Cepelinai - viena populiariausių ir mėgstamiausių lietuviškų patiekalų. Cepelinai nuo seno yra lietuviškos virtuvės pasididžiavimas. Nors jų gaminimas reikalauja šiek tiek laiko ir kantrybės, tinkamai laikantis recepto ir žinant pagrindines gudrybes, galima išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų. Tačiau šeimininkės žino, jog juos pagaminti nėra labai lengvas ir paprastas darbas. Retai kuriai šis patiekalas puikiai pavyksta iš pirmo karto. Viena dažniausių klaidų - netinkamai parinktos bulvės.
Bulvių pasirinkimas ir paruošimas
Ne paslaptis, jog bulvių kokybė yra vienas pagrindinių dalykų lemiančių ar cepelinai pavyks. Cepelinams geriausiai tinka senos, krakmolingos bulvės, nes iš jų lengviau pašalinti skystį ir jos geriau išlaiko formą verdant. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, mūsų klimate gyvenantiems žmonėms įprasta šaltuoju sezonu pasimėgauti kiek sunkesniais ir sotesniais patiekalais, kurie kartais kelia nuostabą iš šiltesnių kraštų atvykusiems užsieniečiams, bet cepelinai - mūsų virtuvės pasididžiavimas.
Cepelinų tešlai dažniausiai naudojamas žalių ir virtų bulvių mišinys. Neapsigaukite skaičiuodami būsimų cepelinų kiekį - iš kilogramo vidutinio dydžio bulvių pagaminsite apie 4-5 cepelinus. Sutarkuokite bulves specialia tarkavimo mašina ir į tarkių masę sudėkite dalį virtų, tarkuotų bulvių (geriausia santykiu: 1:3).
Bulvių veislės cepelinams:
- „Laura“ - tinka salotoms, sriubose nepraras formos.
- „Vineta“ - universalios bulvės, skirtos ir kepimui, ir virimui.
- „Marabel“ - puikiai tinka cepelinams.
- „VB Venta“ - bulves ir išvirsite, ir iškepsite.
Kaip išlaikyti bulvių masę baltą?
Taip pat patartina sutarkavus bulves ilgai nedelsti: šiek tiek palaukus tarkius išsunkti, o kad masė nepatamsėtų, įlašinti į ją truputį citrinos sulčių. Štai keletas būdų, kaip išlaikyti bulvių masę baltą:
- Citrinos sultys: Į tarkuojamą masę arba į vandenį, kuriame mirkomos tarkuojamos bulvės, įlašinama šviežiai spaustų citrinos sulčių. Apytikslė norma - pusės vidutinės citrinos sultys vienam kilogramui bulvių tarkių.
- Vitaminas C (askorbo rūgštis): Rekomenduojama norma - apie 2-3 gramai (maždaug pusė arbatinio šaukštelio) vitamino C miltelių vienam kilogramui bulvių tarkių. Miltelius geriausia ištirpinti nedideliame kiekyje šalto vandens ir įmaišyti į tarkius iškart po sutarkavimo.
Cepelinų formavimas ir virimas
Sunką, kuri liko nuspaudus tarkius, supilkite į puodą su vandeniu, kuriame cepelinai virs, taip jie bus minkštesni. Į vandenį skirtą cepelinams virti įpilkite stiklinę sunkos nuo bulvių tirščių. Sunkoje esantis krakmolas padės verdantiems cepelinams išlaikyti formą. Cepelinai nemėgsta virti susispaudę.
Įdaras cepelinams
Nebijokite eksperimentuoti su įdarais. Geriausiai tinka riebesnė mėsa, pvz., kiaulienos mentė ar sprandinė, nes ji nebus sausa. Kiaulienos, jautienos ar varškės įdarai puikiai tiks klasikinio skonio mėgėjams, tačiau jei norite išmėginti kažką naujo - ekperimentuokite. Maltą mėsą pagardinkite svogūnais, pipirais, druska, galima įdėti truputį vandens ar sultinio, kad ji būtų minkštesnė. Virtuvės šefai rekomenduoja pamėginti cepelinus įdaryti: ančiuviais, karpiu, raugintais kopūstais, ėriena, ar net silke.
Kaip patiekti cepelinus?
Jei išvirusius cepelinus tinkamai nusausinsite, bei atvėsusiusus sandariai uždarytus inde paliksite šaldytuve vienai ar kelioms dienoms, vėliau juos galėsite pasišildyti keptuvėje su šiek tiek įkaitinto sviesto ar aliejaus.