Artėjant Naujiesiems metams, daugelis mūsų ieško įkvėpimo, kaip nustebinti artimuosius skaniais ir įdomiais patiekalais. Šis straipsnis skirtas tiems, kurie ieško paprastų, bet įspūdingų užkandžių receptų, kurie puikiai tiks šventiniam stalui.
Užkandžių svarba ir nauda
„Užkandžiai gali ne tik padėti išvengti persivalgymo. Tyrimai rodo, kad užkandžiavimas mokykloje gerina nuotaiką ir motyvaciją, o tai gali turėti įtakos koncentracijai”, - sakė Netty Levine, dietologas ir diabeto edukatorius Cedars-Sinai medicinos centre Los Andžele. Tad suplanuoti užkandžiai turėtų būti skatinami valgyti, o neplanuotas užkandžiavimas vengtinas.Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pažymi, kad užkandžiai - tai suplanuoti „mažieji” valgymai tarp pusryčių, pietų ir vakarienės. Juos valgant laikomasi periodiškumo, pasirenkami aukštos maistinės vertės produktai: vaisiai, daržovės, riešutai, pieno produktai.Taip pat šie nedideli valgymai neleidžia peralkti, tad mažėja tikimybė, jog padidės pagrindinių valgymų porcijos, ar bus persivalgoma. Tad galima sakyti, kad užkandžiai yra puiki galimybė suvalgyti pakankamą kiekį daržovių, vaisių, pieno produktų, riešutų, kurie gausūs skaidulomis, vitaminais, mineralais, antioksidantais, baltymais, ypač svarbiais vaikų augimui, brendimui, gerai fizinei, protinei ir emocinei sveikatai.
Patarimai, kaip paskatinti vaikus sveikai užkąsti
Štai 5 patarimai, kaip paskatinti vaikus sveikai užkąsti:
- Rodykite pavyzdį. Viskas prasideda nuo tėvų pavyzdžio. Vaikas turi matyti, kad tėvai taip pat nešasi į darbą užkandžius, ir kad tie užkandžiai, nepaisant jų pateikimo būdo, yra tie patys aukštos maistinės vertės produktai.
- Atsižvelkite į vaiko norus. Jei mokyklinukas nenori į mokyklą užkandžiui neštis morkos ar obuolio, sudarykite sąrašą užkandžių, kurie jam patiktų, visai savaitei.
- Pasirūpinkite, kad vaikams būtų patogu valgyti. Vienas svarbiausių dalykų siekiant, kad vaikas valgytų sveikai, yra patogumas.
- Raskite alternatyvų nesveikiems užkandžiams. Vaikai mėgsta atsigaivinti ledų kokteiliu ar saldžiais gėrimais. Tačiau juose įprastai yra daug cukraus. Vietoj jų puikiai tiks sveiki kokteiliai iš daržovių, vaisių, sėklų, riešutų bei kokosų, sojų, ar kito mėgstamo pieno.
- Nedrauskite, bet paskatinkite valgyti sveikai. Vaikai ir tėvai turi suprasti, kad nei saldumynai, nei greitas maistas nėra draudžiami, tačiau jie nėra tinkami kasdienei mitybai.
Greitai Paruošiami Užkandžiai Naujiems Metams
Žemiau pateikiami užkandžių variantai, atrinkti iš įvairiausių internetinių svetainių. Šiems užkandžiams rekomenduojame greitai paruošiamas krevetes, lavašo suktinukus, sumuštinius su ikrais, svogūnų ar kalmarų žiedus, Pringles traškučių užkandžius, traškią vištieną.
Krevetės
Paruošimo laikas: apie 5-10 min.Itin paprastas ir greitai paruošiamas krevečių receptas, kuriam tereikės krevečių, alyvuogių aliejaus, sviesto ir česnako.
Lavašo suktinukai
Paruošimo laikas: apie 5-10 min.Greitas ir paprastas lavašo suktinukas, kuris ypač tiks mėgstantiems užkandžiauti! Šiam receptui reikės pomidorų, sūrio, mėsos, lavašo, česnako, kiaušinio, aliejaus ir žalumynų pagal skonį.
Sumuštiniai su ikrais
Paruošimo laikas: apie 5-10 min.Vienas iš paprasčiausių Naujųjų metų užkandžių - sumuštiniai su ikrais, kurie nepalieka abejingų. 🙂 Pagaminimui tereikės ikrų, tepamo sūrio, duonos ir žalumynų pagal jūsų skonį.
Svogūnų, kalmarų žiedai tešloje
Paruošimo laikas: 5 min.Viskas ko šiam paprastam Naujųjų metų užkandžiui, tai - jūsų mėgstamų svogūnų ar kalmarų žiedų bei padažo pagal skonį. Žiedus kepkite orkaitėje pagal nurodytą instrukciją ir įsidėkite savo mėgstamus padažus.
Užkandžiai ant Pringles traškučių
Paruošimo laikas: apie 15 - 20 min.Tai puikus ir truputį neįprastas užkandis, kuris nustebins jūsų artimuosius per Naujųjų metų šventę! Šiam užkandžiui reikės Pringles traškučių, sūrio, alyvuogių, česnako, majonezo, žalumynų pagal skonį.
Traškios vištienos juostelės
Paruošimo laikas: apie 10 - 15 min.Tai puikus užkandžio pasirinkimas Naujiesiems metams. Žmonėms, kurie neturi laiko - nusipirkite šaldytos traškios vištienos, o tuomet reikės pasirūpinti tik padažais pagal skonį!
Pagrindiniai Naujametiniai patiekalai
Pateikiame pagrindinių patiekalų Naujiesiems metams idėjas žemiau.
