pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokosų aliejus kepimui: temperatūra, savybės ir naudojimas

Kokosų aliejus (lot. Cocos nucifera) gaunamas šaltojo spaudimo būdu iš kokoso riešutų (kaulavaisių) branduolių. Kokosų aliejus yra vienas populiariausių pasaulyje ir naudojamas itin plačiai. Jis gali būti naudojamas buityje, kulinarijoje ir grožio srityje.

Kokosų aliejaus savybės

Kokosų aliejus vertinamas dėl savo aktyviųjų medžiagų naudos mūsų plaukų bei odos grožiui. Visos jo teigiamos savybės atsirado iš gamtos, todėl nieko keisto, jog šį produktą žmonės atrado jau prieš keletą tūkstančių metų.

  • Spalva: Kokosų aliejus yra švelniai gelsvos spalvos 30° C ar didesnėje temperatūroje.
  • Lydymosi temperatūra: Kokosų aliejus lydosi 25° C. Žemiau šios temperatūros kokosų aliejus yra kietas. Vos prilietus prie kūno tampa minkštas.

Jei paliksite kietą kokosų aliejų saulės atokaitoje, šis aliejus taps skystas kaip bet kuris augalinis aliejus (sezamų, migdolų, jojobos), tačiau vėl atvėsus temperatūrai - kokosų aliejus vėl tampa kietas.

Kokosų aliejaus cheminė sudėtis

Kokosų aliejuje yra ~ 84 - 90% sočiųjų riebalų rūgščių, susidedančių iš vidutinės grandinės riebalų rūgščių trigliceridų forma, ir apie 6 - 8% riebalų rūgščių, susidedančių iš oleino (~6 %) ir linolo (2 %) rūgščių.

Kokosų aliejaus rūšys

Rafinuotas ir nerafinuotas kokosų aliejus skiriasi pagal apdorojimą gamybos proceso metu. Šios abi rūšys turi skirtingas savybes ir naudojimo būdus. Pasirinkimas tarp rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus priklauso nuo to, kaip norite jį naudoti ir kokius skonius bei kvapus mėgstate.

  • Nerafinuotas (Virgin) kokosų aliejus: Išgaunamas šalto spaudimo būdu, išsaugant natūralų kokosų aromatą ir skonį. Turi daugiau antioksidantų ir naudingų medžiagų. Nerafinuotas aliejus išsiskiria ryškiu kokosų aromatu ir skoniu.
  • Rafinuotas kokosų aliejus: Apdorojamas siekiant pašalinti skonį ir kvapą, todėl tinka patiekalams, kuriuose nenorima kokosų skonio. Turi aukštesnę dūmų temperatūrą. Rafinuojant kokosų aliejų yra naudojami cheminiai priedai, pašalinantys kokosų daleles, kvapą ir netgi skonį.
  • Frakcionuotas kokosų aliejus: Skystas kokosų aliejus, iš kurio pašalintos ilgos grandinės riebalų rūgštys. Dažniausiai naudojamas kosmetikos pramonėje.

Kokosų aliejaus naudojimas

Kokosų aliejus gaunamas iš brandžių, gerai sunokusių kokosų riešutų. Aliejus dažniausiai gaminamas kokoso kilmės šalyje: Indijoje, Šri Lankoje, Indonezijoje ir kitur, kur auginami kokosų medžiai.

Kokosų aliejus maistui

Kokosų aliejus naudojamas ir maistui. Jį galima naudoti kepimui, kepinių praturtinimui (jie turės švelnų kokosų kvapą ir skonį) ar salotoms.

Rafinuotas kokosų aliejus yra puikus aliejus kepimui aukštoje temperatūroje. Kokosų aliejus pasižymi aukšta smilkimo temperatūra, todėl jei nusprendėte pasigardžiuoti patiekalais, gaminamais aukštoje temperatūroje, šis aliejus neabejotinai tiks geriau negu kuris nors kitas. Taip yra dėl to, kad kokosų aliejus yra vidutinės grandinės sočiųjų riebalų rūgštis. Priešingai negu alyvuogių aliejus, jis aukštoje temperatūroje nesioksiduoja ir neišskiria laisvųjų radikalų.

