pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės ir juodųjų serbentų pyragas – tobulas skonis!

Nesaldus minkštas keksas, sultingos varškės sluoksnis ir tarsi mozaikos štrichas pažertas sluoksnis juodųjų serbentų - jei yra pasaulyje kas nors tobulo, tai tas tobulumas galėtų būti išreikštas štai tokia kombinacija. Nedvejokite, išbandykite, kol dar yra serbentų (beje, vietoj jų galite naudoti mėlynes arba šilauoges), arba užsišaldykite uogų ir išsisaugokite šį receptą ateičiai. Tikrai nenusivilsite.

Jei paklaustumėt mano vyro, jis greičiausiai nubalsuotų už šį pyragą kaip už šių metų geriausią kepinį (savaime suprantama, metai dar nepasibaigė, tad šansų dar yra nustebinti ir jį kuo nors dar skanesniu:)).

Sakoma, kad serbentai yra ta uoga, kurią tu arba dievini arba nemėgsti visai. Tiesa sakant aš nesu nei prie tų nei prie tų, o kasmet šias uogas atrandu tarsi iš naujo, po žingsnelį jas jaukinuosi.

Šis pyragas - tikras lietuviškos prabangos skonis.

Ingredientai

Pyragui su varške ir juodaisiais serbentais (6 asm.):

  • 60 g sviesto, minkšto, kambario temperatūros
  • ¾ stiklinės cukraus (dėjau šiek tiek daugiau nei 0,5 stiklinės)
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė graikiško jogurto (arba neriebios grietinės)
  • 2 kiaušiniai, dideli, kambario temperatūros
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 0,5 stiklinės migdolų miltų
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukšt. sodos
  • žiupsnelis druskos

Varškės ir serbentų sluoksniui:

  • 200 g varškės (riebesnės), sumaltos arba sutrintos
  • 1 kiaušinio trynys
  • 2 valg. šaukšt. cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 300 g juodųjų serbentų (arba mėlynių, arba šilauogių)

Gaminimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C laipsnių temperatūros. Didesnę kepimo formą (apie 25 cm diametro) išklokite kepimo popieriumi (tik dugną).
  2. Sviestą ištrinkite kartu su cukrumi iki balkšvos vientisos masės. Po vieną muškite kiaušinius ir plakite, kol gerai susimaišys. Sudėkite vanilę, graikišką jogurtą, ir dar gerai suplakite.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Sudėkite šį mišinį į suplaktą masę ir švelniai sumaišykite (tik kol susijungs ingredientai, neplakite!). Šią tešlą supilkite į kepimo skardą.
  4. Varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušinio tryniu ir vanile. Varškės masę paskirstykite ant tešlos sluoksnio. Pabarstykite juodaisiais serbentais.
  5. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40-45 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.

Rekomendacijos ir patarimai

Tobulas varškės pyragas tampa dar tobulesniu jį pagardinus juodųjų serbentų tyre. Ji suteikia malonios rūgštelės, bet visai skaniai tiktų ir kitos jūsų turimos uogų tyrės ar uogienės, pavyzdžiui, šilauogių ar mėlynių, tad galite improvizuoti.

Pyragą galite papuošti ornamentais, aptepdami serbentų tyre prieš kepant ir papildomai pagardinant jau iškepusį. Jei turite šilauogių, papuoškite pyragą ir jomis.

Pyragą gyrė visi, kas paragavo. Labai labai skanu su bet kokiu pienu. Dėl pektino, esančio juoduosiuose serbentuose, uogų sluoksnis įgauna džemo/želė konsistenciją.

Kitas receptas: Pyragas su raudonaisiais serbentais ir varške

Jame labai subtiliai atsiskleidžia raudonųjų serbentų maloni rūgštelė, o skonį praturtina varškė bei trupininis pagrindas. Kas gali būti skaniau?

Ingredientai:

Pagrindas:

  • 150 g lydyto sviesto
  • 300 g universalių miltų
  • 150 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštelis vanilės ekstraktas

Raudonųjų serbentų sluoksnis:

  • 400g raudonųjų serbentų
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 250 ml raudonųjų serbentų sulčių
  • 1 šaukštas Amaretto (nebūtinai)
  • 3 šaukštai cukraus

Varškės įdarui:

  • 120 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 500 g neriebios kepinių varškės
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 50 g kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Atsegamą (26 cm) kepimo formą ištepkite sviestu ir atidėkite į šalį.
  2. Pagrindo gamyba. Ištirpinkite sviestą ir leiskite jam atvėsti. Pagrindui skirtus miltus sumaišykite su cukrumi ir druska, supilkite ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Šakute išmaišykite iki vientisos masės. Apie 1/3 tešlos dėkite į šaldytuvą, ją naudosime viršutiniam sluoksniui, o likusią dalį supilkite į kepimo skardą. Prispauskite prie dugno ir šonų, kad pasidengtų visas formos paviršius. Viršų uždenkite kepimo popieriumi ir užpildykite pupelėmis arba žirniais. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
  3. Serbentus nuplaukite, nuimkite nuo stiebų ir nusausinkite. Kukurūzų krakmolą sumaišykite su 5 šaukštais raudonųjų serbentų sulčių ir išmaišykite. Į puodą supilkite likusias sultis, cukrų ir Amaretą (nebūtina). Užvirinkite. Supilkite kukurūzų krakmolo mišinį, nuolat maišykite ir virkite apie minutę, kol gausis tiršta masė. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada gautą masę paskleiskite ant iškepto pagrindo.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą su cukrumi iki šviesios ir purios masės. Vieną po kito muškite kiaušinius ir kiekvieną kartą gerai išmaišykite. Sudėkite varškę, supilkite citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Ant serbentų masės viršaus atsargiai uždėkite varškės įdarą, stenkitės nemaišyti, išlyginkite viršų. Likusias uogas sumaišykite su atidėta pagrindo tešla ir pabarstykite ant viršaus.
  5. Kepkite 200C orkaitės 45-50 minučių. Jei paviršius pradėtų degti, uždenkite aliuminio folija.