Aš tikiuosi jūs dar nepavargote nuo receptų su moliūgais? Man moliūgai - tas ingredientas, kuris retai pabosta, ir aš labai laiminga, kad moliūgais galima džiaugtis nuo rudens iki pat pavasario. Ypatinga moliūgų spalva pagerina bet kurią sriubą ir garnyrą, aš moliūgus įmaišau į blynų tešlą, į saldžius desertinius ir daržovių apkepus.
Receptas, kuriuo šiandien dalijuosi, labai simboliškas.
Pica! Gal ir nutolusi nuo itališkos per vieną kitą šviesmetį, bet tokia, kokią dažnai mėgstame išsikepti namuose: su minkštu mieliniu pagrindu (jei kočiosite storiau - pica bus minkštutė storapadė), daug sūrio, vištiena, pievagrybiais. Šis tas naujo - pirmą kartą picą kepiau su kreminiu sūriu. Aptepusi juo picos padą, ant viršaus išdėliojau ingredientus, apibarsčiau dar daugiau sūrio ir - į orkaitę. Po dešimties minučių, kai gardžiai apskrudo ir iškepė, ragavome.
Kreminis sūris tapo kremišku padažu, kuris suteikė picai sultingumo, drėgnumo, švelnios tekstūros ir puikaus skonio. Nes ar gali būti sūrio per daug? Negali! Ant šios picos sūriai net trijų rūšių: kreminis, kietasis ir mocarelos. Picai pagardinti naudojau mūsų namuose labai mėgstamą „Philadelphia Lietuva“ kreminį sūrį. Kad ir kurią rūšį pasirinktumėte, kreminis sūris savo skoniu bei tekstūra praturtins picą, įdaras bus dar minkštesnis, tąsesnis ir sultingesnis.
Naminės picos receptas
Naminė pica visada pati skaniausia. Vienas iš mūsų šeimos mėgstamiausių patiekalų, žinoma, yra pica. Ir man visai nenuostabu, jog vienas iš pačių populiariausių blogo receptų yra būtent naminės picos tešlos receptas. Picų visame Pasaulyje yra pačių įvairiausių, pasistengsiu į blogo žymą Picos pasaulyje įkelti kuo daugiau ir kuo įvairesnių jų receptų.
Picos tešla
Ingredientai:
- 1 arbat. š. cukraus
- 2 valg. š. mielių
- Paruoškite tešlą. Vandenį pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir alyvuogių aliejų. Supilkite aktyvias mieles. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per drėgna, įberkite dar porą šaukštų miltų.
- Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį, įdėkite jį į švarų, aliejumi lengvai išteptą dubenį. Pasukite tešlos rutulį dubenyje kelis kartus, kad visas apsiteptų aliejumi.
Vištienos paruošimas
- Iškepkite vištieną.
- Vištieną iš visų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes (priklausomai nuo krūtinėlės storumo).
Picos formavimas
- Suformuokite picą.
- Aptepkite tešlą kreminiu sūriu. Ant viršaus berkite truputį tarkuoto kietojo sūrio, išdėliokite riekelėmis supjaustytą vištieną, pievagrybių riekeles, svogūnus.
- Patiekite nedelsiant.
Neapolietiškos picos receptas
Neapolietiška pica - tai ne tik maistas, bet ir kultūrinis fenomenas, kuris iš Italijos keliauja į visą pasaulį.
- Paruoškite tešlą: ištirpdykite alaus mieles vandenyje, gerai išmaišykite, paskui įberkite miltų, druskos, įpilkite vandens ir viską išminkykite. Gautą tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir 2 val. palaikykite šiltoje sausoje vietoje. Iškilusią tešlą padalykite į 4-6 dalis ir palikite kilti dar 4 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešla turi būti suvartota per artimiausias 6 val.
- Gautą pomidorų masę užtepkite ant tešlos papločių ir apie 15-20 min.
- Po 15-20 min.
- Kai sūris išsilydys, uždėkite kelis lapelius baziliko, palaukite apie 2 min. ir traukite picą iš orkaitės.
Čikagietiška pica
Viena iš tokių Čikagietiška pica, kurios ir tešla, ir įdaras gaminamas visai kitaip nei mums įprastos itališkos. Gaminat šią picą reikia pamišti viską, ką iki šiol žinojote apie mums įprastą picą. Tešla šiai picai maišoma iš kvietinių ir kukurūzų miltų, o į pačią tešlą dėl traškumo pilama net lydyto sviesto. Sluoksniuojama ši picą irgi atvirkščiai, nei mums įprasta - pirma dedamas sūrio įdaras, tada likę sluosniai, o ant viršaus pilamas pomidorų padažas. Taigi, ši pica visiškai kitokia nei įprasta plonapadė itališka, bet tikrai - ne mažiau gardi. Man ji primena sotų pikantišką pyragą.
