Nuo įvairaus sveiko maisto sportuojantiems pastaruoju metu lūžta netik specializuotų sporto prekių parduotuvių lentynos, bet ir didžiųjų prekybos tinklų vitrinos. Vis daugiau asmenų siekia savęs tobulumo - noro netik sveikai maitintis, bet jaustis ir atrodyti gerai. Sveika gyvensena - daugelio mūsų vidinis troškimas. Tai yra priežastis, kodėl sveikas maistas sportui tapo toks populiarus. Tačiau bene dažniausiai linksniuojamas produktas - natūralus žemės riešutų sviestas, kuris spėjo tapti tikru atradimu.
Žemės riešutų sviesto maistinė vertė
Žemės riešutų sviestas yra puikus baltymų šaltinis kiekvienam. 100 g riešutų sviesto yra net 26 g baltymų. 100 g žemės riešutų sviestas yra turtingas vitaminais ir mineralais. Didelis kiekis beta-sitosterolio, kuris gali normalizuoti atletų kortizolio (streso hormono) lygį bei gerinti organizmo atsparumą stresui.
Vos du arbatiniai šaukšteliai šio produkto gali suteikti atletų organizmui apie 200 vertingųjų kalorijų, 9 g baltymų bei 15 g gerųjų riebalų. Tai yra puikus būdas papildyti savo mitybą šiomis maistinėmis medžiagomis. Žemės riešutų kremas yra puikus sveikų riebalų, kalio, B6, vitamino E, skaidulų ir kalio šaltinis.
Maistinė vertė 100 g:
- Baltymai: 26 g
- Kalorijos: Apie 588 kcal
Žemės riešutų sviesto nauda sportuojantiems
Žemės riešutų sviestas yra begalo naudingas sportuojantiems. Ko gero jau ne kartą girdėjote, kad būtent riešutų sviestas (pavyzdžiui, pagamintas iš žemės, migdolų, lazdyno, makadamijų ir t.t.), turėtų būti įtrauktas į kasdienį sportuojančių žmonių racioną. Ir iš tiesų - tikrai netrūksta priežasčių, kodėl riešutų sviestą būtina vartoti kiekvienam profesionaliam sportininkui arba mėgėjiškai sportuojančiam žmogui.
Visų pirma, reikia akcentuoti, kad riešutų sviestas (ypač žemės riešutų sviestas), turi labai didelį kiekį baltymų, o jie, kaip žinia, yra ypač reikalingi sportuojančio žmogaus organizmui, padeda greičiau atsigauti net po labai įtemptų treniruočių. Taip pat reikia pabrėžti, kad tai yra visiškai natūralus baltymų šaltinis, gaunamas tiesiai iš gamtos; tinka vegetarams bei veganams. Tad žmogaus organizmas šiuos baltymus įsisavina ypač puikiai.
Dar keli svarbūs aspektai: riešutų sviestai yra vieni tų produktų, kurių jūsų organizmui suteikia daug energijos bei papildo jį ypač vertingomis maistinėmis medžiagomis, tokios, kaip: magnis, fosforas, varis, manganas, cinkas, niacinas, vitaminas E ir t.t. Ypač džiugina ir tai, kad riešutų sviestas tikrai nėra tas specifinis gaminys, kurį vertėtų naudoti tik profesionaliai ar mėgėjiškai sportuojantiems žmonėms.
Žemės riešutų sviestas ir sveikata
Drąsiai galima sakyti, kad riešutų sviestai tikrai turėtų atsirastų kiekvieno žmogaus, kuris rūpinasi savo sveikatai bei nori gerai jaustis, virtuvėje. Kita vertus, nors riešutų sviesto panaudojimo būdų yra labai daug, visada reikėtų prisiminti ir svarbų dalyką - tai, jog vienas arbatinis šaukštelis šio puikaus gardėsio turi maždaug 100 kalorijų.
Atsižvelgiant į tai, kad riešutų sviestas turi tiek daug gerų savybių (sportuojantiems žmonės jis yra labai naudingas dėl didelio baltymų kiekio, suteikia energijos ir aprūpina organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis), o taip pat ir nesportuojantiems (mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, tulžies akmenligės tikimybę; padeda palaikyti normalią plaukų, odos, nagų būklę ir pan.), nesunku suprasti, kodėl šio gaminio populiarumas ypač išaugo visame pasaulyje.
- Ne paslaptis, kad širdies bei kraujagyslių sistemos ligos yra ypač paplitusios visame pasaulyje. Na, o, kas antra mirtis, kuri įvyksta mūsų šalyje, kyla būtent dėl šios priežasties.
- Nereikia ir sakyti, kad atminties sutrikimai ar Alzchaimerio liga gerokai pablogina ne tik sergančiojo gyvenimo kokybę, bet ir apsunkina kasdienybę artimiesiems.
- II tipo cukrinis diabetas bei tulžies akmenligė - mūsų šalyje taip pat labai paplitusios ligos, kurios blogina pacientų gyvenimo kokybę.
- Na, ir, žinoma, nereikia pamiršti, kad įvairiuose riešutuose yra ypač daug vitamino E. Jis ypač naudingas plaukams, odai bei nagams.
Kaip išsirinkti kokybišką žemės riešutų sviestą?
Daugėjant riešutų sviesto gamybos receptų, šiandien jau nebeapsiribojama vien tik riešutai - neretai gaminį papildo ir kitos sudedamosios dalys. Vis dėlto, jei tik turite galimybę, jūsų pirkinių krepšelį turėtų atsidurti visiškai natūralus riešutų sviestas, kuris buvo pagamintas iš 100 proc. riešutų. Toks gaminys pasižymės didžiausia maistine verte ir, žinoma, didžiausiu baltymų kiekiu, kas yra ypač aktualu sportuojantiems žmonėms.
