pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip išvirti skanią lašišos žuvienę: receptai ir patarimai

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios rūšies žuvis susidomėjimo sulaukia ir vasarą, pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek tradiciniai karpiai, tiek lašišos. „Žuvį ir įvairiausias jūros gėrybes lietuviai mėgsta vis labiau. Pastebime, kad vasaros sezonu žuvis ir jūros gėrybės dažnai atsiduria ir ant grilio“, - teigia V.Budrienė.

Gardaus sultinio paslaptys

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek žuvis, tiek jūros gėrybės - puikus priedas įvairiausioms sriuboms. Žinoma, norint pasigaminti skanią žuvienę pirmiausia svarbu pasiruošti gardų sultinį. „Norint pasiruošti turtingo skonio kupiną žuvies sultinį reikėtų išsivirti žuvies kaulus. Jeigu turite - verdant sultinį panaudokite ir žuvies galvą. Žinoma, prieš verdant kaulus juos reikia kruopščiai išvalyti. Geriausia kaulus nuplauti po šaltu vandeniu ir palikti šiek tiek pamirkti“, - teigia V.Juodkazienė.

Galiausiai žuvies kaulus reikėtų sudėti į didelį puodą, įpilti norimą kiekį vandens bei šaukštą obuolių sidro acto - jis padės kaulams išskirti turimus mineralus. Kai vanduo užvirs, reikėtų sumažinti kaitrą ir pavirti bent kelias valandas. Kai sultinys išvirs, rekomenduojama jį nukošti per marlę ar ypač smulkų kiaurasamtį. Mat nuo ilgai verdamų kaulų dažnai atsiskiria nedidelės atplaišėlės, kurių paprastas kiaurasamtis nesulaiko, taigi reikia naudoti tankų, bet persunkiamą audinį.

„Perkoštą sultinį laikykite kambario temperatūroje, kol atvės, ir išpilstykite į stiklainius. Laikykite skystį šaldytuve ne ilgiau nei savaitę, o jei išsivirėte daugiau - užšaldykite ir suvartokite per pusę metų“, - pataria V.Juodkazienė.

Daržovės ir prieskoniai - nepamirštami ingredientai

Visus prieskonius į sultinį berti reikėtų tik pačioje virimo pabaigoje. Kadangi sultinys verdamas gana ilgai ir ingredientai pasisavina vienas kito skonius, per anksti suberti prieskoniai gali prarasti savo savybes. Na, o ilgai verdamos žolelės, atvirkščiai, užgožia kitus skonius. Žuvienėms puikiai tinka visos mėgstamos žolelės: lauro lapai, čiobreliai, petražolės, krapai.

„Kai kurie daržoves į sultinį suberia virimo pradžioje, tačiau tai daryti reikėtų likus vos ne daugiau nei valandai iki virimo pabaigos, mat per ilgai verdamos daržovės praranda naudingąsias savo savybes“, - teigia „Iki“ atstovė. Prieš verdant sriubą daržoves reikėtų apkepti, ypač svogūnus ir česnakus. Mat pakeptos šios daržovės tampa tikra skonio bomba, kuri kiekvienai sriubai suteikia nepakartojamo skonio bei aromato.

Be to, reikėtų nepamiršti, kad skirtingos daržovės išverda per skirtingą laiką, todėl visų jų iš karto nesumeskite. Pirmiausia į sriubą dėkite tas daržoves, kurios verda ilgiausiai. Pavyzdžiui, bulves, morkas ir tik vėliau sriubą gardinkite svogūnais, cukinijomis ar kitomis mėgstamomis daržovėmis, pataria V. Juodkazienė ir dalijasi nepaprasto skonio žuvienių su lašiša receptais.

Lašišos žuvienės receptai

Prancūziška lašišos sriuba su daržovėmis ir grietinėle

Reikės:

  • Kelių lašišos pjausnių
  • Gabalėlio sviesto
  • Svogūno
  • Poro
  • Skiltelės česnako
  • Kelių bulvių
  • Kelių morkų
  • Grietinėlės
  • Šaukšto krakmolo
  • Druskos ir pipirų
  • Saujos šviežių krapų

Gaminame:

Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10-15 min., sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes. Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. Maišydami leiskite užvirti, pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus.

