Turbūt visi namuose turime džiovintų slyvų ir jos gana dažnai taip ir guli neliečiamos ir nenaudojamos. Tačiau jos suteikia puikų skonio akcentą daugeliui patiekalų, ne tik keptam paukščiui ar saldžiai sriubai. Išbandykite džiovintų vaisių ir riešutų saldukus be pridėtinio cukraus.
Juos pagaminti vieni niekai, bet atrodo labai gražiai ir yra nenusakomai skanūs, o be to, natūraliai saldūs.
Idėjos su džiovintomis slyvomis
- Umami skonio pica su džiovintomis slyvomis.
- Gaivi burokėlių mišrainė su džiovintomis slyvomis, pupelėmis ir marinuotais grybais.
- Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis.
- Burokėlių sriuba su pupelėmis ir džiovintomis slyvomis. Ypatingą skonį sriubai suteikia džiovintos slyvos.
- Traškūs pyragėliai su džiovintų slyvų ir paukštienos įdaru.
- Labai gundantys saldainiai su džiovintomis slyvomis.
- Šokoladiniai sausainiai su džiovintomis slyvomis, anakardžiais ir čiobreliais.
Jautiena su džiovintomis slyvomis
Mėsos patiekalus galima ruošti ne tik su bulvėmis ar ryžiais, o paįvairinti garnyrą vaisiais ar uogomis.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Jautieną nuplaukite ir nusausinkite.
- Česnaką supjaustykite riekelėmis ir prikaišiokite jų į mėsoje padarytus įpjovimus.
- Prieskonių grūstuvėje sugrūskite lauro lapelius, pipirus, druską ir kalendrą.
- Prieskonius pašildykite keptuvėje, kad paskleistų aromatą.
- Supilkite į aliejų, išmaišykite ir gauta mase ištrinkite mėsą.
- Įkaitinkite sausą keptuvę ir greitai apkepkite mėsą iš visų pusių, paspausdami ją mentele.
- Ant folijos lapo sudėkite trečdalį slyvų, ant jų - mėsą.
- Tuomet ją iš šonų ir viršaus apdėkite likusiomis slyvomis.
- Sandariai užvyniokite foliją, dėkite į skardą, įpilkite truputėlį vandens ir dėkite į orkaitę (ji turi būti jau įkaitinta iki 220 laipsnių).
- Kepkite 15-20 min.
Pyragas su slyvomis
- Į miltus sutarkuokite sviestą, įberkite žiupsnį druskos, šaukštą cukraus ir paminkykite.
- Supilkite sirupą, išminkykite ir padėkite tešlą kelioms valandoms į šaldytuvą.
- Slyvas irgi kelias valandas pamirkykite svarainių sirupe.
- Jei turite laiko, slyvas užpilkite brendžiu ir palaikykite nors ir per naktį, recepto autorė taip jas „brandino“ vos kelias valandas.
- Įmuškite į dubenį 3 kiaušinius, suberkite cukrų ir iki putų išplakite.
- Į kiaušinių plakinį įmaišykite kokoso drožles, krakmolą ir kepimo miltelius.
- Maišykite kol tešla taps vientisa.
- Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Saldainiai su džiovintomis slyvomis
- Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite iki vientisos masės.
Šiame nuostabiame patiekale susitinka 4 geri dalykai: liesa mėsa, aromatingas moliūgas, saldžios džiovintos slyvos ir šildantys prieskoniai. Šis ketvertukas sukuria tokią skonio ir aromato harmoniją, kad jai neįmanoma atsispirti.