Didelė dalis žmonių tikrai mėgsta įvairiausius desertus. Tačiau dažnai besimėgaujant tokiais desertais ne tik prisideda papildomi kilogramai, bet ir pradedamas justi cukraus poveikis organizmui. Todėl labai norime pasidalinti sveikesnių desertų idėjomis!
ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus - inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS.
Sveikesnių Saldumynų Paslaptys
Kadangi stengiuosi nepirkt jokių produktų su pridėtiniu cukrumi (arba bent jau su dideliu kiekiu cukraus), visada turiu įvairiausių produktų pasaldint patiekalams: datulių sirupas, medus, agavų sirupas (tamsus ir šviesus), klevų sirupas (mano favoritas), rudasis cukrus, datulės. Baltąjį cukrų dažnai keičiu į rudąjį. Pusryčiams visada perku tik graikišką jogurtą arba paprastą jogurtą be priedų, kurį gardinu medumi arba sirupu, taip pat vaisiais, uogomis ar įvairiomis sėklomis.
Prieskoniai - Skonio Magija
Maistą gardinu ne tik sirupais, bet ir prieskoniais. O jų turiu begalę. Tereikia išmokt atsirinkt tinkamus prieskonius kiekvienam patiekalui, ir kiekvieną kartą pasigaminsite pasakiško skonio patiekalą. Pažadu. Anksčiau prieskonių beveik nenaudodavau, ir išties nesistebiu kodėl skaniai pasigamint pietus būdavo didžiausias iššūkis. Esu girdėjusi tokį pasakymą, jog geri prieskoniai gali bet ką paverst valgomu.
Jei yra galimybė, visada stengiuosi turėti žalumynų ant palangės - jie patys geriausi, ir jokie džiovinti prieskoniai žalumynų nepakeis. Pas mane visada rasite baziliką, krapų, petražolių, svogūno laiškų ir rozmarinų. Taip pat maistą gardinu įvairiomis džiovintomis uogomis, riešutais, sėklomis. Niekaip neįprantu kramsnoti riešutų kaip užkandžio, tad dažnai jais tiesiog pagardinu rytinę košę.
Granolą (savo pačios gamintą) valgau su jogurtu, uogas dažniausiai dedu į pudingus (chia pudingą) arba į tą patį jogurtą. Kakavos granules taip pat beriu į visus išvardintus valgius - jos suteikia energijos. Visi šie gardėsiai pasitarnauja netikėtai užsimanius išsikepti sausainių arba pasigaminti desertą užėjus netikėtam norui - juk būna momentų kai užsimanai, bet į parduotuvę eit tiesiog tingi.
Kruopos ir Konservuoti Produktai
Namuose stengiuosi visada turėti įvairiausių kruopų makaronų. Makaronus stengiuosi rinktis ruduosius, pilno grūdo, nors ir labiausiai mėgstu baltus. Kruopos praverčia norint nenuklyst nuo kelio ir valgyt teisingą maistą. Jei nieko gero nerandi šaldytuve, o turi pvz. lęšių, galima pasigaminti greitą troškinį arba salotas.
Į virtus lęšius įsipjaustykite saulėje džiovintų pomidorų ir bam! Visada turiu konservuotų daržovių, kokosų pieno, tuno. Žinot - labai praverčia. Tikrai ne visada turime laiko ar noro ilgiausiai virt atskirus ingredientus. Pvz. avinžirnius reikia užsimerkt iš vakaro, nes kitaip velniškai ilgai verda.
Svarbiausia yra pasirinkti tinkamą produktą, be nereikalingų priedų. Jei tunas - savose sultyse. Pomidorai - be druskos ir be prieskonių. Kitos gėrybės - vandenyje, jokiu būdu ne kokiam marinate ar kitokioj velniavoj. Pridėsit savo prieskonių, druskos jei reikės, bet viską stengiamės pirkti be jokių priedų.
Aliejai ir Padažai
Į aliejų stengiuosi investuoti kiek galima daugiau. Ar esat bandę pigų saulėgrąžų aliejų paprastame plastikiniame butelyje iš prekybcentrio, ir brangesnį saulėgrąžų aliejų stikliniame butelyje, iš sveiko maisto parduotuvės? Kai paragavau tą brangųjį aliejų, apie tą perdirbtą net nebenorėjau galvot. Jis net turėjo saulėgrąžų skonį! O kiek laimės man buvo su tokiu atradimu. Stengiuosi turėti įvairių aliejų, nes kiekvienam patiekalui prireikia vis kitokio.
Tiesiog dievinu sojų padažus, garstyčias, balzamiko actą. Kadangi dažnai mėgaujuosi azijietiška virtuve, turiu ryžių vyno acto, austrių padažo, žuvies padažo, mylimiausiojo hoisin padažo ir kitų. Rodos tokie nedideli dalykai, o patiekalą pakeičia 180 laipsnių kampu.
