pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Antibiotikų sukeltas viduriavimas: mityba ir gydymo būdai

Viduriavimas niekada nebūna smagus. Visi esame patyrę viduriavimo atvejų tam tikru gyvenimo laikotarpiu. Viduriavimas yra žarnyno sutrikimas, kurį lydi skystas, vandeningas tuštinimasis ne mažiau nei tris kartus per dieną. Dažniausi viduriavimo simptomai yra dažnos vandeningos išmatos, pilvo spazmai ir pilvo pūtimas. Viduriavimas dažnai yra organizmo būdas kovoti su virškinimo sistemos sutrikimais.

Ūminis viduriavimas trunka trumpiau nei 2 savaites ir gali kilti dėl daugelio priežasčių, pvz:

  • virusinė infekcija
  • bakterinė infekcija
  • apsinuodijimas maistu
  • neseniai vartoti antibiotikai
  • infekcijos sukėlėju užterštas vanduo

Infekcinis viduriavimas dažnai pasitaiko mažiems vaikams ir jį dažnai sukelia virusas. Keliautojo viduriavimas gali pasireikšti, jei keliaujate į neišsivysčiusias vietoves, kuriose yra užterštas vanduo. Bakterijos, esančios netinkamai laikomame ar pagamintame maiste, yra tipiškos apsinuodijimo maistu priežastys.

Kas sukelia viduriavimą?

Viduriavimą gali sukelti daugybė priežasčių, kartais jis gali trukti vos keletą dienų, o kartais užsitęsti netgi kelias savaites. Viduriavimo trukmė ir sunkumas priklauso nuo jo priežasties. Taigi, kokios gali būti viduriavimo priežastys?

  • Infekcijos. Įvairūs patogenai (virusai, bakterijos ir parazitai) gali sukelti infekcijas, kurios sukelia viduriavimą. O rotavirusas yra dažniausia vaikų ūminio viduriavimo priežastis. Dažniausia suaugusiųjų viduriavimo priežastis yra norovirusas, sukeliantis gastroenteritą.
  • Apsinuodijimas maistu. Galite apsinuodyti toksinais ir kenksmingais mikroorganizmais iš užteršto maisto ar gėrimų. Jie patenka į jūsų žarnyną ir gali sukelti viduriavimą. Apsinuodyti tokiu maistu galima vietose, kuriose nesilaikoma higienos normų arba valgant maistą, kurio galiojimas pasibaigęs.
  • Vaistų vartojimas. Viduriavimas yra dažnas vaistų šalutinis poveikis. Vieni iš tokių vaistų gali būti antibiotikai. Kadangi antibiotikai naikina kenksmingas bakterijas, tačiau tuo pačiu jie gali sunaikinti naudingas bakterijas, kurios palaiko žarnyno mikroflorą. O tuomet gerųjų bakterijų trūkumas gali sukelti viduriavimą.
  • Maisto produktų netoleravimas. Jei netoleruojate laktozės, galite viduriuoti, nes jūsų kūnas sunkiai virškina laktozę (pieno produktuose esantį cukrų). Taip pat kai kuriems žmonėms sunku virškinti fruktozę. O sergant celiakija, galite viduriuoti, nes jūsų organizmas sunkiai skaido glitimą - kviečiuose esantį baltymą.
  • Ligos, turinčios įtakos jūsų žarnynui. Viduriavimas taip pat gali būti simptomas tokių ligų, kurios sukelia žarnyno sudirgimą ir uždegimą. Viduriavimą gali sukelti tokios ligos kaip krono liga, opinis kolitas ar dirgliosios žarnos sindromas.
  • Viduriavimas po operacijų. Daugelis žmonių taip pat neretai viduriuoja po operacijų. Gali praeiti šiek tiek laiko, kol jūsų virškinimo trakto veikla normalizuosis ir šis sugebės pasisavinti maistines medžiagas iš valgomo maisto ir sudaryti tvirtas išmatas.
  • Keliautojų viduriavimas yra vienas iš labiausiai paplitusių negalavimų, kuris pasireiškia keliaujant. Su viduriavimu susiduriama nuvykus į tolimus kraštus, kur dėl pasikeitusios aplinkos, oro temperatūros ir maisto taip pat pasikeičia ir žarnyno mikroflora. Virškinamąjį traktą kolonizuoja neįprastos bakterijos ir todėl pradedama viduriuoti. Be to, keliaujant po egzotines šalis gali užpulti noro bei roto virusai, kurie taip pat sukelia viduriavimą, o kartais ir vėmimą.