Azijietiška jūros gėrybių sriuba su lašiša

Reikės:

  • 200 g krevečių
  • Kelių lašišos pjausnių
  • 1,5 l sultinio
  • 200 ml kokosų pieno
  • 150 g ryžių
  • 1 svogūno
  • 1 paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 a. š. sviesto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 a. š. kario
  • 1 a. š. malto imbiero
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite krevetes, įberkite druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite 3 minutes. Leiskite krevetėms atvėsti. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus, svogūnus bei kubeliais supjaustytą papriką. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite maltą imbierą bei karį, supilkite sultinį, kokosų pieną, sudėkite keptas krevetes, supjaustytos lašišos gabalėlius bei ryžius ir viską virkite dar 5 minutes.

Viduržemio jūros įkvėpta lašišos sriuba

Reikės:

  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 4 supjaustytų svogūnų
  • ½ susmulkintos paprikos
  • 4 susmulkintų skiltelių česnako
  • Šviežių susmulkintų krapų
  • 5 puodelių sultinio
  • 3-4 supjaustytų bulvių
  • Supjaustytos morkos
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • ¾ šaukštelio maltos kalendros
  • ½ šaukštelio maltų kmynų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Kelių supjaustytų lašišos pjausnių
  • Citrinos sulčių
  • Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės

Gaminame:

Dideliame puode įkaitinkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Į puodą sudėkite svogūnus, papriką ir česnaką ir šiek tiek pakepkite. Sudėkite pusę krapų ir dar kelias minutes maišydami pakepkite. Supilkite sultinį, sudėkite bulves ir morkas. Suberkite prieskonius ir viską pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Gautą sultinį užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite 5-6 minutes arba tol, kol bulvės ir morkos suminkštės. Lašišos gabalėlius pagardinkite druska ir atsargiai sudėkite į puodą. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 3-5 minutes. Galiausiai įmaišykite citrinos žievelę, citrinos sultis ir likusius krapus.

Papildomi patarimai gaminant žuvienę

  • Jei sultiniui naudosite žuvų galvas, pirktas prekybos vietose, jose gali būti paliktos žiaunos ir akys. Jei jas tik nuplausime ir išvirsime, sultinys bus kartus. Reikia iš galvų išplėšti žiaunas ir išimti akis, tada jas nuplauti ir sudėti į puodą.
  • Sultinys išverda labai greitai, viskas trunka apie 40 min. Išvirusį sultinį nukoškite tankiu sietu ar merle, nes jame gali likti ašakų ar kaulų.
  • Prieš dedant žuvies gabaliukus į sultinį, galite juos apkepti keptuvėje ant sviesto.

Žuvienės ingredientai

Dažniausiai žuvienei žmonės renkasi sterką arba ešerį. Galite rinktis ir lašišą, paltusą, menkę. Žuvis puikiai dera su daugybe produktų. Tai pomidorai su garsia prancūziška Bouillabaisse žuvies sriuba, paprikos su vengrų žvejų sriuba Halaszle, suomiška lašišinių žuvų sriuba su grietinėle ir žuvies sultinio sriuba su daug geros šviežios žuvies.

Paprastumas ir šviežumas - geriausios žuvienės paslaptis

Antra gero žuvienės recepto dalis yra geras žuvies sultinys. Sultiniui dažniausiai naudojamos nedidelės žuvelės. Iš gėlavandenių geriausias pugžlys, kaip ir tarp jūrinių geriausias sultinys iš jūros pūgžlio. Antra pagal gerumą žuvis sultiniui yra ešerys. Prie jūros reikia ieškoti raudonojo jūrgaidžio ( Red gurnard). Geriausiai sultiniui tiks spygliuotos žuvys.

Receptas dvigubam sultiniui

Pradžioje sudedamos prastesnės žuvys kaip kuojos, plakiai. Į karštą sultinį įmetam pjaustytas morkas, bulves. Kai jos išverda sudedam prieskonius ir supjaustytą žuvį.

Supaprastinta lietuviškai prancūziška sriuba

Sultinys iš ešerio, kuojos ir plakių. Sultinyje papildomai įdėta morkų, svogūnas. Dar vienas gerų žuvienių receptas yra jas daryti su grietinėle. Populiari yra suomiška lašišos žuvienė su grietinėle.