pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žalioji Arbata Camelia: Savybės ir Nauda

Arbata - vienas populiariausių gėrimų, kurį galima rasti bene kiekvienuose namuose. Negana to, arbatų nauda buvo stebima jau labai seniai - archeologai Kinijoje rado net 2200 metų senumo arbatos lapelių.

Arbatos Rūšys ir Jų Savybės

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Giedrė Stankevičienė paaiškina, kad arbata dažniausiai skirstoma į šešias pagrindines grupes: baltąją, žaliąją, juodąją, ulongo, pu-erh ir žolelių. Kiekviena šių rūšių skiriasi ne tik spalva ar skoniu, bet ir sudėtimi, fermentacija, apdirbimo procesais.

  • Žalioji arbata: pasižymi antioksidantų gausa, slopina uždegiminius procesus.
  • Juodoji arbata: stimuliuoja ir padeda sureguliuoti kraujospūdį.
  • Baltoji ir Ulongo arbata: naudingos širdies veiklai ir odai, metaboliniams procesams.
  • Pu-erh arbata: padeda sutrikusiam virškinimui ir pašalina jaučiamą diskomfortą.

Žolelių Arbatos

Žolelių arbatos yra kitokios ir gaminamos iš džiovintų įvairių kitų augalų lapų, šaknų, sėklų ar vaisių. Viena populiariausių arbatžolių tarp lietuvių - mėta. Mėtoje esantys eteriniai aliejai veikia atpalaiduojančiai, tad gali sumažinti galvos skausmą, nervinę įtampą, stresą, nemažai žmonių pastebi ir miegą gerinančias savybes. Mėtų arbata gali prisidėti ir prie sklandesnio virškinimo sistemos darbo, sumažinti pilvo pūtimą, pykinimą ir netgi palengvinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus.

Panašų poveikį turi ir kmynai - dėl juose esančių eterinių aliejų, antioksidantų, flavanoidų ir vitaminų jie teigiamai veikia virškinimą, mažina dujų kaupimąsi, skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą ir netgi palengvina pilvo spazmus. Kitas lietuvių pamėgtas augalas, medetka, vertinama dėl savo priešuždegiminio poveikio, kurį suteikia sudėtyje esantys flavanoidai ir karotinoidai. Stipriomis antibakterinėmis bei antivirusinėmis savybėmis pasižymi ir čiobrelis. Čiobrelių arbata gali pagelbėti peršalus, esant gerklės skausmui, kosėjant, taip pat užsikimšus nosiai, sloguojant. Čiobrelio arbata taip pat gali padėti sutrikus virškinimui, esant žarnyno spazmams, pilvo pūtimui, raugėjimui.

Žaliosios Arbatos Camelia Savybės

Visos įprastinės (ne žolelių) arbatos rūšys yra išgaunamos iš skirtingų to paties augalo Camelia Sinnensis dalių. Arbatos rūšį nulemia tik oksidacijos proceso ilgumas.

  • Juodoji: visiškai susifermentavusi, tamsesnė, turi daugiau kofeino.
  • Žalioji: švelnus oksidacijos procesas sustabdomas karščiu arba garu.
  • Baltoji: labai lengvai oksiduota arbata.
  • Oolong: pusiau susifermentavusios arbatos lapeliai.

Ši žalioji arbata pagaminta iš Camellia Sinensis arbatos krūmų, kurie auga kalnų regione Junanio provincijoje, Bao Shan prefektūroje, šalia Mianmaro. Ši arbata pasižymi intensyvesniu skoniu - ilgiau palaikius užplikytą, galima pajusti nestiprų kartumą ir tonizuojantį poveikį. Ji puikiai tiks gerti ryte, ypač jei jums reikia kažko „budinančio“ ir gaivinančio. Puikiai tinka plikyti kelis kartus ir kiekvieną kartą skonis ir aromatas išlieka beveik nepakitęs.

Kaip Paruošti Žaliąją Arbatą

Žaliosios ar baltosios arbatos negalima plikyti verdančiu vandeniu, vanduo turi nebūti pasiekęs virimo temperatūros. Jei plikysime verdančiu vandeniu, sunaikinsime ir kvapą, ir dalį antioksidantų.

Paruošimas: Paimkite 1 - 3 gramus arbatos, įdėkite į 250 - 500 ml puodelį ir užpilkite 75 - 80 laipsnių temperatūros vandeniu. Palaikykite 2 - 4 minutes ir tada gerkite.

Kofeinas Arbatoje

Visos arbatos rūšys, pagamintos iš arbatmedžio lapelių, turi kofeino. Užplikius ir palaikius, arbatžoles reikia išimti, nes kitaip kofeinas nuolatos patenka į vandenį. Jei geriame tokią arbatą, kurios dugne yra arbatžolės, gali sutrikti miegas, plakti širdis, skaudėti galvą. Žalioji arbata tonizuoja kitaip nei kava, nes jose yra skirtingų tipų kofeinas.