Antibiotikų sukeltas viduriavimas

Garsiai ir su nerimu prakalbus apie didėjantį an­tibakterinių preparatų suvartojimą, dažnai be akivaiz­džių bakterinės infekcijos požymių, baimėmis pagrįs­tą stiprių antibiotikų skyrimą esant banalioms infekci­joms, augantį bakterijų atsparumą, tenka pradėti garsiai kalbėti ir apie natūralios žmogaus žarnyno mikroflo­ros pažeidimo padarinius. Neabejotinai stipriais antibi­otikais pavyks išgydyti daugelį infekcinių ligų, tačiau viso to kaina - tarsi šluota iššluotos vadinamosios ge­rosios žarnyno bakterijos. To padarinys - disbakterio­zė ir viduriavimas, kurie yra bene vieni dažnesnių ir gyvenimo kokybę labai prastinančių nepageidaujamų antibiotikų vartojimo reiškinių.

Antibiotikai yra skiriami tuomet, kai sergate bakterine liga, o ne virusine. Tai vaistai, kurie ne tik sustabdo bakterijų dauginimąsi, bet jas ir visiškai sunaikina. Vis dėl to, jų vartoti negalima be tyrimų ir gydytojo paskyrimo. Antibiotikai pražudo ne tik ligą sukėlusias bakterijas, bet ir gerąsias bakterijas. Taip pažeidžiama ir išderinama žarnyno mikroflora. Ypatingai neigiamą poveikį pajaučia vaikai, vyresnio amžiaus žmonės.

Sutrikus žarnyno mikroflorai jausmas tikrai nebus pats geriausias. Tuomet ima pūsti pilvą, pasireiškia viduriavimas, alergiškiems žmonėms pasireiškia stipresnės alerginės reakcijos. Taip pat po antibiotikų kurso vartojimo gali būti juntamas pykinimas, sumažėti apetitas, viduriai gali užkietėti, kartais juntamas pilvo skausmas.

Su antibiotikų vartojimu susijęs viduriavimas - tai dažnas tuštinimasis vandeningomis išmatomis be aiš­kios priežasties, kaip atsakas į infekcijos gydymą an­tibiotikais. Paprastai viduriuoti pradedama dar gy­dantis ar per savaitę nuo antibiotikų vartojimo pabai­gos. Viduriavimą lemia sutrikęs balansas tarp gerųjų ir patogeninių žarnyno bakterijų.

Dažniausiai antibiotikų sukeltas viduriavimas yra lengvas ir tęsiasi trumpai. Būdinga klinikinė išraiška yra vandeningos išmatos, padažnėjęs tuštinimasis. Su­dėtingesniais atvejais, ypač kalbant apie stiprią infek­ciją, gali vyrauti kolito ar pseudomembraninio kolito klinika, pacientas gali tuštintis su krauju ir / ar gleivė­mis, pasireikšti pilvo skausmas, spazmai, karščiavi­mas, apetito stoka, bendras silpnumas. Lengvo vidu­riavimo, susijusio su antibiotikų vartojimu, gydyti ne­reikia. Kartais pakanka tiesiog nutraukti gydymą an­tibiotikais. Kitais atvejais gali tekti nutraukti antibak­terinį gydymą ar vieną jo schemą keisti kita.

Su antibiotikų vartojimu susijusio viduriavimo komplikacijos yra dehidratacija, elektrolitų disbalan­sas, žarnų perforacija, išsiplėtusi storoji žarna (mega­colon) ar net mirtis.

Ką daryti, jei viduriuojate vartodami antibiotikus?

Palengvėti gali padėti daugybė priemonių - nuo viduriavimą malšinančių vaistų iki virškinimo sistemą raminančių mitybos pokyčių. Skaitykite toliau ir sužinokite apie kai kuriuos veiksmingiausius ūmaus viduriavimo gydymo būdus:

1. Hidratacija

Viduriuojant labai svarbu drėkinti organizmą. Dehidratacija dėl viduriavimo gali būti mirtina mažiems vaikams ir vyresnio amžiaus suaugusiesiems. Toliau maitinkite krūtimi arba mišiniu kūdikius, kurie viduriuoja. Vaikams, kurie viduriuoja, rekomenduojama vartoti be recepto parduodamus geriamuosius pediatrinius drėkinamuosius tirpalus, pavyzdžiui, „Pedialyte”. Nedidelius drėkinamųjų tirpalų kiekius reikia duoti dažnai. Šių preparatų taip pat būna ledinukų pavidalo. Tyrimai parodė, kad suaugusiesiems, kuriems pasireiškia lengvi viduriavimo simptomai, vienodai veiksmingi yra sportiniai gėrimai ir nereceptiniai rehidratacijos tirpalai.