Receptai
Amerikietiška Pasta su Mėsos Kukuliais
Mes pratę šį patiekalą asocijuoti su Italija, bet iš tiesų tai amerikiečių sukurtas ir labai mėgstamas receptas. Italijoje tokios pastos nėra, o jei yra, ji skirta turistams pritraukti. Bet kuriuo atveju, ar italų, ar amerikiečių variacija - visai nesvarbu, nes šio patiekalo skonis pranoksta visus lūkesčius. Tvirti nepervirti makaronai, sultingi mėsos kukuliai ir pats skaniausias naminis pomidorų padažas yra TOBULA kombinacija.
- 400 g makaronų
- 700 ml pomidorų padažo
- 400 g mėsos kukulių
- 1/2 a.š. druskos
- 1/4 a.š. pipirų
Į dubenį dedame visus mėsos kukulių ingredientus ir gerai išmaišome. Jei nevengiate gliuteno, papildomai į kukulių masę galite įdėti mirkyto batono (tuomet kukuliai būtų dar minkštesni). Tuomet į keptuvę prie kukulių supilame naminį pomidorų padažą, sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų, uždengiame dangtį ir troškiname 15 minučių, kartas nuo karto pamaišydami. Į lėkšę dedame makaronų, ant viršaus - gausiai pomidorų padažo ir kukulių.
Kanelės
Receptas iš laidos, kur LRT RADIJO laidų vedėjas, žurnalistas Mindaugas Aušra, pasidalijo kanelių receptu. Pasak M. Aušros, XVIII amžiuje kanelės pradėtos kepti Prancūzijoje, Bordo mieste - ten jas pradėjo gaminti vienuolės, miltus pradėjusios maišyti su cukrumi, o vėliau šis kepinys išplito visame pasaulyje. Sviestą ištirpiname. Į masę supilame ištirpintą sviestą ir sumaišome dar kartą. Į tešlą, pamažu maišant, supilame pieną. Orkaitę įkaitiname iki 250°C. Šauname į orkaitę, kepame apie 10-15 minučių. Tuomet kaitrą sumažiname iki 170°C ir kepame dar 50 minučių. Bet iš šių 50 minučių praėjus 25-ioms, kaneles perkeliame į apatinę lentyną.
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę! Laba diena, puikiai subalansuotas receptas, nes išeina maloniai saldaus skonio kanelės. Tik viršutinė temperatūra tikrai per aukšta. Nenurodytas kepimo rėžimas. Jei kepama su ventiliatoriumi, tai kepinys sudega dar pradžioje (nes ir dedama viršutinėje lentynoje). Jei rėžimas viršus/apačia kaitinimas, tai galutinė temperatūra orkaitėje gal ir kiek mažesnė, bet vis tiek per aukšta. Teko eksperimentų keliu savo orkaitei pritaikyti maks. 210 laipsnių ir viršus/apačia režimą.
Varškiniai Sausainiai
Yra keletas receptų, kurie įrašyti į nostalgiškų skonių sąrašą. Juos tikrai prisimena (ir gal net mintinai moka) mano kartos žmonės, jau nekalbant apie mūsų mamas. Tais laikais buvo keletas kepinių, kuriais pasibaigdavo visos šeimos šventės. Gal net kiek tie patys kepiniai ir pabodę buvo, nes visur tokie patys… Tačiau kaip gera po daug metų ir vėl atrasti tai, kas gerus du dešimtmečius neragauta, kas primena vaikystę (kažkam - jaunystę). Ir tas skonis….
Jūs tikrai pamenate varškinę tešlą, iš kurios mūsų mamos kepdavo sausainius. Tešlą minkydavo su varške ir margarinu (sviestas tais laikais buvo prabanga, jo į kepinius nedėdavo). Iš tokios varškinės-sviestinės tešlos mano mama kepdavo bandeles su obuoliais. Formuodavo tokį didoką „koldūną”, į vidų pridėdavo tarkuotų obuolių su cukrumi ir cinamonu, o tada dailiai užlankstydavo kraštelius. Tai buvo jos firminis kepinys, kuris keliaudavo į „Rudenėlio šventes” darželyje, mokykloje ir darbovietėje. Man tuomet net buvo kiek pabodę tie vienodi kepiniai, todėl labai mėgdavau, kai svečiuose ant stalo būdavo kažkas kitko. O štai mano teta iš šios tešlos darydavo mėnulio formos sausainukus, kuriuos pabarstydavo cukrumi, tad jie tapdavo maloniai saldūs ir traškūs. Kada beateidavau pas tetą (o tais laikais nereikdavo iš anksto perspėti, kad atvažiuosiu), ji visuomet šių sausainių turėdavo. Ir ne užšaldytų (kaip dabar), ne kokių pastovėjusių savaitę, bet ką tik iškeptų!! Todėl labai džiaugiausi atradusi iš naujo šį senovišką sausainių receptą.
Kaip ir viskas „tais laikais”, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu, iš paprasčiausių ir vos trijų (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog recetpas pradinukams. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm plonumu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.