pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką valgyti viduriuojant: patarimai ir rekomendacijos

Visi esame patyrę viduriavimo atvejų tam tikru gyvenimo laikotarpiu. Kasmet Lietuvoje užregistruojama keli tūkstančiai žarnyno infekcijų, taigi ir viduriavimo, atvejų. Bet realiai susirgusių žmonių skaičius yra gerokai didesnis, nes dalis pacientų nesikreipia į medikus. Viduriavimas - tai problema, su kuria gali susidurti kiekvienas. Nors dažnai tai praeina savaime, teisinga pirmoji pagalba viduriuojant gali labai palengvinti nemalonius simptomus.

Dažniausi viduriavimo simptomai yra dažnos vandeningos išmatos, pilvo spazmai ir pilvo pūtimas. Viduriavimas dažnai yra organizmo būdas kovoti su virškinimo sistemos sutrikimais. Tam, kad būtų diagnozuotas viduriavimas, skystomis išmatomis žmogus turi tuštintis daugiau nei 3 kartus per dieną.

Ūminis ir lėtinis viduriavimas: priežastys ir ypatybės

Ūminis viduriavimas trunka trumpiau nei 2 savaites ir gali kilti dėl daugelio priežasčių, pvz:

  • virusinė infekcija
  • bakterinė infekcija
  • apsinuodijimas maistu
  • neseniai vartoti antibiotikai
  • infekcijos sukėlėju užterštas vanduo

Infekcinis viduriavimas dažnai pasitaiko mažiems vaikams ir jį dažnai sukelia virusas. Keliautojo viduriavimas gali pasireikšti, jei keliaujate į neišsivysčiusias vietoves, kuriose yra užterštas vanduo. Bakterijos, esančios netinkamai laikomame ar pagamintame maiste, yra tipiškos apsinuodijimo maistu priežastys.

Gydytojas B. Kurlinkus sakė, kad ūminio viduriavimo priežastys ir gali būti įvairios: „Dažniausiai tai yra įvairių ūminių infekcinių žarnyno ligų simptomas. Tam priskiriama vadinama „keliautojų diarėja“, kuria dažnai suserga asmenys iš turtingesnių šalių, keliaudami egzotiškose šalyse. Taip pat virusiniai infekciniai žarnyno susirgimai (vadinamas „žarnyno gripas“), sukeliami rota- arba norovirusų. Šiai grupei dėl panašių simptomų galima priskirti ir įvairias maistines toksikoinfekcijas, kai liga yra sukeliama ne pačių mikroorganizmų, bet jų pagamintų toksinų“.

Gydytojas A. Jacinavičius papildė, kad ūminį viduriavimą sukeliančios infekcijos dažniausiai plinta per nešvarias rankas, prastai termiškai apdorotą maistą. „Ūminis viduriavimas gali pasireikšti ir dėl funkcinių žarnyno susirgimų. Tai yra tokia ligų grupė, kai pats virškinamasis traktas nepažeistas. Liga kyla dėl šiems žmonėms esančių itin jautrių žarnyną įnervuojančių nervų. Dėl to įvairios stresinės situacijos, emociniai išgyvenimai jiems gali sukelti ūminį viduriavimą, pilvo raižymą, skausmus ar pūtimą“, - toliau vardijo B. Kurlinkus.

O lėtinis viduriavimas, trunkantis ilgiau nei 30 dienų, anot gydytojo A. Jacinavičiaus, gali būti nulemtas dirgliosios žarnos sindromo, kasos patologijos, uždegiminių žarnyno ligų, celiakijos, malabsorbcijos sindromo. Jei viduriavimas tęsiasi daugiau nei 4 savaites, tuomet rekomenduojama kreiptis į gydytojus. Ilgai trunkantis viduriavimas gali būti tokių ligų kaip Krono, dirgliosios žarnos sindromo, opinio kolito ar net vėžio požymis.

Ką valgyti ir gerti viduriuojant?

Neretai viduriuojantiems kyla klausimas, ką valgyti, o ko ne, kad greičiau pasveiktų ir būklė neužsitęstų ar nepablogėtų. Gal išvis verta atsisakyti maisto? „Viduriuojant reikšmingesnių apribojimų dietai nėra. Reikėtų vengti aštraus, sunkiai virškinamo, riebaluose kepto, konservuoto maisto, būtų gerai sumažinti skaidulų kiekį maiste. Kur kas svarbiau vartoti pakankamai skysčių, nes būtent skysčių netekimas ir jų trūkumas yra itin pavojingas“, - įspėjo daktaras B. Kurlinkus.

Anot mediko, ligos sunkumą galima nustatyti, įvertinus šlapinimosi pobūdį: reguliariai šlapinantis, net, jeigu šlapimas tamsus, liga dažniausiai yra lengvos formos; suretėjus šlapinimuisi ir/arba sumažėjus šlapimo kiekiui - dažniau yra vidutinė arba sunki ligos forma.

