Studentų gyvenimas dažnai susijęs su ribotu biudžetu ir užimtu grafiku, tačiau tai nereiškia, kad negalima valgyti sveikai. Su trupučiu planavimo ir kūrybiškumo galite pasiruošti greitus, skanius ir nebrangius patiekalus, kurie ne tik patenkins alkį, bet ir suteiks energijos mokslams.
Kaip Taupyti Ir Maitintis Sveikai?
- Planuokite pirkinius. Sudarykite savaitės valgiaraštį ir sudarykite sąrašą būtiniausių produktų.
- Pirmenybę teikite sezoniniams produktams.
- Pirkite produktus didesniais kiekiais.
- Pasirinkite pigesnes baltymų alternatyvas.
- Išnaudokite likučius. Sukurkite receptus iš maisto likučių - sriubas, troškinius ar omletus.
Greiti Ir Lengvi Receptai Studentams
1. Pupelių Sriuba
Paruošimas:
- Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite svogūną bei česnaką.
- Įdėkite morką, bulvę ir pakepkite kelias minutes.
- Supilkite pomidorus, pupeles ir vandens arba sultinio, kad padengtų daržoves.
- Virkite apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Paskaninkite druska, pipirais ir prieskoniais.
2. Bananų Blynai
Paruošimas:
- Sutrinkite bananą ir sumaišykite su avižiniais dribsniais, kiaušiniu ir pienu.
- Įberkite cinamono pagal skonį.
- Kepkite mažus blynelius keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
3. Makaronai Su Tunu
Paruošimas:
- Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės.
- Kol makaronai verda, keptuvėje su aliejumi apkepkite morką ir papriką, kol suminkštės.
- Įdėkite tuną ir išmaišykite.
- Kai makaronai bus paruošti, nusunkite juos ir sumaišykite su daržovėmis ir tunu.
- Paskaninkite druska, pipirais ir prieskoniais.
4. Omletas Su Daržovėmis Ir Sūriu
Paruošimas:
- Keptuvėje lengvai apkepkite pomidorą ir papriką.
- Išplakite kiaušinius, paskaninkite druska, pipirais ir užpilkite ant daržovių.
- Kepkite ant vidutinės ugnies, kol kiaušiniai sutvirtės.
- Pabarstykite tarkuotu sūriu ir palaukite, kol jis išsilydys.
5. Bulvių Ir Špinatų Omletas
Paruošimas:
- Įkaitinkite šiek tiek aliejaus keptuvėje ir apkepkite bulvių kubelius, kol jie gražiai apskrus ir taps minkšti.
- Įdėkite špinatus arba kitus žalumynus, maišykite kelias minutes, kol suminkštės.
- Supilkite plakta kiaušinį ir paskaninkite druska bei pipirais.
- Kepkite, kol kiaušinis sutvirtės.
Bulvės - Studentų Maisto Piramidės Pagrindas
Juokaujama, kad studentų maisto piramidėje bulvės užima svarbiausią ir didžiausią vietą. Nors, regis, nėra nieko paprasčiau nei išsivirti bulvių, keliais patarimais, kurie neabejotinai pravers tiek studentiškoje, tiek bet kurioje kitoje virtuvėje, dalijasi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
- Dėkite į verdantį, o ne šaltą vandenį. Dažna klaida yra ta, kad pirmiausia bulves užpilame šaltu vandeniu.
- Nepadauginkite vandens. Bulves dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens.
- Pabadykite arba supjaustykite. Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute.
- Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio.
- Druskos neįdėkite per anksti. „Jei užkaitę puodą su vandeniu iš karto dedate druskos, darote klaidą dėl dviejų priežasčių. Be to, druskos dėjimas į šaltą vandenį gali pažeisti nerūdijančio plieno puodų vidinę dangą. Todėl bulvių vandenį reikėtų sūdyti tik tada, kai jis pradeda virti ir burbuliuoti“, - pataria J. Sabaitienė.
- Uždenkite puodą.
