes.
Kitas Grikių Pyrago Variantas
Grykius sumaišome su ištirpintu sviestu, kiaušiniu tryniais, cukrumi, kepimo milteliais, miltais, razinomis, dedame suplaktus baltymus, atsargiai išmaišome.
Patarimai ir Pastebėjimai
Labai patiko lengvas ir greitas paruošimas. Tik kepiau 15 min., nes po 10-ies pyragas atrodė toks liūlantis. Kepiau šiandien, tikrai labai skanus pyragas, super! Jei kepate, stebėkite, kad plakinys nesudegtų.
