Kai reikia tikrai gero, paprasto ir patikimo recepto kopūstų salotoms, rekomenduojama išbandyti šį receptą. Šios salotos puikiai tinka patiekti kartu su burgeriais su plėšyta kiauliena.
Patarimai gaminant salotas iš raudonųjų kopūstų
Ką reiktų žinoti gaminant salotas iš raudonųjų (o ir tradicinių baltųjų) kopūstų: jei jie ne švieži, tik ką parnešti iš daržo, paprastai žiemą ir pavasarį kopūstai būna kieti, tvirti ir nedaug sultingi. Kai kurie tokius kopūstus net apverda prieš pjaustydami. Mano mama tokius kopūstus supjausčiusi sudeda į indą, turintį sandarų dangtį, ir keletą minučių gerai pakrato, kad kopūstai suminkštėtų, „paleistų sultis”. Aš dažnai supjaustytus pagniaužau rankomis, nes išties salotos būna sunkiai sukramtomos. Tačiau pastaruoju metu viską darau daug greičiau ir paprasčiau: užuot kopūstus pjausčiusi, juos sutarkuoju, naudodama elektrinio kombaino peilį, skirtą daržoves pjaustyti plonyčiais šiaudeliais. Taip supjaustyti, net kiečiausi kopūstai būna minkšti ir sultingi.
Raudonųjų kopūstų salotų receptas
Ingredientai:
- Raudonasis kopūstas
- Šoninė
- Svogūnas
- Druska
- Pipirai
- Rudasis cukrus
- Grūdėtosios garstyčios
- Kmynai
- Obuolių actas
- Vištienos sultinys
- Lauro lapelis
Gaminimo eiga:
- Raudonąjį kopūstą perpjaukite perpus, kiekvieną pusę - dar kartą perpus. Išpjaukite kietąją kopūsto dalį (šerdį). Kopūsto ketvirčius supjaustykite plonomis riekelėmis. Kopūstą taip pat galite sutarkuoti stambia tarka arba labai labai smulkiai supjaustyti.
- Į troškintuvą suberkite šoninės gabalėlius. Kepinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol išskirs riebalus. Tuomet suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną. Pagardinkite druska ir pipirais. Maišydami pakepinkite kelias minutes, kol svogūnas suminkštės.
- Suberkite smulkintą raudonąjį kopūstą. Išmaišykite ir pakepinkite dar kelias minutes, kol šiek tiek sukris, ims minkštėti. Suberkite rudąjį cukrų, grūdėtąsias garstyčias ir kmynus. Gerai išmaišykite.
- Supilkite obuolių actą, vištienos sultinį. Įdėkite lauro lapelį. Padidinkite ugnį ir leiskite užvirti. Tuomet iškart sumažinkite ugnį, uždenkite troškintuvą dangčiu ir leiskite kopūstams troškintis apie 40 minučių, kol visiškai suminkštės.
- Stebėkite besitroškinančius kopūstus - vis atidenkite dangtį, pamaišykite ir patikrinkite, ar netrūksta skysčio. Jei taip nutiktų, galite įpilti šiek tiek vandens (ar sultinio).
- Kopūstams išsitroškinus, išimkite iš jų lauro lapelį.
Patiekimas
Troškintus kopūstus patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų; taip pat galite patiekti kaip lengvą pagrindinį patiekalą ar kaip užkandį. Salotos skanios ne tik šaltos, bet ir šiltos; jas galite patiekti ne vien kaip garnyrą, bet ir kaip lengvą pagrindinį patiekalą ar užkandį.
Raudonųjų kopūstų salotos Vokietijoje
Troškintų raudonųjų kopūstų salotos - vienas populiarių Vokietijoje rudenį vykstančio „Oktoberfest“ festivalio valgių, dažniausiai patiekiamas kaip garnyras prie sočių mėsos patiekalų: kiaulienos, vištienos, dešrelių, mėsainių ar šonkauliukų. Vokietijoje šios salotos turi net tris pavadinimus - priklausomai nuo skirtingų šalies regionų, jos gali būti vadinamos Rotkohl, Rotkraut ar Blaukraut.
Laikymas
Paruošiamos labai lengvai ir vos iš kelių ingredientų, šios saldžiarūgščio skonio salotos paprastai yra valgomos šaltos, todėl galite jas pagaminti šiek tiek anksčiau ir laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų. Žinoma, joms, kaip ir bet kokiam maistui, galioja ta pati taisyklė: kuo šviežesnės, tuo skanesnės.