- Taupant laiką, gera idėja yra vieną dieną išsivirti ar išsikepti didesnį kiekį bulvių, kad liktų ir kitam patiekalui. Tačiau reikia prisiminti, kad daržovės turi tam tikrą galiojimo laiką, ir jo nereikėtų viršyti.
- „Tinkamai laikomos šaldytuve, sandariuose induose, jos nesunkiai gali palaukti kelias dienas, kol bus suvalgytos. Pasak J. Sabaitienės, ir žalios, nuluptos bulvės gali išlaukti kitos dienos. Tuo tarpu bulvių košė šaldytuve išsilaikys 3-4 dienas, jei bus laikoma sandariai uždarytame inde - geriausia stikliniame.
- „Išvirtos bulvės šaldytuve lengvai išsilaiko iki 4 dienų. Svarbu jas laikyti inde, kuris neleistų joms išdžiūti ir sugerti kvapų iš išorės. Keptos bulvės taip pat gerai laikosi šaldytuve. Kaip ir virtas, jas geriausia laikyti sandariame inde. Jos gali išlikti šviežios iki 3 dienų, nors laikui bėgant praranda traškumą“, - pasakoja J. Sabaitienė.
Ką Dar Skanaus Pasigaminti Su Bulvėmis?
Bulviniai blynai su kiaušiniu pietūs bus gardūs ir sotūs, jei gaminsite bulvinius blynus su kiaušiniu. Kepkite ir valgykite iškart, kol patiekalas dar karštas. Neabejotinai - ši bulvinių blynų su kiaušiniu versija jūsų virtuvėje įsitvirtins ilgam.
- Porcijos: 2
- Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės:
- 300 g šviežių bulvių
- 2 kiaušinių
- 1/2 svogūno
- 40 g kvietinių miltų
- druskos, pipirų
- 10 g kietojo sūrio
- šviežių krapų
- aliejaus
Gaminame:
- Bulves sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite druska, išmaišykite ir uždengę palikite 10 minučių pastovėti.
- Tuomet tarkius supilkite į kiaurasamtį į paspausdami nusunkite.
- Į tarkius įmuškite vieną kiaušinį, suberkite pusę smulkinto svogūno, suberkite miltus, druskos, pipirų ir išmaišykite.
- Į keptuvę pilkite aliejaus kepimui ir dėkite tarkius taip, kad gautumėte blyną su skylute viduryje.
- Kai viena blyno pusė apkeps, apverskite, o į jo vidurį įleiskite kiaušinį.
- Iškepusį blyną su kiaušiniu perkelkite į lėkštę ir ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio.
Greitai Paruošiami Makaronai: Paprasta, Patogu, Bet Ar Sveika?
Greitai paruošiami makaronai - kulinarinis fenomenas, sukėlęs revoliuciją greito ir patogaus valgyti maisto srityje. Jų šaknys - XX amžiaus šeštojo dešimtmečio Japonijoje. Dabar žinomi kaip nebrangus maistas, iš tiesų pradžioje pradėti gaminti komerciniu būdu pradžioje jie buvo beveik prabangos prekė, nes buvo gaminami iš itin kokybiškų ingredientų, o japoniški makaronai udon buvo gerokai pigesni.
Ilgainiui greitai paruošiami makaronai tapo ne tik kulinariniu, bet ir kultūriniu fenomenu. Skaičiuojama, kad kasmet pasaulyje suvartojama per 120 mlrd. porcijų greitai paruošiamų makaronų. Jų populiarumą įvairiuose pasaulio kampeliuose lemia tai, kad jie be galo pigūs, patogūs valgyti, o gamyba tetrunka kelias minutes.
Tiesa, šis karštas patiekalas yra kritikuojamas sveiko maisto šalininkų, mitybos žinovų.
Kaip Patobulinti Greitai Paruošiamus Makaronus?