“Čikagos picos išskirtinumas, jog jos padas išorėje yra traškus, kaip sviestinis sausainis, o viduje minkštas ir drėgnas, sūris yra išsilydęs ir tąsus, bei jo yra daug ir net kelių rūšių. Tradiciškai šiai picai naudojamos šviežios dešrelės, kurių mėsa išimama iš apvalgalo ir suformuojama į mažus rutuliukus. Čikagietiškoje picoje daug įdaro ir jis sudėtas atvirkščiai nei tradicinėje picoje. Šios picos įdarui galima naudoti įvairias kombinacijas - tinka ir stambiau pjaustytos BBQ padaže apkeptos šoninės gabaliukai, prieskoniais gardintas faršas ar net gabalais supjaustytas parūkytas varškės sūris.
Šią picą esame kepę orkaitėje, bet pabandžius ją iškepti kepsninėje Big Green Egg, gavosi daug geresnis variantas. Šiai picai iškepti prireiks vidutinės netiesioginės kaitros, ją galima kepti tiek ketaus keptuvėje, tiek specialiai šiam patiekalui pagamintame keramikiniame inde su krašteliu. Šią, kaip ir kitas picas, visada patogiai supjaustau kompaktišku apvaliu picos peiliu, o gražiai pateikti galima naudojantis mentele.
Čikagietiškos picos gaminimas
- Pagaminkime tešlą. Sausas mieles užpilkite šiltu vandeniu, sumaišytu su cukrumi, palaukite 10-15 minučių kol mielės suaktyvės ir suputos. Sumaišykite visus miltus, druską, užpilkite suaktyvintomis mielėmis bei lydytu sviestu. Viską gerai išminkykite, tešlą suminkę į rutulį padenkite aliejumi. Palikite uždengę kambario temperatūroje mažiausiai valandai, kad pakiltų.
- Pagaminkime padažą. Smulkintus svogūnus ir česnaką apkepkite aliejuje. Tada sudėkite konservuotus pomidorus, suberkite druską, raudonėlius, pipirus, cukrų ir viską kaitinkite žemoje temperatūroje apie 20-30 minučių, kol nugaruos ir padažas sutirštės. Pačioje pabaigoje suberkite smulkintą baziliką ir gerai išmaišykite. Šio padažo užteks dviems picoms.
- Paruoškime kepsninę. Įkaitinkite ją iki 220-230 laipsnių ant netiesioginės kaitros, kol pilnai įšils.
- Paruoškime picą. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir pagaminkite 2 picos papločius, tokio dydžio, jog pilnai dengtų jūsų turimos kepimo formos kraštus. Sudėkite tešlos papločius į aliejumi padengtą ketaus keptuvę ar keramikinę kepimo formą aukštais kraštais, tešlos perteklių pašalinkite paprasčiausiai braukdami kočėlu per indo šoną. Ant tešlos dėkite pirmąjį įdaro sluoksnį - pjaustytą sausesnį sūrį. Ant sūrio dėkite antrąjį sluoksnį - gabaliukais supjaustytas pavytintas kiaulienos dešreles be apvalkalo. Trečiajam sluoksniui sudėkite plėšytą šviežią mocarelą ir apklokite ketvirtuoju pjaustytos rūkytos dešlos sluoksniu. Viską užpilkite paruoštu padažu (vienai picai naudokite pusę išvirto kiekio).
- Iškepkime picą. Indą su pica statykite į gerai įkaitiną kepsninę ir kepkite apie 25-30 minučių. Picos šonai turi tapti traškus bei geltoni, viduje esantis įdaras turi pradėti burbuliuoti, kad šiek tiek išsigarintų drėgmė, o viršuje esantis padažas šiek tiek apskrustų. Iškepusią picą dar šiek tiek apibarstykite smulkintu kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais. Palikite kelias minutes picą pastovėti ir pjaustykite.
Kitas picos receptas
Pica Į kambario temperatūros vandenį suberkite cukrų ir mieles, pamaišykite ir palikite keletą minučių ramybėje. Suberkite džiovintus bazilikus, druską ir miltus, minkykite tešlą iki vientisos masės. Ji turi būti šiek tiek lipni. Sufomuokite kelis rutuliukus. Padalytą tešlą apipurškite vandeniu, aptraukite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 4 valandoms. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, apibarstykite miltais ir suformuokite blyną. Iškočiokite maždaug 30 cm. skersmens padą, tolygiai aptepkite jį pomidorų pasta. Ant viršaus barstykite tarkuotą fermentinį sūrį, dėkite plonai supjaustytus pievagrybius, kitus priedus ir galiausiai vytintą kumpį, supjaustytą vištienos filė. Įkaitinkite orkaitę iki 270 °C temperatūros ir kepkite picą 6-8 minutes. Iškeptą picą paskaninkite pjaustytais vyšniniais pomidoriukais.