Metai bėga, bet kai kurie dalykai nesikeičia - virti varškėtukai vis dar yra mėgstamiausias Jorio maistas, o aš vis dar verdu juos bent porą kartų per savaitę. Na, gerai, šis tas pasikeitė - atsirado dar dvi rankos, vis dažniau norinčios padėti: įmušti kiaušinius, išmaišyti tešlą, „surutuliuot“ volelius ar supjaustyti juos mažais varškėtukais.
Visų vaikų (ir ne tik) mėgstami virti varškėtukai! Trys minutės kunkuliuojančiame puode - ir varškėtukai keliauja į dubenėlius. Virti varškėtukai- mažučiai, puručiai, tikiu, jog daugeliui primenantys vaikystę. Varškėtukai. Ką jau čia ir bepasakysi apie juos - klasika ir viskas.
Receptas, rodos, visiems žinomas, bet neapsigaukit: kas paprasta, dažniausiai būna sudėtingiausia. Kol išmokau virti tuos vienintelius, prireikė tikrai nemažai bandymų. Su laiku šį receptą reikia tiesiog pajausti, tada beminkant tešlą matysit, kada jau miltų gana. Tikriausiai tuo kulinarija ir žavi, jog tikslių proporcijų kartais čia nenumatysi!
Ingredientai ir paruošimas
Taigi, paprastai pagaminamų, skanių virtų varškėčių receptas.
Ingredientai (4-5 porcijoms):
- 800 g varškės (sausesnės, ne iš pakelių)
- 2 didesni kiaušiniai
- ~ 300 g miltų
- Miltų pabarstymui
- Druskos
Gaminimo eiga:
- Visus varškėtukams skirtus produktus suminkykite į minkštą kibią tešlą.
- Tešlą padalinkite į kelias dalis ir ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite volelius.
- Tešlos gabalą apvoliojame miltuose. Atgnybiame dalį tešlos ir tarp delnų formuojame 3-4 cm skersmens ritinėlius, kuriuos taip pat apvoliojame miltuose ir supjaustome 1 cm griežinėliais (arba galima iškočioti 1 cm storio lakštą ir supjaustyti jį kvadratėliais ar juostelėmis).
- Varškėčius dedame į užvirintą pasūdytą vandenį ir verdame apie 8 minutes.
- Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite.
Patyrusios šeimininkės nesužinos nieko naujo, na o pradedančioms gal ir pravers.
Patarimai ir gudrybės
Gaminant varškėtukus, labai svarbu nepadauginti miltų. Geriau jau lipnesnė tešla ir daugiau miltų kočiojimui ant stalo, o ne atvirkščiai. Tokių varškėtukų skonyje dominuos varškė, jie bus minkšti, švelnūs.
- Varškę gerai ištriname dubenyje, įmušame kiaušinius, išmaišome šaukštu ir dedame miltus. Užminkome tešlą.
- Varškėčius dėkite į verdantį vandenį, iškart pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno.
- Į varškės masę berkite miltus. Jų reikės tiek, kad tešla būtų vienalytė, tačiau dar vos lipni. Suminkykite tešlą. Tikslus miltų kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo, kiaušinio dydžio.
- Tešla neturi būti labai kieta, turi dar šiek tiek lipti prie rankų. Kuo tešla minkštesnė, tuo varškėtukai bus puresni.
Sveikatai palankus pasirinkimas
Pagrindinis varškėčių ingredientas, žinoma, yra varškė. Varškę po truputį, nedidelėmis porcijomis (priklausomai nuo vaiko amžiaus, ne daugiau 50-150 g per kartą) rekomenduojama duoti maždaug nuo 1-erių metų amžiaus. Vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, nes riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis, jie yra būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų sistemos vystymuisi. Vaikai iki dvejų metų dažniausiai gerai toleruoja įvarius pieno produktus, laktozės netoleravimas paprastai pasireiškia (jeigu pasireiškia) vyresniame amžiuje.
Varškėtukus gaminom iš lietuviškos ekologiškos „AUGA“ varškės. Tvaresnių ekologiškų „AUGA“ produktų linijoje - ne tik varškė, bet ir pienas, sviestas, kefyras, grietinė, kiaušiniai, avižiniai dribsniai. Žaliavos šiems produktams atkeliauja iš „AUGA“ ekologinių ūkių, o tai leidžia užtikrinti nekintančią aukščiausią kokybę.
Pasiūlymai patiekimui
Virti varškėčiai patiekiami su sviesto - grietinės padažu. Į padažą dar įpilu šlakelį vandens, kuriame virė varškėčiai, kad nebūtų labai tirštas.
Patiekite juos su vaisiais, uogomis, uogiene, grietine, lašeliu medaus (jeigu vaikas yra vyresnis nei 1-ejų, nes kūdikiams medaus duoti negalima) ar kondensuoto pieno.
Patarimas: į varškėčių tešlą galite nedėti cukraus - tuomet varškėčius galima patiekti ir su pikantiškai padažais, pavyzdžiui, pasūdytu sviesto ir grietinės padažu su žalumynais ar svogūnų ir spirgučių padažu.
Valgom su gabalėliu sviesto, šaukštu jogurto ir šviežiomis uogomis. Nei į tešlą, nei ant varškėčių cukraus neberiu, nes jis yra so oldschool!
Variacijos
Paruošta varškėčių masė prieš kepimą dažnai pagardinama razinomis, uogomis ar kitokiais priedais, o ar bandėte pagardus ne įmaišyti, o formuoti varškėčius su uogų įdaru? Iš išorės šie varškėčiai atrodo įprastai, o viduje laukia siurprizas!
Taip, perskaitėte teisingai! Siūlome paragauti varškėčių su... bulvėmis! Šie varškėčiai pavyksta labai purūs, švelnūs, minkštučiai, vien iš varškės tokie tikrai nesigauna. Dar viena pagyrimas šiems varškėčiams - tai puikus būdas sunaudoti nuo pietų ar vakarienės likusias virtas bulves arba bulvių košę.
Vaikas raukiasi pamatęs daržoves, ypač žalias? Paslėpkite jas patiekaluose! Retas vaikas nesiraukydamas valgys špinatus, tačiau visai kas kita yra Šreko varškėčiai! Galima ir darželyje pasigirti, kokį žalią dalyką valgė!
Prisimenate, kaip močiutė ar mama suformuodavo ilgas „dešreles“, jas supjaustydavo gabaliukais ir dar šakute įspaudavo? Nespėjus nė mirktelėti lėkštėje garuodavo skanutėliai, minkštutėliai varškėtukai!