Kukurūzų miltų pyragas - tai puikus būdas atrasti naujus skonius ir panaudoti šį neįprastą ingredientą. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų ir patarimų, kaip pasigaminti gardų ir originalų pyragą su kukurūzų miltais.
Kukurūzų Miltų Kekso Receptas
Šis keksas yra ryškiai geltonas, ir sunku patikėti, jog jo spalva - natūrali. Kekso paragavus, ranka pati tiesiasi antro gabalėlio. Retas užrištomis akimis atspėtų, koks jo pagrindinis ingredientas - kukurūzų miltai!
Ingredientai:
- 120 gramų kukurūzų miltų
- 1.5 stiklinės cukraus
- 280 gramų sviesto
- 3 vienetai kiaušinių
- 2 vienetai citrinų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 4 stiklinės cukraus pudros
- šiek tiek cukraus pudros (apybarstymui)
Paruošimo būdas:
- Išsukame sviestą su cukrumi.
- Į gautą sviesto ir cukraus kremą po vieną įmaišome kiaušinius.
- Tuomet supilame vienos citrinos sultis, bei abiejų citrinų sutarkuotą žievelę ir gerai išmaišome.
- Į gautą masę supilame su kepimo milteliais sumaišytus kukurūzų miltus ir gerai išmaišome iki vientisos masės.
- Tešlą pilame į sviestu pateptą kepimo formą ir kepame apie 35 min. 180 laipsnių temperatūroje.
- Iškeptą pravėsusį pyragą apibarstome cukraus pudra ir mėgaujamės puikaus citrinų skonio ir aromato pyragu.
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Brazilijos Įkvėptas Kukurūzų Miltų Keksas
Šis kukurūzų miltų keksas kilęs iš Brazilijos. Su šiuo keksu buvo taip: jį man užrodė viena šio blogo skaitytoja Jurga. Atsiuntė link’ą į lietuvišką blog’ą, kurį ir aš mielai kartais pavartau: Su šaukštu aplink pasaulį. Kai akimis permečiau kekso ingredientus, pasidarė net labai smalsu išbandyti. Jau vien dėl to, kad tešlos gaminimas itin neįprastas - užplikinant kukurūzų miltus karštu pienu! Ir nors su glitimu aš draugauju ir net labai, visgi kartais mano tinklaraščio puslapiuose žmonės ieško kepinių be glitimo, tad norėjosi pagaminti kažką jiems.
Ingredientai:
- 120 gramų kukurūzų miltų
- 1.5 stiklinės cukraus
- 280 gramų sviesto
- 3 vienetai kiaušinių
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas) ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje, galite iškloti ją kepimo popieriumi.
- Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite.
- Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (puodo apačia tikrai trauks tešlą, todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, ir vis pagramdykite puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne - galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius ir dar kartą kuo geriau tešlą išmaišykite.
- Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių.
- Kepkite apie 50 min. arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo.
Kukurūzų Pyragas su Kukurūzais
Šis pyragas yra gaminamas su konservuotais kukurūzais, suteikiančiais jam ypatingo skonio.
Ingredientai:
- 1 skardinės Bonduelle kukurūzų
- 500g kukurūzų miltų
- 60g kvietinių miltų
- 3 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 125g cukraus
- 4 kiaušinių
- 250ml grietinėlės
- Citrinos žievelės
- 180g lydyto sviesto
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Suplakite kiaušinius su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
- Sudėkite grietinėlę ir įtarkuokite citrinos žieveles. Maišydami po truputį sudėkite miltų mišinį.
- Maišydami įpilkite lydytą sviestą.
- Sudėkite kukurūzus ir išmaišykite.
- Supilkite į kepimo formą ir kepkite apie valandą.
Patarimai ir Gudrybės
- Šiam keksui ieškokite ne rupių, o kuo geriau sumaltų purių kukurūzų miltų.
- Juos teks užplikyti karštame piene, taip iškepęs pyragas išliks drėgnas, neturės specifinio kukurūzų skonio.
- Tiesa, kepinio tešlą galima gardinti kardamonais, cinamonais, džiovintais vaisiais, o iškeptą pabarstyti cukraus pudra arba palaistyti šokoladiniu glajumi.
Maistinė vertė
Energinė vertė ir maistinė informacija vienoje porcijoje:
Komponentas | Kiekis |
---|---|
Energinė vertė | 212,1 kcal |
Iš viso angliavandenių | 6,1 g |
Cukrus | 10,0 g |
Iš viso riebalų | 9,5 g |
Sotieji riebalai | 5,8 g |
Omega 3 | 0,1 g |
Skaidulos | 1,9 g |
Natris | 47 g |