PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.Mėsą iš šaldytuvo išimkite porą valandų prieš kepant, kad pasiektų kambario temperatūrą.Pirmiausia pasiruoškite salotas: pasmulkinkite cikorijos lapus bei gūžines salotas, sumaišykite su sultenės bei gražgarsčių lapais. Sudėkite į salotų dubenį. Ant stalo patiekite kartu su alyvuogių aliejaus bei balzaminio acto indeliais.
Saldžias bulves nuplaukite, odos nenulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apšlakstykite 1 arb.š. kepimui skirto alyvuogių ar kokosų aliejaus. Dėkite į įkaitintą 200° C orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Stebėkite, kad nesudegtų.
Pasiruoškite padažą: smulkiai supjaustykite šalotinius svogūnus ir pakepinkite juos svieste iki suminkštės bei taps permatomi. Supilkite vyną, dėkite medų, lauro lapą, žoleles. Kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes arba kol padažas ganėtinai nusiredukuos. Suberkite druską, atidėkite į šalį.
Lengvai aliejumi patepkite griliaus keptuvę. Didkepsnius dosniai apibarstykite druska ir šviežiai maltais arba grūstais juodaisiais pipirais. Vienu metu keptuvėje kepkite tik vieną steiką. Kepkite ant didelės ugnies 1 minutę, tuomet karšti šiek tiek sumažinkite ir tą pačia pusę kepkite dar 2 minutes. Steiko nejudinkite kol kepa. Apverskite virtuvinių žnyplių pagalba ir kepkite kitą pusę 2-3 minutes. Nebandykite steiko perdurti peiliu, nes prarasite visas sultis. Ant ką tik iškepusio steiko uždėkite gabalėlį sviesto. Leiskite steikui kelias minutes "pailsėti" prieš pjaustant ar patiekiant.
Jautienos didkepsnis arba tiesiog naminis steikas
Labai gerai, jei turite namie griliaus keptuvę, jei ne, tai įprastą keptuvę įkaitinkite taip, kad ji beveik lydytųsi.
Aliejumi patepame mėsą.
Reklama41011Iš abiejų pabarstome šviežiai sumaltais juodaisiais pipirais (tuo tarpu druską dėsim, kai mėsa jau keps keptuvėje – druska ištraukia skysčius, geriau kad jų daugiau pasiliktų mėsoje, todėl sūdome paskutinę minutę).
Aliejumi pateptą mėsą dedame ant gerai įkaitintos keptuvės, kad net kaimynai išgirstų, kaip mėsa šnypščia. Jei naudojame griliaus keptuvę, tai aliejaus papildomai pilti nerekia, o jei paprastą – galim papildomai įpilti šaukštą aliejaus. Karščio nemažiname.
Kantriai laukiam apie 3,5 minutes, kol apskrunda. Druską dedam ant apkepusios pusės, kai jau matosi rudi vos ne juodi šuorai. Aš papildomai dar kartą ant apkepusios pusės barstau pipirų, nes geri pipirai tikrai dar nepakenkė nei vienam steikui.
Standartiniam 2,5 cm storio steikui kepimo laikas yra maždaug toks: medium rare (vidutiniškai iškepęs) kiekvienai pusei skiriame 3-4 minutes, jei norim geriau iškepusio – 5 minutes.
Galime steiką pagardinti ir sviestu, jam tiesiog leidžiame išsilydyti ant ką tik apverstos kepsnio pusės.
Nusprendę, kad kepsnys iškepęs, ištraukiam iš keptuvės ir leidžiam mėsai lėkštėje pailsėti.
IngredientaiPatarimasBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiRENATA parašė:Tokio pobūdžio pamokėlių labiausiai laukiau ! Ačiū !Darius parašė:Keli pastebejimai:
Na jei naudosim rupia druska taimnet ir didesnis jos kiekis steiko tikrai neissausins. Tik reikia tinkamai paruosta mesa laikyti. O jei sudom tik pries kepima, druskos tikraicnereikia bijoti (ar net padauginti). Jei steikas pakankamai storas, tai suri liks tik isore ir tas surumas bus tik akcentas jei bus pjaunama ir valgoma per visa steiko stori.
Del sviesto reiketu pamineti kad geriau naudoti isgryninta sviesta ar jo mišinį su aliejumi nes paprastas sviestas prie tokiu aukstu temperaturu pridegs.
Del pipiru as asmeniskai turiu tokia nuomone kad juos reiketu uzberti tik ant jau paruosto steiko. Jei snekam, apie kokybisku pipiru naudojima tai siulyciau ju ir nedeginti. Tuo labiau kad labai daznai pipirai prie aukstu temperaturu kepant apkarsta. Na bet cia toks salyginis dalykas ir gal ne visi i tai kreipia demesi.
