Jau visai netrukus švęsime Velykas, kurios neįsivaizduojamos be margučių, kiaušinių paieškų ir ridenimo varžybų. Tačiau rečiau prisimename, kad šiai pavasario šventei būdavo ruošiamasi kepant tradicinius Velykų pyragus. Tad siūlome atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms pasigaminti saldų pyragą, kuris tikrai nenuvils.
Tradicijomis kvepianti Velykų boba
Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX amžiaus ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai perduodami iš lūpų į lūpas. Išbandykite šį Velykų bobos receptą:
Reikės:
- 150 g sviesto
- 230 ml šilto pieno
- 3 kambario temperatūros kiaušinių
- 540 g miltų
- 90 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 20 g sausų mielių
- 40 g razinų
- Sezamo sėklų
Gaminimas:
- Į dubenį įdėkite sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos, viską gerai išplakite.
- Tuomet įpilkite šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite kiaušinius.
- Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite miltus ir sausas mieles. Jeigu norite dar labiau paskaninti pyragą, į tešlą įmaišykite ir razinų.
- Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką - jei pagaliukas sausas, tuomet pyragas jau tikrai iškepęs.
Saldi pynutė su traškia migdolų plutele
Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą. Tad pasigaminkite nesudėtingą Velykų pynutę.
Reikės:
- 3 kiaušinių
- 400 g miltų
- 30 ml šilto vandens
- 7 g sausų mielių
- 230 ml pieno
- 60 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
- Razinų arba džiovintų spanguolių
- Skaldytų migdolų pyragui papuošti
- Aliejaus kepimo formai patepti
Gaminimas:
- Į dubenį supilkite šiltą vandenį, įberkite sausas mieles ir gerai išmaišykite.
- Tuomet į dubenį supilkite pieną, įberkite cukrų, žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinius.
- Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite miltus. Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis.
- Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6-8 minutes arba kol ji taps elastinga ir minkšta.
- Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 valandą.
- Kai tešla jau pakils, padalinkite ją į 3 dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę.
- Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių.
Graikiškas Velykų vainikas - Tsoureki
Graikai Velykų šventei kepa šventinį kepinį - tsoureki. Supynę iš tešlos ilgą kasą, suformuoja apskritimą, kaip amžinybės, atgimimo ir besikartojančio gyvenimo ciklo simbolį. Būtinai pyragą papuošia trimis margučiais.
Pasiruoškite pyrago raugą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite šiltą pieną su sausomis mielėmis, cukrumi ir miltais. Palikite maždaug 10 minučių pastovėti, kol mišinys suputos.
Nedideliame puode užkaiskite pieną. Kai jis beveik užvirs, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą, leiskite jam pilnai ištirpti. Palikite šį skystį atvėsti iki kambario temperatūros.
Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su cukrumi ir druska. Įmuškite kiaušinius, supilkite vanilę, suberkite anyžius ir apelsino žievelę. Sumaišykite šiuos ingredientus, ir pabaigoje supilkite atvėsintą pieną su ištirpusiu sviestu bei raugo mišinį. Minkykite tešlą mažiausiai 5-8 minutes, kol tešla taps labai minkšta ir elastinga. Tešla turi likti šiek tiek lipni.
Patepkite tešlos paviršių trupučiu aliejaus, uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla paaugtų, mažiausiai 1-1,5 val. Darbastalį pabarstykite trupučiu miltų. Išaugusią tešlą suminkykite, padalinkite į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį kočiokite taip, kad gautumėte maždaug 40 cm ilgio virvelę. Sujungę visų trijų virvelių kraštus, supinkite kasą, ir iš jos suformuokite apskritimą, sulipindami kasos pradžią su jos pabaiga.
Šį vainiką perkelkite ant pergamentiniu popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite suformuotą pyragą virtuviniu rankšluosčiu, ir vėl palikite pakilti apie 1 valandą, arba kol masė padvigubės. Margučius ištepkite aliejumi ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įspauskite margučius į pyrago pynę vienodais atstumais vieną nuo kito. Patepkite visą pyragą suplaktu kiaušinio ir vandens mišiniu, pabarstykite sezamų sėklomis. Kepkite pyragą 180C orkaitėje, apie 45 minutes, arba kol pyrago viršus gražiai patamsės. Išėmę palaukite apie pusvalandį prieš pjaustant ir patiekiant.
Purus migdolų pyragas be miltų
Norite pagaminti sveiką šventinį desertą? Šis pyragas - puikus pasirinkimas.
Reikės:
- 150 g migdolų miltų
- 100 g rudojo cukraus
- 4 kiaušinių
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
Gaminame:
- Trynius atskiriame nuo baltymų ir gerai išsukame su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.
- Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į paruoštą tešlą.
- Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai parus.
- Puošiame mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, šokoladu), pabarstome riešutais.
Velykų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais
Apskritas lyg saulė, gardus ir kvepiantis, pripildantis namus jaukumo - toks pyragas laukiamas ant kiekvieno šventinio Velykų stalo.
