pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skonio malonumą teikiantis liko virtos mesos

Su šaukštu aplink pasaulį

Kalbėsiu be užuolankų - šiandieninis mano receptas bus skirtas praktiškiems ir taupiems žmonėms. Tiems, kurie namuose verda sultinį, o paskui, nuėmę nuo kaulų mėsą, galvoja, ką su ja nuveikus. Tiems, kurie, pavaišinę svečius keptu kalakutu, žiūri į atšalusius paukščio likučius kepimo skardoje, ir jiems nekyla ranka išmesti to, kas dar nesuvalgyta. Tiems, kurie, matydami šaldytuve kelis aptrupėjusius jautienos vyniotinio gabaliukus, netilpusius į serviravimo lėkštę šalia gražių ir taisyklingų, suka galvą, kaip išradingiau sunaudoti visas Dievo dovanas. Žodžiu, jeigu turite bet kokios rūšies virtos, keptos ar troškintos mėsos likučių, kurių nenorite mesti lauk - šis receptas kaip tik jums.

Žinoma, Lietuvos virtuvėje yra savų metodų, kur ir kaip panaudoti tokią "neprestižinę" mėsą. Iš vaikystės atsimenu, kaip mano mama ją sumaldavo ir naudodavo žemaitiškų blynų arba lietinių įdarui, o kartais tiesiog pakepdavo su svogūnais ir prieskoniais keptuvėje, pabaigoje pagardinusi šaukštu grietinės - visuotinio deficito laikais neprapuldavo niekas. Tai va, panaši situacija ilgą laiką buvo ir Airijoje, kuri, kaip žinia, negarsėjo turtais ir itin aukštu pragyvenimo lygiu. Tik žemaitiškų blynų ir lietinių iš mėsos likučių airiai nekepdavo - jie gamindavo paštetą, žinomą kaip potted meat, t.y. mėsa puodeliuose.

Nuotrauka Kristinos

Potted meat nėra unikalaus airiškas išradimas - panašius virtos mėsos paštetus gamina britai, ir žinoma, prancūzai. Vis dėlto Airijoje mėsos paštetai gaminami ne vieną šimtmetį, todėl turi savo specifiką. Panašiai kaip confit de canard, iš esmės tai - ne šiaip sau likučių sunaudojimo būdas, bet konservavimo metodas. Mėsa būdavo labai ilgai verdama, tuomet grūdama grūstuvėje (ilgas ir sunkus darbas!), sūdoma, gardinama prieskoniais ir maišoma su lydytu sviestu (kai kada netgi santykiu 1:1). Toks paštetas, sukrėstas į molinius puodelius, būdavo vėl kaitinamas kelias valandas, o kai atvėsdavo ir sustingdavo, galėjo netgi ne šaldytuve stovėti visą amžinybę. Mėsa puodeliuose labai paįvairindavo žmonių valgiaraštį tais laikais, kai ūkininkai gyvulius skersdavo retai, o šviežią mėsą išlaikyti būdavo sudėtinga, todėl ją dažniausia sūdydavo arba rūkydavo. Be to, mėsa puodeliuose buvo nepakeičiamas jūreivių maistas - juk žvejai ir keliautojai turėjo kažką valgyti dar iki suklestint konservų pramonei. Štai kodėl panašiu metodu ilgam laikymui buvo ruošiama ne tik mėsa, bet ir šviežios bei rūkytos žuvys, jūros gėrybės ir netgi sūris.

Ką dar iš faršo? 43 skanūs ir nesudėtingi maltos mėsos patiekalai

Nors iš maltos mėsos dažniausiai esame pratę kepti kotletus, tai - labai universalus ingredientas, kuris tinka ir kaip patiekalo pagrindas, ir kaip įdaras. Ne veltui mėgstamas bene visų šalių virtuvėse, o didžiulis jo privalumas - iškepa greičiau nei įprasta mėsa.

Žvalgotės idėjų gardžiai vakarienei ar pietums? Siūlome rinktis net iš 43 puikių, kvapnių ir labai skanių patiekalų receptų!

Mėsos patiekalai

Yra žmonių, kurie sako, kad jeigu patiekale nėra mėsos, tai - tiesiog net ne patiekalas, o garnyras :D Ir tada seka klausimas – o ką valgysime? Taigi mėsos patiekalai tiems, kurių šūkis – nei dienos be mėsos! Arba tiems, kurie gamina štai tokiems mėsos gerbėjams.

Dažniausiai gaminame ir valgome kiaulieną, jautieną ir vištieną. Nes taip esame įpratę. Tačiau mėsos rūšių yra gerokai daugiau. Kad prisimintume, iš ko galime rinktis mūsų gaminamiems mėsos patiekalams, pavardinsime, kokios yra gaminimui dar itin tinkamos mėsos rūšys:

Paukštiena: vištiena, kalakutiena, antiena, žąsiena.

Naminių žinduolių mėsa: jautiena, kiauliena, aviena, veršiena, ėriena, triušiena.

Laukinių žinduolių mėsa: briediena, šerniena, stirniena, elniena, kiškiena.

Šiuo metu daugiausiai yra vartojama maistui specialiai tam auginamų gyvūnų mėsa, tačiau jeigu pažvelgsime į senesnius laikus – ten karaliavo laukinių žinduolių mėsa. Jai paruošti reikia šiek tiek ilgiau laiko, nes ji yra kietesnė ir ją reikia ilgiau pamarinuoti. Tačiau skonis po to atperka viską. Prie žvėrienos patiekalų itin tinka rūgštokų vaisių arba uogų – bruknių, spanguolių – padažai. Šie mėsos patiekalai itin tinkami ypatingoms šventėms, progoms.

Šiame skyriuje rasite tiek tradicinių mėsos patiekalų, tiek egzotiškesnių – nebijokime eksperimentuoti, bandykime kitas mėsos rūšis. Švęskime gyvenimą!

P.S. O svarbiausia kalbant apie mėsos patiekalus, tai, aišku, mėsos kokybė: ji turi būti kokybiška ir šviežia – todėl pirkime visuomet atsakingai.

Liko virtos mesos

Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “virti mesos vyniotiniai” rasta receptų 1000Mėsos vyniotiniai "Zrazai"Mėsos vyniotinis "Naminukas"

Klasikinė čili sriuba - mano gardžiausioji

Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima reguliuoti pagal skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, galima perpus maišyti su kiauliena, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.