Sultingi šonkauliai
Tai vienas įspūdingiausių šonkauliukų receptų! Trijų - keturių porcijų paruošimui reikės: 1 kg šonkaulių, rudojo cukraus, česnako miltelių, druskos, maltos paprikos, kumino ir aitriosios paprikos.
Lazanija su jautiena ir sūriu
Itališka lazanija Naujiesiems metams? Neįsivaizduojame kas galėtų atsisakyti.
Paruošimo laikas: apie 1 val.Paruošimui reikės: lazanijos lakštų, kietojo sūrio, jautienos faršo, konservuotų pomidorų, morkų, svogūnų, salierų stiebų, pomidorų pastos, džiovinto raudonėlio, česnako, druskos, pipirų.
Lašiša orkaitėje
Lašiša naujiesiems metams yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurie mėgsta žuvį. Tai nesudėtingas receptas.
Paruošimo laikas: apie 30 min.Paruošimui reikės: lašišos, kreminio sūrio, kietojo sūrio, citrinų, krapų, česnako, druskos, pipirų. Papildomai galite orkaitėje ar gruzdintuvėje iškepti bulves garnyrui.
Kalakutas
Kalakutas Naujiesiems metams ir Kalėdoms yra puikus pasirinkimas. Paruošimo laikas gan ilgas, bet nesudėtingas. Paruošimui reikės: kalakuto, druskos, pipirų, sviesto, česnako, svogūnų, morkų, balto vyno ir kitų daržovių pagal Jūsų skonį.
Kiti užkandžių receptai
Žemiau rasite įvairių užkandžių receptų, kurie gali įkvėpti jūsų šventinį stalą:
- Brusketa su pomidorais ir mėtiniu užpilu.
- Sumuštiniai su menkių kepenėlių-sūrio užtepėle.
- Menkių kepenėlių užtepėlė su virtais kiaušiniais ir majonezu.
- Traškučiai iš tortilijų su mėgstamais prieskoniais.
- Varškės užtepėlė su lydytu sūreliu ir lašiša.
- Vieno kąsnio sumuštiniai su sūdyta lašiša ir avokadų kremu.
- Brusketa su chorizo dešra ir vyšniniais pomidorais.
- Užtepėlė iš nevirtų morkų, kiaušinių ir česnakų.
- Lavašas su varške ir pomidorais.
- Sumuštinis su šprotais.
- Sumuštinis su avokadu ir kiaušiniu.
- Tortilija su tarkuoto sūrio ir grybų įdaru.
Granola
Reikės: - 400 g avižinių dribsnių
- 100 g lazdyno riešutų
- 50 g moliūgų sėklų
- 50 g saulėgrąžų sėklų
- 50 g kokosų drožlių
- 3 v.š. aliejaus
- 3 v.š. medaus
- 100 g džiovintų spanguolių
- 50 g razinų
Gaminimas: - Avižinius dribsnius išmaišykite su pjaustytais riešutais, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis, kokoso drožlėmis, kokoso aliejumi, medumi.
- Dėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. arba tol, kol gražiai apskrus. Būtinai bent keletą kartų permaišykite kepimo metu.
- Kai granola visiškai atvės, sudėkite džiovintas spanguoles, razinas ir išmaišykite.
- Patiekite su jogurtu ar pienu. Ant viršaus galite užpilti medaus ar klevų sirupo.
Avižų dribsnių batonėliai su naminiu riešutų sviestu
Reikės: - Naminiam riešutų sviestui:
- 100 g žemės riešutų (be luobelės)
- 75 g migdolų
- 75 g graikinių riešutų
- Žiupsnelio druskos
- Batonėliams:
- 2 v. š. smulkintų linų sėmenų
- 6 v. š. šilto vandens
- 100 g avižų dribsnių
- 30 g migdolų miltų
- 40 g kokosų drožlių
- 1/4 a. š. druskos
- 2 v. š. medaus
- 55 g kokosų aliejaus
- 115 g razinų
Gaminimas: - Riešutų sviesto: Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Vienu sluoksniu išberkite riešutus. Kepkite 8-10 minučių. Praėjus 5 minutėms, riešutus pavartykite mentele. Apskrudusius riešutus atvėsinkite. Suberkite į trintuvo indą. Šaukštu nubraukdami riešutų masės likučius nuo trintuvo sienelių, malkite tol, kol iš riešutų išsiskirs aliejus ir jie pavirs tiršta, drėgna mase. Paskaninkite žiupsneliu druskos.
- Batonėlių: Kepimo popieriumi išklokite apie 20×20 cm dydžio kepimo skardą. Puodelyje sumaišykite linų sėmenis su šiltu vandeniu ir palikite pastovėti, kol prireiks. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite avižų dribsnius, migdolų miltus, avižų sėlenas, kokosų drožles, cinamoną ir druską. Į prikaistuvį įdėkite kokosų aliejų, medų ir ištirpdykite ant mažos ugnies, paskui nukelkite nuo viryklės. Į karštą kokosų aliejaus ir medaus mišinį, sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite, kol neliks gumulėlių. Įmaišykite linų sėmenų masę. Supilkite šį mišinį ant sausų ingredientų mišinio, suberkite razinas ir gerai išmaišykite, kad viskas suliptų į vieną masę. Sudėkite gautą masę į kepimo skardą kuo tolygiau. Drėgnais delnais paspauskite viršų, kad viskas tvirtai susispaustų. Palaikykite šaldytuve bent 2-5 val, tuomet batonėlius lengvai supjaustysite aštriu peiliu.