Reikės:
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 4 kiaušinių
- 250 g miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š vanilinio cukraus
- 200 g įvairių džiovintų vaisių
- 100 g riešutų (migdolų ir žemės riešutų)
Gaminame:
- Riešutus sudedame į dubenėlį, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 30 min. Po pusvalandžio vandenį nupilame, o riešutus paberiame ant popierinio rankšluosčio nudžiūti.
- Kambario temperatūros sviestą su cukrumi išsukame maišytuvu. Tuomet mušame po vieną kiaušinį ir plakame, kol masė taps puri.
- Suberiame persijotus su kepimo milteliais miltus, įberiame vanilinio cukraus, sudedame džiovintus vaisius, riešutus ir viską gerai išmaišome.
- Tešlą supilame į apvalią kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. arba tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis bus sausas.
Riešutų ir cukinijos šaldytas sluoksniuotas tortas
Jei norite nustebinti, paruoškite riešutų ir cukinijos šaldytą sluoksniuotą tortą. Tai - ne tik gardus, bet ir sveikas, maistingas desertas, primenantis ledus.
Reikės (24 cm skermens formai išimamu dugnu):
- 150 g anakardžių riešutų
- 50 g datulių be kauliukų
- 100 g migdolų riešutų
- 90 g lazdyno riešutų
- Žiupsnelio druskos
- Kokosų aliejaus formai ištepti
- 1 cukinijos (maždaug 280-300 g)
- 3 v. š. riešutų sviesto
- 1 laimo arba citrinos sulčių
- 3 v. š. medaus arba agavų sirupo
- 6 v. š. šaldytų trintų braškių
- 2 v. š. saldžios kakavos miltelių
Gaminame:
- Datules ir anakardžių riešutus iš vakaro užpilame šaltu vandeniu.
- Sumalame migdolų ir lazdynų riešutus, sudedame smulkintas datules, druską ir sutriname viską iki vientisos trupininės masės.
- Torto formą ištepame kokosų aliejumi, dedame sluoksnį maltų riešutų su datulėmis ir jį tolygiai paskirstome.
- Trintuvėje sutriname mirkytus anakardžių riešutus su nulupta, smulkinta cukinija. Pridedame riešutų sviesto, išspaudžiame citrinos ar laimo sulčių, pagardiname medumi ar agavų sirupu. Viską gerai išmaišome ir sudedame į formą. Šį sluoksnį taip pat išlyginame.
- Braškes sutriname, sumaišome su saldžios kakavos milteliais ir sudedame į formą paskutinį sluoksnį.
- Tortą laikome šaldiklyje per naktį. Prieš patiekdami ant stalo, išimame jį iš formos ir palaikome kambario temperatūroje bent 30 minučių.
Sotus varškės pyragas
Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės.
Kad ir kiek ieškočiau, dar neradau tobulesnio Velykų skanėsto recepto už šį tradicinį Lenkijos virtuvės kepinį - Krokuvos varškės pyragą:
- Varškę pertrinkite, sukrėskite į dubenį.
- Į varškę sudėkite kiaušinius, išsuktus su cukrumi, sviestą, įberkite vanilinio cukraus.
- Įstatykite dubenį su varškės mase į karšto vandens vonelę ir kaitinkite, kol ištirps sviestas, masė pasidarys vientisa. Įtarkuokite citrinos žievelės.
- Supilkite paruoštą želatiną.
- Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą, kad varškės masė šiek tiek sustingtų.
- Pasiruoškite formą: išklokite maistine plėvele, kad būtų lengviau išimti.
- Į formą dėkite varškės masę, sluoksniuojant su aguonomis, cinamonu, razinomis.
- Dėkite į šaldytuvą nakčiai, ar kol sustings.
- Išimkite iš formos ir patiekite.
Reikės:
- Varškė: 500.00 g (9 proc.)
- Grietinėlė: 650.00 ml (36 proc.)
- Kiaušiniai: 3.00 vnt.
- Cukrus: 0.75 st.
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Miltai: 3.00 valg. š.
- Želatina: 2.50 arbat. š.
- Cukraus pudra: 8.00 valg. š.
- Maistiniai dažai: 0.10 arbat. š.
Šventinio Vienos sūrio pyrago receptas
Klasikinis Vienos sūrio pyragas su daugybe riešutų yra pyragas, kuris kartu su kitais kepiniais papuoš Velykų stalą. Tradicinis velykinis sūrio pyragas visus pradžiugins.
Sudedamosios dalys:
- 1 kg trigubo malimo varškės arba iš kreminės varškės
- 100 g sviesto
- 1 stiklinė cukraus
- 6 kiaušiniai
- 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų
- 1 valgomasis šaukštas bulvių krakmolo
- 2 arbatiniai šaukšteliai apelsinų aliejaus
- 3 šaukštai sultenių
- 2 šaukštai cukruotų apelsinų žievelių
- Cukraus pudra pyragui apibarstyti
Paruošimas:
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, kol taps lengvas ir purus. Vis maišydami po vieną įmuškite kiaušinius. Toliau maišydami palaipsniui sudėkite varškę. Į tešlą įmaišykite persijotus miltus, aliejų ir apelsinų žievelę. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių pagal Celsijų, tada iškart sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių pagal Celsijų ir kepkite apie 1,5 valandos. Po kepimo atidarykite orkaitės dureles ir palikite sūrio pyragą viduje, kol jis visiškai atvės. Prieš patiekdami sūrio pyragą apibarstykite cukraus pudra.