Na ir pabaigai del steiko iskepimo atpazinimo. Tikrai nereiktu pasikliauti laiku nes yra daugybe dalyku kas gali itakoti jo kepimo laika. As naudoju tokia paprasta technika. Su nyksciu lieciame rodomaji pirsta. Kitos rankos pirstu spaudziame tos rankos minkstima prie nykscio. Lyginame su steiko minkstumu. Jei sutampa tai kepsnys rare. Tada lieciam didiji ir lyginam su steiku – rare ar medium rare. Su bevardziu – medium rare ir well done. Su smiliumi – 100%well done.
Tikiuosi nesupyksite uz pastabas 😉 Steikai jega.

Sultingas jautienos steikas su salotomis ir orkaitėje keptomis saldžiomis bulvėmis
Autorius apie receptą: Prie steiko pasiruošiau lengvą šalotinių svogūnėlių padažą, kuris puikiai papildė patiekalą. Siūlau nepamiršti ir šviežių salotų. Patiekite dubenį su įvairiomis Prie steiko pasiruošiau lengvą šalotinių svogūnėlių padažą, kuris puikiai papildė patiekalą. Siūlau nepamiršti ir šviežių salotų. Patiekite dubenį su įvairiomis lapinėmis salotomis, o šalia pastatykite indelius su alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Lai valgantieji patys nusprendžia kiek ko užsipils. (. daugiau) (. mažiau) kitchenJulie
AKCIJOS:Rodyti akcijas
TAIPPaspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymąINGREDIENTAI:Porcijų skaičius: 2
Ritos receptai
Tirpstantys burnoje savaitgalio pietūs . Kuo geresnės kokybės mėsa , tuo skanesni bus jūsų pietūs.
Mažai kepimo laiko,labai karšta ir kokybiška storapadė keptuvė,šiek tiek laiko mėsai pailsėti po kepimo.Prieskoniai ir druska naudojami po kepimo.
2 porcijos
Gaminimui 45 min.
2 vnt x 220 g ''Kitchen me'' jautienos mentės didkepsnio '' BLACK ANGUS''
šviežiai maltų pipirų mišinio
druskos
alyvuogių aliejaus
1 v.š. sviesto
1 svogūnas
1v.š. grūstų žaliųjų pipirų
200 ml 12 % grietinėlės
2 v.š. citrinos sulčių
1 v.š. miltų
druskos
šv.maltų pipirų mišinio
Pakuotė įvairių salotų mišinio
3 pomidorai
alyvuogių aliejaus su mandarinais
prieskonių salotoms
kelios nedidelės bulvės
50 g prieskoninio sviestuko ( sviestas,druska,krapai,česnakas)
Prieš kepant steiką ,palaikykite mėsą kambario temperatūroje apie 40 min.
1.Apverdame bulves su lupena.Dedame į skardą ir sutraiškome bulvių trintuve.Ant kiekvienos bulvės dedame gabaliuką prieskoninio sviesto.Galite papildomai pabarstyti druska.Bulves apkepame orkaitėje iš abiejų pusių iki gražiai apskrus.Apskrudus apačiai , atsargiai apverskite ant kitos pusės.Kol iškepsite steiką ir paruošite salotas ,bulvės bus apskrudusios.Viršų barstykite šviežiais smulkintais krapais.
2.Nuplaukite ir nusausinkite salotas ,pašlakstykite aliejumi ,pabarstykite prieskonių.
3.Padažui ištirpinkite 1 šaukštą sviesto,apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną,dedame grūstus pipirus,miltus ir išmaišome.Pilame grietinėlę,kaitiname iki sutirštės,pilame citrinos sultis ,pasūdome.Galite įpilti šaukštą brendžio .Žalieji pipirai yra švelnesnio skonio nei juodieji.Juos galite dėti ir negrūstus arba stambiai grūstus.
3.Mėsą nusausinkite ir patepkite aliejumi.Įkaitinkite storapadę keptuvę ,su trupučiu aliejaus ,iki maksimumo.Kol pradės rūkti dūmai.Dedame steikus ir nevartydami kepame 3-4 min. kiekvieną pusę.Bus MEDIUM WELL, vidutiniškai iškepęs.Jeigu valgyčiau tik aš kepčiau 3 min. kiekvieną pusę, MEDIUM ,man tokie labiausiai patinka.Kepimo laikas priklauso ir nuo mėsos storio.Tik apkeptą pusę barstome druska ir šviežiais maltais pipirais.Iškeptai mėsai duokite 10 min. pailsėti uždengus dangčiu.Tiekiame su traiškytomis bulvėmis ir salotomis.