Alkoholio, pieno, sodos ir kitų gazuotų gėrimų ar gėrimų su kofeinu hidratacijai nereikėtų vartoti, nes jie gali pabloginti simptomus.

2. Probiotikai

Probiotikai - tai gerųjų bakterijų šaltiniai, kurie žarnyne sukuria sveiką žarnyno aplinką. Jos atlieka svarbų vaidmenį apsaugant jūsų žarnyną nuo infekcijos. Tai iš esmės gyvi mikroorganizmai, kurių yra tam tikruose maisto produktuose, pvz:

  • brandinti minkštieji sūriai
  • burokėlių kisielius
  • varškės sūris
  • juodasis šokoladas
  • žaliosios alyvuogės
  • kefyras
  • kimči
  • kombuča
  • rauginti kopūstai
  • miso
  • natto
  • rauginti agurkai
  • rauginta duona
  • tempeh
  • jogurtas

Probiotikų taip pat būna miltelių arba tablečių pavidalu. Gerosios bakterijos, gyvenančios jūsų žarnyne, yra būtinos normaliam virškinimo sistemos funkcionavimui. Kai Jūsų sistemą pakeičia antibiotikai arba užvaldo nesveikos bakterijos ar virusai, galite viduriuoti. Probiotikai gali padėti nuo viduriavimo, nes atkuria bakterijų pusiausvyrą jūsų žarnyne.

Saccharomyces boulardii yra mielių probiotikas. Nors tai nėra bakterija, ji veikia kaip bakterija. S. boulardii gali pagerinti su antibiotikais susijusį viduriavimą. Taip pat atrodo, kad ji palengvina keliautojų viduriavimą. Tyrimai rodo, kad jis gali padėti žarnynui kovoti su nepageidaujamais patogenais ir užtikrinti tinkamą maistinių medžiagų įsisavinimą. Kadangi tai yra mielės, jas atsargiai reikėtų vartoti žmonėms, kurių imuninė sistema yra nepakankama.

Vienas pirmųjų būdų padėti greičiau atsistatyti organizmui po antibiotikų vartojimų, reikėtų pradėti vartoti ir gerąsias bakterijas. Gerąsias bakterijas pradėkite vartoti jau pradėjus vartoti antibiotikus ir būtinai pratęskite jų kursą užbaigus antibiotikų kursą. Esant viduriavimui reikėtų vartoti didesnę gerųjų bakterijų dozę.

Ūminio viduriavimo atvejais svarbu gauti tinkamą medicininę pagalbą. Prieš pradėdami vartoti probiotikų papildų viduriavimui gydyti, pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.

3. Nereceptiniai vaistai

Gydytojui prižiūrint, keli be recepto parduodami vaistai gali padėti nuo ūmaus viduriavimo, jei simptomai nėra sunkūs. Dažniausiai be recepto parduodami vaistai yra šie:

  • bismuto subsalicilatas (Pepto-Bismol ir Kaopektatas).
  • loperamido (Imodium)

Nors šie vaistai gali palengvinti viduriavimo simptomus, jie negydo pagrindinės priežasties. Jei sergate lėtiniu viduriavimu, šių vaistų neturėtumėte vartoti be gydytojo sutikimo. Lėtinis viduriavimas - tai viduriavimas, trunkantis ilgiau nei 14 dienų. Jį dažnai sukelia įvairios priežastys.

Turėtumėte būti ypač atsargūs, jei Jūsų vaikas viduriuoja. Dėl viduriavimo atsiradusi dehidratacija gali būti pavojinga ir gali greitai pasireikšti mažiems vaikams. Sunki dehidratacija gali būti pavojinga gyvybei. Vaikams gydyti nerekomenduojama naudoti be recepto parduodamų vaistų, todėl svarbu pasitarti su gydytoju. Jaunesnius nei 3 mėnesių amžiaus kūdikius, kurie viduriuoja, reikia nedelsiant nuvesti pas gydytoją.

Jei viduriuojate krauju, karščiuojate, simptomai pasireiškia ilgiau nei septynias dienas, jaučiate intensyvų pilvo skausmą arba viduriavimas stiprėja, turėtumėte kreiptis į gydytoją.

4. Maisto produktai, kurie gali padėti

Nors gali atrodyti nelogiška valgyti, jei viduriuojate, tam tikrų maisto produktų vartojimas gali padėti sušvelninti viduriavimo simptomus ir užtikrinti, kad nevalgymas nepablogintų jūsų sveikatos. Laikykitės mažai skaidulų turinčių „BRAT” maisto produktų, kurie padės sutvirtinti išmatas. Tai yra šie maisto produktai:

  • bananai
  • ryžiai (balti)
  • obuolių padažas
  • skrebučiai

Kiti maisto produktai, kurie paprastai gerai toleruojami viduriuojant, yra šie:

  • avižinė košė
  • virtos arba keptos bulvės (su nulupta odele)
  • kepta vištiena be odos
  • vištienos sriuba (ji taip pat padeda rehidratuoti)

Taip pat rekomenduojame vartoti ir maistines skaidulas. Skaidulos padeda atstatyti žarnyno mikroflorą ir padeda sukurti palankią terpę gyvuoti gerosioms bakterijoms.

5. Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti

Kepto ir riebaus maisto žmonės, kurie viduriuoja, paprastai netoleruoja. Taip pat turėtumėte apsvarstyti galimybę riboti daug skaidulų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, sėlenas, taip pat vaisius ir daržoves, kurie gali padidinti pilvo pūtimą.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti:

  • alkoholis
  • dirbtiniai saldikliai (esantys kramtomojoje gumoje, dietiniuose gaiviuosiuose gėrimuose ir cukraus pakaitaluose).

Kiti patarimai, kaip palengvinti viduriavimą

  • Gerkite daug vandens ir kitų skysčių, kad atkurti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą. Didžiausias pavojus esant ūminiam viduriavimui yra skysčių netekimas, todėl pirmiausia reikia atkurti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą. Veiksmingiausias būdas yra specialių rehidratacijai skirtų tirpalų vartojimas, kuriuose yra subalansuotas natrio citrato, natrio chlorido, kalio chlorido ir gliukozės mišinys. Tačiau be šių tirpalų galite gerti ir negazuotą mineralinį vandenį, ar džiovintų vaisių kompotą. Vandens rekomenduojame gerti daugiau nei įprastai. Galima ir apie 3 l per dieną.
  • Viduriuojant reikėtų pakoreguoti mitybą. Turėtumėte iš raciono pašalinti dirginančius maisto produktus, tokius kaip - prieskoniai, konservai, marinatai, riebi bei rūkyta mėsa. Taip pat pieno produktus. Viduriuojant rekomenduojama valgyti maistą virtą garuose, troškintą ar keptą be aliejaus. Valgyti turėtumėte dažnai, bet mažomis porcijomis.
  • Venkite kofeino ir alkoholio. Maistas ir gėrimai su kofeinu gali turėti lengvą vidurius laisvinantį poveikį, kuris tik dar labiau sustiprina viduriavimą. Venkite kavos, energetinių gėrimų, stiprios arbatos/žaliosios arbatos. Venkite alkoholio, kadangi jis gali sukelti dehidrataciją.
  • Venkite maisto ir gėrimų, kurie skatina dujų susidarymą. Venkite pupelių, kopūstų, alaus ir gazuotų gėrimų, kad išvengtumėte skrandžio spazmų.

Prevencinės priemonės nuo viduriavimo

Žinoma, išvengti viduriavimo gali pavykti ne visada. Tačiau tam tikros prevencinės priemonės nuo viduriavimo gali sumažinti jo tikimybę. Taigi, labai svarbu laikytis asmens higienos - plauti rankas arba naudoti antibakterines priemones, jei nusiplauti rankų nėra galimybės. Prieš valgydami kruopščiai nuplaukite šviežias daržoves ir vaisius, net jei jie atrodo švarūs arba buvo nuskinti iš jūsų sodo. Be to, galite pamirkyti šaltame vandenyje 15-20 minučių, o paskui nuplauti po tekančiu vandeniu. Stenkitės gerti tik švarų ar filtruotą vandenį. Taip pat būkite itin atsargūs rinkdamiesi maistą keliaudami, ypač šiltuosiuose kraštuose. Venkite maudytis vandens telkiniuose, kurie nėra skirti šiam tikslui. Taip pat svarbu vengti streso, kadangi stresas taip pat gali paveikti virškinamojo trakto sistemą ir sukelti viduriavimą. Be to, visuomet tinkamai laikykite maisto produktus, tinkamoje jiems temperatūroje ir nerizikuokite vartoti maisto produktų ar gėrimų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.