Vasara - puikus metas mėgautis ant grotelių keptais patiekalais. Ne tik mėsos kepsniai, bet ir ant tikros ugnies kepta žuvis yra nepaprastai skani. Išbandykite ant grotelių kepto karpio receptą, kuris kvepia petražolėmis, citrinomis ir česnakais.
Ant Grotelių Keptas Karpis
Šis receptas skirtas 4 asmenims, paruošimas užtruks 15 minučių, marinavimas 2-3 valandas, o kepimas - 15 minučių.
Ingredientai:
- 6-8 gabaliukai karpio (po 120 g)
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 50 ml sojų padažo
- 50 ml citrinų sulčių
- Žiupsnelis cukraus
- 3 skiltelės česnako
- 3-4 šakelės petražolių
- 1 maža aitrioji paprika
Gaminimas:
- Susmulkinkite aitriąją papriką, česnaką ir petražoles.
- Sumaišykite aliejų, sojų padažą, citrinų sultis ir cukrų, sudėkite papriką, česnaką ir petražoles ir viską kartu dar išmaišykite.
- Žuvį sausai iššluostykite, sudėkite į marinatą 2-3 val.
- Nubraukite marinatą, dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite vidutinėje kaitroje po 6-7 min. iš kiekvienos pusės. Laikas nuo laiko tepkite žuvį marinatu.
Iškepusią žuvį patiekite su daržovėmis.
Orkaitėje Keptas Karpis su Svogūnais ir Grietine
Ingredientai:
- Karpis
- Citrinos sultys ir keli citrinos griežinėliai
- Svogūnai - 2 vnt.
- Česnakas - 2-3 skiltelės
- Grietinė - 2 valgomieji šaukštai
- Druska, malti juodieji pipirai
Gaminimas:
- Karpį išskroskite, nuvalykite ir nuplaukite.
- Skersais pjūviais įpjauname karpio šonus, iš abiejų pusių apšlakstome citrinos sultimis, apibarstome druska, pipirais.
- Į dubenėlį dedame grietinę, išspaudžiame česnaką, beriame truputį druskos, pipirų ir išmaišome.
- Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
- Skardą išklojame folija, ją ištepame augaliniu aliejumi. Dedame eilę svogūno griežinėlių, ant jų dedame karpį.
- Karpio paviršiu ir vidų aptepame pasigamintu grietinės padažu. Į vidų sudedame likusius svogūnus. Dar galima įdėti kelis citrinos griežinėlius.
- Folijos kraštus užlenkiame (arba užklojame kitu folijos lakštu) ir šauname skardą į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie vieną valandą.
- Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, nuimame viršutinį folijos lakštą, kad karpis gražiai apskrustų.
Karpis Keptas Orkaitėje su Apelsinais ir Česnakais
Ingredientai:
- 2.5 kg karpis
- Česnakas
- Apelsinai
- Švieži čiobreliai
- Alyvuogių aliejus
- Druska ir pipirai
- Salierų stiebai
- Pomidorai
Gaminimas:
- Pašaliname karpio galvą, nuplauname ir nusausiname žuvį.
- Vieną česnako galvutę perpjauname per pusę, kitą nulupame ir skilteles suspaudžiame peiliu.
- Pusę apelsino supjaustome griežinėliais, kitą pusę - skiltelėmis.
- Į karpio vidų dedame česnakų skilteles, apelsinų griežinėlius, keletą šviežių čiobrelių šakelių.
- Karpio išorę apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais.
- Ant karpio užtarkuojame apelsinų žievelės.
- Šalia sudedame laužytus salierų stiebus, pomidorus, apelsinų skilteles ir per pusę perpjautą česnaką.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Karpis Su Sviestu, Česnaku Ir Rozmarinu
Ingredientai:
- Karpis
- 2 v. š. sviesto
- Česnakas
- Rozmarinas
- Pipirai
- Druska
- Citrinos griežinėliai
- Pomidorai su šakelėmis
- Alyvuogių aliejus
Gaminimas:
- Nuplauname karpį, nuvalome žvynus ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Paguldome į kepimo skardą.
- Kambario temperatūros sviestą sumaišome su smulkintu česnaku, rozmarino lapeliais, žiupsniu pipirų ir druskos.
- Prieskoniniu sviestu aptepame karpio viršų, likusį dedame į žuvies vidų.
- Į karpio vidų dedame pjaustytų citrinos griežinėlių, česnako skiltelių ir rozmarino šakelių.
- Kartu kepiau pomidorus su šakelėmis, apšlaksčiusi alyvuogių aliejumi.
Tokiu pat metodu galima kepti ir išfiletuotą arba kepsneliais supjaustytą žuvį.