Kokosų aliejus yra sąlyginai turtingas vidutinės grandinės riebalų rūgštimis - savo sudėtyje turi maždaug 7 % kaprilo rūgšties ir 5 % kaprio rūgšties. Dėl šios priežasties kokosų aliejus tampa atsparus oksidacijai aukštoje temperatūroje, todėl puikiai tinka kepimui.

  • Kepimui.
  • Virti ir troškinti.
  • Konditerija.

Kokosų aliejus puikiai tinka laikantis Keto dietos. Šis aliejus yra gryni riebalai, kurie gali papildyti jūsų mitybą ir padėti pasiekti reikalingą suvartojamų riebalų kiekį.

Kokosų aliejus odai

Nerafinuotas kokosų aliejus minkština odą, padeda išlaikyti drėgmę, turi įtakos odos elastingumo atstatymui, skatina ląstelių regeneraciją, saugo ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, greitinančio senėjimą. Šis aliejus beprotiškai gerai įsigeria į odą, nepalikdamas riebumo pojūčio. Šis aliejus ypatingai atpalaiduoja mintis, kai yra naudojamas po dušo ar vonios procedūrų ant drėgnos odos.

  • Vietoje veido kremo. Tepti aliejų ant drėgnos odos.
  • Makiažo valymui.
  • Kokosų aliejus tinkamas ir masažo procedūroms, tačiau jis greitai įsigeria, todėl geriausia jį maišyti su kitais aliejais arba naudoti segmentiniam masažui.

Kokosų aliejus plaukams

Nedideliu kiekiu nerafinuoto kokosų aliejaus išmasažuokite galvos odą, nepamiršdami ištepti aliejumi plaukus per visą ilgį iki pat galiukų. Palaikykite kaukę šiltai (galite apvynioti galvą rankšluosčiu) bent 20 min ir nuplaukite įprastai naudojamu šampūnu. Šis aliejus padės išsaugoti plaukų grožį ir žvilgesį bei suteiks nuostabų aromatą visai dienai!

Taip pat, galite išbandyti ir kitą kokosų aliejaus panaudojimo būdą: paskirstykite nedidelį kiekį kokosų aliejaus tarp delnų ir švelniai perbraukite plaukus arba naudokite plaukų galiukų drėkinimui, tik nepadauginkite aliejaus, kad plaukai neatrodytų apsunkę.

Yra šaltinių, kuriuose teigiama, kad kokosų aliejus tinkamas nuo galvos odos pleiskanojimo.

Gydomosios kokosų aliejaus savybės

Kokosų aliejus pasižymi antivirusinėmis, priešgrybelinėmis, antibakterinėmis savybėmis. Jis padeda kovoti su herpes, ŽIV, hepatitu C, gripo virusais, kurie yra lipidų (riebalų) danga, taip pat naikina bakterijas, kurios sukelia plaučių uždegimą, gerklės infekcijas, šlapimo takų infekcijas ir t.t.

Tyrimais nustatyta, kad kokosų aliejus gali padėti nuo Candida grybelio, „atleto pėdos“ ir niežulio.

1987 mokslininkas Lim-Sylianco paskelbė 50-metų literatūros apžvalgą, įrodančią kokosų aliejaus priešvėžinį poveikį dėl jame esančio didelio kiekio sočiųjų riebalų, tačiau visgi reikėtų nepersistengti ir nevartoti per daug sočiųjų riebalų kiekio, nes yra studijų, teigiančių, kad negaunant nesočiųjų riebalų rūgščių didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Kokosų aliejus lengvai absorbuojamas organizme ir imituoja motinos pieno riebalus, todėl naudojamas mišiniuose kūdikiams.

Kaip išsirinkti kokosų aliejų?

Geriausias kokosų aliejus priklauso nuo jūsų poreikių ir tikslų.

  • Ekologiškumas.
  • Extra Virgin ar aliejaus mišinys?
  • Kilmės šalis. Nuo kilmės vietos priklauso ne tik aliejaus kokybė, bet švelniai gali kisti ir skoninės savybės. Rinkdamiesi atsakingai pasidomėkite, kas yra gamintojas.

Aliejaus smilkimo temperatūra

Prieš pasirenkant geriausią aliejų kepimui, turite susipažinti su tokia sąvoka, kaip “aliejaus smilkimo temperatūra” arba “dūmų taškas”. Tai temperatūra, kurioje aliejus pradeda degti ir išskirti toksiškas medžiagas, įskaitant laisvuosius radikalus ir kancerogenus. Aliejaus smilkimo temperatūra turi įtakos patiekalų skoniui ir tekstūrai.

