Šiame straipsnyje aptarsime įvairius vegetariškus patiekalus, pradedant paprastais užkandžiais ir baigiant įmantresniais pagrindiniais patiekalais, atsižvelgiant į skirtingus skonius ir mitybos poreikius. Vegetariška mityba tampa vis populiaresnė, o kartu ir poreikis skaniems, įvairiems ir lengvai pagaminamiems receptams. Svarbu suprasti, kad vegetariška mityba gali būti ne tik sveika, bet ir labai skani, o jos įvairovė leidžia atrasti naujus ir įdomius skonius.
Vegetariškos Mitybos Pagrindai
Prieš pradedant gilintis į receptus, svarbu suprasti, ką reiškia būti vegetaru. Paprastai tariant, vegetarai nevalgo mėsos, įskaitant raudoną mėsą, paukštieną ir žuvį. Tačiau yra įvairių vegetarizmo tipų, kurie skiriasi pagal tai, kokius gyvūninės kilmės produktus leidžiama vartoti. Pavyzdžiui, lakto-vegetarai vartoja pieno produktus, o ovo-vegetarai - kiaušinius. Lakto-ovo vegetarai vartoja ir pieno produktus, ir kiaušinius. Veganai, kita vertus, atsisako visų gyvūninės kilmės produktų, įskaitant pieną, kiaušinius ir medų.
Vegetariška mityba gali būti labai naudinga sveikatai. Tyrimai rodo, kad vegetarai dažnai turi mažesnį kraujo spaudimą, mažesnį cholesterolio kiekį ir mažesnę riziką susirgti širdies ligomis, 2 tipo diabetu ir kai kurių rūšių vėžiu. Tačiau svarbu užtikrinti, kad vegetariška mityba būtų subalansuota ir aprūpintų visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis, ypač vitaminu B12, geležimi, kalciu ir omega-3 riebalų rūgštimis.
Paprasti ir Greiti Vegetariški Užkandžiai
Kai norisi kažko greito ir lengvo, vegetariški užkandžiai yra puikus pasirinkimas. Štai keletas idėjų:
- Daržovių lazdelės su humusu: Tai klasikinis užkandis, kuris yra ne tik skanus, bet ir sveikas. Humusas yra pagamintas iš avinžirnių, tad jis yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis.
- Avokado skrebučiai: Avokadas yra puikus riebalų šaltinis, o skrebučiai suteikia energijos. Galima pagardinti druska, pipirais ir raudonėliu.
- Graikiškas jogurtas su uogomis ir granola: Tai puikus užkandis, kuris yra pilnas baltymų, kalcio ir antioksidantų.
- Riešutai ir džiovinti vaisiai: Tai puikus būdas gauti energijos ir sveikų riebalų.
- Lavašo suktinukai su daržovėmis: Galima įvairiai varijuoti su daržovėmis, sūriu ar humusu.
Skanūs ir Sotūs Vegetariški Pagrindiniai Patiekalai
Vegetariški pagrindiniai patiekalai gali būti labai įvairūs ir sotūs. Štai keletas idėjų:
Vegetariška Lazanija
Lazanija yra klasikinis itališkas patiekalas, kuris gali būti lengvai pritaikytas vegetariškai. Vietoj mėsos galima naudoti įvairias daržoves, tokias kaip baklažanai, cukinijos, paprikos ir grybai. Taip pat svarbu naudoti kokybišką sūrį ir pomidorų padažą.
Receptas:
- Apkepti smulkintus svogūnus ir česnakus.
- Sudėti pjaustytas daržoves (baklažanus, cukinijas, paprikas, grybus).
- Troškinti, kol daržovės suminkštės.
- Įmaišyti pomidorų padažą, prieskonius (baziliką, raudonėlį, druską, pipirus).
- Sluoksniuoti lazanijos lakštus, daržovių padažą ir sūrį (ricotta, mozzarella, parmezaną) kepimo inde.
- Kepti orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sūris išsilydys ir taps auksinės spalvos.
Vegetariškas Karis
Karis yra puikus būdas panaudoti įvairias daržoves ir prieskonius. Galima naudoti kokosų pieną, kuris suteikia kariai kreminės tekstūros ir saldaus skonio. Taip pat galima naudoti įvairius prieskonius, tokius kaip ciberžolė, kuminas, kalendra ir imbieras.
Receptas:
- Apkepti smulkintus svogūnus ir česnakus.
- Sudėti pjaustytas daržoves (žiedinius kopūstus, brokolius, morkas, bulves).
- Įmaišyti karių pastą, kokosų pieną, prieskonius (ciberžolę, kuminą, kalendrą, imbierą).
- Troškinti, kol daržovės suminkštės.
- Patiekti su ryžiais arba naan duona.
Vegetariškas Troškinys
Troškinys yra puikus būdas sušilti šaltą dieną. Galima naudoti įvairias daržoves, tokias kaip bulvės, morkos, salierai ir pupelės. Taip pat svarbu naudoti kokybišką daržovių sultinį ir prieskonius.
Receptas:
- Apkepti smulkintus svogūnus ir česnakus.
- Sudėti pjaustytas daržoves (bulves, morkas, salierus, pupeles).
- Įpilti daržovių sultinį, prieskonius (laurų lapelius, čiobrelius, druską, pipirus).
- Troškinti, kol daržovės suminkštės.
- Patiekti su duona arba kruopomis.
Vegetariški Burgeriai
Vegetariški burgeriai gali būti labai skanūs ir sotūs. Vietoj mėsos galima naudoti pupeles, lęšius, grybus arba tofu. Taip pat svarbu naudoti kokybiškas bandeles ir padažus.
Receptas:
- Sumaišyti virtas pupeles, lęšius, grybus arba tofu su prieskoniais (druska, pipirais, česnakų milteliais, svogūnų milteliais).
- Suformuoti burgerių paplotėlius.
- Kepti keptuvėje arba orkaitėje, kol paplotėliai taps auksinės spalvos.
- Patiekti burgerius su bandelėmis, salotomis, pomidorais, svogūnais ir padažais.
Vegetariški Makaronai
Makaronai yra universalus patiekalas, kuris gali būti ruošiamas su įvairiais padažais ir daržovėmis. Galima naudoti pesto padažą, pomidorų padažą, grietinėlės padažą arba tiesiog apkepti makaronus su daržovėmis ir prieskoniais.
Receptas:
- Išvirti makaronus pagal instrukcijas.
- Apkepti smulkintus svogūnus ir česnakus.
- Sudėti pjaustytas daržoves (paprikas, cukinijas, grybus).
- Įmaišyti pasirinktą padažą (pesto, pomidorų, grietinėlės).
- Sumaišyti padažą su makaronais.
- Patiekti su sūriu (parmezanu, mozzarella).
Vegetariški Pusryčiai
Pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, todėl svarbu, kad jie būtų sotūs ir maistingi. Štai keletas vegetariškų pusryčių idėjų:
- Avižinė košė su vaisiais ir riešutais: Avižinė košė yra puikus skaidulų šaltinis, o vaisiai ir riešutai suteikia vitaminų ir mineralų.
- Kiaušinienė su daržovėmis: Kiaušinienė yra puikus baltymų šaltinis, o daržovės suteikia vitaminų ir mineralų.
- Sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu: Avokadas yra puikus riebalų šaltinis, o kiaušinis - baltymų.
- Blyneliai su uogomis ir jogurtu: Blyneliai yra puikus būdas pradėti dieną, o uogos ir jogurtas suteikia vitaminų, mineralų ir probiotikų.
- Tofu scramble: Tofu scramble yra puikus vegetariškas kiaušinienės pakaitalas, kuris yra pilnas baltymų.
Vegetariški Desertai
Net ir vegetarai gali mėgautis skaniais desertais. Štai keletas idėjų:
- Vaisių salotos: Vaisių salotos yra puikus būdas gauti vitaminų ir mineralų.
- Šokoladinis pudingas su avokadu: Avokadas suteikia pudingui kreminės tekstūros ir sveikų riebalų.
- Bananų duona: Bananų duona yra puikus būdas panaudoti pernokusias bananus.
- Obuolių pyragas: Obuolių pyragas yra klasikinis desertas, kuris visada yra skanus.
- Veganinis ledai: Veganiniai ledai yra puikus būdas mėgautis ledais be pieno produktų.
Sveiki receptai sportuojantiems
1. Avižos su riešutų sviestu (sveikas desertas)
Avižos su riešutų sviestu - tai tikra pusryčių klasika, kurią gamintis jau, tikriausiai, bandė daugelis. Avižos su riešutų sviestu - tai puikus variantas pusryčiams, kuriam negalėsite atsispirti. Pusiau saldaus šokolado drožlės ir kreminis žemės riešutų sviestas šiam receptui suteikia autentišką šokolado ir žemės riešutų sviesto skonį. Viskas, ko jums reikia yra avižos, proteinas ir migdolų pienas ir dar keletas smulkių ingredientų skonio pagerinimui užtikrinti, kad pagamintumėte sveiką maistą, paversiantį jūsų gerą rytą puikiu.
Recepto sportuojantiems maistinė vertė:
- Kalorijos: 574 kcal
- Angliavandeniai: 50 g
- Baltymai: 40 g
- Riebalai: 24 g
- Pagaminimo trukmė: apie 10 min.
- Porcijų kiekis: 1 porcija
Sveiko recepto ingredientai:
- ½ stiklinės avižų
- 1 šaukštas proteino miltelių
- ⅔ stiklinės nesaldinto vanilės skonio migdolų pieno
- 1 šaukštas pusiau saldaus šokolado drožlių
- 2 šaukštai natūralaus žemės riešutų sviesto
Sveikuoliško deserto paruošimas:
- Sumaišykite visus ingredientus stiklainyje ar kitokiame inde.
- Sandariai uždarykite ir palaikykite šaldytuve per naktį arba mažiausiai 4 valandas.
- Pridėkite norimus priedus ir mėgaukitės patiekalu, tiek šaltu, tiek karštu.
2. Purūs varškėčiai (receptas sportuojantiems)
Purūs varškėčiai - ar iškart pagalvojote apie vaikystę? Siūlome sugrįžti į ją, nes tai naudingas ir skanus patiekalas! Varškė juk vienas iš valgomiausių produktų tarp sportuojančių, todėl siūlome ją suvartoti skaniai ir saldžiai.
Sveikuoliško deserto maistinė vertė:
- Kalorijos: 494 kcal
- Angliavandeniai: 42 g
- Baltymai: 30 g
- Riebalai: 24 g
- Pagaminimo trukmė: apie 20 min.
- Porcijų kiekis: 4 porcijos
Purių varškėčių ingredientai:
- 500 g pusriebės varškės
- 1 kiaušinis
- 3 sutarkuoti obuoliai (vidutinio dydžio) be odelės
- 150 g kvietinių ar kitokių miltų
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 3 šaukštai stevios ar kitokio saldiklio
- 1 šaukšteliai kepimo miltelių
- 3 šaukšteliai kokosų aliejaus (skirto kepimui)
- 3 šaukštai graikiško jogurto
Sveiko patiekalo paruošimas:
- Visus ingredientus suminkome rankomis ir suformuojame apvalius paplotėlius.
- Įkaitiname keptuvėje aliejų ir kepame varškėčius apie 8 minutes, juos vis apverčiant. Įdėjus į keptuvę, paliekame tarpelius tarp varškėčių, nes jie kepant išsipūs.
- Serviruojame su graikišku jogurtu, džemu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis, cinamonu… Įjunkite fantaziją!
3. Proteininiai blynai
Proteininiai blynai - tai visiems žmonėms, nesvarbu, sportuoja jie ar ne, atpažįstamas patiekalas. Kiekvienas esame girdėję apie baltyminius blynus, o turbūt daugelis ir ragavę. Tad dabar atėjo puiki proga išsiaiškinti šio patiekalo receptą ir pasigaminti patiems! Šie baltyminiai blynai savo vienoje porcijoje turi virš 20 gramų baltymų, tačiau tas yra įprasta. Kas neįprasta yra tai, kad šių proteininių blynų tešlos pagrindą, sudaro miltai be glitimo, kiaušinio baltymas ir proteino milteliai. Šis tešlos pagrindas turi mažai angliavandenių.
Baltyminių blynų porcijos maistinė vertė:
- Kalorijos: 163 kcal
- Angliavandeniai: 15 g
- Baltymai: 22 g
- Riebalai: 1 g
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min.
- Porcijų kiekis: 2 porcijos
Ingredientai proteininiams blynams:
- 4 didelių kiaušinių baltymai
- 1 šaukštas proteino
- ½ stiklinės nesaldinto migdolų pieno
- 1 šaukštas kokosų miltų
- 1 stiklinė mėlynių
- Muskato riešutai (pagal skonį)
Baltyminių blynų paruošimas:
- Įkaitinkite keptuvę.
- Gerai sumaišykite kiaušinius su migdolų pienu iki vientisos masės.
- Pridėkite proteino miltelius, miltus ir muskato riešutų. Maišykite kol tešla taps vientisa.
- Įdėkite uogas.
- Ištepkite keptuvę aliejumi.
- Supilkite į keptuvę tešlą, o suformavę blynelius, kepkite. Apverskite, kai pamatysite į viršų kylančius burbuliukus.
- Apkepkite proteino blynelius iš abiejų pusių.
4. Kakaviniai rutuliukai (sveikas desertas)
Kakaviniai rutuliukai skirti visiems žmonėms, kurie ieško tobulo skonio užkandžių savo aktyviam ir intensyviam gyvenimo būdui. Taip pat ir tiems, kurie nori pasimėgauti saldumynu, tačiau nenori pakenkti savo figūrai. Tuomet šie kakavos ir cinamono baltyminiai užkandžiai skirti būtent jums, tereikės juos pasigaminti.
Sveikuoliško deserto maistinė vertė:
- Kalorijos: 298 kcal
- Angliavandeniai: 29 g
- Baltymai: 16 g
- Riebalai: 13 g
- Pagaminimo trukmė: apie 30 min.
- Porcijų kiekis: 6 porcijos
Sveikuoliško recepto ingredientai:
- 2 šaukštai proteino miltelių
- 1 stiklinė avižų
- 1 žiupsnelis cinamono
- ¼ stiklinės nesaldintų kakavos miltelių
- ½ stiklinės žemės riešutų sviesto
- ¼ stiklinės medaus
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto
Deserto paruošimas:
- Į didelį dubenį supilkite proteino miltelius, avižas, cinamoną ir kakavos miltelius bei lengvai išmaišykite.
- Į mišinį supilkite žemės riešutų sviestą, medų ir vanilės ekstraktą, gerai išmaišykite rankomis.
- Iš mišinio suformuokite kamuoliukus ir sudėkite juos ant lėkštės ar padėklo.
- Prieš patiekdami, kamuoliukus 20-30 minučių palaikykite šaldytuve.
Patarimai Pradedantiesiems Vegetarams
Jei tik pradedate savo vegetarišką kelionę, štai keletas patarimų:
- Pradėkite palaipsniui: Nebūtina iš karto atsisakyti visos mėsos. Galite pradėti nuo vienos dienos per savaitę be mėsos ir palaipsniui didinti dienų skaičių.
- Planuokite savo valgius: Tai padės jums užtikrinti, kad gausite visų reikiamų maistinių medžiagų.
- Eksperimentuokite su naujais receptais: Vegetariška virtuvė yra labai įvairi, todėl nebijokite išbandyti naujų patiekalų.
- Ieškokite palaikymo: Prisijunkite prie vegetariškų grupių arba pasikalbėkite su kitais vegetarais, kad gautumėte patarimų ir palaikymo.
- Būkite kantrūs: Pereiti prie vegetariškos mitybos gali užtrukti, todėl būkite kantrūs su savimi ir nepasiduokite.
Šis straipsnis suteikia tik dalį informacijos apie vegetarišką mitybą ir receptus. Svarbu nuolat gilinti savo žinias ir atrasti naujus skonius.