pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Rabarbarų Kompotas Žiemai: Nostalgiškas Skonis ir Vitaminų Šaltinis

Atėjo metas ir kompotui! Kai tik iš turgaus parsinešiau pirmą ryšulėlį gražių raudonų rabarbarų, vyras paklausė: o kompoto išvirsi? Tad, kai oras nuostabus, mes atsigaiviname šaltu gėrimu. Rabarbarai, man visada buvo pavasario pranašai. Toks pirmas rimtas vitaminas. Na o rabarbarų kompotas yra vienas iš mano pavasario MUST. Kartais gal nepelnytai pamirštas, bet man labai nostalgiškas ir skanus. Ir svarbiausiai, visi vaikai labai laukia kaip skaniausio deserto.

Rabarbarų kompotą galima virti ir žiemai. Jis paruošiamas ne sunkiau nei įprastas kompotas ir išlaiko visas naudingas savybes. Saldžiarūgštis gėrimas tikrai patiks žiemos sezonu. Ruoškimės!

Klasikinis Rabarbarų Kompotas

Turbūt didžioji dauguma prisimenam iš vaikystės rabarbaro su cukrum skonį. Nežinau kaip jūs, bet aš tai užaugau valgydama rabarbarus mirkytus cukruje. Dabar mūsų vaikai tikrai jau gana kreivokai žiūri į tokius desertus, o ir mes gana skeptiškos, kai pradedam kalbėt apie cukrų. Bet rabarbarų kompotas yra visai kas kita.

Ingredientai:

  • 2 l vandens
  • 300 g rabarbarų lapkočių
  • 1 cinamono lazdelė
  • 3-5 gvazdikėliai
  • 1-2 stiklinių cukraus (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Puode užverdame vandenį.
  2. Rabarbarus nulupame ir supjaustome griežinėliais.
  3. Suberiame likusius ingredientus. Cukraus pradžiai berkite mažiau. Vėliau ragaukite. Rabarbarai rūgštūs, tad saldumo norėsis, tačiau nepadauginkit.
  4. Kompotą verdame apie 10min, ragaujame ar nieko netrūksta. Ir kai jau visko pakanka paliekame atvėsti.
  5. Prieš patiekiant galite nukošti.

Rabarbarų ir Braškių Kompotas

Siūlau žiemai paruošti kompotą iš braškių ir rabarbarų. Nepakartojamo aromato ir spalvos kompotui suteiks braškės, o tinkamo rūgštumo - rabarbarai. Tokį kompotą galite laikyti namuose, tad atkreipkite dėmesį! Uogos kompotui turi būti švarios, nesusiraukšlėjusios, be gedimo žymių. Kompotą geriau laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, bet puikiai tinka ir bute.

Ingredientai:

  • Rabarbarai
  • Braškės
  • Cukrus
  • Vanduo

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite visus reikalingus ingredientus.
  2. Rabarbarų stiebus kruopščiai nuplaukite ir nulupkite, supjaustykite. Sterilizuokite stiklainius, užvirinkite dangčius. Išdėliokite rabarbarus į paruoštus stiklainius.
  3. Išrūšiuokite braškes, nuplaukite, nuimkite uodegas, labai dideles uogas supjaustykite. Uogas sudėkite į stiklainius su rabarbarais.
  4. Stiklainius su braškėmis ir rabarbarais užpilkite verdančiu vandeniu iki pat viršaus, uždenkite dangteliais ir palikite 10 minučių.
  5. Nupilkite skystį į puodą, suberkite cukrų ir padėkite ant vidutinės ugnies. Kompotą užvirinkite ir virkite 5 minutes.
  6. Stiklainius užpilkite verdančiu skysčiu, sandariai uždarykite ir padėkite aukštyn kojomis ir apvyniokite, kol visiškai atvės. Tada atidėkite saugojimui.
  7. Puikus pasiruošimas jums!

Gaivus Rabarbarų Kompotas

Rabarbarus nuplaukite ir supjaustykite 2-3 cm griežinėliais. Užpilkite, kad apsemtu šaltu vandeniu ir atidėkite į šoną 15 - 30 minučių. Tuo metu išvirkite cukraus sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Nupilkite nuo rabarbarų vandenį ir rabarbarus suberkite į cukraus sirupą. Braškes nuplaukite ir supjaustykite per puse, sudėkite į puodą. Vėl užvirinkite ir nukelkite nuo viryklės. Pertrinkite kompotą per sietelį, kad visi tirščiai pasišalintu (galite ir palikti, jeigu mėgstate), pagardinkite citrinos sultimis. Atšaldykite. Galite naudoti ir kitokias uogas ar vaisius.

Rabarbarų Kompotas Žiemai: Ilgalaikis Saugojimas

Štai kaip paruošti rabarbarų kompotą žiemai. Ruošdami kompotą cukraus kiekį reguliuokite pagal savo skonį, tačiau 1 litrui vandens nerekomenduojama vartoti mažiau nei 90 gramų.

Ingredientai:

  • Rabarbarai
  • Cukrus
  • Vanduo

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite reikiamus ingredientus.
  2. Nuplaukite rabarbarus. Supjaustykite 4-5 cm ilgio.
  3. Sudėkite rabarbarus į sausą, sterilų stiklainį.
  4. Užvirti vandenį. Užpilkite rabarbarus, kol stiklainis užsipildys. Uždenkite švariu dangteliu ir palikite 25 minutes.
  5. Praėjus laikui, nupilkite skystį į puodą. Norint apskaičiuoti cukraus kiekį, patartina išmatuoti vandenį. 1 litrui skysčio reikia 90-100 gramų cukraus. Mano atveju tai tik vienas litras skysčio. Įpilkite cukraus ir padėkite ant ugnies. Užvirus palaikykite ant ugnies lygiai 2 minutes, tada nuimkite. Užpildykite rabarbarus skysčiu.
  6. Nedelsdami uždarykite stiklainį, apverskite jį dangteliu žemyn, uždenkite šiltu skudurėliu ir palikite taip, kol visiškai atvės. Po to galite padėti į vėsią vietą saugojimui.
  7. Iš nurodyto ingredientų kiekio gausite 1,5 litro tūrio stiklainį. Skanių jums ruošinių!

Kompoto Įvairumas

Rabarbaras labai smagiai dera su braškėmis ar cinamonu. Obuolius ir kriaušes nulupame, išpjauname sėklas ir supjaustome skiltelėmis. Dideliame puode užkaičiame vandenį. Jam užvirus suberiame vaisius, rabarbarus, uogas, cinamoną ir vieną stiklinę cukraus. Paverdame 10 minučių ir paragaujame. Jei norisi saldžiau, įberiame cukraus ir paverdame dar 20 minučių, kol vaisiai suminkštės. Vaisius išgriebiame ir atidedame, jei norėsite jų dėti į kompotą. Likusį skystį perkošiame per sietelį.

Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę!