Žaliųjų citrinų pyragas - puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta gaivius, ne per saldžius desertus. Šis pyragas pasižymi citrusiniu aromatu ir malonia rūgštele, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek šventiniam stalui. Straipsnyje rasite kelis žaliųjų citrinų pyrago receptus, kurie padės jums nustebinti artimuosius išskirtiniu skoniu.
Amerikietiškas Key Lime Pie: Vietinė Improvizacija
Amerikietišką Key Lime Pie pyragą seniai norėjau išbandyti, bet delsiau, nes originaliai šiam pyragui naudojamų žaliųjų key lime citrinų Lietuvoje beveik neįmanoma rasti. Key lime citrinos nuo įprastų žaliųjų citrinų skirias savo dydžiu, pirmosios yra mažesnės už mums įprastas, aromatingesnės, mažiau rūgščios ir turinčios daugiau kauliukų. Jos renkamos dar neprinokusios, būdamos žalios spalvos, nes prinokusios pageltonuoja.
Deja, bet žaliųjų key lime citrinų man nepavyko gauti, puikiu jų pakaitalu tapo mums įprastos žaliosios citrinos. Mano keptas pyragas - amerikietiško Key lime pie vietinė improvizacija - su žaliosiomis citrinomis, pagrindui panaudojau lietuviškus “Gaidelio” sausainius ir Santa Maria kardamoną, kuris sustiprino citrusų aromatus.
Pats pyragas, mano nuostabai, pagaminamas labai greitai, tik prieš pjaustant ir valgant jį reikia per naktį palaikyti šaldytuve, kad gerai sustingtų. Pyrago įdarui reikia vos kelių ingredientų - kiaušinių trynių, saldinto sutirštintu pieno ir žaliųjų citrinų sulčių, dar bėriau Santa Maria vanilinio cukraus su natūralia vanile, nes kvapnioji vanilė puikiai sutaria su citrusais. Pyragą vainikavau plakta kokosų grietinėle, kuri žaliųjų citrinų pyragui suteikė švelnumo.
Šiam pyragui galite rinktis ir įprastą plaktą grietinėlę, bet labai rekomenduoju išbandyti suplakti augalinę kokosų grietinėlę, kuri puikiai dera prie žaliųjų citrinų ir yra mažiau riebus augalinis pasirinkimas. Jei mėgstate gaivų žaliųjų citrinų aromatą, labai rekomenduoju kurį nors žiemos savaitgalį išbandyti šį nesudėtingą pyragą!
Receptas
- Paruoškite pyrago pagrindą. Sausainius susmulkinkite kapoklėje, suberkite kardamoną, supilkite lydytą sviestą ir viską gerai permaišykite, kol trupiniai taps riebūs.
- Trupinius suberkite į "Pie" tipo pyrago kepimo formą, aš naujoju keramikinę 25 centimetrų skersmens neaukštais kraštais kepimo formą.
- Pradžioje rankomis, o vėliau stiklinės pagalba sausainių trupinių pagrindą gerai supresuokite ir suformuokite gražų pyrago pagrindą.
- Pyrago pagrindą pašaukite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 minučių.
- Paruoškite žaliųjų citrinų įdarą. Citrinas labai gerai nuplaukite, pradžioje nuo jų smulkiai nutarkuokite žaliąją žievelę ir tik po to išspauskite žaliųjų citrinų sultis.
- Iš 6 žaliųjų citrinų prispaudžiau pilną stiklinę sulčių. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, baltymus atidėkite kitiems receptams, o trynius suleiskite į plakimui skirtą indą.
- Prie trynių supilkite saldintą sutirštintą pieną, berkite vanilinį cukrų bei 6 šaukštelius nutarkuotų citrinų žievelių ir lengvai konditerine šluotele išplakite.
- Tada supilkite išspaustas žaliųjų citrinų sultis ir dar kartą išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
- Kepkite pyragą. Ant iškepto ir dar šilto pyrago pagrindo supilkite paruoštą įdarą, pasukdami formą jį išlyginkite ir pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 20 minučių.
- Iškepusį pyragą palikite gerai praaušti ir dėkite nakčiai, ar bent 6 valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Prieš patiekdami pyragą išplakite atšaldytą kokosų grietinėlę, kurią prieš plakimą rekomenduoju kelias valandas palaikyti šaldytuve.
- Į kokosų grietinėlę berkite vanilinį cukrų, cukraus miltelius ir plakite, kaip įprastą grietinėlę, tik kiek ilgiau (apie 6-7) minutes, kol ji sutirštės.
- Paruoškite pyragą. Išplaktą kokosų grietinėlę gražiai sukrėskite ant pyrago ir apibarstykite atlikusiomis tarkuotų citrinų žievelėmis.
- Pjaustikite ir ragaukite iš karto. Pyragas kelias dienas gali būti laikomas šaldytuve.
Greitas ir Lengvas Žaliųjų Citrinų Pyragas
Kai gomurys reikalauja kažko gardaus, ne visuomet randame laiko ir išradingumo ilgai suktis virtuvėje. Vasarą vienas populiariausių desertų neabejotinai yra ledai, bet kartais norisi paskanauti ir kitokių saldėsių, kepinių. Tiems, kurie nemėgsta ilgo patiekalų gaminimo proceso, bet nori pasilepinti ar netikėtus svečius nustebinti išskirtinio skonio desertu, siūlome išbandyti žaliųjų citrinų pyrago receptą.
Ingredientai
- 200 g sausainių
- 100 g sviesto
- 400 g kondensuoto pieno
- 4 žaliosios citrinos
- 2 v. š. cukraus
- 200 ml plaktos grietinėlės
Gaminimo Eiga
- Sausainius susmulkinti elektrine smulkintuve arba rankomis iki trupinių. Sviestą ištirpdyti, supilti ant sausainių trupinių ir gerai išmaišyti. Masę paspaudus pirštais, ji turi sukibti.
- 24 centimetrų skersmens torto formos dugną iškloti sviestiniu popieriumi.
- Paruoštą pyrago pagrindą pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 5-7 minutėms. Svarbu dažnai patikrinti - pagrindas turi įgauti auksinį atspalvį, kartais tai atsitinka vos per kelias minutes.
- Į didelį dubenį supilti sutirštintą pieną, įtarkuoti vienos žaliosios citrinos žievelę. Į sutirštintą pieną įspausti 5 žaliųjų citrinų sultis, išmaišyti ir patikrinti rūgštumą - kremo skonis turi būti saldus, tačiau aiškiai turi jaustis žaliosios citrinos rūgštelė.
- Į kremą vieną po kito įmuškite kiaušinius ir gerai viską išplakite. Pagamintą kremą pilkite ant paruošto sausainių pagrindo ir dėkite į 180 laipsnių orkaitę 20-25 minutėms.
- Papuošti, kaip patinka. Skanaus!
Sūrio Pyragas su Žaliąja Citrina
Labai skanus sūrio pyragas su žaliąja citrina. Ne per saldus, gaivus ir universalus. Su maloniai juntama laimo rūgštele. Kartu gali būti rudeniškas ar koks tik norit, nes žaliosios citrinos nepritrūkstam jokiu metų laiku.
Paprastai kepdama sūrio pyragus naudoju rikotos ir maskarponės sūrius. Galima gaminti vien su maskarpone, bet sūrio pyragas tokiu atveju būna riebesnis, sotesnis. Beje, galima naudoti ir tepamą kreminį sūrį be priedų. Sūrio pyragas su žaliąja citrina yra panašus į klasikinį sūrio pyragą, nes remdamasi jo receptu ir nusprendžiau paeksperimentuoti. Tik šiuo atveju rinkausi žaliąją citriną ir jos negailėjau, nes norėjosi šiam sūrpyragui suteikti gaivų citrusinį skonį.
Ingredientai
- 1 pakelis GAIDELIS sausainių „Kondensuotas“
- 1 pakelis GAIDELIS sausainių „Spanguolė“
- 140 g lydyto sviesto
- 40 g PERGALĖS juodojo šokolado su bergamote
- Kremui: 4 kiaušiniai, 150-200 g DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“, 2 citrinų, 2 žaliųjų citrinų, 1 šaukšto želatinos, 3-4 šaukštų šalto vandens, 130 g lydyto sviesto
Gaminimo Eiga
- Į virtuvinį smulkintuvą suberkite rankomis sulaužytus sausainius, tada juos sutrinkite iki trupinių. Trupinius išmaišykite kartu su lydytu sviestu.
- Suberkite į kepimo formą ir labai plonu sluoksniu paskirstykite biskvitą ir kraštelius šonuose. Kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 15 min., kol gražiai ir rudai apskrus.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi. Nutarkuokite žaliųjų citrinų ir citrinų žieveles. Į kiaušinių plakinį išspauskite 1 citrinos ir 2 žaliųjų citrinų sultis.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite. Tada pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol želatina ištirps.
- Kiaušinių plakinį dėkite ant garų vonelės ir maišykite plakimo šluotele tol, kol pradės tirštėti. Supilkite lydytą sviestą, suberkite žieveles, toliau maišykite dar 1 min. (ruoškite taip, kaip rodoma laidoje).
- Ant iškepusio biskvito tarkuokite šokoladą, galite dėti ir šiek tiek laužytų gabaliukų. Supilkite paruoštą kremą. Palikite jį pastovėti kambario temperatūroje, o tada atšaldykite šaldytuve kelias valandas, kol sustings.
Alfo Patarimai
- Puoškite pyragą citrinų gabalėliais, mėgstamais riešutais ar trupiniais. Prieš patiekiant supjaustykite pyragą kvadratėliais ir ant jo dėkite tarsi tartaro gabaliukais pjaustytą citriną su žievele. Ant kiekvieno gabaliuko berkite citrinų po kelis šaukštus.
- Jei viso pyrago nesuvalgėte, galite jį užšaldyti šaldiklyje gabaliukais.
- Pyragas labai skanus vienas, bet galite jį patiekti ir su vaniliniais ledais.
Žaliųjų Citrinų Pyragas su Jogurto Kremu
Jeigu reikėtų prisiminti desertą, kuris mūsų namuose yra gaminamas dažniausiai ir metai iš metų, šis žaliųjų citrinų pyragas sumuštų visus rekordus! Šis žaliųjų citrinų pyragas yra tas kepinys, kuriam pagaminti pastangų labai daug nereikia, bet rezultatas visuomet gaunasi be galo džiuginantis. Čia vyrauja sūru - saldu - rūgštu skonių kombinacija, kuri patiks kiekvienam gaivių citrusinių desertų mėgėjui.
Ingredientai
Pyrago pagrindas:
- 250 gr. sausainių
- 130 gr. sviesto
- Žiupsnelis druskos
Žaliųjų citrinų kremas:
- Skardinė saldinto sutirštinto pieno
- 4 kiaušinių tryniai
- 180 gr. žaliųjų citrinų sulčių
- 4 gr. žaliųjų citrinų žievelių
Jogurto kremas:
- 120 gr. grietinėlės (36% riebumo)
- 20 gr. cukraus pudros
- 40 gr. natūralaus jogurto
Gaminimo Instrukcija
- Susmulkiname sausainius į trupinius.
- Prikaistuvyje išlydome sviestą.
- Į dubenį su trupiniais dedame žiupsnelį druskos, supilame lydytą sviestą. Viską gerai išmaišome.
- Tartaletės (ar torto formoje nuimamais kraštais) formoje iš supiltų trupinių formuojame pyrago pagrindą: stipriai spaudžiame sluoksnį trupinių prie pagrindo ir šonuose suformuojame apie 2 centimetrų aukščio kraštelius.
- Kepame 160 C įkaitintoje orkaitėje 12 minučių. Iškepusį pagrindą atvėsiname.
- Į dubenį supilame saldintą sutirštintą pieną ir kiaušinių trynius. Elektriniu maišytuvu gerai išmaišome.
- Tai padarius supilame žaliųjų citrinų sultis ir žieveles. Dar kartą lengvai viską išmaišome ir masę supilame ant iškepto ir pravėsusio pyrago pagrindo.
- Kepame orkaitėje, toje pačioje temperatūroje, apie 20 minučių. Išėmus pyragą ir jį lengvai pajudinus į šonus turi atrodyti, jog žaliųjų citrinų įdaras „dreba”. Vėsdamas pyragas sustings. Pyragą pilnai atvėsiname.
- Dubenyje išplakame grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Mediniu šaukštu sudedame jogurtą ir švelniai išmaišome.
- Jogurto kremą dedame ant pilnai atšalusio ir sustingusio pyrago.
Žaliųjų Citrinų Pyragas su Kondensuotu Pienu ir Morengais
Ingredientai
- 1 pakelis sausainių
- 100 g sviesto
- 1 indelis kondensuoto pieno
- 4 kiaušiniai (atskirti baltymai ir tryniai)
- 3-4 žaliosios citrinos (priklausomai nuo dydžio)
- 3,5 v. š. cukraus (morengams)
- 1 a.š. citrinos sulčių (morengams)
Gaminimo Eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros.
- Dideliame dubenyje sumaišykite sausainių trupinius, cukrų, druską. Supilkite lydytą sviestą ir darsyk permaišykite, kol visi sausieji ingredientai susimaišys su sviestu. Gautus riebius trupinius pilkite į apvalią kepimo formą (idealu - nuimamais kraštais) ir labai gerai suspauskite suformuodami savotišką dubenėlį su nedidukais krašteliais. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. - kol švelniai parus. Dėkite kur nors į šalį, kad kiek atvėstų, o tuo metu paruoškite įdarą.
- Į nemažą dubenį berkite citrinos žieveles, pilkite kiaušinių baltymus ir elektriniu ar rankiniu plakikliu išplakite iki baltų standžių putų (užtruksite 4-5 min.). Supilkite kondensuotą pieną ir plakite dar beveik tiek pat, kol masė vėl taps puri. Supilkite žaliųjų citrinų sultis ir švelniai išmaišykite, kol susimaišys.
- Gautą purią citrininę masę pilkite į jau pakeptą sausainių „dubenėlį“ ir vėl dėkite į orkaitę dar 10 min., stebėkite, kad viršus nepradėtų ruduoti - to nereikia. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, o tada dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.
- Išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi ir citrinos sultimis iki standžių putų. Aptepkite atšaldytą pyragą morengais ir trumpam įdėkite į karštą orkaitę, kad morengai švelniai apskrustų.
- Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir apdėliokite pyragą kaip tik jums patinka, idealu, jei pyragas su grietinėle dar pašals bent valandą.
Sūrio Pyrago Kepimo Paslaptys
Į atsegamą 24 cm torto formą įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suverskite sausainių masę. Suformuokite pagrindą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min. Atkreipkite dėmesį, kad visi kreminio sluoksnio ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Paruoštą masę supilkite ant sausainių pagrindo. Orkaitės apačioje padėkite karštu vandeniu pripildytą kepimo skardą, o pyragą statykite kiek aukščiau, ant grotelių ar kitos skardos. Sumažinkite kaitrą iki 120 °C ir kepkite dar apie 50 min. Ar iškepė, tikrinkite pajudindami: pyrago kraštai turi būti sutvirtėję, o vidurys dar šiek tiek liulantis. Jei pyragas atrodo per skystas, kepkite dar iki 10 min.
Žaliųjų Citrinų Pyrago Variantų Palyginimas
Recepto Pavadinimas | Sudėtingumas | Gaminimo Laikas | Ypatybės |
---|---|---|---|
Amerikietiškas Key Lime Pie | Vidutinis | 1 val. + šaldymas | Su kardamonu ir kokosų grietinėle |
Greitas ir Lengvas Žaliųjų Citrinų Pyragas | Paprastas | 45 min. | Minimalus ingredientų kiekis |
Sūrio Pyragas su Žaliąja Citrina | Vidutinis | 1 val. + šaldymas | Su rikotos ir maskarponės sūriais |
Žaliųjų Citrinų Pyragas su Jogurto Kremu | Vidutinis | 1,5 val. | Su jogurto kremu |
Žaliųjų Citrinų Pyragas su Kondensuotu Pienu ir Morengais | Sudėtingas | 2 val. + šaldymas | Su morengais |
Tikimės, kad šie receptai įkvėps jus išbandyti žaliųjų citrinų pyrago kepimą ir atrasti savo mėgstamiausią variantą!