„Esant lengvai formai, skysčių atstatymui galima naudoti (išvardinta tinkamumo mažėjimo tvarka): natūralų sultinį, saldintą arbatą, vaisių sultis, mineralinį vandenį, švarų geriamąjį vandenį. Jeigu yra vidutinė arba sunki ligos forma, dažniausiai prireikia gerti rehidratacinį tirpalą. Jį vartojant galima greitai atstatyti viduriuojant netenkamus skysčius ir elektrolitus. Tirpalo galima įsigyti vaistinėse, tereikia jį pagal instrukciją sumaišyti su švariu geriamuoju vandeniu ir vartoti, kol atsistato normalus šlapinimosi dažnis ir normali šlapimo spalva“, - rekomendavo gydytojas B. Kurlinkus.

Neturintiems po ranka rehidratacinio tirpalo, daktaras patarė, kaip tokį pasigaminti patiems. Reikėtų sumaišyti 1 litrą vandens, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, 0,5 arbatinio šaukštelio geriamosios sodos ir 4 valgomasiais šaukštais cukraus.

Gydytojas A. Jacinavičius, paklaustas apie mitybos rekomendacijas viduriuojantiems, patarė: „Esant viduriavimui rekomenduojamas baltymingas maistas, vakarykštė duona. Rekomenduojama vengti gausiai skaidulų turinčio maisto, pvz., švieži vaisiai ir daržovės, dujų susidarymą žarnyne skatinantį maistą, pvz., kriaušės, slyvos, pupelės, kopūstai, svogūnai“.

BRAT dieta

Viduriuojant svarbu rinktis lengvai virškinamus ir skrandį raminančius maisto produktus. Viena iš geriausių mitybos rekomendacijų yra BRAT dieta, kurią sudaro bananai, ryžiai, obuolių tyrelė ir skrudinta duona. Šie produktai yra lengvi, mažiau dirgina žarnyną ir padeda tirštinti išmatų konsistenciją. Be BRAT dietos, galima valgyti virtas bulves, avižų košę ir liesus vištienos gabaliukus. Reikėtų vengti riebaus, aštraus ar saldaus maisto, nes jis gali pabloginti būklę. Taip pat nerekomenduojama vartoti pieno produktų, nes jie gali dirginti žarnyną ir apsunkinti viduriavimą, ypač jei žmogus netoleruoja laktozės.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti

Svarbu žinoti, ką valgyti, kai viduriuojate, tačiau taip pat turėtumėte žinoti, kokių maisto produktų vengti. Tam tikri maisto produktai gali labai greitai keliauti žarnynu ir pabloginti virškinimą arba kitaip pabloginti viduriavimą ir su tuo susijusius kitus jūsų simptomus.

  • Riebaus maisto. Tai keptas, riebus ar padažu aplietas maistas, dėl kurio viduriavimas gali paūmėti;
  • Pieno ir jo produktų, tarp jų - ir ledų ar sviesto. Net jei viduriavimą sukėlė ne laktozės netoleravimas, sunkumai perdirbant laktozę, pieno produktuose esantį cukrų, viduriuojant šių maisto produktų nevartokite. Galite būti laikinai jautrūs pieno produktams, net jei paprastai su jais neturite problemų. Išimtis gali būti probiotikų turtingas jogurtas, nes kai kurie tyrimai parodė, kad probiotikai padeda atkurti žarnyno floros pusiausvyrą ir gali sutrumpinti viduriavimo trukmę.
  • Alkoholis ir gazuoti gėrimai. Kai viduriuojate, reikėtų vengti maisto produktų ir gėrimų, dėl kurių netenkate skysčių. Alkoholis gali veikti kaip diuretikas, t.y. jis dehidratuoja, todėl jo reikėtų vengti. Viduriuojant taip pat gali kilti problemų dėl gazuotų gėrimų su didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupu. Dideli fruktozės kiekiai gali apsunkinti virškinimo sistemą ir sukelti dujų, pilvo pūtimą ar viduriavimą.
  • Sorbitolis ir kiti dirbtiniai saldikliai. Kai kurie žmonės mano, kad dirbtiniai saldikliai jų virškinimo sistemą veikia kaip vidurius laisvinančios kitos priemonės - arbatos, medikamentai. Jei viduriuojate, geriausia atsisakyti becukrių saldainių ir kramtomosios gumos, dietinių gaiviųjų gėrimų ir cukraus pakaitalų. Vartojant cukrų, įskaitant dirbtinį, žarnyne gaminasi daugiau vandens ir elektrolitų, kurie gali laisvinti žarnyno judesius ir sukelti arba padidinti viduriavimą.
  • Maisto produktai, sukeliantys dujų perteklių. Svarbu kasdien valgyti gausų vaisių ir daržovių kiekį. Tačiau, prasidėjus viduriavimui, reikėtų vengti tokių produktų, kurie gali padidinti žarnyno dujų kiekį: pvz., šviežių kopūstų, pupelių, brokolių ir žiedinių kopūstų, kol pasijusite geriau.
  • Maisto produktai, kurie gali būti sugedę. Laikykitės atokiau nuo maisto produktų, su kuriais galėjo būti netinkamai elgiamasi, įskaitant maisto produktus, kurie per ilgai nebuvo laikomi šaldytuve arba buvo netinkamai laikomi. Problemų gali kelti ir žalia mėsa ar žuvis. Vadovaukitės sena tiesa: „Jei kyla abejonių dėl kokybės, geriau išmesti“. Jūs tikrai nenorėtumėte dar rimčiau susirgti.

