pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tradicinis guliašas su pupelėmis: paprastas ir skanus receptas

Guliašas – tai tradicinis Vidurio Europos patiekalas, dažniausiai gaminamas iš mėsos, daržovių ir prieskonių. Šis patiekalas garsėja savo sodriu skoniu ir sotumu, o įvairūs ingredientai leidžia jį pritaikyti pagal individualius skonius. Šiame straipsnyje aptarsime guliašo su pupelėmis receptą, kuris ne tik patenkins alkį, bet ir nustebins savo skonių harmonija. Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams.

Guliašo kilmė ir istorija

Prieš pradedant gaminti, verta susipažinti su guliašo istorija. Guliašas kilo iš Vengrijos, kur piemenys gamindavo jį laužavietėse iš mėsos, svogūnų ir lašinių. Iš pradžių tai buvo paprastas, bet sotus patiekalas, skirtas ilgoms dienoms praleistoms lauke. Laikui bėgant, guliašas išpopuliarėjo visoje Europoje ir tapo žinomas dėl savo įvairių variacijų. Kiekviena šalis ir regionas turi savo unikalų guliašo receptą, kuris atspindi vietos tradicijas ir produktus. Lietuvoje guliašas taip pat yra mėgstamas patiekalas, dažnai patiekiamas su bulvių koše ar virtomis bulvėmis.

Ingredientai guliašui su pupelėmis

Šiam guliašo receptui reikės:

  • 500 g jautienos (arba kiaulienos, jei norite greičiau pagaminti)
  • 200 g šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 šaukštas miltų
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 500 ml jautienos sultinio (arba vandens su sultinio kubeliu)
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos
  • ½ šaukštelio aštriosios paprikos (nebūtina, jei nemėgstate aštraus maisto)
  • 1 lauro lapelis
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šiek tiek šviežių petražolių (papuošimui)

Pastabos dėl ingredientų:

  • Mėsa: Geriausia naudoti jautieną, nes ji suteikia guliašui sodrų skonį. Tačiau, jei norite sutaupyti laiko, galite naudoti kiaulieną.
  • Pupelės: Šparaginės pupelės puikiai tinka guliašui, nes jos suteikia tekstūros ir šviežumo. Galite naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas pupeles. Jei naudojate šviežias, jas reikės apvirti prieš dedant į guliašą.
  • Pomidorai: Konservuoti smulkinti pomidorai yra patogus pasirinkimas, tačiau galite naudoti ir šviežius pomidorus. Jei naudojate šviežius, juos reikės nulupti ir smulkiai supjaustyti.
  • Sultinys: Jautienos sultinys suteikia guliašui gilesnį skonį, tačiau galite naudoti ir vištienos arba daržovių sultinį. Jei neturite sultinio, galite naudoti vandenį su sultinio kubeliu.
  • Prieskoniai: Paprika yra būtinas guliašo ingredientas, suteikiantis jam spalvą ir skonį. Galite naudoti tiek saldžiąją, tiek aštriąją papriką, priklausomai nuo jūsų skonio. Lauro lapelis taip pat suteikia guliašui aromato.

Guliašo gaminimo žingsniai

Štai žingsnis po žingsnio instrukcija, kaip pasigaminti guliašą su pupelėmis:

