Karantinas daug kam suklostė aplinkybes daugiau gaminti. Kaip gera gali būti gaminti maistą! Man, praėjus geram mėnesiui itin dažno maisto gaminimo, atėjo noras maistą sau ir šeimai paruošti kuo greitesniu ir paprastesniu būdu.
O greitas maistas nebūtinai tik pagamintas iš pusfabrikačių, arba brangus, arba nesveikas. Siūlau jums spagečius, kuriuos TIKRAI galima paruošti per 15-20 min. Jiems nereikės pirkti jau pagaminto padažo, o per tą laiką paruošite jį patys iš kelių labai paprastų SVEIKŲ ir pigių ingridientų.
Tas padažas nerealus: intensyvaus pomidorų skonio, su raudonėlių kvapu, o užtarkavus sūrio - oh, tą minutę man sunku įsivaizduoti kažką skaniau!
Ingredientai
- Vyšniniai pomidorai (galima naudoti ir paprastus arba konservuotus) - 400 g
- Gabalėlis sviesto - 50 g
- Nedidelis česnakas - 1 vnt.
- Švieži baziliko lapeliai - 7 vnt.
- Parmezano sūris - 100 g
- Druska, malti juodieji pipirai
Gaminimo eiga
- Pirmiausia nusilupu svogūną ir česnakus. Tai vienintelis pasiruošimo žingsnis.
- Karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinu smulkiai pjaustytą svogūną iki auksinės spalvos. Dedu smulkintą česnaką ir pašildau dar porą minučių.
- Dabar į keptuvę sudedu visą stiklainėlį pomidorų pastos, cukrų ir druską.
- Pomidorų pastą kepinu keptuvėje vis pamaišydama, kol ji truputį patamsės ir šiek tiek karamelizuosis. Tai užtruks apie 8-10 min.
- Į įkaitintą keptuvę pilu aliejų ir svogūnus. Kepinu kol jie tampa švelniai auksiniai. Tuomet suberiu česnakus ir čilį. Supilu visą skardinę pomidorų. Jei naudojate nesmulkintus pomidorus, juos galite tiesiai keptuvėje susmulkinti žirklių pagalba. Kol padažas burbuliuoja, nesnaudžiu: pirmiausia į 40-50 laipsnių orkaitę įdedu lėkštes, kuriose patieksiu makaronus.
- Tuo metu išverdu spagečius verdančiame vandenyje su šaukštu druskos. Negailiu druskos virdama makaronus, nes sūriame vandenyje išvirta pasta yra SKANI pasta. Makaronus verdu viena minute trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Kai makaronų virimo laikas jau eina į pabaigą, į atskirą indą įsipilu šiek tiek jų virimo vandens. Jį naudosiu reguliuoti padažo tirštumą. Tuo metu kaip tik ir padažas jau sutirštėjo, taigi dedu į jį šaukštelį druskos (be kaupo) ir rikotos sūrį. Išmaišau. Atėjo laikas pastos virimo vandeniui: pilu tiek, kad padažas būtų mano mėgstamo tirštumo. Į padažą sudedu nukoštus makaronus ir išmaišau. Jei reikia, pilu dar pastos virimo vandens.
- Spagečiams išvirus į stiklinę įpilu apie 250-300 ml makaronų virimo vandens. Jį panaudosiu padažui suskystinti ir išgauti norimą jo konsistenciją. Makaronų virimo vanduo tam labai tinka, nes jis jau sūdytas ir krakmolingas.
- Dabar į pomidorų pastą primalu juodųjų pipirų pagal skonį, dedu džiovintus raudonėlius ir pilu makaronų virimo vandenį. Išmaišau padažą. Jei atrodo, kad norisi dar skystesnio padažo, įpilu vandens.
- Paragauju padažą - dabar laikas sureguliuoti jo skonį. Gal trūkstą pipirų ar druskos?
- Makaronus valgau iškart tik sumaišiusi. Ant viršaus užtarkuoju parmezano, pamalu juodųjų pipirų.
Alternatyvus padažas
- Puode ištirpiname sviestą, dedame pusiau pjaustytus vyšninius pomidorus, smulkintą česnaką, paskaniname druska, pipirais ir ant silpnos ugnies kepiname kol pomidorai suminkštės.
- Pilame nepilną stiklinę vandens ir puodo turinį pasmulkiname smulkintuvu.
- Parmezano sūrį sutarkuojame ir dedame į pomidorų padažą, beriame smulkintą baziliką, dar maišant pakaitiname.
- Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje (verdame 2 minutėmis trumpiau negu nurodyta ant pakelio), nukošiame ir dedame į puodą su pomidorų ir parmezano padažu. Uždengiame dangtį ir paliekame pastovėti 5 minutes.
Šiuo atveju - visai klasikinė kombinacija: spageti pomidorų padaže.
Makaronai yra vienas produktų, kuriuos valgau visus metus. Jie gali būti ir comforting maistas, ir gaivus patiekalas (pavyzdžiui, makaronų salotos su daržovėmis), gali pamaitinti minią (kaip lazanija), gali būti labai greiti pietūs ar vakarienė… Labai universalus produktas, todėl ir LABAI mėgstu.
Jau praėjo tie laikai, kai makaronus valgydavom tik pervirtus prie pieniškų dešrelių :)).
Šis patiekalas yra paruošiamas itin greitai, bet pilnas skonių ir atnešantis man pasitenkinimą.
Padažas kremiškas su salsva pomidorų rūgštele ir švelniu "karščiu" nuo čili.
