Sluoksniuotos salotos su vištiena ir grybais - tai lengvai paruošiamos, skanios ir sočios salotos. Šios salotos puikiai atrodys ant šventinio stalo. Šias salotas patogu pasiimti su savimi į darbą ar į kelionę. Sluoksniuotas salotas su vištiena ir grybais galima laikyti šaldytuve iki trijų dienų.
Sluoksniuotos salotos su vištiena ir kumpiu šventėms - tai sotus, elegantiškas ir įspūdingai atrodantis patiekalas, kuris puikiai papuoš šventinį stalą. Šios salotos ne tik atrodo gražiai, bet ir yra skanios bei sotios, todėl neabejotinai taps vienu iš šventinio stalo favoritų. Sluoksniuotas salotas su vištiena galima drąsiai vadinti pačios Baltos mišrainės pusbroliu, kurį karštai mėgsta beveik visi Lietuviai. Spręskite patys!
Ingredientai
- 400 g vištienos krūtinėlės
- 40 g druskos
- 6 vidutinio dydžio bulvės
- 2 morkos
- 3 kiaušiniai
- 250 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- 5-6 marinuoti kornišonai
- Maltų juodųjų pipirų
- 200 ml majonezo (geriausia naminio)
- 1 šaukštelis aštrių garstyčių
- 1 valgomasis šaukštas kaparėlių
Gaminimo Eiga
Vištienos Paruošimas
- 1 litre vandens ištirpinkite 40 g druskos.
- Panardinkite vištienos krūtinėlę ir palikite kambario temperatūroje valandai ar kelioms valandoms šaldytuve.
- Vištienos krūtinėlę perkelkite į puodą, užpilkite 1,5 l šalto vandens.
- Vandenį užvirinkite ant vidutinės ugnies, išjunkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite atvėsti.
- Atvėsusią krūtinėlę supjaustykite plonais griežinėliais. Įmaišykite 2-3 šaukštus padažo.
Daržovių Paruošimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
- Bulves ir morkas nuplaukite šepetėliu, suvyniokite į foliją arba sudėkite į kepimo maišelį.
- Kepkite 40-60 minučių, kol daržovės iškeps.
- Sluoksniuotosioms salotoms su vištiena skirtas bulves ir morkas atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais 5-7 mm krašteliu.
- Kietai išvirkite kiaušinius, atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais. Lygiai taip pat supjaustykite raugintus agurkus.
- Žaliuosius žirnelius neatšildyti, užvirus vandeniui blanširuoti 2 minutes, nukošti kiaurasamtyje ir užpilti šaltu vandeniu.
- Daržoves sumaišykite su žirneliais ir kiaušiniais, pagardinkite pipirais ir apšlakstykite likusiu padažu.
Padažo Paruošimas
- Smulkiai supjaustykite kaparėlius.
- Sumaišykite majonezą su garstyčiomis, suberkite kaparėlius, išmaišykite.
Salotų Formavimas
- Kiaušinius išvirkite.
- Grybus nuplaukite (paprasčiausia naudoti pievagrybius) ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
- Vištienos krūtinėlę virkite pasūdytame vandenyje 20 minučių, tada atvėsinkite tame pačiame vandenyje.
- Grybus supjaustykite griežinėliais. Įdėkite į karštą keptuvę su augaliniu aliejumi.
- Grybus pakepinkite, pagal skonį pasūdykite ir pipirai. Pievagrybius pakepinkite 7-8 minutes ant stiprios ugnies (kad nuvarytų skystis).
- Išvirtus kiaušinius nulupkite, baltymus atskirkite nuo trynių.
- Baltymus sutarkuokite smulkia tarka ir suberkite į atvėsusius grybus. Išmaišykite.
- Serviravimo lėkštėje sluoksniuojame kiaušinius ir grybus.
- Virtą vištieną supjaustykite mažais kubeliais.
- Trynį šakute sutrinkite į pastą.
- Supjaustytą vištieną sumaišykite su tryniu.
- Į trynį ir vištieną įdėkite majonezo, gerai išmaišykite.
- Ant kiaušinių sluoksnio su grybais dėkite sluoksnį mišinio su vištiena ir tryniu.
- Išlyginkite sluoksnį.
- Pabarstykite paruoštas sluoksniuotas salotas tarkuotu sūriu.
Sluoksniuotos salotos ruošiamos dedant sluoksniais virtą vištienos filė, sultingą kumpį, kietai virtus kiaušinius, daržoves, tarkuotą sūrį ir gardų majonezo sluoksnį, kuris viską sujungia. Kiekvienas sluoksnis suteikia salotoms skirtingą tekstūrą ir skonį: vištiena - švelnumą, kumpis - sūrumą ir sodrumą, o daržovės - gaivumo.
Salotos dažnai puošiamos žalumynais ar alyvuogėmis, kad suteiktų dar daugiau spalvų ir skonio akcentų.