Skanus ir greitai paruošiamas Velykų pyragas
Tiems, kurie nuolat užsiima ir nori patys pasigaminti šventinius kepinius, šis receptas puikiai tiks. Velykų pyragas pasirodo skanus ir kvapnus. Jis paruošiamas greitai ir lengvai.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską.
- Norėdami gauti spalvą, į miltus suberkite ciberžolę, o dėl skonio - vienos citrinos žievelę.
- Ten pat dedame ir grietinės bei kiaušinių mišinį.
- Į tešlą suberkite cukatas, išmaišykite ir paskleiskite į formeles.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Kepkite 40 minučių.
Sluoksniuotos tešlos Velykų pyragas
Tobulo ir skanaus aguonų pyrago paslaptis - aguonų įdaras. Todėl verta jį pasigaminti patiems, iš geros kokybės ingredientų. Tai tikrai nėra sunku . Įsitikinkite patys!
Kreminės tešlos ingredientai:
- 2 puodeliai kvietinių miltų
- 150 g šalto sviesto
- 1 kiaušinis
- 4 šaukštai cukraus pudros
Aguonų įdaro ingredientai:
- 500 g aguonų sėklų
- 2 dideli obuoliai
- 175 g sviesto
- 2 puodeliai cukraus
- 5 kiaušiniai
- 1/3 puodelio manų kruopų
- 1/3 puodelio sultenių
- 1/3 puodelio smulkintų graikinių riešutų
- 1/3 puodelio spalvotų apelsinų žievelių
- 2 arbatiniai šaukšteliai migdolų aliejaus
Paruošimas:
- Greitai išminkykite trupinių dugnui skirtus ingredientus. Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą palaikykite šaldytuve.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą iškočiokite į paruoštos skardos form. Perkelkite į skardą, įdėkite tešlą į šaldytuvą, šį kartą 30 minutes.
- Prieš kepdami tešlą subadykite šakute. Dėkite skardą su kreminiu pagrindu į iki 190 laipsnių pagal Celsijų įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių.
- Paruoškite aguonų mišinį. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, atvėsinkite, nusausinkite ir du kartus sumalkite mėsmale.
- Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Įdėkite trynius, suplakite juos. Tada sudėkite aguonas, obuolius, manų kruopas, džiovintus vaisius ir aliejų. Trumpai sumaišykite.
- Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir mentele atsargiai įmaišykite į aguonų mišinį.
- Ant iškepto dugno užtepkite aguonų mišinio. Pašaukite pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių pagal Celsijų, ir kepkite 1 valandą.
- Atvėsusį pyragą papuoškite glajumi ir cukruotomis apelsinų žievelėmis.
Miško samanų Velykiniai keksiukai
Žali, pavasariški velykiniai keksiukai taps puikia šventinio stalo puošmena. Atraskite greitų ir paprastų špinatų keksiukų receptą, kuris sužavės savo skoniu ir išvaizda.
Sudedamosios dalys:
- 400 g šviežių špinatų
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė cukraus
- ¾ puodelio aliejaus
- 1 citrinos žievelė
- 2 puodeliai kvietinių miltų
- 2.5 šaukštelio kepimo miltelių
Maskarponės kremo ingredientai:
- 300 ml 30% grietinėlės
- 250 g maskarponės
- 2 šaukštai cukraus pudros
Be to, reikės:
- Mėlynių
- Šviežių mėtų lapelių
Paruošimas:
- Špinatus sumalkite trintuvu.
- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol taps lengvi ir purūs.
- Visą laiką maišydami plona srovele supilkite aliejų. Sudėkite smulkintus špinatus, citrinos žievelę ir trumpai išmaišykite.
- Miltus ir kepimo miltelius persijokite į špinatų masę. Išmaišykite mentele.
- Keksiukų formeles išklokite vienkartinėmis kepimo formelėmis (keksiukų popierėliais). Užpildykite puodelius tešla. Dėkite keksiukus į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių pagal Celsijų, ir kepkite 25 minutes.
- Kai keksiukai atvės, nupjaukite jų viršų. Susmulkinkite biskvitą ir palikite jį papuošimui.
- Paruoškite maskarponės kremą. Išplakite plaktą grietinėlę su maskarpone ir cukraus pudra iki tiršto kremo.
- Vamzdeliniu maišeliu papuoškite keksiukus paruoštu kremu. Viršų pabarstykite pyrago trupiniais. Keksiukus papuoškite mėlynėmis ir mėtų lapeliais.
Ingredientų lentelė
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Miltai | Įvairūs kiekiai (priklauso nuo recepto) |
Cukrus | Įvairūs kiekiai (priklauso nuo recepto) |
Kiaušiniai | Įvairūs kiekiai (priklauso nuo recepto) |
Sviestas | Įvairūs kiekiai (priklauso nuo recepto) |
Varškė | Įvairūs kiekiai (priklauso nuo recepto) |