Arbata gali būti naudingesnė už kavą, tačiau reikia stebėti kofeino kiekį abiejuose gėrimuose. Tiek arbatoje, tiek kavoje yra daug polifenolių, tačiau arbatoje jų daugiau. Žaliojoje arbatoje yra daug vieno iš antioksidantų, vadinamo epigalokatechino-3 galatu, arba EGC, o juodojoje arbatoje - teaflavinų. Tiek arbatoje, tiek kavoje yra kofeino, tačiau arbatoje jo yra perpus mažiau nei kavoje. Žaliojoje arbatoje yra dar mažiau kofeino - 28 mg 225 gramuose.

Arbata ir Lieknėjimas

Arbatos turi tam tikrų medžiagų, kurios skatina riebalinio audinio skaidymąsi ir tai priklauso nuo koncentracijos. Pasak sveikos mitybos specialistės, įvairios arbatos, net ir kava, skatina medžiagų apykaitą, kalorijų sudega daugiau, tačiau tikrai ne tiek, kad žmogus galėtų valgyti bet ką. O dažnai atsitinka būtent taip - kai žmogus galvoja, kad valgo tai, kas degina kalorijas, jis suvalgo daugiau kito maisto.

Arbatos Šviežumas ir Laikymas

Arbatos kokybei svarbu kada ji surinkta, kokie lapeliai, kur ji buvo augusi, taip pat - jos galiojimo laikas. Žalioji arbata intensyvų skonį ir daug oksidantų išlaiko apie metus. Šviežumą atskirti galima pagal tai, kokio kiekio arbatos reikia dėti į puodelį. Jei tam, kad pajustume skonį, jos reikia daug, pvz., šaukštelio, reiškia arbata yra ne pirmo šviežumo. Jei arbata šviežia, užteks tik kelių mažyčių lapelių. Be to, pastovėjusi ilgiau, arbata praranda savo gerąsias savybes.

Laikymo sąlygos: Rekomenduojama laikyti tamsioje, sausoje vietoje ir geriausia originalioje pakuotėje arba sandariai uždarytą. Priešingu atveju arbatžolės gali pritraukti kvapų, drėgmės, gali pakisti išvaizda, skoninės savybės ar tapti netinkama vartoti (pradės pelyti). Optimali laikymo temperatūra yra 5 - 20 °C. Būtina saugoti nuo šviesos ir ypač nuo tiesioginių saulės spindulių.

Populiarios arbatos

Šaltuoju sezonu išauga arbatų nuo peršalimo ir (ar) kosulio poreikis - ši tendencija pastebima ir šiemet. Taip pat dažnai įsigyjamos arbatos, skirtos nervų sistemai - miegui pagerinti, nerimui pašalinti. Tačiau M. ̈³_±r7ɹçËhZÄ€6"Ny8OHi'Ùª¦RœëAK9GÑÞm8£ •Ìß\yÑs“'. æFª0ÊØ_'ûS”y5?KùY³ÿ”»OõxœãL-ŽWÒÿÁâþíÍØåx5ßÀýí ÓÞh›ðeœ>Z°â!|v}Öà„Ãdhìxÿ÷Åw¸ˆºC pžÏÕaAË{¬Â»PG! eþ!2±Ô#v». wZ¡f…ÖPFµMƵh2®Eƒq5\ðƵM·tÆ%ÙXÀ±åé;®º<4ës[ªe¶4¥³½/wcÖuæ¼ÎÍèÙñçw•ߺgöùÌô¥úgükrò`OÛ²ë¾CClÜtúô²…œ ªiÒKûcºÿ˜1O)ü;²7O§¢"Ò½)ŒŸs‚Ò„°êgH½üiÿê9Ëš¿×-? ­Úl'lµJ¯¡Ýb{‚v žŽÚ­ô\µY‚­Vý”®WMOGO‡øÙ˜^8o¯:_uú:îi¸Ìí5ßðx¢$M{ !5_á•ÎËéí5=¬½"wœa{͆öêåh´Z¨W•Öm:”^…LçñØb«³Ý%´×ôP{5çàU µTsãÇa­A·éŽ!íÖjV~«‡ôÝ´ûqa-[°^95­ö´öª[’^i5÷Ûæ„Ú¨é žÂ$u»¹ê´6Ú7¬â "¸^eÚ-^ƒÖmËÂ{0õÙzæÄÂ×ÃÚîS¦œ-…gôéUcëkÄ8g? §¼š öÉ=í=¿? s9q&ñ^Ó·šŽ,›…^acÅß°¦_"ã¤â͇-üW›. 䟦¼Ÿš»È?BY)²ó4õ/PSÍVƱþ~ÔO¦üå 곘s>5?

Rekomenduojamos arbatos

  • Ramunėlių arbata. Tinka esant nerimui, nemigai, virškinimo trakto sutrikimams.
  • Medetkų arbata. Gerina virškinimą, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu virškinimo traktui ir gerina tulžies išsiskyrimą.
  • Čiobrelių arbata. Tinka gerti pasireiškus virškinimo trakto sutrikimams ir skaudant gerklę.
  • Liepžiedžiai. Liaudies medicinoje naudojama sergant peršalimu ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
  • Pankolio arbata. Naudojama sergant peršalimo ligomis, kosuliui lengvinti.