Probiotikai

Probiotikai - tai gerųjų bakterijų šaltiniai, kurie žarnyne sukuria sveiką žarnyno aplinką. Tai iš esmės gyvi mikroorganizmai, kurių yra tam tikruose maisto produktuose. Gerosios bakterijos, gyvenančios jūsų žarnyne, yra būtinos normaliam virškinimo sistemos funkcionavimui. Jos atlieka svarbų vaidmenį apsaugant jūsų žarnyną nuo infekcijos. Probiotikai tapo labai populiarūs ir jų yra daugelyje maisto produktų, pvz.:

  • Jogurte
  • Fermentuotoje arbatoje
  • Kambučia
  • Kefyre
  • Raugintuose kopūstuose
  • Korėjietiškuose kopūstuose Kimči

Kai Jūsų sistemą pakeičia antibiotikai arba užvaldo nesveikos bakterijos ar virusai, galite viduriuoti. Probiotikai gali padėti nuo viduriavimo, nes atkuria bakterijų pusiausvyrą jūsų žarnyne.

Saccharomyces boulardii yra mielių probiotikas. Nors tai nėra bakterija, ji veikia kaip bakterija. S. boulardii gali pagerinti su antibiotikais susijusį viduriavimą. Taip pat atrodo, kad ji palengvina keliautojų viduriavimą. Kadangi tai yra mielės, jas atsargiai reikėtų vartoti žmonėms, kurių imuninė sistema yra nepakankama.

Prieš pradėdami vartoti probiotikų papildų viduriavimui gydyti, pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.

Kada kreiptis į gydytoją?

Abu medikai, paklausti, kada dėl viduriavimo reikėtų kreiptis į gydytoją, atsakė, kad tai reikėtų daryti, esant karščiavimui, stipriam pilvo skausmui, vėmimui, dėl kurio negalima išgerti pakankamai skysčių, išmatose gausiau pasirodžius gleivėms, pūliams ar kraujui, esant gausiam ar dažnam viduriavimui.

Taip pat esant ligą sunkinančioms gretutinėms būklėms, pvz., vyresniam amžiui, nėštumui, širdies, inkstų ligoms. Pas medikus reikėtų apsilankyti ir tada, kai simptomai užsitęsia ilgiau nei savaitę.

Vaistai nuo viduriavimo

Preparatai nuo viduriavimo yra skirti mažinti išmatų dažnumą ir pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Dauguma šių vaistų veikia įvairiais būdais, priklausomai nuo jų sudėties. Viduriavimo gydymui galite įsigyti preparatų, kurių sudėtinė medžiaga yra diosmektitas, pavyzdžiui, Smecta ar Catidral. Tai natūralus molis, padedantis sustabdyti ir gydyti viduriavimą bei palengvinti pilvo skausmą. Pastarasis suriša toksinus bei kenksmingus mikroorganizmus (bakterijas ir virusus) bei padeda juos pašalinti iš organizmo. Taip pat diosmektitas turi didelę absorbcinę gebą, kuri leidžia jam sugerti skystį žarnų spindyje ir dėl to išmatos tampa kietesnės ir jų slinkimas žemyn sulėtėja.

Efektyvūs nereceptiniai vaistai nuo viduriavimo taip pat yra Imodium. Šio vaisto sudėtyje yra loperamido hidrochlorido, dėl kurio poveikio suretėja tuštinimasis, o išmatos tampa kietesnės. Imodium gali būti vartojamas viduriavimo gydymui, kuris trunka ne ilgiau kaip 48 valandas. Jei viduriavimas tęsiasi ilgiau kaip 48 valandas reikia pasitarti su gydytoju. Kitas viduriavimą slopinantis nereceptinis vaistas yra Loperamide. Jis slopina žarnų susitraukimus ir dėl to turinys žarnynu slenka lėčiau, šis vaistas taip pat padidina vandens ir druskų įsiurbimą iš žarnyno, tokiu būdu organizmas išvengia vandens ir elektrolitų netekimo.

Tačiau svarbu prisiminti, kad preparatai nuo viduriavimo turėtų būti vartojami pagal gydytojo ar vaistininko rekomendacijas ir tinkamai dozuojami, nes netinkamas jų vartojimas gali pabloginti būklę arba sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad preparatai nuo viduriavimo gali būti tik simptominio gydymo dalis, tad jei pasireiškia sunkus ar ilgalaikis viduriavimas, būtina pasikonsultuoti su gydytoju dėl išsamesnio tyrimo ir gydymo plano sudarymo.