  1. Mėsos paruošimas: Jautieną supjaustykite 2-3 cm dydžio kubeliais. Apibarstykite druska ir pipirais.
  2. Daržovių paruošimas: Svogūną smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite. Šparagines pupeles supjaustykite 2-3 cm ilgio gabaliukais.
  3. Mėsos apkepimas: Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų. Apkepkite mėsos kubelius iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus. Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
  4. Daržovių kepimas: Į tą patį puodą, kuriame kepė mėsa, suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės ir taps skaidrūs. Įdėkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar vieną minutę, kol pasklis aromatas.
  5. Miltų įmaišymas: Suberkite miltus į puodą su svogūnais ir česnakais. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Kepkite apie minutę, kol miltai šiek tiek apskrus.
  6. Skysčio įpylimas: Lėtai pilkite jautienos sultinį į puodą, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Įdėkite konservuotus smulkintus pomidorus, saldžiąją ir aštriąją papriką, lauro lapelį. Išmaišykite ir užvirkite.
  7. Troškinimas: Į puodą su padažu sudėkite apkeptą mėsą. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 1,5-2 valandas, arba kol mėsa taps labai minkšta.
  8. Pupelių įdėjimas: Likus 30 minučių iki guliašo pabaigos, įdėkite šparagines pupeles į puodą. Išmaišykite ir toliau troškinkite, kol pupelės suminkštės.
  9. Prieskoniai: Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Išimkite lauro lapelį.
  10. Patiekimas: Patiekite guliašą karštą, apibarstytą šviežiomis petražolėmis. Guliašas puikiai dera su bulvių koše, virtomis bulvėmis, duona ar grietine.

Patarimai ir gudrybės

  • Mėsos minkštinimas: Norint, kad mėsa būtų ypač minkšta, galite ją pamarinuoti prieš kepant. Marinatui galite naudoti vyno actą, citrinos sultis arba jogurtą.
  • Padažo tirštinimas: Jei padažas per skystas, galite jį sutirštinti įmaišydami šiek tiek kukurūzų krakmolo, atskiesto šaltu vandeniu.
  • Skonio stiprinimas: Norint sustiprinti guliašo skonį, galite įdėti šiek tiek pomidorų pastos arba Vorčesterio padažo.
  • Vegetariška versija: Guliašą galima pagaminti ir be mėsos. Vietoj mėsos galite naudoti grybus, tofu arba kitas daržoves.
  • Guliašo šaldymas: Guliašą galima užšaldyti. Atvėsinkite guliašą ir sudėkite į sandarų indą. Guliašą galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Atšildykite guliašą šaldytuve per naktį ir pašildykite ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.

Guliašo patiekimo variantai

Guliašas yra universalus patiekalas, kurį galima patiekti su įvairiais garnyrais ir priedais. Štai keletas populiarių variantų:

  • Bulvių košė: Klasikinis guliašo priedas, kuris puikiai sugeria sodrų padažą.
  • Virtos bulvės: Paprastas ir sotus pasirinkimas, ypač jei bulves apibarstysite šviežiomis petražolėmis.
  • Duona: Šviežia duona puikiai tinka padažui išgriebti.
  • Grietinė: Šaukštas grietinės suteikia guliašui kreminės tekstūros ir švelnina skonį.
  • Rauginti agurkai: Rauginti agurkai puikiai tinka prie guliašo, nes jie suteikia rūgštumo ir gaivumo.
  • Kopūstų salotos: Kopūstų salotos su actu ir aliejumi yra puikus priedas prie guliašo, nes jos suteikia traškumo ir gaivumo.

Mitybos aspektai

Guliašas yra sotus ir maistingas patiekalas, kuriame gausu baltymų, geležies ir vitaminų. Tačiau, svarbu atkreipti dėmesį į riebalų kiekį, ypač jei naudojate riebią mėsą. Norint sumažinti riebalų kiekį, galite naudoti liesą mėsą ir nenaudoti daug aliejaus kepimui. Taip pat, svarbu atkreipti dėmesį į druskos kiekį, ypač jei naudojate sultinio kubelius. Guliašą galima praturtinti įvairiomis daržovėmis, tokiomis kaip morkos, paprika ar salierai, kurie suteiks jam vitaminų ir mineralų.

Išvados

Guliašas su pupelėmis yra puikus pasirinkimas, jei norite pasigaminti sotų ir gardų patiekalą. Šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal individualius skonius ir prieinamas kiekvienam. Mėgaukitės šiuo tradiciniu patiekalu su šeima ir draugais!