Be to, renkantis aliejų kepimui svarbus ir laisvųjų riebalų rūgščių kiekis: kuo mažesnis laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, tuo didesnė smilkimo temperatūra. Be to, aliejaus “dūmų taškas” gali skirtis priklausomai nuo to, ar jis rafinuotas, ar ne. Nerafinuoti aliejai įprastai turi žemą smilkimo temperatūrą, kadangi nefiltruotos organinės dalelės greitai pradeda degti. Todėl tokį aliejų verčiau naudokite šaltiems patiekalams pagardinti. O rafinuotas aliejus yra be priemaišų, praktiškai neturi skonio ar kvapo, tačiau yra atsparesnis kaitinimui, todėl puikiai tinka kepimui.

Gaminant maistą svarbu neįkaitinti aliejaus iki jo smilkimo temperatūros.

Rafinuotas ir nerafinuotas aliejus

Pagrindinis skirtumas tarp rafinuoto ir nerafinuoto aliejaus yra tas, kad pirmasis produktas yra specialiai išvalytas, o antrasis išlaiko ne tik naudingas medžiagas, bet ir ypatingą skonį bei aromatą. Tačiau kepimui labiau tinka būtent rafinuotas aliejus, kadangi jis yra išgrynintas ir išvalytas nuo jame esančių priemaišų. Jis neturi tokio ryškaus skonio ir aromato bei yra skystesnės konsistencijos.

Šios rūšies aliejus nuo nerafinuoto skiriasi tuo, kad turi ilgesnį galiojimo laiką ir yra mažiau reiklus laikymo sąlygoms. Tačiau ir rafinuotą aliejų geriau saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Laikykite aliejų tamsioje spintelėje. Be to, atminkite svarbų dalyką - maistą tame pačiame aliejuje galima kepti tik vieną kartą!

Paprastai nerafinuoti aliejai yra tirštesnės konsistencijos. Todėl geriausia juos naudoti šaltų patiekalų pagardinimui. Toks aliejus netinka kepimui aukštoje temperatūroje - jis oksiduojasi ir pradeda degti, ne tik prarasdamas vitaminus ir maistines medžiagas, bet ir pradeda išskirti toksiškas medžiagas.

Kaip laikyti aliejų?

Bet koks aliejus turi būti laikomas vėsioje, tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Buteliukai turi būti sandariai uždaryti, kad būtų išvengta sąlyčio su oru. Atkimšus nerafinuoto aliejaus buteliuką, jį patartina laikyti šaldytuve. Išimtis yra alyvuogių aliejus, kurį reikia laikyti kambario temperatūroje.

Kokosų aliejaus nauda kepimui

Kokosų aliejus pasižymi keletu savybių, dėl kurių jis tampa patraukliu pasirinkimu kepimui:

  • Atsparumas aukštai temperatūrai: Rafinuotas kokosų aliejus turi aukštą dūmų temperatūrą (apie 232°C), todėl tinka kepimui, skrudinimui ir gruzdinimui. Nerafinuotas aliejus turi žemesnę dūmų temperatūrą (apie 177°C), todėl geriau tinka kepimui vidutinėje temperatūroje.
  • Sotieji riebalai: Kokosų aliejus daugiausia sudarytas iš sočiųjų riebalų, kurie yra stabilesni kaitinant nei polinesotieji riebalai, esantys kituose aliejuose. Tai reiškia, kad kokosų aliejus mažiau linkęs oksiduotis ir susidaryti kenksmingų junginių kepant.
  • Skonis ir aromatas: Nerafinuotas kokosų aliejus suteikia patiekalams subtilų kokosų skonį ir aromatą, kuris gali būti puikus priedas desertams, Azijos įkvėptiems patiekalams ir kitiems receptams.
  • Tekstūra: Kokosų aliejus gali suteikti kepiniams drėgmės ir minkštumo.