Be to, natūralus riešutų sviestas turi ir dar vieną privalumą - juose nerasime palmių aliejaus, kuris šiandien vertinamas kaip sveikatai nepalankus produktas. Tokios sudedamosios dalys kaip palmių aliejus apskritai nėra nei naudingo, nei reikalingos: bet kurios rūšies riešutuose - žemės, lazdyno, migdolų, anakardžių ir pan., yra daug aliejų, kurie išskiria smulkiai malant riešutus ir užtikrina švelniai aksominę gaminio tekstūrą. Prekyboje netgi galima rasti tokių riešutų sviestų, kurių net 30 - 40 proc. sudaro ne riešutai, o kitos sudedamosios dalys - palmių aliejus, hidrinti riebalai, cukrus ir t.t. Savaime suprantama, toks gaminys tikri nebus toks naudingas jūsų organizmui, kaip 100 proc.
Taigi, natūraliai kyla klausimas: kokį riešutų sviestą rinktis? Štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį:
- Palyginkite kalorijų skaičių: dviejų šaukštų žemės riešutų kremo porcijoje yra apie 190 kalorijų. Jei matote didesnį kalorijų kiekį, tai gali reikšti papildomus ingredientus, pvz., cukrų, kurie prideda tuščių kalorijų.
- Venkite „lengvo“ arba neriebaus žemės riešutų kremo: Kai gamintojai pašalina natūralius žemės riešutų kremo riebalus, jie prideda cukraus, kad kompensuotų prarastą skonį - ir tai nėra sveikatai palankus sprendimas. Žemės riešutų kreme esantys nesotieji riebalai turi didelę naudą sveikatai, pavyzdžiui, padeda sumažinti cholesterolio kiekį.
- Pirkite natūralų žemės riešutų kremą: Tai toks, kurio sudėtyje yra tik žemės riešutai. Be pridėtinio cukraus, aliejų, kvapiųjų medžiagų ar konservantų. Būtinai perskaitykite etiketę, kad patikrintumėte maistinę vertę: dviejų šaukštų natūralaus žemės riešutų kremo porcijoje turėtų būti apie 16 gramų riebalų, 3 gramai sočiųjų riebalų, 2 gramai cukrų, 0 gramų pridėtinio cukraus, 3 gramai skaidulų ir 8 gramai baltymų.
- Venkite kremo, kuriame yra daugiau nei 140 mg natrio: Jei jums reikia apriboti natrio kiekį maiste dėl sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis, širdies nepakankamumas ar inkstų liga, gali tekti naudoti nesūdytą žemės riešutų kremą arba produktą, kuriame yra mažiau druskos.
- Žemės riešutų kremas su aliejumi ant viršaus: Paprastai tai yra ženklas, kad žemės riešutų kreme nėra pridėtų hidrintų aliejų, nes tai neleistų atsiskirti. Namuose galite laikyti stiklainį apverstą, kad būtų patogiau vartoti.
- Stop patobulinimams: Natūralus žemės riešutų kremas turi daug skaidulų ir baltymų.
- Ar traškus toks pat geras? Mitybos požiūriu jie yr lygiaverčiai, tad rinkitės, kuris jums skaniau.
- Tekstūra: Itin smulkaus malimo riešutų sviestas pasižymės ypač švelnia, tolygia, aksomine tekstūra ir tiesiog tirps burnoje.
- Skonis: Pasirinkusieji visiškai natūralų riešutų sviestą, galės mėgautis sodriu tos rūšies riešutų skoniu, iš kurių jis ir buvo pagamintas. Pasirinkusieji riešutų sviestą su pridėtiniu cukrumi, galės mėgautis maloniu saldumu. Na, o tie, kurie pasiilgo įvairovės, gali rinktis įvairių skonių - vanilės, karamelės, šokolado ir pan.
- Kiekis: Jei riešutų sviestą naudojate ypač įvairiems patiekalams gaminti; skanaujate kelis kartus per dieną, o galbūt jūsų šeimoje yra ir daugiau žmonių, kurie jau nebeįsivaizduoja savo kasdienio raciono be šio gaminio, tokiu atveju verta iš karto įsigyti didelę pakuotę.
Kaip vartoti žemės riešutų sviestą?
Riešutų sviestas, ko gero, vienas universaliausių ir sveikiausių maisto produktų dažno iš mūsų virtuvėje. Jį visuomet gardu kabinti šaukštu prie kavos ar arbatos, maišyti į mėgstamas pusrytines košes. Norint maistingo užkandžio, jis nuostabiai tinka su vaisias: obuoliais, kriaušėmis, banananais, ananasais ar braškėmis, arba tiesiog su kasdiene balta duona ar ryžių trapučiu.
Ieškantys naujų, įdomesnių skonių riešutų sviestą naudoja kokteiliams, kepiniams, padažams ir net marinatams.
Nors riešutų sviestas yra sveikas produktas, visgi padauginti šio gėrio nederėtų dėl jo didelio kaloringumo. Be to, kartais sunku jausti saikingumą vartojant jį, dėl per didelio augalinės kilmės riebalų kiekio. Mūsų organizmas turi natūraliai stiprų ir nevaldomą potraukį šioms riebiosioms rūgštims, tad padauginti šio skanėsto itin lengva. Jeigu ruošiatės lieknėti, tai gali atitolinti jus nuo optimalaus progreso.
Taigi, nepadauginkite, vartokite saikingai ir būkite garantuoti žemės riešutų sviesto nauda organizmui.