- Pridėkite kiaušinį. Yra keli būdai, kaip tą padaryti. Galite įdėti skystai virtą kiaušinį - tuomet išleistas trynys susimaišys su sultiniu ir virs gardžia kremine sriuba. Panašų efektą suteiks ir vidutiniškai keptas kiaušinis.
- Praturtinkite daržovėmis. Taip papildysite ne patį sveikiausią patiekalą maistingais priedais, o kartu ir suteiksite naujų skonių. „Prie greitai paruošiamų makaronų tiks supjaustyti kopūstai, špinatai, įvairūs daigai, bok choy salotos, plonai arba šiaudeliais pjaustytos morkos, konservuoti kukurūzai, žirneliai, edamame pupelės, ridikėliai, brokoliai. Naudokite tokias daržoves, kurių nereikia termiškai apdoroti, ir kurios tiesiog sušils nuo makaronų ir sultinio. Skonį taip pat pagerins pakeptas česnakas, imbieras, svogūnų laiškai“, - vardija G. Urbonavičiūtė.
- Papjaustykite grybų. Klasikinį rameno ingredientą galite panaudoti ir greitai paruošiamiems makaronams. Paprasčiau nei paprasta - tiesiog pakepkite mėgstamos rūšies grybus su šlakeliu aliejaus ar sviesto keptuvėje, pagardinkite juos pipirais, vos vos druskos ir sudėkite į paruoštus makaronus.
- Įdėkite žemės riešutų sviesto. Tai gal skamba kiek neįprastai, tačiau G. Urbonavičiūtė patikina - šis priedas suteiks kremiškumo ir gylio skoniams. „Verta ir skirti 10 minučių, kad pasigamintumėte dar skanesnį padažą iš visai paprastų ingredientų. Sumaišykite šaukštą žemės riešutų sviesto, šaukštelį mėgstamo aštraus padažo, šiek tiek medaus, išspaustą česnako skiltelę ir makaronų pakelyje rastus prieskonius. Įpilkite į šį mišinį šiek tiek vandens nuo užpiltų makaronų, gerai išmaišykite ir supilkite ant ramenų.
- Pasigaminkite sviesto ir rudojo cukraus padažą. „Gamyba visai paprasta, o rezultatas - fantastiškas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite išspausto česnako ir šiek tiek pakepkite. Tuomet įdėkite aitriųjų paprikų dribsnių, įberkite rudojo cukraus ir šlakelį sojų padažo. Ragaukite ir įdėkite kurio nors ingrediento daugiau, kad padažas būtų subalansuotas pagal jūsų skonį. Makaronus ruoškite be prieskonių, juos nusausinkite ir sudėkite į keptuvę su padažu. Gerai išmaišykite - ir patiekalas jau paruoštas.
- Įdėkite baltymų - vištienos, šoninės ar krevečių. Visiškai lengva - tiesiog pakepkite keptuvėje to, ko turite namuose, tuomet supjaustykite mėsą plonais griežinėliais ir sudėkite ant paruoštų makaronų. Šlakelis sojų padažo arba sezamo sėklos iškart pagerins skonį. Paprasčiausią patiekalą į kitą lygį pakelti gali vos vienas nebrangus ingredientas. Į paruoštus makaronus įpilkite vos šlakelį umami skoniu pasižyminčio sojų padažo. Nepadauginkite, kad nebūtų per sūru.
Moliūgų Patiekalai: Skalsūs Ir Nebrangūs
Jei norite apsipirkti pernelyg neišlaidaudami, daržovių skyriuje dairykitės sezoninių gėrybių. Štai jaunas tėtis Svajūnas, tapęs projekto #palyginome herojumi, į prekių vežimėlį dėjosi nemenką moliūgą. Ši daržovė vėlyvą rudenį tikrai gali karaliauti virtuvėje, mat iš jos paruošite daugybę patiekalų. Populiariausias iš jų - sriuba, kuriai tereikės dar kokios bulvės, morkos, svogūno ir šaukštelio maltos saldžiosios paprikos.
Pilnas puodas gardžios, sušildančios sriubos, o išlaidos nedidelės!