pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Migdoliniai Sausainiai Be Gliuteno: Receptas ir Gaminimo Paslaptys

Visai netyčia patyko pagaminti bene pačius tobuliausius sausainius be gliuteno! Migdoliniai sausainukai pagaminami itin greitai, o jiems reikia vos kelių ingridientų. Tinkami netoleruojantiems gliuteno, nes jie tiesiog be gliuteno. Šių sausainių skonis vertas didžiausių liaupsių, juk ne veltui migdolai vadinami dangiškaisiais. Jų išorė - traški, o vidus - drėgnas ir klampus.

Tiesa, originaliame recepte naudojamas džiovintos vyšnios, bet puikūs ir su razinomis. Neabejoju, kad tikrai esate susidūrę su tam tikro produkto susikaupimu virtuvės spintelėje ar šaldytuve. Tai va, mane ištiko razinų ir baltymų perteklius.

Ingredientai

  • 200 g (2 puodeliai) maltų migdolų ”Alesto”
  • 34 g (1/4 puodelio) kokosų miltų
  • 100 g (1/2 puodelio) rudojo cukraus ”Diamant”
  • 1 a. š. kepimo miltelių ”Belbake”
  • Žiupsnis druskos
  • 7 v. š. kokosų aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 50 g džemo (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Dubenyje sumaišykite migdolų miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir nutarkuotas citrinos žieveles. Šiems sausainiams reikia smulkaus cukraus. Jei po ranka tokio nėra, smulkintuvu šiek tiek pamalkite paprastą baltąjį cukrų (tokio kristalai - stambesni).
  2. Maltus migdolus sumaišome su kokosų miltais, cukrumi, kepimo milteliais ir druska.
  3. Kitame inde kiaušinių baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki minkštų putų. Išplaktus baltymus sudėkite į miltus.
  4. Dubenyje išplakame kiaušinį, įmaišome ištirpintą kokosų aliejų ir vanilės ektraktą. Supilame į miltus ir viską gerai išmaišome.
  5. Suvilgykite rankas šaltu vandeniu ir formuokite nedidelius vienodo dydžio rutuliukus. Patogu tai daryti su arbatiniu šaukšteliu, formuojant maždaug graikiško riešuto dydžipo rutuliukus.
  6. Iš tešlos padarome nedidelius rutuliukus ir išdėliojame ant kepimo popieriumi patiestos skardos, palikdami tarpus. Pirštu įspaudžiame duobutes per vidurį, jas pripildome džemu. Nors sausainiai ir patys iš savęs be galo skanūs, trapūs ir minkšti, džemas jiems prideda charakterio! Sausainių vinis- kokybiškas įvairiausių uogų džemas.
  7. Kabinkite jos po šaukštą ir drėgnais delnais formuokite nedidelius kamuoliukus. Kiekvieną kuo kruopščiau iš visų pusių apvoliokite migdolų riekelėmis. Sausainius sudėkite į kepimo skardą atokiau vieną nuo kito.
  8. Kepkite 160° įkaitintoje orkaitėje ~30 min. Jeigu norisi, į kiekvieną sausainį galite „įsodinti“ po migdolą. Sausainius kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13-15 min. (Pusę laiko galite kepti įjungę vėjelio funkciją, o pusę - tik su kaitinimu iš viršaus ir iš apačios).
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai pagels.
  10. Sausainiams iškepus, atvėsinkite juos ant grotelių. Išorėje jie bus traškūs, o viduje minkšti.
  11. Tik iškepę sausainiai bus labai minkšti ir trapūs, todėl palikite juos atvėsti pravertoje orkaitėje, tik paskui išimkite iš skardos ir dėkite į lėkštę.

„Šiais kepinėliais drąsiai galėsite pavaišinti draugus, kurie vengia glitimo, nes tešla - be kvietinių miltų“, - apie migdolinius sausainius sako maisto tinklaraštininkė ir knygos „Saulėta virtuvė.