Optimali kokosų aliejaus temperatūra kepimui

Optimali kokosų aliejaus temperatūra kepimui priklauso nuo jo rūšies ir naudojimo būdo:

  • Kepimas keptuvėje: Nerafinuotas kokosų aliejus tinka kepimui vidutinėje temperatūroje (apie 177°C). Rafinuotas kokosų aliejus gali būti naudojamas aukštesnėje temperatūroje.
  • Kepimas orkaitėje: Kokosų aliejus gali būti naudojamas kepiniuose, tokiuose kaip pyragai, sausainiai ir duona. Temperatūra priklauso nuo konkretaus recepto.
  • Gruzdinimas: Rafinuotas kokosų aliejus yra tinkamas gruzdinimui, nes turi aukštą dūmų temperatūrą.

Svarbu stebėti aliejaus temperatūrą kepant, kad jis neperkaistų ir nepradėtų rūkti. Rūkstantis aliejus gali būti kenksmingas sveikatai ir sugadinti patiekalo skonį.

Receptai su kokosų aliejumi

Štai keletas receptų, kuriuose kokosų aliejus puikiai tinka:

Kokosiniai blyneliai

Ingredientai:

  • 1 puodelis miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 puodelis pieno
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai tirpinto kokosų aliejaus
  • Kokosų aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  2. Atskirame inde sumaišykite pieną, kiaušinį ir tirpintą kokosų aliejų.
  3. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę ir patepkite ją kokosų aliejumi.
  5. Kepkite blynelius iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.

Azijietiški kepti ryžiai su daržovėmis

Ingredientai:

  • 2 puodeliai virtų ryžių
  • 1 puodelis supjaustytų daržovių (morkos, paprika, žirneliai, brokoliai)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis sezamo aliejaus
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus
  • Žali svogūnai (papuošimui)

Gaminimas:

  1. Išplakite kiaušinius ir iškepkite omletą. Supjaustykite jį juostelėmis.
  2. Įkaitinkite kokosų aliejų keptuvėje.
  3. Sudėkite daržoves ir kepkite, kol jos suminkštės.
  4. Sudėkite ryžius, sojos padažą ir sezamo aliejų. Kepkite, maišydami, kol ryžiai įkais.
  5. Įmaišykite omleto juosteles.
  6. Papuoškite žaliais svogūnais.

Kokosų ir šokolado sausainiai

Ingredientai:

  • 1 puodelis miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo sodos
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1/2 puodelio minkšto kokosų aliejaus
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus
  • 1/4 puodelio baltojo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 puodelis šokolado drožlių
  • 1/2 puodelio kokoso drožlių

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, kepimo sodą ir druską.
  2. Atskirame inde išsukite kokosų aliejų su ruduoju ir baltuoju cukrumi.
  3. Įmuškite kiaušinį ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
  4. Palaipsniui įmaišykite sausus ingredientus į šlapius.
  5. Įmaišykite šokolado ir kokoso drožles.
  6. Dėkite sausainių tešlą ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  7. Kepkite 175°C temperatūroje 10-12 minučių, arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

Kokosų aliejaus alternatyvos

Jei neturite kokosų aliejaus, galite naudoti kitus aliejus kepimui:

  • Augalinis aliejus: Neutralaus skonio, tinka įvairiems patiekalams.
  • Alyvuogių aliejus: Turi savitą skonį, tinka kepimui vidutinėje temperatūroje.
  • Sviestas: Suteikia patiekalams turtingą skonį, tinka kepiniams.
  • Avokadų aliejus: Turi aukštą dūmų temperatūrą, tinka kepimui aukštoje temperatūroje.

Atsargumo priemonės

Nors kokosų aliejus turi daug naudos, svarbu jį vartoti saikingai, nes jis yra daugiausia sudarytas iš sočiųjų riebalų. Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei turite sveikatos problemų, pasitarkite su gydytoju ar dietologu dėl kokosų aliejaus vartojimo.

Pagrindiniai skirtumai tarp rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus

Savybė Rafinuotas kokosų aliejus Nerafinuotas kokosų aliejus
Apdorojimas Apdorojamas cheminiais priedais Spaudžiamas iš šviežių kokosų be papildomo apdorojimo
Skonis ir kvapas Neutralus Ryškus kokosų aromatas ir skonis
Smilkimo temperatūra Aukštesnė Žemesnė
Tinkamumas kepimui Tinka kepimui aukštoje temperatūroje Tinka kepimui vidutinėje temperatūroje